6 tipů, jak jednat s blízkými v práci

21. 5. 2020

3 min.

6 tipů, jak jednat s blízkými v práci
autor
Géraldine Baraud

Journaliste - consultante éditoriale @rubrik-communication.com

Může být vzrušující i podnětné pracovat s bývalým kolegou, starým kamarádem, partnerem nebo příbuzným, ale pokud to jsou vaši podřízení, je to úplně jiný šálek kávy. Pokud se vám stane, že budete šéfovat svému kamarádovi nebo se rozhodnete přijmout do firmy přítele či člena rodiny, může být obtížné rozlišit, jestli s nimi jednáte jako šéf, nebo jako kamarád. Nabízíme vám šest tipů, jak se s tím vypořádat.

1. Vysvětlete svou úlohu a očekávání

Povýšil vás zaměstnavatel do pozice vedoucího oddělení plného vašich přátel? Jakmile se změna potvrdí, je důležité o tom hned povědět týmu, a to jak skupině, tak jednotlivcům. Přesně to se stalo Ivě, kterou v mezinárodní společnosti povýšili na pozici marketingové ředitelky. „Hned další den jsem svolala všechny z oddělení. Chtěla jsem jim to sdělit správným způsobem. Přála jsem si říct svým blízkým spolupracovníkům, proč mě povýšili a jakou mám představu o tom, co budu dělat já a co očekávám od ostatních. Od samého začátku jsem si uvědomovala, že tam nejsem od toho, abych jim říkala, jak mají dělat svou práci, ale že mým úkolem je dosáhnout našich společných cílů a zlepšení schopností celého týmu. Nikdo s tím neměl žádný problém. Vlastně právě naopak. Z jejich pohledu byla moje nová úloha zcela zasloužená.“

Pokud nabíráte někoho, s kým jste si blízcí, jednejte s nimi jako s kterýmkoliv jiným zaměstnancem – profesionálně! Věnujte čas tomu, abyste jim objasnili svou pozici a jak firma a dané oddělení funguje. Dejte jim jasně najevo, co od nich čekáte a co můžou oni očekávat od vás. Hned ze začátku vám to pomůže položit pevné základy, na kterých můžete vybudovat zdravé pracovní prostředí. Čím více toho zůstane ze začátku nevyřčeno, tím větší je pravděpodobnost, že se v budoucnu tyto základy zbortí.

2. Netvrďte, že se nic nezmění

Abyste své přátele uklidnili a zmírnili dopady toho, že jste teď jejich nadřízenými, můžete být v pokušení jim říci, že se na vašem dosavadním vztahu nic nezmění. Je však logické, že se k sobě od teď budete chovat jinak – přinejmenším v kanceláři. Nejlepší bude, když jim řeknete, že věříte tomu, že vaše přátelství přetrvá. Jako vedoucí budete nevyhnutelně dělat rozhodnutí, která nebudou všem po chuti – a to včetně vašich přátel. To nejlepší, co můžete udělat, a vyhnout se tak konfliktům, je zachovat si upřímnost. Když budete společně čelit těmto výzvám, posílí to ve výsledku váš vztah. Jak říká Iva: „Má nová pozice nakonec vztah s bývalými kolegy ještě posílila, jelikož jsme si vybudovali atmosféru důvěry, a díky jejich zpětné vazbě jsem se stala lepší manažerkou. Nakonec jsme z toho měli prospěch všichni.“

3. Jednejte se všemi stejně

Někteří kolegové spolu běžně vycházejí, a jiní ne. Jsme koneckonců společenské bytosti. Úkolem nadřízeného je mimo jiné přistupovat ke všem se stejnou pozorností a respektem. Nadržování je zkrátka tabu. Pokud například někdo pravidelně chodí pozdě nebo nedodržuje deadliny, musí pro něj platit stejná pravidla jako pro všechny ostatní, bez ohledu na váš vzájemný vztah. Také pamatujte na to, jak s lidmi mluvíte. Nebuďte vůči svým přátelům příliš familiární, jen abyste hned nato se zbytkem týmu přepnuli do formálního tónu.

Iva si vždy dává záležet na tom, aby byl její přístup profesionální, především během pravidelného hodnocení. „Všichni máme přirozený sklon vnímat u přátel jen to pozitivní, ale snažím se zůstat tak objektivní, jak to jen jde. Ptám se sama sebe, jestli bych se rozhodla stejně v případě někoho cizího. Tolerovala bych takové chování od každého ve svém týmu?“ přemýšlí Iva.

4. Pokud věci zajdou příliš daleko, nastavte pevné hranice

Dávejte si pozor na symptomatické chování těch, kteří se vás jakožto kamarádi snaží ovlivnit: snaží se od vás získat důvěrné informace o společnosti, když jde o vaše rozhodnutí, vyzdvihují vaše přátelství, nebo požadují výjimku, pokud běžně chodí pozdě. Nenechte se zviklat. Naplánujte si s danou osobou schůzku a připomeňte jim svou pozici a profesionální očekávání. Zopakujte svoje závazky vůči společnosti a členům týmu a příslušnému pracovníkovi připomeňte jejich. Pokud necháte věci vyhnít, vytvoříte pouze půdu pro neprofesionální chování, což povede k dalšímu rozkladu uvnitř týmu.

5. Nebuďte příliš okatí

Pokud rádi trávíte čas s kolegy mimo kancelář, nedávejte to všem najevo, hlavně během pauzy na kávu. Pokud vytrubujete svůj blízký vztah s podřízeným, ostatní členové týmu si mohou připadat vyloučení a vnímat váš přístup jako neprofesionální. Není třeba se ale přetvařovat a na sílu držet vaše přátelství v tajnosti. Pro zachování soudržnosti týmu je ale vždy lepší udržet si při socializaci s pracovníky trochu odstup – především v případě těch, které vedete.

6. Neberte si to osobně

Roky se vám spolu dobře pracovalo, když se najednou váš kolega rozhodl přejít do jiné společnosti a vás ponechal svému osudu. Iva to dobře zná. Jejími slovy: „Stává se to, ale nesmíte si to brát k srdci, i když je to obtížné.“ Nejdůležitějším pravidlem zůstává nebát se s lidmi komunikovat. Promluvte si o tom s nimi. Pokud jste se o tom předtím nebavili, zeptejte se na jejich důvody k odchodu, a pokud je to na místě, zopakujte, že byste rádi mimo práci zůstali přáteli.

Přeložila Eva Mazalová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku a přihlaste se k našemu newsletteru, abyste dostávali naše nejnovější články.

Preberané témy
Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta