Teambuilding na dálku: 4 tipy, jak na to

06. 4. 2021

5 min.

Teambuilding na dálku: 4 tipy, jak na to
autor
Laetitia Vitaud

Autor a řečník o budoucnosti práce

Všechny firmy, dokonce i ty, co fungují kompletně na dálku, jako je Buffer nebo Gitlab, občas potřebují tužit kolektiv a posilovat podnikovou kulturu. Na to jsou nejlepší firemní akce, kterých se účastní všichni zaměstnanci bez rozdílu, ale hlavně osobně. Čím víc je pracovní tým roztříštěný, tím cennější jsou ty vzácné chvíle, které nám několikrát ročně přináší teambuilding. Po teambuildingovém osvěžení je pak po zbytek roku snazší pracovat na dálku!
Co začala pandemie, téměř všechny firemní akce, školení a teambuildingy ve velkých podnicích i start-upech dostaly stopku. Firemní akce měly přitom lví podíl na ziscích gastronomického a ubytovacího průmyslu, který je tímto výpadkem samozřejmě silně postižen (vezměte si například konferenční centra).
Jak chcete po síti zrealizovat tahle klíčová neformální setkávání, často plná luxusních zážitků, ze kterých na člověka dýchala atmosféra dovolené? Teambuilding, stejně jako třeba onboarding, prostě nemůže existovat bez konverzací „tváří v tvář“, díky nimž vznikají nové kolegiální vztahy a posilují se ty staré.

Bývají to chvíle plné debat o naprosto klíčových tématech, do týmu se začínají začleňovat nováčci, společně se řeší obchodní strategie a cíle, ale hlavně – stmeluje se kolektiv. Přitom vše výše jmenované je v aktuálním kontextu krize a ve světě plném změn důležitější než kdykoliv dřív!

Byla by obrovská chyba nepokusit se tyto akce zorganizovat v jiné podobě, než na jakou jsme zvyklí, jen na základě argumentu, že osobní setkání nemůže nikdy nic nahradit! Taková dobře promyšlená a zorganizovaná online akce je mnohem lepší než nic. Stačí se jen odpoutat od zavedeného formátu teambuildingu, na který jsme zvyklí.

Přinášíme vám 4 tipy pro naplánování unikátního teambuildingu na dálku:

1. Rozkouskujte celou akci na menší části

Anglicky se tomuto procesu říká „unbundling“ (oddělení). Každá teambuildingová akce se skládá z několika různých složek – upevňování týmové kultury, napomáhání se začleněním nováčků, představení firemní strategie, prezentace výsledků za předešlý rok, plánování budoucích projektů, formování týmů, odměňování pracovníků… Tyhle jednotlivé cíle je nyní potřeba „oddělit“ jeden od druhého a zaměřit se na každý zvlášť. Čeho chcete teambuildingem dosáhnout, jaké jsou jeho konkrétní cíle (tedy jednotlivé dílky skládačky)? Jak by se daly přeskládat, jak by se dala změnit jejich kombinace?

„Je běžné, že si firmy stanovují obchodní cíle, postupy k jejich dosažení a indikátory k monitorování obchodní činnosti – proč tedy stejným způsobem nepřistupovat i k plánování zaměstnaneckých akcí a školení, vždyť jim věnujeme tolik drahocenného času! Firmy, které přejdou na plánování zaměřené na výsledky, mohou zjistit, že jim nestačí tradiční způsoby vzdělávání zaměstnanců, a konečně se zaměří na to, co pracovníci skutečně potřebují a co chtějí. Položte si následující otázky: Jak chcete, aby se účastníci cítili? Jaké chcete, aby měli znalosti? A jak to udělat, abyste toho dosáhli způsobem, který máte v plánu? Co chcete, aby si z toho odnesli?“ Na to se ptá Mike Wang, „zážitkový designér“, který pracuje na organizaci virtuálních teambuildingových akcí.

2. Na rozvoji lidských vztahů se rozhodně nevyplatí šetřit

Přitom nebudete potřebovat žádnou speciální firemní akci! Mezilidské vztahy jsou na každém pracovišti to nejdůležitější. V situaci, kdy nové vztahy nemohou přirozeně vznikat na základě neformálního osobního kontaktu, je bohužel nutné budovat kolegialitu cíleně, organizovaně (a tak trochu uměle).

*Jednou z možností je vytvořit určitý „buddy systém“. Ten funguje tak, že se spárují vždy dva lidé, kteří se do té doby neznali. V pravidelných intervalech se tak mohou zaměstnanci seznamovat s novými lidmi (je to trochu jako „speed dating“ neboli seznamka na čas, ale v trochu profesionálnějším pojetí). Na podobné myšlence postavilo svůj úspěch několik aplikací, například NeverEatAlone, díky níž mohou zaměstnanci velkých firem vždy najít nějakého kolegu, který s nimi půjde na oběd. Je to dobrý nápad, proč si ho nevypůjčit? A ani nemusíte chodit nikam na oběd…

  • Inspirovat se můžete například u společnosti Buffer. Ta zavedla buddy systém s cílem integrovat nováčky a udržet si je ve firmě. Blíže je celý tenhle nápad popsán v článku Buddy systém od Bufferu – jak pojmout firemní kulturu a práci na dálku: Systém zaměstnancům nabízí možnost navázat mnohem širší sociální vazby, než jaké by obvykle využívali v rámci jednoho týmu. (…) Je to způsob, jak se dají horizontálně pojmout manažerské funkce a jak zaměstnancům pomoci rychle rozšířit jejich sítě. Čím větší počet lidí ve firmě znají, tím mohou být efektivnější v tom, co dělají.“

  • Lze například vytvořit strukturovaný systém mentoringu, hlavně toho mezigeneračního. Jak se dočtete v našem e-booku na téma mezigeneračního mentoringu: „Mezigenerační mentoring se zakládá na přesvědčení, že je výhodnější, když se učí jeden od druhého, výměna informací je tedy oboustranná a lidé z různých věkových kategorií mají alespoň o důvod více, proč si popovídat.“

3. Okamžitě zapomeňte na celodenní online prezentace!

Krásný hotel, kolegové, živé diskuze, coffee breaky plné dobrot – za takových normálních podmínek se dá 6 hodin powerpointových prezentací denně ještě přežít. Ale 6 hodin prezentací na Zoomu, to je prostě nesnesitelný trest a obdoba středověkého mučení.

„Prezentace“ jako součást online teambuildingu je třeba totálně přehodnotit. Pokud jsou součástí školení vizuální a textové materiály, nemusí být striktně probírány všemi naráz v jeden jediný moment (pracovníci je mohou mít k dispozici a projít si je, až budou sami chtít). Co se týče videoprezentací, i ty je možné upravit, zkrátit, zdokonalit – aby si je každý mohl pustit, jak je libo (nesynchronizovaně). Je totiž zbytečné, aby si všichni procházeli prezentaci společně, když je každý někde jinde!

Přejít z „kontaktního“ pouštění prezentací na distanční „výuku“, to je trochu jako předělávat celovečerní film na televizní sitcom: krátké zábavné epizody jsou stravitelnější než jeden dlouhý intenzivní zážitek. Proto zapomeňte na tradiční firemní akce a jejich prezentace a inspirujte se těmi nejoblíbenějšími online kurzy.

4. Zábava a vzdělání by měly být za odměnu

Teambuildingové akce mají většinou dva hlavní cíle: vyjádřit zaměstnancům vděčnost (odměnit je) a vzdělávat. Když pracovníkům nabídnete velký výběr online vzdělávacích kurzů, knihy (fyzické nebo elektronické) a předplatné některých mediálních platforem, zabijete tak dvě mouchy jednou ranou. Pro zaměstnance bude chytře vymyšlená odměna přínosnější než finanční bonus!

Vzdělávání navíc podpoří kolegialitu ve firmě a navazování nových vztahů – mezi účastníky online školení, kteří si budou vzájemně pomáhat, mezi členy čtenářských klubů, kteří budou sdílet své dojmy z přečtených knih, mezi odběrateli předplacených médií, kteří budou komentovat nové příspěvky a oblíbený obsah, a podobně.

Pracovním týmům usnadňuje izolaci a práci z domova celá řada rituálů a zvyků, které by měly zůstat zachovány i po skončení krize. Patří sem například virtuální coffee breaky, každodenní sdílení fotek a memů, porady ve virtuálním světě, přeposílání „pozitivních zpráv“, hraní her, online oslavy narozenin, lekce jógy, popracovní sklenky vína po Zoomu, vaření na kameru, virtuální prohlídky, kreativní výzvy a mnohé další. V každé firmě se najde něco unikátního, něco, co sedí podnikové kultuře. Oblíbenost podobných praktik jen dokazuje, že zaměstnanci dokáží čelit i opravdové nepřízni osudu, ale také že teambuilding je neustále na pořadu dne.

Až to bude všechno za námi a věci budou zase o něco normálnější (i když nám práce na dálku a roztříštěnost pracovních týmů možná už zůstane navždycky), neměla by přijít vniveč všechna ta energie a kreativita, tak typická pro tuhle nešťastnou dobu. S odstupem času bude jasně vidět, co fungovalo dobře a co je tedy třeba systematicky zachovat. V budoucnu se možná naučíme vytěžit co nejvíc z obou světů – z toho virtuálního i z toho skutečného. V práci tak budeme mít větší autonomii, každý si bude více vážit osobního kontaktu s kolegy a to povede k lepší spolupráci a větší kreativitě.

Překlad: LexiPro

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, Twitteru nebo začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.