Boost | Jak v motivačním dopise zazářit a naopak si ještě neuškodit

21. 1. 2021

4 min.

Boost | Jak v motivačním dopise zazářit a naopak si ještě neuškodit
autor
Matěj Moravec

Absolvent FSV a FF Univerzity Karlovy v Praze, věnuje se copywritingu a překladům a soustředí se na oblasti obchodu, marketingu a projektového řízení.

Motivační dopis neboli „motivák“, jak ho familiárně nazývají personalisté, budí v řadách uchazečů o práci rozporuplné reakce. Někteří ho nadšeně vítají jako skvělou příležitost, jak se před náborářem blýsknout. Jiní nad ním takříkajíc ohrnují nos a se slovy “stejně to nikdo nečte” ho buď nenapíší vůbec, nebo jen vyprodukují cosi generického, co obsahuje pouze vágní, nic neříkající fráze o tom, jak moc je nabízená pozice zaujala. Jak motivační dopis vnímají sami recruiteři? Jak důležitou roli hraje v jejich rozhodování? Co v něm chtějí vidět a z čeho mají naopak osypky? A není náhodou motivační dopis už přežitý?

Svůj zasvěcený vhled nám do této problematiky v rámci prosincového webináře Boost poskytli dva vzácní řečníci – Aneta Vopálková, Recruitment & HR Marketing Specialist ve Slevomatu, a Zbyněk Novotný, Recruiter ve společnosti ProductBoard.

Jaká je vlastně úloha „motiváku“?

Pokud při brouzdání pracovními inzeráty narazíte na nabídku, ve které není explicitně uvedeno, že je povinné spolu s životopisem zaslat i motivační dopis, možná se sami sebe ptáte, zda si tedy máte dát tu práci jej napsat, nebo ne. Nebo máte podezření, že motivační dopis je už jenom pouhá formalita, kterou nikdo ani nečte.

Otázka zní: Je tedy vůbec ještě v dnešní době nutné nějaký motivační dopis posílat?

Oba HR specialisté na webináři se shodli, že určitě ano.

„Pokud chcete získat práci, o kterou máte upřímný zájem a která vás bude bavit, tak je motivační dopis stále nutnost,“ říká Zbyněk. Podle něj si motivační dopis mohou dovolit nenapsat jenom velmi zkušení techničtí pracovníci, kteří disponují tak skvělým a žádaným seznamem dovedností, že se o ně zaměstnavatelé perou. Všichni ostatní, zvláště absolventi, lidé s málo zkušenostmi nebo uchazeči o netechnické obory, mohou napsáním motivačního dopisu získat rozhodující body navíc.

Motivační dopis byste ke své odpovědi měli přikládat v každém případě, a to i tehdy, když to inzerát explicitně nevyžaduje. „Někde máme motivační dopis volitelný schválně, právě aby se ukázalo, kolik energie je uchazeč ochoten do přihlášky dát,“ prozrazuje Aneta náborový trik, který občas využívají i ve Slevomatu.

A jak je to s otázkou, zda motivační dopisy vůbec někdo čte? Oba recruiteři poměrně překvapivě mýtus o nezájmu náborářů jednoznačně vyvracejí. „Pokud si kandidát dá tu práci a motivační dopis pošle, tak ho vždycky přečtu,“ říká Aneta. U obou řečníků také platí, že někdy čtou motivační dopisy uchazečů ještě předtím, než si otevřou jejich životopis. Takže se může snadno stát, že úplně první dojem, který z vás bude náborář mít, bude pocházet právě z vašeho motivačního dopisu.

„Někdy se po přečtení motivačního dopisu na kandidáta vyloženě těším!“ dodává Zbyněk.

Jak v motivačním dopise zazářit?

Teď už tedy k samotnému obsahu motivačního dopisu. Zatímco v CV mohou různí kandidáti často působit hodně podobně, motivační dopis je vaše příležitost, jak se odlišit a jak recruitera zaujmout. Co by podle Anety a Zbyňka měl takový vysněný motivační dopis obsahovat?

  • Ambice a plány. Řada uchazečů se v dopise věnuje své minulosti a svým zkušenostem. To je sice hezké, ale náboráře zajímá hlavně váš potenciál a to, kam směřujete v budoucnosti. Nezapomeňte se tedy dostatečně věnovat svým ambicím, představám a plánům.

  • Souznění s firemní kulturou. V motivačním dopise máte jedinečnou možnost ukázat, že jste nasáli firemní kulturu společnosti, kam se hlásíte. Má daná firma nějaký specifický styl? Používá třeba nějaké originální oslovení či výrazové prostředky? Nebojte se styl, který u dostupných materiálů o firmě okoukáte, do svého dopisu zakomponovat. Pokud odpovíte na inzerát, který uveřejnil start-up plný mladých lidí a ve kterém se uchazečům tyká, a motivační dopis napíšete v příliš formálním stylu, promeškáte zbytečně příležitost ukázat, že vám sedí kultura, která ve firmě panuje. Souznění s firemní kulturou je totiž jeden z klíčových faktorů, podle kterých náboráři vybírají nejvhodnějšího kandidáta.

  • Příběh.Vyprávění příběhů je staré jako lidstvo samo. A je to zároveň extrémně účinný způsob, jak čtenáře zaujmout a předat mu své myšlenky. Jestliže ve svém motivačním dopise dovedete svou kariérní i životní cestu efektivně popsat pomocí příběhu, určitě se tím odlišíte od ostatních kandidátů. Nesmí se ale jednat o chronologický, nic neříkající výčet pracovních zkušeností. Po přečtení vašeho příběhu by měl mít náborář představu o tom, co jste za člověka, jak jste se dostali do fáze, ve které se teď nacházíte, a především jaké jsou vaše vyhlídky do budoucna.

  • Zajímavosti. Můžete zmínit určité zajímavosti, které vás s firmou spojují. Viděli jste podcast s nějakým zástupcem firmy? Spolupracovali jste někdy s danou společností nebo vás k ní váže nějaká jiná osobní zkušenost? Tímto se nejen více zapíšete do paměti recruitera, ale navíc si skvěle připravíte půdu pro následný osobní pohovor. Pro náboráře totiž bude mnohem snazší vést s vámi rozhovor na základě konkrétních zajímavostí, které jste v motivačním dopise uvedli.

  • Motivační video. Možná vám to na první poslech zní jako poměrně bizarní nápad, ale měli byste ve vší vážnosti zvážit, zda neposlat motivační „dopis“ ve formě videa. Stejně jako se čím dál více rozšiřuje formát videoživotopisu, tak už občas bývá k vidění právě i motivační video. Jedná se o vysoce originální formát, který je podle Zbyňka budoucností náboru a který může recruitera velmi příjemně překvapit, především u výběrových řízení na kreativnější pozice. A Aneta má ve Slevomatu kolegyni, která úspěšně prošla výběrovým řízením právě díky motivačnímu videu. Podobně jako u klasického motivačního dopisu i zde musí být samozřejmě patrné, že jste video nahráli specificky pro potřeby daného inzerátu a že ho nerecyklujete pro odpovědi na vícero nabídek.

Kvůli čemu naopak můžete v očích recruitera klesnout?

Ve výjimečných případech vám může nevhodně napsaný motivační dopis až uškodit. Čeho byste se měli při psaní dopisu vyvarovat?

  • Copy–paste. Praktika známá také jako ctrl+c / ctrl+v. Pokud v sobě nenajdete dostatek energie a ochoty napsat k přihlášce unikátní motivační dopis, je to vůbec pozice, o kterou upřímně stojíte a na kterou byste se měli hlásit? Spíše ne. A navíc – pokud si myslíte, že vám použití univerzálního motivačního dopisu projde, tak byste měli vědět, že zkušený náborář takovéto recyklované dopisy bezpečně pozná a vaše šance na úspěšný postup do dalších kol výběrového řízení se tím značně snižují.

  • Opakování životopisu. Motivační dopis je vaše příležitost se odlišit, říct svůj příběh, dodat kontext a vyjádřit své nadšení. Pokud místo toho dodáte pouze nestrukturovaný životopis, kde akorát opakujete informace ze CV, nemůžete se divit, že tím recruitera nijak zvlášť neoslníte.

  • „Jsem nejlepší“. Sebechvála, nekritická glorifikace vlastního výkonu a snaha přesvědčit náboráře, že nikoho tak dobrého prostě nenajdou. To jsou věci, na které jsou mnozí personalisté poměrně alergičtí, zvláště pokud tato tvrzení nepodložíte žádnými konkrétnějšími důkazy či příklady. Aneta naopak radí v motivačním dopise ukázat určitou sebereflexi a třeba přiznat i některé slabiny – budete tak působit upřímněji a dokážete, že jste schopni kriticky přemýšlet i o své vlastní osobě.

  • Gramatické chyby a překlepy. Poslat text s překlepy v dnešní době, kdy vám jedním kliknutím výpočetní technologie sama všechno zkontroluje, je tak trochu faux pas. Tou nejstrašnější chybou, která vás víceméně okamžitě diskvalifikuje, jsou pak překlepy v klíčových slovech, jako je třeba název firmy. No a pokud recyklujete motivační dopis a zapomenete smazat původní oslovení, označení pozice nebo název firmy, tak to už vám neodpustí skutečně ani ten nejchápavější recruiter pod sluncem.

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Preberané témy
Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta