Hrozí vám propuštění, protože máte vysoký plat?

Publikované v Práca a peniaze

29. 11. 2020

5 min.

Hrozí vám propuštění, protože máte vysoký plat?
autor
Emma Cullinan

Psychotherapist and writer

Jak týdny plynou, ozývá se z médií v souvislosti s covidem-19 čím dál častěji slovo „propouštění“. Podle prognóz kvůli koronaviru přijdou na světě o práci miliony lidí. Některé obory jsou přitom ohroženější než jiné – důvod k obavám mají například zaměstnanci v maloobchodě s nepotravinářským zbožím. Co když ale máte terč na zádech kvůli svému vysokému platu? Bojíte se, že by váš zaměstnavatel ve snaze rychle a účinně ušetřit mohl zacílit právě na vaši platovou třídu?

Každý den přibývají další a další firmy, které přistupují k propouštění zaměstnanců a zavírání prodejen, a ze všech stran se valí politické a ekonomické prognózy o milionech Evropanů, co přijdou o práci.

Nejtvrdší ránu uštědřila pandemie odvětvím s největším kontaktem se zákazníky, mimo jiné včetně pohostinství, ubytovacích služeb, leteckého průmyslu a umění, potvrzuje Český statistický úřad. Podle tohoto průzkumu dopady krize jen v Česku pocítilo 45 % zaměstnanců a 314 000 z nich se obávalo o své pracovní místo.

Podle dat Informačního systému o průměrném výdělku patří mezi nejlépe vydělávající profese nejrůznější řídící pracovníci, operátoři letového provozu a piloti a také někteří specialisté v oblasti IT. Firmy dopřávají vysoké platy svým zaměstnancům, když si je chtějí udržet. Přirozeně pak na mysl přichází obava, že se teď vítr může obrátit a když dojde na škrty, začnou firmy přemýšlet, na čem by šlo co nejrychleji a co nejvíce ušetřit.

Co pro vás vysoký plat znamená?

Silně stresující zážitky, mezi něž patří i propuštění, se řadí mezi životní ztráty: v tomto případě sice nikdo nepřijde o život, ale stejně po nich následuje truchlení. Velikost ztráty záleží samozřejmě na tom, jak moc jste měli svou práci rádi a jak propuštění poznamenalo vaši identitu – byla práce nedílnou součástí vaší osobnosti? Nedovedete si bez ní sami sebe představit?

Vysoký plat jde často ruku v ruce s vysokým společenským postavením. Soudce nejvyššího soudu asi nebude dostávat minimální mzdu, uklízečka v Tescu si zase neřekne o tisíc korun na hodinu. Mzda odráží finanční hodnotu práce, a tím pádem může mít někdo pocit, že odráží i jeho vlastní hodnotu jako člověka. Pokud tuto myšlenku rozvedeme do extrému, může nezaměstnanost vyvolávat pocit takřka naprosté bezcennosti. To je ale samozřejmě mylný přístup. Všichni lidé jsou si rovni a mají stejnou hodnotu, nehledě na číslo na výplatní pásce. Spojování vysokého platu s hodnotou vlastní osobnosti může ještě zhoršit obavy ze ztráty příjmu.

Vysoký plat většinou v lidech vyvolává pocit bezpečí. Je to záruka, že bude mít rodina co jíst a kde spát. Vysoký plat s sebou přináší také určitý životní styl a v některých případech i přístupovou cestu do určitého okruhu lidí.

Co můžete ztratit?

Status, pocit jistoty, společenské postavení a životní styl – s tím se člověk jen těžko loučí. Jak moc vás případná ztráta zaměstnání zasáhne, závisí především na tom:

  • Jak moc si zakládáte na svém prestižním a společenském postavení. Zakládá se na tom celá vaše identita?
  • Jak moc je zářivá kariéra důležitá pro vaši rodinu. Jste v rodině první, kdo dosáhl oslnivého úspěchu? Tlačili na vás rodiče a chtěli, abyste byli ti „nejlepší“, nebo se od vás očekávalo, že půjdete ve šlépějích mnoha úspěšných generací, jak je ve vaší rodině „tradicí“? Nebo jste naprostá anomálie v rodině plné uměleckých, kreativních duší s mizernými platy? Možná se vaše rodina potýkala s finančními problémy a peníze pro ni vždy představovaly bezpečí a jistotu.
  • Jak moc to ovlivní váš životní styl. Třeba potřebujete brát velké peníze, abyste si mohli dovolit chodit s přáteli a rodinou do michelinských restaurací a jezdit na dovolené na Havaj. Pravda je, že pokud jste si zvykli na určitý životní standard – platíte velkou hypotéku a dětem soukromé lekce klavíru –, představa, že o ty peníze přijdete, může být o to děsivější.

Co můžete dělat?

Pokud máte pocit, že vám hrozí vyhazov, začněte jednat hned teď. I kdyby to znamenalo jen začít přemýšlet o budoucích možnostech.

1. Shoďte ty zlaté okovy

Vysoký plat a štědré benefity vás vážou k zemi jako zlaté okovy a mohou vás věznit v práci, kterou neděláte rádi. Chvíle nejistoty jsou ideální příležitostí zamyslet se nad tím, jestli vlastně děláte to, co opravdu chcete. Nebo to děláte jen kvůli těm penězům? Hrozící propuštění je možná přesně to postrčení, které jste tolik potřebovali. Podle nedávného průzkumu se zhruba 34 % Čechů snížil příjem v důsledku koronavirové krize a 16 % zaměstnanců právě teď uvažuje o odchodu – možná patříte do jedné nebo obou těchto skupin.

2. Nebojte se kroku do neznáma

Přiznejte si to, váš strach je možná naprosto neopodstatněný. „Zaměstnanci zpravidla vidí reálnou hrozbu ztráty zaměstnání pesimističtěji, než je nutné, a naopak příliš optimisticky si představují hledání nové práce,“uvádějí autoři výzkumné práce Fears and Realisations of Employment Insecurity (Rizika a realita pracovní nejistoty).

Takové smýšlení však může mít negativní vliv i na vaše zdraví. V práci Sarah A. Burgardové a kolektivu nazvané Perceived Job Insecurity and Worker Health in the United States (Vnímání pracovní nejistoty ve vztahu ke zdraví zaměstnanců v USA) se můžete dočíst následující: „Výsledky ukazují, že trvalé vnímání nejistoty v zaměstnání je významným a podstatným ukazatelem zhoršujícího se subjektivního hodnocení zdravotního stavu… A příznaků deprese. Ztráta zaměstnání či období nezaměstnanosti se pojí s vnímáním pracovní nejistoty, ale nejsou přímo důvodem zdravotních následků.“

Z toho vyplývá, že zatímco strach ze ztráty zaměstnání má vliv na vaše zdraví, samotná ztráta zdraví nijak neovlivní – ačkoliv ve vás vyvolá pocit nejistoty.

3. Postavte se strachu z budoucnosti

Když máte zaměstnání, máte jistotu finančního příjmu a rozvíjející se kariéry – máte jasný cíl i cestu k němu. Jakmile ale z této cesty sejdete, budoucnost je zastřená mlhou a to je děsivé. Strach z neznáma je velmi mocný a vede k nespokojenosti, stresu a zamrznutí na jednom místě.

Pocit, že člověk ztrácí kontrolu nad situací, rozhodně na klidu nepřidá, a proto postupujte rozvážně a vyhýbejte se myšlence, že jste bezmocní. I když se cítíte beznadějně, unášeni proudem, překonejte ten pocit.

4. Pečujte o svou psychiku

Nastal čas položit si pár existenciálních otázek a zjistit, kdo vlastně jste. Co vám dělá radost? Kdy jste byli v životě nejšťastnější? Co vás baví? Co jste chtěli dělat, až vyrostete? Zavzpomínejte, neudělali jste někdy kompromis, třeba na vysoké škole, a nerozhodli se radši neriskovat, jít na jistotu, cestou rozumu a vzít solidní a dobře placenou práci? Změna je život a ne každá změna musí být k horšímu.

Vezměte si třeba Jana McCourta, kterého propustili pro nadbytečnost z lukrativního místa investičního bankéře, a tak se ženou založil farmu. Časopis Management Today od něj získal následující vyjádření: „Tehdy pro mě bylo propuštění obrovská rána pod pás, ale s odstupem času to hodnotím jako to nejlepší, co mě mohlo potkat, i když to stále znamená finanční nejistotu. Mám teď možnost trávit víc času s rodinou, mám kontrolu nad vlastním životem a necítím se odtržený od skutečného světa.“

5. Udělejte si pořádek ve financích

Sedněte si nad účty a podívejte se, jaké změny bude potřeba udělat, abyste vyžili se sníženým příjmem. Se snižováním výdajů začněte hned, dokud máte jistotu zaměstnání, abyste si udělali obrázek o tom, jak to bude vypadat. Dávejte si peníze stranou – máte-li dobře placenou práci, půjde to samo – a splaťte dluhy.

6. Přemýšlejte o dalším kariérním kroku

Nenechte svůj mozek zakrnět, sledujte na internetu, co se děje ve vašem oboru, navazujte kontakty, udržujte spojení s kolegy nebo se třeba zapište do nějakého kurzu. Nakoukněte také do jiných oblastí, v nichž byste se mohli uplatnit. Pokud se budete hlásit na různá pracovní místa, přizpůsobte svůj životopis každému z nich. Informujte se o tom, jak velké můžete dostat odstupné a jestli by se nedalo použít pro založení vlastního podniku.

7. Získejte podporu okolí

Promluvte si s rodinou, přáteli a všemi kolegy, kteří jsou na stejné lodi. Jejich podpora vás přesvědčí o tom, že s propuštěním život nekončí, že sice můžete přijít o práci, ale o své blízké nepřijdete.

Vaše obavy mohou být zcela zbytečné, ale také realistické a třeba opravdu nastala příhodná chvíle popřemýšlet o budoucnosti. Finančně se připravujte na nejhorší, ale v duchu si představujte, jak si svůj život zařídíte lépe a po svém.

Přeložila Barbora Stolínová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Preberané témy