Psycho: robí vás cesta za úspechom nešťastnými?

20 sept 2021

2 min

Psycho: robí vás cesta za úspechom nešťastnými?
autor
Albert MoukheiberLab expert

Doctor en neurociencia, psicólogo clínico y autor.

Zvodná cieľová rovinka

Niekto tvrdí, že samotná definícia úspechu je nedostatočná. Napríklad Tal Ben-Shahar, Harvardský profesor, zaviedol termín „klam príchodu“ ktorý popisuje celkom bežne rozšírenú ilúziu, ktorú máme o úspechu. Mnohí ľudia veria, že dosahovanie stanovených cieľov spôsobuje príjemné pocity a že tieto pocity majú dlhodobú trvácnosť. V skutočnosti je to inak: obrovské šťastie, ktoré cítite po dosiahnutí úspechu je veľmi krátkodobé.

Definujúcou charakteristikou úspechu je sústredené venovanie sa jedinému záujmu. Vo väčšine situácií by ste však takéto riziko nepodstúpili.

A to je preto, že ste skočili do pasce a uverili ilúzii o dlhodobosti emocionálnych stavov. Tento jav je známy ako „zaujatosť trvácnosti“ a spoločenské vedy sa mu už nejakú dobu venujú do hĺbky. V jednom experimente boli atléti požiadaní, aby popísali, čo by boli schopní urobiť pre to, aby získali zlatú medailu. Niektorí priznali, že by boli schopní obetovať roky života. Znelo to ako keby uzatvárali pakt s diablom, boli pripravení venovať tomuto cieľu celú dekádu, pod podmienkou, že na jej konci by obdržali vytúžené zlato. A keď odpovedali na dotaz ohľadom trvania pocitu uspokojenia, ktoré mali zo získania zlatej medaile, tak tvrdili, že trvá približne od 48 do 72 hodín. Následne sa ich pocity vrátia späť do normálnych hladín.

Zameriavanie sa na jeden jediný cieľ v živote je definujúcou charakteristikou úspechu: Pravdepodobne by ste to v inej situácii neriskovali. Nikdy by ste si napríklad nepomysleli: „Dnes zjem 20kg jedla, aby som po zvyšok mesiaca nemusel/a jesť vôbec nič.“ Rovnako ste si pravdepodobne nikdy nepovedali: „Idem sa teraz na 72 hodín vyspať a už nebudem musieť spať po zvyšok mesiaca,“ alebo „Teraz sa vystresujem, zničím si kondičku a neuvidím sa s nikým najbližšieho pol roka, a potom si vezmem týždeň dovolenku.“ Lenže takto presne vyzerajú vaše myšlienkové pochody ohľadom úspechu. Váš pocit uspokojenia bude však smutne krátky. Vtedy prichádza na rad ďalšia pasca. Pravdepodobne si stanovíte ďalší cieľ, do stroja znova vhodíte mincu a skončíte v honbe za úspechom ako škrečok v koliesku.

Dostaňte sa z neho von

Táto konkrétna pasca je ďalšou formou myšlienkového zaujatia a nazývame ju „fokalizmus.“ Ak sa stanete obeťou „klamu jediného poslania,“ pravdepodobne uveríte, že všetko uspokojenie vo vašom živote závisí od jedinej veci: úspechu. Všetko ostatné odsuniete na vedľajšiu koľaj, či už vzťahy s priateľmi a rodinou, alebo koníčky ako šport, videohry či pozeranie seriálov. Všetko je v pozadí, zatiaľ čo vy robíte všetko pre to, aby vás povýšili, alebo ste sa venovali pracovnému projektu, čo sú veci, ktoré by vám mali poskytnúť vysoké hladiny uspokojenia v živote. Máme pre vás zlé správy: takto to vôbec nefunguje.

V skutočnosti sa ukázalo, že uspokojenie a úspech spolu súvisia v nepriamej úmere. Uspokojenie jednoducho nie je niečo, o čo sa môžete snažiť. Je to niečo ako zaspávanie. Ak sa napríklad chcete vyspať a idete do postele len aby ste začali premýšľať a hovoriť si „Spím?“ pravdepodobne sa vám to nepodarí. Zaspávanie nastane len vtedy, keď sa na proces samotný nesústredíte. Vaše uspokojenie a šťastie tiež závisia od toho, čo nazývame „vznikajúcim správaním,“ čo sú aktivity, ktoré robíte a netýkajú sa vášho hlavného projektu.

Mali by ste vôbec mať ambície? Znamená to, že by ste vôbec nemali brať ohľad na to či uspiete, alebo nie? Samozrejme, že nie. Ale mali by ste byť obozretní voči pascám, ktoré sa skrývajú v sústredení sa na úspech ako jediný zdroj uspokojenia. V podstate potrebujete v prvom rade zmeniť spôsob, akým získavate v živote uspokojenie. Úspech nie je jediným zmyslom života.

Ľudia sú viac než to, čo ich zamestnáva. Úspech prichádza v mnohých podobách a môžete ho prežívať pomocou koníčkov, vzťahov, pomoci druhým, starostlivosťou o seba – dokonca aj tak, že nebudete robiť nič. V dnešnom svete je veľkou výhrou, že nemusíte nič, odoláte tlaku a uniknete neustálemu honu za šťastím. A kto vie? Možno sa úspech dostaví aj bez snahy.

Preklad: Dorota Bachratá
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku alebo sa prihláste na odber noviniek, aby sa k vám vždy dostali naše najlepšie články!

Las temáticas de este artículo