Jak žádat o místo ve firmě, která nikoho nehledá?

09. 6. 2020

4 min.

Jak žádat o místo ve firmě, která nikoho nehledá?
autor
Andrew Craig

Writer, editor and digital content specialist

Přesně takovouhle firmu jste hledali. Firmu plnou zkušených a dynamických lidí. Firmu s tou správnou vizí. Už se vidíte za stolem v jejich kanceláři, jak dáváte k dobru své znalosti a pomáháte firmě k růstu. Ale oni nikoho nehledají. Prozatím.

Takhle to bohužel v praxi často dopadá, když hledáte práci. Ale pokud vás nějaká konkrétní společnost silně přitahuje a máte pocit, že byste v ní skutečně zazářili, nevzdávejte se a jděte za svým cílem. Můžete (a měli byste) firmu kontaktovat, vyjádřit svůj zájem, popsat své kvalifikace i to, proč si myslíte, že by s vámi neprohloupili. Jinými slovy, zašlete životopis takzvaně naslepo. Sice takhle asi nezískáte zaměstnání z minuty na minutu, ale upozorníte na sebe, bude se s vámi počítat i pro pozice, které zatím nejsou zveřejněny nebo které se v budoucnu teprve objeví.

Při zasílání životopisu naslepo je způsob, jakým se prezentujete, důležitější než kdykoli jindy. Proto je nezbytné odpovídajícím způsobem přizpůsobit průvodní dopis a životopis. Ale než se k tomu dostaneme…

Proč se vlastně obtěžovat s rozesíláním životopisů naslepo?

I když šance, že od získání vysněné práce vás dělí jen odeslání jednoho e-mailu naslepo, je malá, přesto není k zahození.

Existuje tak velké množství pracovních příležitostí, které nejsou nikde veřejně vyhlašovány, že se jim dokonce začalo říkat skrytý trh práce. V mnoha firmách (a dokonce i v celých oborech) je daleko běžnější se při výběru nových zaměstnanců spoléhat na síť kontaktů a doporučení než na hledání uchazečů veřejným výběrovým řízením. Je proto docela dobře možné, že ta vysněná práce na vás tam někde venku čeká, jen ji nikdo neinzeroval.

Co je ale ještě důležitější, pošlete-li životopis naslepo, uděláte si tak dobré oko u personalistů, kteří si na vás vzpomenou, až se v budoucnu nějaká pozice objeví. Zasejete semínko, jak se tak říká. Může to být také příležitost, jak se správně „prodat“, vyzdvihnout své zkušenosti a znalosti o firmě a její vizi – potenciální zaměstnavatel tak může dojít k závěru, že se hodíte pro pozici, o které až do nynějška nevěděli, že ji potřebují.

Kdy zaslat životopis naslepo?

Ucházíte-li se o místo, které zdánlivě dosud neexistuje, zasílejte žádosti naslepo v počáteční, průzkumné fázi hledání nového zaměstnání. Tedy když o nové práci přemýšlíte, ale zatím ji aktivně nepotřebujete. Nemusíte tak do žádosti naslepo vkládat veškerou svou důvěru a bude dost času na to, aby si vás daná firma všimla a mohla vás využít.

Je také užitečné sledovat novinky ze světa obchodu a techniky, všímat si vznikajících start-upů a firem, které právě získaly financování pro svůj rozjezd. Takové společnosti totiž budou pravděpodobně brzy nabírat.

Jak napsat průvodní motivační dopis

Píšete-li motivační dopis, který spolu se svým životopisem zašlete nějaké firmě naslepo, nemůžete ho sladit s žádným popisem vypsané pozice. To je nemilé, protože je tak daleko těžší vysvětlit, jak se budou vaše zkušenosti a schopnosti hodit na pozici, o které nic nevíte. Na druhou stranu, můžete to brát jako výhodu, nejste svázáni žádnými požadavky a můžete se představit v celé své kráse.

Cílem každého motivačního dopisu je prodat to, co umíte, co víte o dané firmě a proč jste pro ni právě vy ten pravý nebo ta pravá. Text vašeho e-mailu by měl být co nejstručnější a nejpřehlednější, zatímco v motivačním dopise se můžete rozepsat o tom, proč by vás měli přijmout.

Sice nemáte k dispozici výčet požadovaných dovedností, od kterého byste se mohli odrazit, ale podle toho, jaké produkty a služby daná firma nabízí, si můžete udělat obrázek o tom, jak by vaše zaměstnání vypadalo. Na základě toho můžete popsat, proč byste byli pro firmu přínosem s přihlédnutím k vašim konkrétním předchozím zkušenostem.

Zde máte několik tipů, jak napsat motivační dopis naslepo:

  • Buďte co nejstručnější a současně srozumitelně popište svou kvalifikaci i motivaci. Žádáte naslepo, a proto budou na personálním oddělení věnovat vašemu sdělení méně času a pozornosti, než je obvyklé.
  • Buďte konkrétní a popište, proč by vás měla firma zaměstnat a na jaké pozici. Čím blíže specifikujete svůj cíl, tím přesvědčivěji budete působit. Lepší je uchazeč s jasnou představou než někdo, kdo bere úplně cokoliv.
  • Uveďte příklady předchozí praxe v daném oboru. Můžete například nabídnout odkaz na své webové stránky, kde je uvedeno vaše portfolio. Nebo k e-mailu připojte samostatnou přílohu.
  • E-mail pošlete jedné konkrétní osobě, kterou najdete na stránkách Welcome to the Jungle nebo na jiných pracovních portálech či sítích, jako je LinkedIn. Díky tomu se vaše zpráva dostane do správných rukou, i (doufejme) k těm správným očím.
  • Požádejte o doporučení, znáte-li někoho, kdo pracuje či pracoval v dané společnosti nebo kdo tam má kontakty. Osobní doporučení může představovat rozhodující faktor, zejména pokud se daná osoba zaručí za vaše schopnosti i pracovní morálku.

Trpělivost růže přináší

Pak přijde na řadu ta nejtěžší část: čekání. Raději se připravte na to, že nedostanete žádnou reakci. A pokud ano, rozhodně to nebude obratem. Je docela dobře možné, že vaše žádost naslepo zůstane bez odezvy. Některé firmy na nevyžádané žádosti o práci prostě nereagují. A i když se vám podaří udělat dobrý dojem, může to trvat celé měsíce, než se objeví práce odpovídající vašemu profilu. V takových případech je vhodné se zdvořile připomenout.

Po odeslání prvního e-mailu naslepo počkejte minimálně dva týdny a poté se můžete zhruba každých pár měsíců připomenout. Chcete působit zaujatě a motivovaně, ale když se budete ozývat častěji, riskujete, že budete spíš na obtíž.

Jedná se sice o výstřel naslepo, ale stejně může někdy zasáhnout cíl. V práci, stejně jako v životě, je to často o náhodě – člověk musí být ve správnou chvíli na správném místě. Přidejte k tomu pořádnou dávku štěstí a máte šanci na úspěch. Možná, že podání žádosti žádné ovoce nepřinese. Ale vezměte si, že nemůžete nic ztratit, zato můžete hrozně moc získat. A kdo ví? Možná že se tak opravdu dostanete na své vysněné místo.

Přeložila Barbora Stolínová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta