Pět tipů, jak na LinkedInu hledat kontakty jako profík

Jan 30, 2020

3 mins

Pět tipů, jak na LinkedInu hledat kontakty jako profík

Pokud chcete, aby se vaše kariéra posouvala kupředu, jsou vaše kontakty v oboru nesmírně důležité. Za tímto účelem máte po ruce nástroj, který slouží nejen jako výkladní skříň vaší práce, ale také vás seznamuje s novými kontakty.

LinkedIn je jedním z nejlepších online nástrojů pro správu vaší sítě kontaktů. Třeba ve Velké Británii má více než 28 milionů uživatelů, v České republice je to přes 1,5 milionu uživatelů. Vedle budování silné přítomnosti na LinkedInu můžete profil využít také ke sdílení své práce, interakci s podobně smýšlejícími profesionály a hledání nového zaměstnání. Tady je několik našich tipů, jak tuto platformu využívat tak, abyste si vytvořili spolehlivou síť kontaktů.

1. V pozvánce ke spojení používejte vlastní slova

Jednou z nejčastějších chyb při kontaktování lidí přes LinkedIn je rozesílání automatické pozvánky ke spojení, protože adresát pak může být zklamaný. Využívejte volitelné zprávy, kde můžete vysvětlit, proč kontaktujete právě tu danou osobu. Pokud se neznáte osobně, měli byste tuto zprávu brát jako začátek vašeho profesionálního vztahu.

Když vaši pozvánku přijmou, zkuste s nimi navázat zajímavou konverzaci na pracovní téma, jež je vám i vašemu novému kontaktu blízké.

2. Vybírejte si své kontakty pečlivě

U aktivit na LinkedInu je důležité brát v potaz definovaná kritéria pro kontakty a přemýšlet nad konkrétním cílem. Při výběru nových kontaktů se ujistěte, že tyto osoby vám mohou pomoci dosáhnout vašich kariérních plánů. Před odesláním pozvánky zapřemýšlejte nad tím, s kým byste se chtěli spojit a v jakých kruzích byste se přáli zviditelnit.

Můžete tak ovlivnit kvalitu svých kontaktů. Mezi nimi byste měli mít odborníky, kteří vám pomohou dosáhnout vašich cílů, s nimiž sdílíte společné zájmy a můžete udržovat vzájemně prospěšné vztahy.

Ještě jedna věc: Pečlivě zvažte, komu pozvánky posíláte, ale nezapomeňte také na to, koho mají v kontaktech oni, tedy kontakty druhé úrovně.

LinkedIn umožňuje filtrovat spojení, která vyhledáváte, podle:

  • Typu zaměstnání
  • Lokality
  • Vzdělání
  • Způsobilosti
  • Schopností a dovedností, které máte společné

3. Zveřejňujte a sdílejte obsah

Dalším způsobem, jak rozšířit síť svých známostí, je zlepšit svou viditelnost pravidelným zveřejňováním a sdílením obsahu, který by mohl vaše kontakty zajímat. Jak nejlépe na to?

  • Zveřejňujte články ze svého blogu, svoje portfolio nebo jakékoliv novinky, které považujete za relevantní. LinkedIn je výborným nástrojem pro šíření obsahu, jímž lze oslovit profesionály, které ještě nemáte ve svém seznamu kontaktů. LinkedIn ovšem není Twitter ani Facebook. Nezveřejňujte zde žádné memy nebo fotky z dovolené.

  • Rovněž své kontakty nezahlcujte zprávami. Zaměřte se pouze na obsah, který přidává vašemu profilu na hodnotě, a vytvořte si pravidelný časový plán. Při výběru relevantního obsahu se pohybujete na tenkém ledě. Před zveřejněním se pečlivě zamyslete, jestli bude vaše kontakty zajímat.

4. Spolupracujte s dalšími profesionály a společnostmi

Na sociální síti, jako je LinkedIn, je spolupráce na prvním místě. Nemá smysl mít rozsáhlou síť kontaktů, pokud ji nepoužíváte ke sdílení relevantního obsahu a získání zpětné vazby. Proč? Mějte na paměti, že interakce s dalšími profily také slouží ke zvýšení vaší viditelnosti na síti. Naše doporučení:

  • Nastavte si upozornění, díky kterým budete mít přehled o tom, když lidé nebo společnosti, které sledujete, zveřejní nový obsah na svém profilu.
  • Reagujte na příspěvky dalších uživatelů a společností. Doporučujte, komentujte, sdílejte nebo označujte lidi zmíněné v příspěvcích vašich kontaktů. Na LinkedInu také můžete být členy různých skupin.
  • Na svém kanálu nebo profilu sdílejte události a setkání, nebo je i posílejte prostřednictvím soukromých zpráv, pokud by mohly vaše spojení zajímat.
  • Poblahopřejte svým kontaktům k povýšení nebo výročí. Oznámení a upozornění na LinkedInu vás budou informovat o důležitých událostech týkajících se profesního života vašich kontaktů.
  • Odpovídejte na soukromé zprávy. Pokud se nejedná o spam nebo sponzorované zprávy, odpovězte všem uživatelům LinkedInu, kteří se zajímají o vaši práci. Můžete se tak dostat i k pracovním příležitostem.

5. Pište a žádejte o doporučení

Za každým profilem na LinkedInu se skrývá někdo, kdo by si přál vylepšit svou reputaci. Za tímto účelem mají uživatelé k dispozici oddíl, kde jejich kontakty mohou vyjádřit podporu jejich práci. Bývalí šéfové nebo kolegové a profesoři či přátelé z univerzity se mohou také zaručit za vaše dovednosti. Snažte se na LinkedInu působit upřímně a vděčně. Pokud chcete, aby vám vaše kontakty poskytly pomoc, když to potřebujete, pamatujte, že to funguje oběma směry. Proto věnujte svůj čas tomu, abyste doporučili práci dalších, se kterými jste již spolupracovali.

Nežádejte doporučení svých dovedností na síti od někoho, s kým nemáte žádný pracovní ani osobní vztah. Totéž platí pro doporučení ostatních. Nedoporučujte něčí dovednosti, pokud je neznáte, zvláště pokud to děláte pouze proto, abyste na oplátku získali stejné doporučení.

LinkedIn nabízí spoustu možností, jak si vytvořit síť profesionálních kontaktů, ke kterým byste se jinak nedostali. Mějte však na paměti, že úspěch vyžaduje důslednost a vytrvalost. Stejně jako v jakémkoliv jiném vztahu, který stojí za to, síť kontaktů, na kterou se můžete spolehnout, vám nespadne do klína, ale musíte si ji zasloužit. Teď už je to na vás. Máte vše, co potřebujete k tomu, abyste si vytvořili profesionální profil na LinkedInu na základě tří základních kamenů: interakce, komunikace a viditelnosti.

Foto: Welcome to the Jungle

Přeložil: Jindřich Klimeš

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Topics discussed