Jak se vyhnout trapnému tichu? Naučte se umění small talku

11. 10. 2022 - aktualizované 11. 10. 2022

2 min.

Jak se vyhnout trapnému tichu? Naučte se umění small talku
autor
Marlène Moreira

Journaliste indépendante.

Umění nezávazné konverzace alias small talku vás dokáže vysekat i z toho nejtrapnějšího ticha, ať už jde o setkání se sousedkou, kolegou v práci nebo na networkingové akci (zejména když téma počasí už vyčerpáte). Jak si tuhle praktickou dovednost osvojit?

Ani si nevšimnete a jste chyceni, nejlépe v uzavřeném prostoru a s osobou, se kterou se znáte od vidění nebo ze společných schůzí. Vyměníte si pohledy, ale je vám jasné, že si nemáte co říct. Ticho by se dalo krájet. Rychle, načněte nějaké téma!

„Na to, že je listopad, tak je zatím celkem teplo, že?“

Kolega si oddychne a odpoví: „To jo. Ten listopad se letos vydařil. Můžeme poděkovat globálnímu oteplování.“

Když nám tlachání pomůže zaplnit ticho nebo se skamarádit s důchodci ve frontě na poště, musí být užitečné i v našem pracovním životě. Počasí, zpožděné vlaky, letní dovolená… ujistěte se, že máte dostatek munice pro každou situaci.

Lidstvo od začátku věků… používalo small talk

Ve své eseji s názvem Problém významu u primitivních jazyků z roku 1923 představuje polský antropolog Bronislaw Malinowski koncept „bezúčelných projevů, zpráv o irelevantních událostech a komentářů na obecně známé věci“, čímž vlastně tehdy popsal to, čemu dnes říkáme „small talk“, a popsal jeho roli ve společenských vztazích.

V sedmdesátých letech se sociolingvisté začali zajímat o tuto formu diskurzu, která utváří naše každodenní interakce a představuje nedílnou součást verbální komunikace. Výzkum od té doby potvrdil důležitost těchto neformálních výměn. Ztělesňují jistý druh rituálu, pomocí něhož si připravíte půdu ještě předtím, než vstoupíte do vážné konverzace či dlouhodobého přátelství.

Od konverzace o filmu, který včera viděl, nebo o tom, jak bylo minulý víkend, si nikdo neslibuje, že zčistajasna odstartuje vášnivou debatu. Není však důležité téma, ale samotný akt konverzace.

Je small talk opravdu důležitý pro naši práci?

Ať už se vám to líbí, nebo ne, nezávazný small talk zmírňuje společenské tření i na pracovišti. Krátké slovní výměny v kuchyňce nebo před začátkem meetingu hrají klíčovou roli v dosažení pracovního úspěchu. Umožní vám totiž najít si své místo na novém pracovišti, rozšířit si síť kontaktů nebo nastolit uvolněnější atmosféru před schůzkou.

Nezávazná témata, se kterými u kolegů zabodujete

Místo toho, abyste po stopadesáté komentovali, jak je venku hezky – což sice ticho prolomí, ale vaši inteligenci tím nepodtrhne –, na jaká témata byste se měli zaměřit?

  • „Viděl/a jsi… ten poslední zápas Sparty / Hřebejkův film?“

Většina lidí velice ráda mluví o svém životě a rozdává rady. Když jim to umožníte, zaručíte si tak úspěšnou konverzaci.

  • „Slyšel/a jsem, že… v kavárně naproti mají skvělé dorty / se kousek odsud otevřela nová posilovna. Už jsi tam byl/a?“

Díky komentování svého okolí se dozvíte o těch nejlepších nabídkách, ale hlavně tím dáte kolegům prostor vyjádřit svůj názor či vám dát radu. Konverzaci byste měli vést směrem k tématu, které danou osobu zajímá: s novorodiči zmiňte jesličky v okolí, s pařmeny zase ohodnoťte nejlepší podniky s happy hour a s gurmány přejděte k restauracím, které zrovna frčí.

  • „Myslíš, že bychom jednoho dne měli… poslat dobrovolníky na Mars / přestat cestovat letecky?“

Nebojte se ani závažnějších témat. Raději se ale vyhněte těm kontroverzním, které se točí kolem politiky, náboženství či sexuality. Studie ukázaly, že lidé raději mluví o důležitých konstruktivních věcech. Smysluplné diskuze pak vedou k pocitu štěstí a k utužování mezilidských pout.

Objevte pracovní nabídky

Nahlédněte do společností skrz fotky, videa a rozhovory se zaměstnanci, ať víte, zda se do tamní firemní kultury skutečně hodíte.

Všechny pracovní nabídky

Small talk lze použít jako bezvýznamný rozhovor, který vyplní trapné ticho ve výtahu, nebo také jako mocný nástroj, který prolomí ledy, pomůže vám navázat konverzaci, lépe poznat druhé, navodit pocit pohody a položit základy pro dlouhodobé přátelství. Zkuste to!

Foto: WTTJ
Překlad: Eva Mazalová
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Preberané témy
Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta