Práce na dálku a pandemie: motor technologického boomu

21. 9. 2021

5 min.

Práce na dálku a pandemie: motor technologického boomu
autor
David BlayLab expert

Journalist, consultant in teleworking, lecturer and podcast host.

Začalo to hrou „The Sims“, potom přišel virtuální svět „Second Life“. Tyto hry otevřely cestu k možné alternativní realitě, ve které je naše virtuální existence srovnatelná se skutečností. Poskytly nám představu o tom, jak bychom mohli interagovat v nefyzické rovině s jakýmkoli typem planety, ať už by byla kdekoli. Dnes má velká část lidí na světě cenově dostupné chytré telefony, které svým výkonem předčí relativně nové počítače, což svědčí o obrovském skoku, který se téměř denně na poli pokroku děje. Jsou tyto virtuální světy, které pohání technologický pokrok, budoucností práce?

Pokud jste ještě nečetli Ready Player One od Ernesta Clinea nebo Trilogii Problém tří těles autora Liou Cch’-Sina, přicházíte nejen o dvě nejlepší sci-fi knihy poslední dekády, ale okrádáte se i o příležitost zjistit, jak se digitální interakce lidstva po pandemii nadobro změní. A stejně tak, jako se to stalo v roce 1985 s Enderovou hrou, situace, které dnes vnímáme jako poněkud přitažené za vlasy, budou brzy součástí našich každodenních životů. Tato kniha Orsona Scotta Carda líčila internet a tablety jako hudbu 20 let vzdálené budoucnosti, ale v dílech Clinea a Cch’-Sina jsou tyto vymoženosti už téměř na dohled.

Na základě zkušeností z minulého roku oznámil elektronický gigant v čele se společnostmi Sony a Epic Games, že plánuje investovat více než miliardu dolarů do vytvoření virtuálního světa zvaného „metaverse“ (také metavesmír). Půjde okombinaci virtuální a rozšířené reality, která by nahradila internet tak, jak ho známe, kde by lidé mohli interagovat bez jakéhokoli omezení. Před několika týdny jsme byli svědky toho, jak na akciový trh vstoupil kryptoměnový konglomerát IPO Coinbase. I to je jasnou známkou toho, že vstupujeme do nové doby cloudové ekonomiky. Ale jak realistické jsou tyto vyhlídky?

Přestože přecházíme na hybridní modely práce, kde můžeme část dní trávit v kanceláři a část prací na dálku z domova (což pochopitelně mění povahu pracovních úkolů), digitální spojení mezi kolegy, zákazníky, dodavateli a dalšími se tolik nemění. Základní otázkou je, jak se budou tyto modely technologicky a také časově vyvíjet, abychom je mohli optimálně využít.

Virtuální komunikace: nová generace platforem

Zoom, technologie, kterou od loňského března hojně využíváme a která s sebou přinesla jeden z problémů práce na dálku, tzv. „únavu Zoomem“. Zároveň je ale hlavním aktérem fondu ve výši 100 milionů eur, jehož účelem je investovat do start-upů, které vyvíjejí doplňkové nástroje k již nabízeným službám. Plánem společnosti je zaměřit se na budoucnost, ve které zkušenost uživatelů přesahuje jednoduché videohovory se sdílenou obrazovkou, ale aniž by uživatelé museli opustit prostředí, které znají a se kterým se za poslední rok seznámily miliony lidí po celém světě.

Boj o ovládnutí virtuální komunikace bude v nadcházejících letech pro přední softwarové společnosti představovat jeden z nejriskantnějších kroků do neznáma. Obdobné riziko v únoru 2021 podstoupila společnost Microsoft, kdy spustila platformu Viva, která spojuje komunikaci, znalosti, učení, zdroje a informace pro zaměstnance všech společností a která usiluje o to poskytovat lidem při práci ještě větší množství funkcí zaměřených na zlepšení produktivity. Viva zajišťuje spojení na různých úrovních, aby se lidé mohli propojit a ona shromažďovat data. Platforma zahrnuje programy na podporu relaxace, integraci herních prvků v pracovním prostředí (tzv. gamifikace) jako odměnu za provedené úkoly a dokonce sbírá big data, která shromažďují údaje o výkonu zaměstnanců a posílají je na vyšší místa.

Boj o ovládnutí virtuální komunikace bude v nadcházejících letech pro přední softwarové společnosti představovat jeden z nejriskantnějších kroků do neznáma.

Podobné funkce má i Webex amerického giganta Cisco, i když jejich People Insight je více zaměřen na sledování aktivity zaměstnanců, kteří působí na dálku, jakož i těch, kteří se rozhodli zůstat v kancelářích. Obě společnosti se podle svých vlastních slov soustředí hlavně na soukromí svých zaměstnanců a jejich cílem je vytvářet digitální zprávy, které umožní pochopit, které typy zaměstnanců nejlépe spolupracují a kdy je třeba optimalizovat skupinové schůze.

Tyto vychytávky jsou však součástí běžných funkcí, které probíhají přímým připojením k našemu počítači, tabletu nebo smartphonu. Jsou ale stále na míle vzdálené tomu, jak si představujeme, že by tyto technologie mohly skutečně vypadat, aby dokázaly změnit naše vztahy a obecně fungování na dálku. I když některé společnosti tyto snahy již vizualizují (a dokonce úspěšně testují).

Online vesmíry: ze hry každodenní realitou

Gustavo Medina del Rosario se narodil na Kanárských ostrovech. Nyní však provozuje svou společnost The Singular Factory s rozvětveným týmem ve více než 10 zemích a různých časových pásmech světa z Floridy. Kvůli potřebě zvládnout situaci, kde jsou všichni pracovníci součástí systému, který anglosaský svět nazývá „full remote“, se zrodil program, který dnes používají už tisíce lidí: Nubii. Před nedávnem udělal první krok k vytvoření prostoru, který je sice stoprocentně virtuální, ale vyvolává ve vás pocit, že se nacházíte v dobře známém prostředí.

Nubii připomíná způsob, kterým jsme se připojovali k The Sims nebo Second Life. Ale pro ty, kteří nežili na počátku druhého tisíciletí, se to dá shrnout jako obrazovka, kde má každý člen týmu svého vlastního avatara. Po nakonfigurování vstoupíte do kancelářských prostor (navržených na míru, které mohou naprosto věrně zastupovat kanceláře ve fyzickém světě). Tam si najdete stůl, u kterého chcete „sedět“, můžete se podívat do zasedací místnosti s ostatními kolegy, dát si s nimi virtuální kávu anebo se na chodbě na 10 minut zdržet s kolegyní z jiného oddělení. Abyste předešli zbytečným a nechtěným vyrušením, můžete si vybrat barevná označení, která ostatní upozorní, že jste „k dispozici“ – zelená, „právě telefonujete“ – žlutá, nebo „nechcete být rušeni“ – červená.

Najdete si své pracovní místo, kde chcete sedět, můžete se podívat do zasedací místnosti, dát si s kolegy virtuální kávu anebo se na chodbě na 10 minut zdržet s kolegyní z jiného oddělení.

„Pandemie urychlila technologický trend. Nejenže desetkrát znásobila rychlost jeho plného zavedení, ale ukázala nám, že v této situaci ještě nějakou dobu pobudeme, říká Gustavo. „Některé společnosti přišly s kampaněmi, které umožňují zaměstnancům zvolit si mezi návratem do kanceláří a trvalou prací na dálku, přičemž cílem každé této kampaně je přilákat do společnosti ty největší talenty. To například představuje problém pro lidi (a společnosti), jako jsme my, kteří nefungují jako zaoceánské parníky. Na vlastní kůži vidíme, jak je stále těžší získat kvalifikované lidi a jak se tato situace dotýká i našich nejnadějnějších talentů,“ říká Medina.

V dnešní technologické době, kdy se plošně využívá práce na dálku, se naše představivost (a to je dokonce i názor odborníků) potýká s pohlcujícími zážitky s virtuální a rozšířenou realitou a dokonce i s hologramy, jako jsou ty, které George Lucas použil v původních Hvězdných válkách s Obi Wanem Kenobim.

Někteří odborníci mluví o pohlcujících zážitcích s virtuální a rozšířenou realitou a dokonce i s hologramy.

Společnost Quasar Dynamics už dlouhá léta poskytuje své služby díky tomu, že využívá tento typ technologie. I přesto se ale její generální ředitel Javier Ortizà snaží nenechat se rozptýlit, i když si nechává otevřená vrátka pro případ nečekaných příležitostí, jako jsou například projekty „smíšené reality“, na nichž spolupracovali se společností Microsoft. „Uskutečnili jsme společně projekty smíšené reality s Hololens, které jsou založeny na využití rozšířené reality na úrovni očí. Díky tomu, že uživateli necháte volné ruce, úplně se změní jeho vnímání. Již existují služby tzv. telecare (péče na dálku o starší nebo nemocné osoby s využitím různých senzorů), kde se kamera, umístěná na člověku, zaměřuje na to, co připojená osoba vidí, a vede si časově strukturované záznamy o jejím zdravotním stavu,“ vysvětluje Ortizà.

Velký skok kupředu by se podle něj stal v případě, že by tento typ zařízení byl masivně využíván k rekreačním účelům, v domácnostech a později by byl začleněn i do pracovního prostředí. „Virtuální realita potřebuje mobilní telefon a kameru, ale možnosti jako Oculus (zařízení pro virtuální realitu od divize společnosti Facebook) již i tyto požadavky řeší. Už dnes se cena tohoto zařízení pohybuje níže než cena špičkového smartphonu a bude i nadále klesat. A možná se některé společnosti pokusí právě toho zařízení používat k navazování kontaktu a interakcí.“

Podle Gustava může ještě nějakou dobu trvat, než se schůzky s hologramy stanou realitou. „Myslím si, že aktuálně neexistuje žádná technologie, která by vás pocitově přenesla na jiné fyzické místo. Měl jsem testovací setkání a nebyla uspokojivá, takže pochybuji, že by se tato technologie mohla začít používat.“
Dále varuje, že technologie, kterou dnes máme k dispozici, může být jen špičkou ledovce a předzvěstí toho, co přijde. „Najednou se něco stane a všechno se změní. Třeba tak, jak jsme viděli během „lockdownu“. Mějme otevřené oči i mysl. Protože tyto dvě technologie, které známe, opravdu nejsou na světě jediné.

Přeložila: Hana Tlolková
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu a začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Preberané témy
Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta