Som introvert: Ako zapadnúť do nového kolektívu?

Oct 06, 2020

4 mins

Som introvert: Ako zapadnúť do nového kolektívu?

A je to tu! Dokázali ste sa prepracovať až k dňu D: váš prvý deň v novej práci. Máte obavy z toho, že vám pridelia najexponovanejšie miesto v open space kancelárii alebo že sa s niekým budete musieť zhovárať pri kávovare? Pre introvertov a nesmelých ľudí môže byť pracovné prostredie obzvlášť znepokojujúce a integrácia do nového kolektívu je neraz ťažkou skúškou.

V spoločnosti si často kladieme za vzor extrovertnosť, ktorú vnímame ako akýsi kľúč k profesionálnemu a spoločenskému úspechu. Susan Cainová vydala pre introvertov knihu, ktorá vyšla v češtine v roku 2012 pod názvom “Ticho. Síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit”. Podľa nej ovplyvňuje extrovertnosť mnoho oblastí nášho života, vrátane školy a pracoviska, ktoré sú koncipované len pre potreby extrovertov. Ide o prekvapujúcu skutočnosť vzhľadom na to, že každý tretí, či dokonca každý druhý človek je introvert. Introverti a plachí ľudia majú svoje kvality, ktoré sa môžu zamestnávateľom hodiť. Je to aj váš prípad? V článku vás presvedčíme, že byť introvertom má svoje výhody, a poradíme vám, ako zapadnúť do nového kolektívu aj v prípade, že ste samotár.

Hanblivý alebo introvert?

Áno, tieto dva termíny sa často zamieňajú a nie sú dobre definované.
Koncepty introvertnosti a extrovertnosti, ktoré v roku 1921 opísal Carl Gustav Jung, popisujú spôsob, akým jednotlivci reagujú na podnety, najmä na podnety v spoločnosti. Tieto dva koncepty sú zároveň v protiklade: byť introvertom znamená mať potrebu samoty, aby človek dokázal načerpať energiu, zatiaľ čo byť extrovertom znamená potrebovať ostatných, ak si chceme dobiť energiu.

Pre introverta môže byť spoločenský kontakt občas veľmi náročný. Vtedy sa bude radšej obracať na svoj vnútorný svet, aby si veci a myšlienky dokázal premyslieť. Introverti sú pokojnejší, diskrétnejší, menej výreční a menej emotívni v porovnaní s extrovertmi, ktorí pri svojich myšlienkových pochodoch potrebujú ľudský kontakt. Všetko však môže byť inak, než si všetci myslíme. Introvert totiž nemusí mať problém udržiavať spoločenské kontakty, čo je však na druhej strane komplikovanejšie pre plaché osobnosti.

Hanblivosť je osobnostná črta, ktorá sa spája s pocitmi úzkosti prameniacimi zo spoločenského kontaktu a zo strachu, že spoločnosť jedinca odsúdi. Plachý človek sa bojí názoru druhých a rozhodnutie strániť sa ich teda nevyplýva z potreby venovať čas svojmu vnútornému svetu, ale zo strachu. Introverti aj extroverti teda môžu byť hanbliví, avšak hanblivosť nie je súčasťou osobnosti introverta.

Ako sa začleniť do kolektívu, ak sme plachí, introverti alebo oboje naraz?

Na introvertov a plachých ľudí sa nenazerá pozitívne v spoločnosti, ktorá uznáva dynamických ľudí schopných predať sa prostredníctvom storytellingu. Súčasťou ich osobnosti sú však aj nepopierateľné kvality, ktoré môžu byť v kariérnom svete skutočnou výhodou. Toto je stručný prehľad výhod a nevýhod plachých alebo introvertných ľudí vo sfére biznisu:

Nevýhody

  • Nedostatok spontánnosti. Introverti aj hanbliví ľudia sa v spoločnosti nemusia správať spontánne. Nedostatok spontánnosti u plachého človeka je odpoveďou na strach z možného názoru ostatných. Introvert, na druhej strane, cíti potrebu dopriať si dlhší čas na premyslenie nejakej myšlienky alebo názoru, ktorý následne bez problémov vysloví pred ostatnými.
  • Odčlenenie sa od skupiny. Ide o spoločnú črtu introvertov a plachých ľudí. Mohlo by sa zdať, že keď sú raz v skupine, sadnú si na okraj alebo úplne zmiznú.
  • Problém prevziať zodpovednosť. Táto povahová vlastnosť sa oveľa viac prejavuje u plachých ľudí ako u introvertov. So zodpovednosťou sa spája tendencia vystavovať sa publiku, čo hanblivým ľuďom spôsobuje ďalšiu úzkosť zo spoločenského kontaktu. Preto ak ste príliš plachí, možno sa zodpovednosti úplne vyhnete.

Výhody

  • Schopnosť počúvať. Introverti aj plachí ľudia sú zo svojej pozície pozorovateľov lepšími poslucháčmi než ich extrovertné náprotivky. Vyhnite sa ale generalizovaniu. Niektorí introverti túto vlastnosť nemajú.
  • Zhodnotenie rizika. Vzhľadom na ich vlastnosť „dvakrát meraj, raz rež“, introverti menej riskujú a sú pri rozhodovaní opatrnejší.
  • Obozretný výber slov. Introverti ani plachí ľudia toho veľa nenahovoria, no ich myšlienky sú premyslené a k veci.

Praktické rady: „Som introvert, ale liečim sa.“

Je dôležité mať na pamäti, že uvedené dve osobnostné črty nie sú choroba. Pozrite si naše tipy, ktoré vám pomôžu začleniť sa do kolektívu a byť flexibilnejšími.

Doprajte si čas na odhad typov osobností vo vašom tíme

Keď sa stanete súčasťou nového tímu, vaše pozorovacie schopnosti predstavujú výhodu, ktorá vám pomôže lepšie pochopiť dynamiku skupiny. Táto fáza analýzy vám umožní nielen identifikovať rôzne vzťahové väzby, ale aj si vytipovať všetkých kolegov, ktorých pracovný štýl je podobný tomu vášmu, vďaka čomu sa vám možno podarí nájsť vynikajúcich spojencov.

Zaveďte priateľské rituály

Rituály hrajú zásadnú rolu v živote každej sociálnej skupiny. Či už ste introvertní, alebo hanbliví, aj tichá účasť vám pomôže nájsť si v novom kolektíve miesto, aj keď to pre vás nie je jednoduché . Ak po nástupe zistíte, že vo firme neexistujú žiadne zaužívané rituály (každý obeduje samostatne, neorganizuje sa žiaden afterwork…), je to skvelá príležitosť prísť s nejakým nápadom. Prečo nenavrhnúť spoločné piatkové raňajky alebo obed s kolegami? Zdá sa vám to príliš? Začnite trebárs tým, že pozvete na obed kolegu, ktorý je vám najsympatickejší.

Vysvetlite kolegom štýl svojej práce

Introvertnosť alebo plachosť sú niekedy vnímané ako niečo negatívne. Občas sa dokonca asociujú s antipatiou alebo nevôľou socializovať sa. Nemuselo byť na škodu kolegom spomenúť spôsob, akým pracujete: „Potrebujem čas na premyslenie, no ja sa ti pripomeniem, keď sa vrátime z obeda.“

Naplánujte si prestávky

Integrácia do nového kolektívu občas môže byť výzvou, najmä pre plaché a introvertné povahy. Je preto dôležité naplánovať si svoje prestávky, počas ktorých načerpáme stratenú energiu a máme čas pre seba. Počas obednej pauzy môžeme napríklad venovať 10 – 20 minút prechádzke alebo čítaniu knihy v blízkom parku.

Radšej face to face

Vyhovuje vám viac osobný rozhovor, ktorý často vedie k hlbšej diskusii? Ak je to možné, komunikujte radšej osobne, aby ste mohli pokojne vyjadriť svoje myšlienky.

Požiadajte o pomoc, ak je toho na vás veľa

Ak vaša hanblivosť vážne ovplyvňuje váš každodenný život alebo sa na pracovisku vplyvom introvertnosti cítite nepríjemne, môže byť vhodné poradiť sa s terapeutom. Poskytne vám kľúč k porozumeniu a ukáže rôzne cestičky na zjednodušenie života.

Akokoľvek vzrušujúce nové zamestnanie je, prináša so sebou aj dávku úzkosti. Pre introvertov a nesmelých môže byť prispôsobenie sa a integrácia do nového tímu zložitým procesom. Existujú však rôzne spôsoby, ktoré môžu tento proces uľahčiť! Susan Cainová, ktorá je sama introvertkou, navrhuje tri spôsoby, ako zmeniť náš pohľad na introvertnosť: „1. Prestaňte oslavovať skupinovú prácu. Potrebujeme oveľa viac autonómie a slobody pri práci. 2. Choďte do prírody. Buďte ako Budha a vnímajte všetky podnety. 3. Nazrite do svojho vnútra.“

Inými slovami, neospravedlňujte sa za to, že ste sami sebou. Každý jednotlivec má niečo, čím môže tím obohatiť. Práve silné a slabé stránky toho druhého sú tým, čo robí dobrý tím lepším.

Knižný tip: Susan CainováTicho. Síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit, 2012.

Preložila Zuzana Chovancová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Topics discussed