Měli byste přijímat všechny žádosti o spojení na LinkedInu?

22. 9. 2020

3 min.

Měli byste přijímat všechny žádosti o spojení na LinkedInu?
autor
Marlène Moreira

Journaliste indépendante.

Někdo tasí vizitku na potkání, ve výtahu se klidně baví s cizími lidmi, na Facebooku si do přátel klidně přidá svého šéfa… Ale rozhodně takoví nejsou všichni.


LinkedIn může být hotový zlatý důl, pokud hledáte pracovní příležitosti a pokud s ním umíte pracovat. A s tím souvisí i následující otázka: měli bychom si do přátel přidat každého, kdo o to požádá? Nebo je lepší si kontakty vybírat pečlivě? Vítáte na svém LinkedInovém účtu každého, kdo se namane, nebo máte raději uzavřenou společnost? Rozhodujete se podle přísných kritérií, nebo podle momentální nálady? Zjistěte, jaká taktika je pro vás ta pravá a podle čeho byste si ji měli vybrat.

Z extrému do extrému: 4 strategie, se kterými se na LinkedInu můžete setkat

Krycí jméno „Den otevřených dveří“

Přijímáte pozvání úplně od každého, bez výjimek. Od bývalých kolegů, spolužáků z vysoké, které jste už deset let neviděli, freelancerů, co se vám snaží prodat svůj TOP e-book na nějaké hrozně aktuální téma, dokonce i od osob s rozmazanou profilovou fotkou, co zjevně nemluví žádným jazykem, kterému byste rozuměli.

Pro ty, co s LinkedInem začínají, je to celkem běžná strategie. Profil, co má méně než 100–150 spojení, může totiž vypadat trochu zoufale, nebo možná až podezřele. Je proto lákavé odkliknout všechny příchozí žádosti o spojení, jen aby člověk trochu nahnal čísla a vypadal o něco důvěryhodněji. Ale kdo už se na LinkedInu trochu orientuje (a kdo nepůsobí v oboru, pro který je nejdůležitější kvantita, a ne kvalita, nebo kdo něco neprodává), brzy pozná, že síť kontaktů tímhle tempem brzy nebude za moc stát. A riskujete pěkný trapas, až se vás kolega zeptá: „Viděl jsem, že máš v kontaktech XY, můžeš mě prosím představit?“ To nechcete.

Krycí jméno „Jarní úklid“

Vyhýbali jste se někdy doma uklízení tím, že jste prostě všechny věci házeli do skříně, dokud šly dovřít dveře? Stejně tak můžete přijímat jednu žádost o spojení za druhou a jednou za čas provádět velký úklid. Jinými slovy odstranit ze seznamu osoby, které se vám nezdají nebo nepředstavují užitečný kontakt.

Tímhle způsobem neraníte ničí ego odmítnutím a současně budete udržovat kvalitu své sítě kontaktů. Jaké má tenhle přístup nevýhody? Je časově náročný. Třídění kontaktů znamená strávit nějaký čas na profilu každého spojení a přemýšlet o tom, jestli má cenu si ho ponechat.

Krycí jméno „Mafiánský boss“

„Když zmizíš, budeš zmizelej. Nebo tě zmizím já.“ Mafiánský boss si pečlivě vybírá, s kým přijde do styku. Má seznam kritérií, kterými se řídí. Na LinkedInu to znamená: podobná práce nebo stejný obor, spojení maximálně druhého stupně, profesionální profilová fotka je samozřejmostí.

Díky pečlivému třídění budete mít ve svých kontaktech pouze skutečně relevantní osoby a nezaplevelíte si síť falešnými profily a lidmi, kteří vaší kariéře nijak nepomůžou. A kterým ani vy nijak nepomůžete. Někdy totiž s žádostí o spojení rovnou přijde i zpráva, ve které vás už daná osoba hned o něco žádá (o pomoc, kontakt, spolupráci). V takových případech stačí jeden krátký pohled a okamžitě poznáte, jestli je kontakt přínosný, nebo ne. Když žádná zpráva nepřijde, znamená to, že budete muset strávit několik minut zkoumáním profilu dané osoby. Až pak se můžete rozhodnout, zda pozvání ke spojení přijmete. Jen tak zaručíte síť plnou kvalitních kontaktů. Ale dávejte opravdu dobrý pozor, aby vám mezi prsty neunikla nějaká příležitost, která na první pohled není tak markantní: nabídka práce, seznámení, společný zájem a tak podobně.

Krycí jméno „Alcatraz“

Váš seznam profesních kontaktů je jako nedobytná pevnost – přijímáte žádosti o spojení výhradně pouze od nejbližších kolegů a partnerů, výjimečně si přidáte neznámou tvář, pokud prokazatelně sdílíte nějaký společný zájem. Zkrátka na LinkedInu máte jen ty, co už znáte nebo brzy poznáte.

Alexandra Samuelová, autorka knihy Work Smarter with Social Media (Chytře využité sociální sítě) ve svém článku pro Harvard Business Review doporučuje udělat si u každého spojení jednoduchý „test laskavosti“: Zeptejte se: Vyhověli byste, kdyby vás daná osoba požádala o laskavost, a požádali byste ji sami o laskavost? Pod laskavostí si můžete představit žádost o představení někomu ze sítě toho druhého, žádost o účast na webináři nebo žádost o veřejný projev podpory srdcového projektu. Je-li odpověď na testovací otázku ano, měli byste žádost o spojení přijmout. Pokud ne, odmítněte. Tímhle způsobem vytvoříte velmi silnou a spolehlivou síť. Je to ale strategie, která opomíjí některé další výhody sociálních sítí: možnost rozšířit si obzory a naučit se něco nového, poznat nové lidi a hledat zajímavé příležitosti.

Zeptejte se sami sebe, proč jste se rozhodli založit si profil na LinkedInu?

Aby bylo jasno, ideální strategie neexistuje. Každá se vám může někdy hodit, záleží na tom, co zrovna děláte a v jaké kariérní fázi se zrovna nacházíte. Záleží také na tom, kolik času chcete LinkedInu věnovat.

Tu nejlepší taktiku si vyberte podle toho, jaký je váš aktuální cíl a jaké máte priority. Hledáte nové pracovní příležitosti? Pak by bylo dobré přijímat žádosti od náborových pracovníků a zaměstnanců společností, které vás zajímají. Chcete se stát špičkou ve svém oboru? Vybírejte si spojení mezi experty a influencery, ale i pracovníky jiných firem v daném odvětví. Rádi byste, aby se zviditelnila vaše firma, nebo chcete co největší reklamu pro svůj produkt? Přijímejte každého, kdo odpovídá cílové skupině.

LinkedIn funguje jako výkladní skříň vašeho podniku. Zamyslete se nad tím, jak se chcete profesionálně prezentovat, a svůj profil tomu přizpůsobte – měl by působit uceleně. LinkedIn není Instagram – nejde tu o co největší počet sledujících. Tady se nehodí přijmout každou žádost o spojení jen proto, že vám to dělá radost. Čísla nejsou všechno!

Přeložila Barbora Stolínová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Preberané témy
Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta