Změna kariéry? Klíčem k seberealizaci je znalost vlastních hodnot

02 mai 2024

4min

Změna kariéry? Klíčem k seberealizaci je znalost vlastních hodnot
auteur.e

Ocitli jste se během své kariéry někdy na křižovatce, kdy jste se sami sebe ptali – je moje práce ta pravá? V očích společnosti jste sice dosáhli úspěchu, ale malý hlásek v hlavě vás stále ponouká dělat něco smysluplnějšího?

Mnoho lidí si hledá takovou práci, která bude odpovídat jejich životním hodnotám, což ovšem nemusí být vždycky tak úplně snadné. Nejdřív se totiž musíte nad sebou zamyslet a přiznat si, na čem vám doopravdy záleží. Pomocí sebereflexe a dalších nástrojů, jako jsou například osobnostní testy, můžete začít objevovat, co všechno určuje směřování vaší kariéry.

Jak zaručit, že bude další kariérní krok ladit s vašimi hodnotami? Na to jsme se zeptali Kim Johnsonové, kariérní poradkyně, která pomáhá lidem najít, získat, udržet a milovat svou práci. Poradí vám, jak si ujasnit v hlavě, co vlastně chcete, a jak se podle toho rozhodovat při volbě příštího zaměstnavatele. Na co se při hledání zaměřit, jaké problémy budete muset překonat a jak zaručit úspěšný konec?

Jak přijdu na to, jaké mám hodnoty, a jak to ovlivní moje kariérní rozhodnutí?

V počátečních fázích kariéry jste se pravděpodobně moc nad žádnými hodnotami nezamýšleli, spíš vás zajímal plat, benefity a příležitosti růstu. Ale pokud přemýšlíte o změně, možná už je pro vás důležitější, abyste našli společnost s vizí podle vašich představ.

Jak tedy přijít na to, co je pro vás důležité a jak to zapadá do vaší kariérní dráhy Johnsonová říká: „Osobními hodnotami se rozumí principy a přesvědčení, kterými se řídí vaše chování a rozhodování. Ovlivňuje je výchova, zkušenosti a cíle.“ Dále říká: „Pokud je pro vás například důležitá společenská odpovědnost, můžete se rozhodnout pro kariéru v neziskové organizaci, která bojuje za něco, čemu věříte, místo abyste si našli lukrativnější práci v korporátu. K takovému rozhodnutí dojdete proto, že toužíte být přínosem pro společnost, ačkoliv jinde byste si třeba vydělali víc.“

Jestli si nejste svými osobními hodnotami úplně jistí, doporučuje Johnsonová si na to udělat čas, věnovat se sebereflexi, meditaci nebo psaní deníku, abyste lépe pochopili, na čem vám doopravdy záleží. „Zeptejte se sami sebe – komu chci pomáhat, v čem by měl spočívat můj přínos, co po sobě chci zanechat?“

Johnsonová dodává, že při hledání hodnot mohou být užitečné osobnostní testy typu Myers-Briggs Type Indicator (MBTI), CliftonStrengths Assessment (dříve StrengthsFinder) nebo Values in Action (VIA). „Tyhle testy sice nejsou vědecky podložené, ale otázky zaměřené na vaši osobnost a následné výsledky vám mohou hodně dát, nebo vás přinejmenším navedou tím správným směrem,“ říká Johnsonová.

První krok je odhalit, jakých hodnot se chcete držet, druhý krok je nastavit si priority. Ne všechny hodnoty mají stejnou váhu, a když si jasně řeknete, jak je pro vás která z nich důležitá, budete moci v budoucnu činit skutečně informovaná kariérní rozhodnutí. „Využít můžete známé rozhodovací strategie, jako je například rozhodovací matice, ty vám pomohou jednotlivé hodnoty porovnat a seřadit podle důležitosti,“ tvrdí Johnsonová.

Jaké problémy mohou nastat, když hledám kariéru v souladu s osobními hodnotami, a jak je překonám?

Harmonie mezi kariérní volbou a osobními hodnotami zní hezky na papíře, ale Johnsonová přiznává, že v praxi se mohou objevit překážky na trati. Při změně práce je totiž potřeba zvážit různé faktory, například situaci na trhu pracovních příležitostí, omezené možnosti či chybějící potřebné dovednosti. „Do hry mohou vstoupit i konkrétní osobní závazky, kvůli nimž bude obtížnější využít některé příležitosti, nebo finanční situace, která vás přinutí upřednostnit vyšší plat před hodnotami.“

Pokud se potýkáte s podobnými překážkami, doporučuje Johnsonová zaměřit se na pozice či firmy, které se co nejlépe shodují alespoň s těmi nejdůležitějšími hodnotami, ačkoliv třeba nejsou úplně dokonalým řešením. „Berte to jako odrazový můstek, který sice tak úplně neodpovídá vašim dlouhodobým cílům, ale v budoucnu vám může pomoci získat vysněnou pozici,“ navrhuje. „Prakticky vždycky je nutné udělat nějaký kompromis, přesto je naprosto klíčové si ujasnit, přes jaké hodnoty nejede vlak.“

Jak zjistím, jaké hodnoty vládnou zvolenému oboru nebo potenciálnímu zaměstnavateli?

Už víte, co chcete. Teď potřebujete zjistit, jak to najdete. Mnoho firem už pochopilo, jak je důležité mít na oficiálním webu jasné informace o vizi, poslání a základních hodnotách. Ale jestli chcete konkrétnější informace, pak podle Johnsonové toho o firemní kultuře a hodnotách zjistíte nejvíc od stávajících zaměstnanců.

„Zkuste s nimi navázat kontakt a ptejte se na to, co vás u zaměstnavatele nejvíc zajímá. Na internetu jsou stránky (Glassdoor apod.) plné ověřených zkušeností zaměstnanců, díky nimž můžete nahlédnout za zavřené dveře společnosti a prozkoumat, jak to ve skutečnosti vypadá u nich na pracovišti,“ tvrdí Johnsonová. Dodává, že ačkoliv ty extrémně negativní komentáře sice mohou být smazány, tak když budete číst mezi řádky, porozumíte i tomu, co ohledně firemní kultury zůstalo nevyřčeno.

Kariérní krok učiněný na základě osobních hodnot podle ní nutně neznamená, že musíte jít pracovat do neziskovky nebo začít bojovat s humanitární krizí. Sdílí proto zkušenost z praxe: „Nedávno jsem měla klientku, která pracovala v zábavním průmyslu jako softwarová inženýrka, ale nebyla spokojená s produktem, který vytvářela,“ popisuje. „Rozhodla se místo toho přijmout pozici ve start-upu zaměřeném na tvorbu vizuálního obsahu, což lépe vyhovovalo její vášni pro fotografii, takže ji bavilo podílet se na produktu, který by mohla používat i ona sama.“

Jak najít rovnováhu mezi osobními hodnotami a profesním očekáváním?

Při hledání toho nejlepšího poměru mezi osobními hodnotami a pracovními nároky bude dost pravděpodobně potřeba dělat nějaké kompromisy. Johnsonová doporučuje si v hlavě ujasnit, přes co u vás nejede vlak, a z toho vycházet. „Pokud se třeba nechcete vzdát docházení na tréninky svého dítěte, bude pro vás zásadní odcházet z práce včas,“ říká a zdůrazňuje, že v takových případech je naprosto zásadní flexibilní pracovní doba.

Ale uvádí také kompromis z druhé strany: „Možná si neradi nosíte práci domů, ale možná to budete muset občas skousnout, abyste vypomohli kolegům. Rovnováhu naleznete jen tak, že si ujasníte, kdy můžete přijmout kompromis, aniž byste se vzdávali seberealizace nebo to někomu vyčítali,“ říká.

Co je nejdůležitější si zapamatovat: Jakých hodnot se chci držet a jak je zohlednit při hledání další práce?

Pamatujte si, že s postupem času se budou vaše kariérní i osobní hodnoty pravděpodobně měnit. Zpočátku se bude asi všechno točit kolem ambicí, finančních úspěchů, dalšího učení a vztahů s kolegy. Ale jak budete profesionálně dospívat, může se stát, že pro vás začne být důležitější rovnováha mezi osobním a pracovním životem, mentoring, společenská odpovědnost a seberealizace. „Tato naprosto přirozená součást osobního růstu je odrazem toho, jak se mění vaše priority, zkušenosti i chápání všeho, co má ve vašem životě smysl,“ potvrzuje Johnsonová.

Sečteno podtrženo, hledáte-li novou kariérní dráhu a chcete-li, aby odpovídala vašim hodnotám, musíte si zapamatovat následující:

  • Ujasněte si, co chcete: Prvním krokem je porozumět vlastním hodnotám prostřednictvím sebereflexe či osobnostních testů. Rozhodněte, které hodnoty pro vás budou prioritou, a mějte na paměti, že se to může měnit.

  • Vezměte v úvahu kontext: Zamyslete se nad překážkami, které vám mohou bránit v nalezení práce odpovídající vašim hodnotám, jako jsou například omezené možnosti nebo finanční závazky. Rozhodněte, přes které hodnoty nejede vlak. Zvažte, kdy udělat kompromis, pokud to má vést k dosažení vysněné kariéry.

  • Informujte se: Důkladně si proklepněte potenciální zaměstnavatele či cílové obory, abyste měli jistotu, že nejsou v rozporu s vašimi hodnotami. Využijte online zdroje k získání zkušeností zaměstnanců a zkuste s nimi navázat kontakt, abyste lépe porozuměli firemním kulturám a hodnotám.

  • Najděte rovnováhu mezi hodnotami a pracovními nároky: Uvědomte si, že rovnováha mezi osobními hodnotami a profesním očekáváním často vyžaduje kompromisy. Musíte vědět, z čeho rozhodně nechcete slevit. Porovnávejte nabídky práce na základě toho, jak odpovídají vašim hodnotám, a počítejte s tím, že se během vaší kariéry může postupem času leccos měnit.

Překlad: LexiPro
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Les thématiques abordées
La newsletter qui fait le taf

Envie de ne louper aucun de nos articles ? Une fois par semaine, des histoires, des jobs et des conseils dans votre boite mail.

Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs