Může zaměstnanec odmítnout přijít do práce?

24. 7. 2020

1 min.

Může zaměstnanec odmítnout přijít do práce?

Nemůže. Stejně jako zaměstnavatel má povinnosti vůči zaměstnancům, zaměstnanci mají také povinnosti vůči svému zaměstnavateli. V tomto případě je zaměstnanec zavázán plnit svou pracovní náplň a veškeré povinnosti s ní spojené. Výkon práce může odmítnout pouze tehdy, pokud bezprostředně ohrožuje jeho život nebo zdraví, popřípadě život nebo zdraví jiných fyzických osob. Odmítnutí s tímto odůvodněním pak není možné brát jako neplnění pracovních povinností.

V tomto případě přitom zákoník hovoří především o technických poruchách zařízení, které mohou zaměstnance přímo ohrozit na životě. Pokud pracovník podobnou závadu zjistí, je povinen o tom neprodleně informovat svého nadřízeného. Naopak obava z možné nákazy koronavirem může být s ohledem na zákoník práce těžko obhajitelná.

Pokud zaměstnanci vznikla dočasná pracovní neschopnost, je o této skutečnosti povinen informovat svého zaměstnavatele. Pokud tak neučiní, nemá pracovník žádný nárok, aby byla jeho absence omluvena. Za neomluvenou nepřítomnost vám může firma zkrátit mzdu o 1–3 dny za zmeškaný pracovní den, neboť výplata se vydává jen za vykonanou práci. V nejhorším případě můžete dostat také výpověď, a to z důvodu závažného porušení pracovních povinností. I v době krize je proto nutné každou plánovanou i neplánovanou nepřítomnost vašemu zaměstnavateli nahlásit, abyste se vyvarovali nepříjemností a případných sankcí.

Řešením by mohlo být požádání zaměstnavatele o poskytnutí dovolené, neplaceného volna nebo o povolení pracovat z domova.