To si pište: Jak může osobní blog pomoci vaší kariéře

01. 4. 2020

4 min.

To si pište: Jak může osobní blog pomoci vaší kariéře
autor
Sawssane Bensalah

Fondatrice et rédactrice chez sawthesun.com

Co kdybychom vám řekli, že když začnete psát osobní blog, může to pomoci nastartovat vaši kariéru? Na první pohled to může znít směšně, ale zamyslete se. Nenajdete lepší místo, kde ukázat svoji osobnost a zájmy. Blog navíc poukáže na vaše přednosti a zvýší vaši online přítomnost, díky čemuž si vás mohou společnosti snáze všimnout.

Ať už bude pojednávat o vaší práci, nebo obecnějších tématech, vytvoření osobního blogu může být užitečnou investicí pro váš profesní život. Na dalších řádcích se dozvíte, jak může blog pomoci vaší kariéře, a dostanete několik tipů, jak z něj vytěžit co nejvíc.

Čtyři důvody, proč si vytvořit blog

Zvýšíte svou viditelnost

Online přítomnost na různých platformách a sociálních sítích je dobrým začátkem, jak se zviditelnit na internetu, ale má stále své meze. Nedává vám takovou absolutní kontrolu nad vaší digitální stopou, jakou máte v případě osobního blogu. Blog funguje jako reklamní billboard, který představuje všechny vaše nápady a know-how, a zároveň zůstává věrný tomu, kým jste.

Blogování zvyšuje vaši online přítomnost a představuje efektivní způsob, jak vás mohou vyhledávače jako Google rychleji najít. Zapřemýšlejte nad výhodami: náborář vás hledá na internetu a narazí na váš blog, který vypovídá o vašem přehledu v daném oboru. Náborář si pak udělá mnohem lepší obrázek, než když se podívá na váš účet na Instagramu, kde máte fotky z dovolené.

Podpoříte svou žádost o práci

V přesyceném profesním světě, kde je konkurence nelítostná a náboráři dostávají stovky žádostí, nestačí, když budete mít slušný životopis a profil na LinkedIn, abyste vynikli nad ostatní. Přidání odkazu na váš blog může být klíčovým faktorem při hledání práce. Když to uděláte, poskytnete více informací o sobě a svých odborných znalostech, což vaší žádosti rozhodně neuškodí. Vašemu životopisu a motivačnímu dopisu to dodá kontext a ukáže, že jste mistrem ve svém oboru. Ke svému blogu přistupujte v podstatě jako k životopisu, který je o něco rozsáhlejší a mnohem detailnější.

Udržování osobního blogu samozřejmě vyžaduje určité dovednosti, jako je spisovatelská zdatnost, správa webu (indexování, sociální sítě atd.), komunikační schopnosti a správa komunity. Tyto schopnosti tím pádem nebudete muset náboráři prokazovat, jelikož to váš blog udělá za vás.

Sdělíte své nápady a názory

Existuje několik online platforem, které vám umožňují svobodně vyjadřovat vaše názory ohledně různých témat. Jsou to například WordPress, Tumblr, Blogger, Medium a Postach.io. Jak ale přistupovat k psaní o tématech, na kterých vám záleží, a zároveň zůstat profesionální? Jak nejlépe můžete své nápady sdělit?

  • Pokud se váš blog zabývá tématy souvisejícími s vaším profesním oborem, dává vám to skvělou příležitost ukázat své vědomosti. Náboráři se přesvědčí o vašich odborných znalostech, když si na vašem blogu budou moci přečíst různé články, které se danou tématikou zabývají z různých úhlů pohledu.
  • Pokud se věnujete obecnějším tématům, nevěšte hlavu. Váš blog je příležitostí, jak získat kontrolu nad svou „osobní značkou“ prostřednictvím vašich nápadů a myšlenek, ale i osobitým stylem, volbou tématu atd.

Nezáleží na tom, čím se váš blog zabývá, je to vaše osobní království. Dává vám příležitost povědět světu nejen to, co děláte, ale i jakým způsobem toho dosahujete.

Rozvinete nové dovednosti

Jako bloger budete neustále hledat nová témata pro svůj obsah. To znamená, že toho musíte hodně přečíst a udržovat si přehled ohledně nejnovějšího vývoje ve svém oboru. Nejenže se naučíte novým věcem, ale můžete se tak stát i expertem v dané oblasti.

Navíc založení a udržování blogu vyžaduje několik technických a marketingových dovedností, jako je:

  • Znalost systémů pro správu obsahu (CMS), například WordPress.
  • Indexování stránek: SEO, SEA.
  • Schopnost správy sociálních médií a komunity.
  • Pochopení analytických nástrojů jako Google Analytics.

Pokud jsme vás přesvědčili o tom, že blogování je pro nastartování vaší kariéry ve vašem nejlepším zájmu, tady naleznete několik tipů, jak vytvořit úspěšný blog.

Jak ho koncipovat, aby byl pro náboráře relevantní?

Zvolte správné téma

„O čem tak jen můžu mluvit?“ To je první – a nejdůležitější – otázka, kterou si začínající bloger může položit. Psát samozřejmě můžete o čemkoliv chcete, a svůj blog pojmenujte jakkoliv se vám zlíbí. Pokud si ale přejete, aby ho navštěvovali více než tři čtenáři a pomohl tak vaší kariéře, měli byste zvolit nějaké zajímavé a užitečné téma. Nejprve si pro svůj blog stanovte cíl a obecenstvo. Poté se sami sebe zeptejte: „Co moje čtenáře nejvíce zaujme a jak jim to pomůže vyřešit jejich každodenní problémy?“

Nepřeceňte své síly, a vyberte si téma, které vám je blízké, abyste mohli čtenářům předat něco hodnotného a zvýšili povědomí o sobě jako odborníkovi na danou tématiku. Ať už je to cokoliv, čtenáři tomu musí rozumět. I když zvolíte obecnější obsah, vaše psaní stále musí být konzistentní. Ukážete tak svou organizovanost a to, že máte skutečně co sdělit.

Rozviňte svou osobní značku

Když tvoříte blog, prodáváte tak svou vlastní značku. Když mluvíme o osobních značkách, máme na mysli vlastní propagaci: děláte reklamu svým schopnostem a vytváříte si image prostřednictvím různých marketingových technik. Blog je pro vámi vytvořenou značku odbytištěm, i pokud jsou vaše zkušenosti omezené: jenom to, že provádíte výzkum, analyzujete problémy a hledáte řešení, ukazuje vaši vášeň a motivaci. A čtenáři to nepřehlédnou!

Tady najdete pár tipů, jak se chopit své osobní značky a rozvinout ji:

  • Přidávejte pravidelné příspěvky: Pravidelně aktualizovaný blog ukazuje, že to myslíte vážně. Také dává najevo smysl pro organizaci, především pokud se budete držet pravidelného publikačního kalendáře (například článek každé úterý nebo každé dva týdny).
  • Komunikujte se svou komunitou: Jednou z největších výhod blogu je možnost diskuze a výměny názorů s lidmi, kteří mají stejné zájmy. Nenechte si ujít příležitost a odpovídejte na jakékoliv dotazy nebo komentáře.
  • Vždy si klaďte otázky: Udržování blogu zahrnuje rychlou reakci na nejnovější zprávy, takže je důležité se k obsahu vracet a kontrolovat ho. Udržujte si přehled: účastněte se konferencí a workshopů, zvolte individuální poradenství nebo jednoduše čtěte články o vašem tématu.
  • Zachovejte si profesionalitu: I když se váš blog zabývá nějakým vaším koníčkem, zachovejte si profesionalitu, aby to nepoškodilo vaši kariéru, především pokud hledáte nové pracovní příležitosti. Dávejte si také pozor na to, jaká volíte slova – a samozřejmě nezapomeňte na kontrolu pravopisných chyb.

Věnujte pozornost optimalizaci vyhledávání (SEO)

V neposlední řadě ještě jedna rada: dejte si pozor na indexování. Udržování blogu s poutavým obsahem je moc pěkné, ale stále potřebujete nalákat čtenáře. Aby se zvýšily vaše šance, že náborář při hledání na internetu na váš blog narazí, musíte si stanovit strategii pro optimalizaci, buď organickou (SEO), nebo placenou (SEA). Zachovejte klid, nemusíte kvůli tomu být žádný odborník. Začněte tím, že si vytvoříte seznam klíčových slov ve vašem sektoru a zapracujete je do svých článků. Volte relevantní nadpisy, pište články o 300 a více slovech a přidávejte k nim přehled. Budete tak na dobré cestě, jak vytvořit vhodný obsah pro SEO.

Tvorba osobního blogu je fascinujícím dobrodružstvím. Může se z něj vyklubat vaše skutečná vášeň a může vám pomoci lépe poznat sebe sama, naučit se propagovat vaši značku a především zvednout vaši sebedůvěru, a to jak osobní, tak profesní. Tak na co ještě čekáte? Spojte příjemné s užitečným a založte si vlastní blog!

Přeložil Jindřich Klimeš

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.