Ste multipotenciálny človek? Tu je 8 jasných znakov

13 oct 2021

6 min

Ste multipotenciálny človek?  Tu je 8 jasných znakov
autor
Sonia Valente

Sonia Valente is an author and certified career transition coach passionate about multipotentialite professionals

Snívate o tom, že budete vo svojom živote vykonávať niekoľko zamestnaní? Rýchlo sa v novej práci začnete nudiť? Je pre vás ťažké vybrať si jednu cestu, pretože vás zaujímajú rôzne a rozmanité činnosti? Možno ste práve vy jedným z multipotenciálnych ľudí! Práve o nich, emancipovaných, nadaných a hnaných do kariérneho sveta, sa od roku 2000 veľa diskutuje vďaka Barbare Sherovej (autorke bestselleru Odmietam si vybrať!) a Emilie Wapnickovej (rečníčke, ktorá sa preslávila svojím TED prejavom „Why some of us might not have one true calling?“).

Na rozdiel od špecializovaných profilov, ktorých kariéra sa formuje lineárne, patria multipotenciálni ľudia medzi všetkých „ostatných“. Sú to tí, ktorí sa nezmestia do žiadnej škatuľky, a tí, ktorí by sa zmestili do akejkoľvek škatuľky. Majú v sebe trochu z reklamy, trochu z HR, sú trochu komunitnými manažérmi a troch učiteľmi jogy vo voľnom čase – sú to všeobecné typy. Náš tradičný systém, ktorý je do značnej miery založený na modeli špecifických zameraní, však takýmto ľuďom zatiaľ nepriznáva skutočnú hodnotu.

Hovorí vám niečo tento stručný popis? Tak čítajte ďalej! Koučka z oblasti kariérnej rekvalifikácie a autorka nadšená z vývoja vo svete práce a multipotenciálnymi ľuďmi vám v tomto článku porozpráva o 8 znakoch, ktoré vám pomôžu zistiť, či ste aj vy jedným z nich, alebo nie.

1. „Rád sa učím a objavujem… Moja zvedavosť nemá konca.“

V mladosti ste striedali jeden koníček za druhým (alebo ste chceli)? Tenis, plávanie, gitara, kreslenie… Všetkému ste sa venovali, kým váš záujem neopadol a nezačali ste sa venovať niečomu inému… Toto je pre multipotenciálnych ľudí typické. Ak patríte medzi nich, určite nemáte žiadne poslanie alebo obľúbenú činnosť. Čo vás udržiava pri živote je predovšetkým nasledovať svojho verného spoločníka – zvedavosť. A je pravdepodobné, že práve tá sa prejavila veľmi skoro vo vašom živote, už v detstve, vo forme túžby objavovať, učiť sa a zažiť mnoho rôznych vecí.

V skutočnosti by ste mohli svoju zvedavosť porovnať s ohňostrojom: žiari zo všetkých strán? Alebo je to podobné ako s obžerstvom? Keď začnete objavovať novú aktivitu alebo novú tému, vrhnete sa do toho až po uši – ako na hamburger alebo čokoládovú šišku? Dokážeme si predstaviť, že tento výbuch vzrušenia vás pravidelne núti k myšlienke, že „toto je to pravé“ alebo že práve toto predstavuje vaše poslanie. V skutočnosti však nikdy nedokážete prisahať vernosť jednej „vášni“ alebo „povolaniu“, pretože to, čo vás poháňa nad všetko ostatné, je proces objavovania, však?

Multipotenciálni ľudia sú svojim spôsobom Indiana Jones z pracovného sveta. Ak teda radi objavujete nové obzory, môžete byť jedným z nich aj vy…

2. „Vybrať si jednu cestu znamená vzdať sa tých ostatných.“

Vráťme sa do stredoškolských čias, presnejšie k voľbe povolania. Hoci túto záležitosť niektorí považujú za formalitu, pre iných (multipotenciálnych ľudí) môže predstavovať skutočný bolehlav, pretože v ich mysliach voľba jednej cesty znamená dať zbohom ostatným túžbam. A áno, ako si vybrať svoje zameranie, keď nás veci až „príliš“ zaujímajú? A koniec koncov, prečo by sme si mali vôbec niečo „vyberať“?

Kládli ste si niekedy dokola tieto otázky? Znervózňuje vás tá opakujúca sa odpoveď „toto je ono“? Pod touto „neodpoveďou“ rozumieme, že sme vplyvom spoločnosti nastavení nasledovať lineárny kariérny model založený na špecializácii počas kariéry. Stručne povedané, vyberiete si určitú cestu, špecializujete sa, získate prvé zamestnanie a budujete si tam kariéru ďalších štyridsať rokov. Toto je klasický postup.

Možno ste sa pokúsili prijať túto predstavu tak, že ste sa uzavreli do určitej činnosti alebo profesie. Výsledok? Nevyšlo to? Predpokladáme, že navonok sa zdáte byť naplnení a uisťujete sa, že máte uspokojivú prácu, plat a spoločenské postavenie (a to už nie je zlé!), ale v hĺbke svojho vnútra stále znie ten hlások, že je vám v tejto škatuľke až príliš tesno a že je najvyšší čas poobzerať sa po nových kariérnych dobrodružstvách? Teraz už spĺňate druhé kritérium tohto testu a ste pravdepodobne človek, ktorý neignoruje svoj multipotenciál… Pre istotu pokračujme!

3. „Nudím sa… zase!“

Multipotenciálni ľudia sa nebudú nudiť len v zamestnaniach „o ničom”.

Keď nastúpite do nového zamestnania, všetko sa vám vždy zdá idylické, ale rýchlo nastúpia dezilúzie? Nové ciele, nové projekty, nové pracovné prostredie, nové stretnutia, nové zaškoľovanie… Začať pracovať je pre vás vždy vzrušením… až kým nuda, táto pijavica, váš spoločník na cestách, nezaklope na dvere? Zvyčajne k tomuto momentu dochádza každé 2 až 3 roky. Začína sa to opakovaným výskytom myšlienok typu „Načo sa znovu stretávame?“ alebo „Aj tak sa nič nenaučím.“ alebo „Keď už firma funguje samostatne, čo tu budem robiť?“

Tieto myšlienky neskôr vedú k chronickej únave, ktorá nám môže navodiť nechuť vstať z postele alebo nutkanie odrátavať zostávajúce dni do víkendu. Nakoniec stratíme všetku motiváciu a už viac nenachádzame zmysel v tom, čo robíme. Ak situácia pretrváva, dokonca pochybujeme o svojej hodnote a utrpí aj naše sebavedomie. Poznáte tento začarovaný kruh? Zažili ste to už niekedy? Presne toto prežívajú mnohí multipotenciálni ľudia, kým si uvedomia, že zmenu si nesú vo svojej povahe.

4. „Majú ma za večne nespokojného.“

V mysliach väčšiny zamestnancov je výber kariérnej cesty a pôsobenie v nej znakom stability a bezpečia. Ak si dovolíte niekoľkokrát zmeniť zamestnanie, môže to viesť k viac či menej hanlivým poznámkam.

A všetci multipotenciálni ľudia, ktorí preberajú zodpovednosť za svoje vlastné rozhodnutia, si to naplno uvedomujú, pretože zmena zamestnania sa nezaobíde bez kritickej poznámky okolia, ako napríklad od nášho až príliš pravdovravného staromódneho strýka alebo od malej sesternice, ktorá každému melie, že od svojich 10 rokov chce byť veterinárkou. Nezabúdajme na obavy „maminy“, ktorá nám pripomína, že „časy sú ťažké“ pred známou hláškou: „Je šťastie mať prácu a v živote nemôžeš mať všetko!“ Hovorí vám to niečo? Máte skrátka dojem, že získavate nálepku večne nespokojnej osobnosti? Alebo ešte horšie, toho „strateného“ v partii priateľov?

Ak máte za sebou rôznorodé skúsenosti, určite ste si na pohovoroch zažili klasické otázky (formulované viac-menej explicitne): „Vidíme, že ste často striedali zamestnania. Ako máme vedieť, že od nás o rok neodídete?“ Ak to bol aj váš prípad, s multipotenciálnymi ľuďmi máte ešte jednu spoločnú vec… Ale môže to byť len náhoda. Pozrime sa, či sa aj vy nájdete v nasledujúcich bodoch.

5. „Chcem viacero životov v jednom živote!“

„Keby ste mali ďalších 5 životov, čím by ste sa chceli živiť?“ Odpovedali by ste na túto otázku, že nechcete 5 rôznych povolaní v 5 ďalších životoch, ale chcete 5 povolaní v jednom živote?

Svätý grál v podobe zmluvy na dobu neurčitú vám nestačí? Vnímate to skôr ako zlatú klietku? Neustále objavujete pre vás inšpiratívne povolania a preskúmali ste už tisíc a jednu tému, podobne ako chlapík, ktorý nemal ani 40 rokov a mal za sebou rušný profesionálny život, v ktorom stihol byť právnikom, spisovateľom a nedávno sa stal podnikateľom v gastro priemysle.
Niekoľko zamestnaní počas jedného života je realita, akú by ste chceli mať! Tak, ako si to prajú aj ostatní multipotenciálni ľudia.

6. „Rád sa do všetkého zapájam.“

Vo svete práce si každý niečo nájde. Niektorí uprednostňujú špecializáciu a pozíciu, ktorá zodpovedá ich odbornosti. Nie je to však váš prípad? Závan práva, štipka marketingu, kávová lyžička pedagogiky, to všetko posiate manažmentom tímu a voilà, toto je „recept na prácu“, ktorý vás prebúdza k životu?

Možno nie ste odborníkom na danú tému, ale „čo už“? V tomto prípade vás určite priťahujú všestranné a/alebo všeobecné ladené zamestnania, ktoré vám umožnia vykonávať viac úloh súčasne a pracovať na priečnych projektoch! Mať rutinnú prácu, v ktorej pracovné dni plynú a vyzerajú rovnako? Hovoríte si: „Ďakujem, ale neprosím.“? Veď ja nič nehovorím…

7. „Je tu núdza o nápady? Tak nech sa páči!“

Je dostatok nápadov tá jediná vec, po ktorej túžite? Proces hľadania nových nápadov sa vám zdá prirodzený, pretože vaša zvedavosť a duch pre dobrodružstvo vás viedli k posúvaniu hraníc svojho myslenia, aby ste porozumeli svojmu okoliu rozvíjaním svojich znalostí a experimentovaním s novými vecami?
Kladiete si v každodennom živote bežne otázky, ktoré sa začínajú slovíčkom „Prečo“? Dokážete nájsť prepojenie medzi dvoma myšlienkami, dvoma oblasťami, aby ste prišli s inovatívnymi riešeniami? Tento spôsob myslenia preukazuje, že máte „divergentný“ spôsob myslenia.

Nič vám to nehovorí? Pojmy divergentné a konvergentné myslenie predstavil psychológ J. P. Guilford v 50. rokoch minulého storočia. Náš vzdelávací systém kladie dôraz predovšetkým na konvergentné myslenie, ktoré predstavuje využitie pravidiel a štruktúrovaných procesov s cieľom dospieť k riešeniu. Inými slovami, učiteľ predstavuje problém a dáva nám pravidlá, ako prísť s unikátnym riešením. Pri divergentnom myslení naopak spájame dva nesúvisiace subjekty a vďaka spojeniam v našom mozgu dochádza k zázrakom. Uvažujúc analogicky, ideme nad rámec štandardných limitov nášho myslenia a inšpiráciu a riešenie hľadáme vonku, v inej oblasti. Často takto vznikajú inovatívne a skutočne originálne nápady.

Dobrým spôsobom, ako zistiť, či aj vy viete ľahko zapojiť divergentné myslenie je predstaviť si, aké prepojenie možno vytvoriť medzi dvoma predmetmi, ktoré a priori nemajú nič spoločné. Aké prepojenie napríklad nájdete medzi animovanými filmami Disney a filozofiou? Správna odpoveď neexistuje. Môžeme však nájsť napríklad ilustrácie Nietzscheho filozofie v rámci zlých postáv prítomných v Herkulovi, Hrbáčovi z Chrámu Matky Božej alebo Levom kráľovi.

A teraz vy! Aké prepojenie možno identifikovať medzi sýtenou minerálkou a znečisťovaním oceánov? A medzi zápasom rugby a politikou? Ak pri týchto rôznych predmetoch rýchlo nájdete nejakú spojitosť, existuje šanca, že ste jedným z multipotenciálnych ľudí aj vy.

8. „Zmena? Ja hovorím áno!“

Vaša spoločnosť chce zmeniť strategické smerovanie alebo sa vyvíja vaša profesia, takže sa budete musieť vzdelávať a získať nové zručnosti, ale vy nepociťujete žiadny strach? Už ste si pravidelnými zmenami spoločností, odborov alebo profesií vybudovali nekonečnú flexibilitu? A ak ste sa k tomu ešte neodvážili, je pre vás súkromný život skvelým ihriskom, pretože vďaka mnohým záujmom a neustálemu experimentovaniu s novými aktivitami ste si rozvinuli svoju schopnosť prispôsobiť sa?

Tam, kde sa niektorí ľudia bránia zmenám a neradi menia svoje návyky, ste vy kariérnym chameleónom, ktorý sa dokáže prispôsobiť akejkoľvek zmene – či už organizačnej, technickej alebo týkajúcej sa pracovného prostredia? Toto je jedna z hlavných charakteristík multipotenciálnych ľudí!

Našli ste sa v tomto článku? Ak áno, myslite na to, že zatiaľ čo špecializácia je stále uznávanou spoločenskou normou, trendy sa menia. Spoločnosti musia čeliť vonkajším (sociálnym, environmentálnym, atď.) a vnútorným vplyvom (technický a technologický rozvoj, motivácia, manažment talentov, atď.) Ocitajú sa tvárou v tvár výzvam, ktoré od nich vyžadujú neustále prehodnocovanie organizácie, stratégie alebo pracovných postupov. Na to potrebujú zamestnancov, ktorí sú schopní byť inovatívni, agilní a pripravení pravidelne získavať nové zručnosti. Stručne povedané, všetko to, čo vás charakterizuje ako multipotenciálneho človeka!

Preložila Zuzana Chovancová
Foto: WTTJ
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Las temáticas de este artículo