Nech si poradit od Socialsharks a srovnej Facebookový účet do latě

27. 5. 2016

4 min.

Nech si poradit od Socialsharks a srovnej Facebookový účet do latě
autor
Veronika Vimmerová

Novinářka a konzultantka v oblasti médií. Prošla velkými českými redakcemi a z pozice šéfredaktorky vedla dva tituly ve vydavatelství Economia. Na volné noze teď píše, fotí a pomáhá klientům s komunikací a dobrým obsahem.

CO TEDY DĚLAT KDYŽ…

…zakládáš úplně nový profil?

Pokud má stránka sloužit jen pro tvé vlastní zviditelnění, bohatě postačí osobní profil. Pokud se ale chystáš založit větší společnost, kterou budeš chtít do budoucna propagovat daleko víc, je lepší profil vystavit přes Facebook Business Manager. Tahle mutace pro obchodní využití stránky ti poskytne nejrůznější statistiky a snadno tak budeš moct sledovat úspěšnost svých postů a kampaní.

...vymýšlíš název?

Tady platí, že lidé si název profilu spojí s tím, co se jim jeho prostřednictvím snažíš nabídnout. Není to až taková hra na klíčová slova a jednoduchý název brandu je asi nejlepší řešení. Vyplatí se taky přemýšlet hodně dopředu. Facebook totiž neumožňuje název měnit, a když zjistíš, že je špatný, už budeš celou situaci jen těžko zachraňovat. Stránka Nejlepší festival 2016 tedy není to nejšťastnější řešení, zvlášť v případě, že ho budeš chtít za rok organizovat znovu.>

...potřebuješ sehnat první followery?

Abys navnadil co nejvíc rybiček, nezbývá ti nic jiného, než být dobrý. Opravdu dobrý. V záplavě všeho, co lidé každý den na svých timeline přescrollují, musíš mít zkrátka obsah, který jim na obrazovce zastaví prst. Ze začátku se taky vyplatí pozvat na stránku všechny tvoje kamarády. I když asi všichni nebudou ve tvé cílové skupině, je to jediný dosah, který dostaneš pro začátek zadarmo.

Dál už se bez malého finančního rozpočtu neobejdeš. Skvělý obsah je potřeba trochu popostrčit pomocí Facebook Ads. Tady je potřeba se zamyslet nad tím, kdo je vlastně tvoje cílová skupina. A cílit na ni. Čím přesněji, tím lépe. Facebook si dopobrobna pamatuje zájmy a navštívené stránky každého uživatele, čehož bys teď měl využít. Tak stejně jako tzv. lookalike publika – tedy lidí, kteří jsou podobní, jako tví už získaní fanoušci. Třeba na základě toho, co je zajímá.

...nevíš, kdy posty posílat do světa?

To se odvíjí od tvé cílové skupiny. U velmi specificky zaměřeného brandu je dobré si předem udělat malý průzkum. Pozvi si zástupce tvé cílové skupiny a zjisti od nich, kdy mají na sociální sítě čas a kdy se jich naopak vůbec netýkají.

Daleko lepší je ale sledovat celkovou efektivitu postu. Pokud vypustíš celodenní příspěvek, který během dne začne ztrácet na úspěšnosti, je dobré ho okamžitě vypnout, ať neutrácíš peníze zbytečně. U Socialsharks se takhle hranice pohybuje na dvou korunách za zájem o příspěvek. Víc ani ťuk.

...přemýšlíš, která cover fotka je lepší?

Facebook umí věc, které se říká AB testování. Na stejné cílovky jednoduše vypustíš dvě různé reklamy, odlišné třeba fotkou nebo claimem. Síť pak podporuje tu úspěšnější a tu druhou nechá být. Nenechá tak utratit člověka zbytečné peníze a lidem ukáže jen to, co je zajímá víc.

...vybíráš, jaké věci postovat?

Pro publikum je nejzajímavější takový obsah, který vypadá organicky, tedy přirozeně. Z umělých věcí už jsou všichni otrávení, takže si dej na každé fotce opravdu záležet. Nepsané pravidlo taky říká, že na sociálních sítích funguje to, co je zábavné nebo užitečné. Nic tedy nezkazíš perfektní lifestylovou fotkou a vtipným copywritingem.

Co se trendů týče, pak je momentálně nejúspěšnějším formátem video nebo gif. Fotografie jsou dnes už příliš nudné a lidé chtějí koukat na věci, které se hýbou. Oblíbený je taky Canvas, což je full-screenová reklama, která dokáže kombinovat obrázky, videa nebo MPA formáty a všechno poskládat, jak tě napadne.

...skládáš redakční plán?

Bez pevné strategie profilu se rozhodně neobejdeš. Každá značka potřebuje marketingový a obchodní plán, od kterého se odvíjí i její sociální obsah. Ideální je mít redakční plán nastavený alespoň měsíc dopředu a reagovat ním na akce, které tvůj brand podniká.

Pořád je potřeba myslet na základní věc a to „kam se chci mým profilem dostat a co tím potřebuji získat“. Pokud například začneš jako malý podnikatel vyrábět produkty, potřebuješ jich prostřednictvím Facebooku každý měsíc určitý počet prodat. Prvním cílem tedy pro tebe bude představit se a získat nějaký počet lajků na svou stránku. Další kroky pak budou vycházet z toho, co chceš na sociálních sítích dělat. Jestli budovat brand, nebo třeba prodávat přes e-shop. Podle toho pak budeš volit další strategii, formáty, typy kreativ a správné cílení na potenciální zákazníky.

...se nestíháš o sociální sítě starat?

Každý má vždy ze startu pocit, že dělat facebookový obsah je vlastně úplně jednoduché, a že se to tak nějak udělá samo. Velmi rychle zjistí, že to tak není. Ideální tedy je, když bude sociální svět hlídat extra člověk, ještě lepší, když celou práci přenecháš specializované agentuře. V Socialsharks pracuje na každé značce tým lidí a celé to vypadá trochu jinak, než když si večer plácneš na timeline lasagne k večeři. Jsou tu specialisté na ads, grafiku, videa, copy a strategie na sociální sítě...tenhle svět je zkrátka práce na plný úvazek.

To nejhorší, co můžeš v tomhle případě udělat, je nechat profil ležet ladem. Dneska už totiž Facebook používá velká spousta lidí i jako vyhledávač a je to tak první místo, kde se s tvým brandem setkají. Určitě to znáš, slyšíš zmínku o zajímavé módní značce a šup šup, už se jdeš na mobilu mrknout, jaké jsou její nejnovější kousky. Pokud by měla na své zdi poslední fotku z ledna 2015, začneš o nákupu silně pochybovat. Takový profil v tobě zkrátka příliš důvěry nevzbudí.

...se ti začnou na zdi objevovat hejty?

Žraloci mají na reagování v agentuře speciální tým. S malou značkou takovou pozici určitě vytvářet nemusíš, ale jedna věc pro tebe bude platit stejně – vždycky každému na cokoliv odpověz. Přes to nejede vlak. Buď upřímný a snaž se věc vysvětlit, ať už se jedná o cokoliv. Pokud by byl hejtr hodně urputný, přesměruj celou konverzaci s ním do osobních zpráv a nechej ho vyhádat inkognito.

...pořádáš soutěž?

Sdílej fotku a v komentářích označ čtyři kámoše? Takhle ne! Tyto věci jsou na Facebooku zakázané a mohlo by se třeba taky stát, že přijdeš o celý profil s poctivě nasbíranými fanoušky. Co je ale ještě horší – takové soutěže ti nikdy k ničemu nebudou. Spousta lidí sice nasdílí tvůj post ve snaze poprvé v životě něco vyhrát a fotka tak bude mít obrovský organický dosah. Uvědom si ale, že tady necílíš na své publikum. Všechny ty, kteří sdílený post uvidí, to ve skutečnosti vůbec nezajímá. 

Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta