Ako (správne) rozprávať o neúspechoch na pracovnom pohovore?

05 may 2021

4 min

Ako (správne) rozprávať o neúspechoch na pracovnom pohovore?

Pracovný pohovor je TEN čas, kedy je potreba ukázať sa v najlepšom svetle. Detailne popísať svoje kvality, hovoriť o svojich úspechoch a dať najavo svoju motiváciu… Ale aby lepšie vedeli kto sme a dobre zvážili nakoľko sme kompatibiliní s firmou, zamestnávatelia sa zaujímajú aj… o naše neúspechy. Neexistuje predsa nič zložitejšie, než sa snažiť predať a zároveň hovoriť o svojich a priori negatívnych skúsenostiach. Je nutné, aby sme boli úprimní a povedali pravdu a nič než pravdu? Prípadne hovoriť o „pomyselnom“ neúspechu, ktorý nás v očiach druhého vyzdvihne? Aké odpovede očakávajú počas pohovorov náboroví pracovníci, keď sa nás opýtajú na túto citlivú tému? Poďme sa na to pozrieť bližšie.

Prečo zamestnávateľov zaujímajú naše neúspechy?

„Aký je váš najväčší neúspech?“ Pripravili ste si zoznam zdatností aj nedostatkov, prešli ste mentálne celú svoju kariéru takmer tucetkrát, ale túto otázku ste teda nepredvídali! Prečo vás zamestnávateľ tak veľmi tlačí, aby ste o tom hovorili? Ubezpečujú vás, že cieľom nie je vás ponížiť, ale lepšie vás poznať. Chce vyhodnotiť vašu pokoru, schopnosť poučiť sa a správanie, keď čelíte prekážkam: zásadné vlastnosti, ktoré pomôžu predpokladať to, ako sa budete správať v práci. Teda, aj keď vám človek, ktorý vedie pohovor, túto otázku nepoloží priamo, svoje neúspechy môžete spomenúť vy sami. Ak svoj príbeh vysvetlíte dobre a zároveň dokážete, čo ste sa z neho naučili, môžete zapôsobiť ako kandidáti, ktorí vedia, čo robia, ktorí sa vedia vyrovnať so svojimi neúspechmi a nemajú čo skryť! Nehovorte o týchto veciach však hneď na začiatku pohovoru, ani ich nenechávajte na samotný koniec, aby ste nezanechali negatívny dojem. Môžete napríklad o veci začať spontánne hovoriť, keď sa vás opýtajú na kariéru, prípadne potom, čo ste spomenuli svoje kvality a nedostatky…

Ako si vybrať ten „správny“ príbeh?

Každý robí chyby. Najťažšie je vytvoriť si okolo nich príbeh, ktorý dáva jasne najavo vaše schopnosti a soft skills. Cieľom nie je utápať sa v minulosti, ale dokázať, že ste z nej vystúpili.

  • Vyberte si nejaký svoj skutočný neúspech a nebuďte namyslení. Vyhnite sa príkladom ako: „Keď som robil/a v oblasti predaja, obrat stúpol o 30 %, ale keďže som dúfal/a, aby to bolo viac, bol to pre mňa neúspech. Som perfekcionista/tka.“
  • Tiež to nie je moment na priznanie vašich najhorších tajomstiev. Nehovorte o neúspechu, ktorý je následkom vážnej osobnej chyby (ako napríklad odoslanie emailu plného dôverných osobných informácií všetkým svojim kontaktom).
  • Sústreďte sa na „poučenie“. Musíte si vybrať príbeh, ktorý o vás niečo hovorí. Skúsenosti, ktoré vás niečo naučili. Ideálne by ste mali dokázať, že tento neúspech vám pomohol získať viac skúseností a nové zručnosti: nedosiahnutý cieľ, nepochopenie, nepodarený projekt, nepredĺžená skúšobná doba, nedorozumenie v tíme, v ktorom ste pracovali, atď.

Ako porozprávať svoj príbeh?

Aby ste sa dobre pripravili, najjednoduchšie bude použiť spoľahlivú metódu, ktorá sa často využíva počas pohovorov: metóda STAR. Umožní vám popísať niekoľkými vetami každý kľúčový princíp vášho príbehu a správne odpovedať na očakávania zamestnávateľov.

S ako Situácia

Jedná sa o náčrt okolností, to znamená, že poskytnete popis projektu alebo danej situácie. Buďte struční a popíšte len nutný kontext. Nezdržujte sa, pretože dôraz musíte klásť na nasledujúce fázy, v ktorých vysvetľujete ako ste v situácii jednali. Môžete vysvetliť, kedy sa situácia odohrala, kde momentálne pracujete, atď.

T ako Tvorba

Následne by ste mali vysvetliť svoju úlohu, svoj podiel na vytvorení situácie, vašu pozíciu, vaše ciele. Mali by ste sa v danom príbehu situovať. Mohlo by to vyzerať nejak takto: „Povedal/a by som, že moje najväčšie profesionálne zlyhanie spočívalo v strate dôležitej zmluvy s klientom, počas doby, kedy som bol/a zodpovedný/á za projekt…“

A ako Aktivita

Teraz prichádza na rad vysvetlenie činu, teda aktivity, ktorá spôsobila zlyhanie: „Najväčším problémom bolo, že sme projekt pokladali za samozrejmosť. Mali sme s klientom privilegovaný vzťah, už sme s ním spolupracovali. S odstupom času vyšlo najavo, že sme nevykonali dostatočné úsilie na to, aby sme si ho udržali. To umožnilo presvedčivejšej konkurencii projekt prevziať. Mal/a som na starosti riešenie odpovede na túto ponuku a nepodarilo sa mi poskytnúť inovatívnu odpoveď.“

Budete takto prezentovať dôkladnú a stručnú analýzu toho, čo sa stalo. Existuje dostatok detailov, ktoré dokazujú, že ste si prišli na to, v čom spočíva vaša zodpovednosť v rámci príbehu tohoto neúspechu.

R ako Riešenie

Ako vo všetkých pekných príbehoch, koniec dobrý, všetko dobré. Vyhnite sa však Hollywoodskym koncom ako „Klienta sa mi predsa len podarilo presvedčiť a vrátil sa k nám.“ Musíte pozitívne aspekty svojho zlyhania popísať s ohľadom na poučenie, nie ako magický zásah kdesi zvrchu.

„Strata klienta bola pre moju firmu tvrdým zásahom, ako z finančného hľadiska, tak aj z morálneho – poškodilo to tím. Prevzal/a som iniciatívu a analyzoval/a som, čo sa stalo a čo môžeme nabudúce spraviť lepšie. Prvým poučením bolo: nikdy nebrať nikoho ako samozrejmosť a vždy hľadať, ako čo najlepšie spraviť to, čo sa od nás očakáva. Postaral/a som sa o zavedenie nových procesov inovácie a svoj tím som prizval/a na školenie vedené špecializovaným koučom. Krátko na to sa nám podarilo získať novú zmluvu, a to vďaka kolektívnej práci, ktorú sme odviedli po poslednom zlyhaní.“

Popisujete čo presne sa stalo a aké to malo následky pre vás, váš tím a vašu firmu. Dokazuje to, že máte odstup a dostatočnú zrelosť na to, aby sa situácia ako táto neopakovala.

Nikdy nehádžte vinu na druhých

Ak sa vám nepodarilo dosiahnúť ciele v predošlom zamestnaní, bolo to preto, lebo sa vám šéf nikdy nevenoval a osobne to s vami neprešiel? Zamestnávateľa to nezaujíma. Hádzať vinu na svojich kolegov, bývalého šéfa či vašu mamu vám nepomôže vyvolať záujem u nového zamestnávateľa, práve naopak, môže ho to odradiť. Budete pôsobiť ako spolupracovník, ktorý nevie prijať svoju zodpovednosť a nikdy nespochybňuje to, čo sám tvrdí. A to sa v tíme nehodí.

Pripravte si pokračovanie

Porozprávali ste o svojom zlyhaní a poučení, ktoré ste z neho vyťažili? Super! Tak sa už nezdržujte. Aj keď sa na pohovoroch čoraz viac podporuje rozprávanie o neúspechoch, je dobré držať sa radšej pozitívnejších skúseností. K veci sa môžete vždy vrátiť a opýtať sa zamestnávateľa, akú má mienku o zlyhaní: ako je príjmané v tejto firme? Oplatí sa riskovať? Neexistuje dôvod, prečo by ste sa len vy mali odhaliť vo svojich slabších stránkach!

Aj keď je rozprávanie o zlyhaniach delikátnou záležitosťou, nezabúdajte, že je to skvelá priležitosť na vytvorenie vzťahu so zamestnávateľom. Nebudete pôsobiť ako „slabý“ či „nekompetentný“ kandidát, práve naopak! Skôr zanecháte dojem ako niekto, kto je ľudský, má svoje muchy a vie uznať, že sa mýli. Príliš dokonalý kandidát: no paráda!

Preložila: Dorota Bachratá
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Las temáticas de este artículo