Jste zvíře? Ale jaké? 9 pracovníků z říše zvířat

20. 4. 2021

6 min.

Jste zvíře? Ale jaké? 9 pracovníků z říše zvířat
autor
Elise Assibat

Journaliste - Welcome to the Jungle

Někdo dělá „mravenčí práci“, někdo je „pilná včelička“, někdo „papouškuje každé slovo“ a někdo je „velká ryba“ ve světě financí… Každý den používáme v práci mnohá přirovnání ze světa zvířat, některá žertem, jiná naprosto vážně. Nemáme v plánu je tu dnes vyjmenovávat úplně všechny, ale myšlenka je v zásadě taková, že se lidský způsob práce často podobá zvířecímu chování. Podíváte-li se pozorně, zjistíte, že svět práce – ne nepodobný včelímu úlu – je jako jeden velký živý organismus, ve kterém se to jen hemží nejrůznějšími zvířecími druhy, přičemž každý z nich má přesně stanovenou roli… Logicky proto přichází na mysl otázka: A jaké zvíře jsem potom já?
Jean-Marc Bonmati, autor knihy Comportements humains et attitudes animales dans le monde du travail (Lidské jednání a jeho zvířecí stránky ve světě práce), navrhuje pozorovat členy zvířecí říše a porovnávat je s vlastním stylem chování v práci. Svět zvířat a svět open space se právě propojil!

Ovce: za dobrotu na žebrotu?

Medailonek: Ovce/zvíře

Ovce patří mezi býložravé savce, kteří se procházejí po naší planetě už téměř milion let. Neohromí svou velikostí, ale jedná se o jedny z prvních zvířat, které člověk domestikoval. Navzdory všeobecně panujícímu přesvědčení jsou ovce velmi inteligentní a umějí bez problémů rozpoznávat obličeje osob, které vídají denně…

Medailonek: Ovce/kolega

Do jeho rukou můžete svěřit vlastní život! „Nikdy nikoho nenaštve, neruší, dělá, co má, dodržuje termíny… A když má narozeniny, tak pro ostatní vždycky něco připraví, třeba donese buchtu, kterou sám upekl, jen proto, že ho prostě těší dělat druhým radost…“ říká s úsměvem Jean-Marc Bonmati. Je to zkrátka dobrá duše. Bohužel pro něj se mu ale taková dobrota nemusí vždycky vyplatit a často to dopadá tak, že musí dělat víc práce než ostatní… Ale pojďme si říct, že je lepší být občas jako ovečka než černá ovce celé firemní rodiny!

Surikata a její ochranářský syndrom

Medailonek: Surikata/zvíře

Surikata je drobná šelma žijící v nejteplejších oblastech Afriky. Surikatám se přezdívá také „pouštní hlídky“, protože se staví na zadní a obezřetně obhlížejí okolí, zatímco se zbytek skupiny krmí nebo si hraje. Hlídkující surikata ostatní upozorní na případné blížící se nebezpečí a agresivně se brání před kýmkoliv, kdo se odváží na surikatí rodinku zaútočit.

Medailonek: Surikata/kolega

Surikatího kolegu nejlépe definuje fráze „opatrnosti není nikdy nazbyt“. „Můžete s ním počítat v každé krizi, spolehlivě vás podrží za každé situace, protože mu v žilách koluje týmový duch a ochrana ostatních je pro něj na prvním místě,“ popisuje Jean-Marc Bonmati. „Hlídá, jestli se neblíží šéf, případně hned upozorní kolegy, aby náhodou někdo nebyl při něčem přistižen, kryje záda ranním opozdilcům. Tenhle pracant dohlíží na všechno a na všechny.“ A stejně jako surikata se bude za svoji (pracovní) rodinu bít klidně do krve. Nezáleží na tom, jestli jeho pomoc potřebuje kolega, vedení nebo celá firma. Je neustále ve střehu, připraven zaútočit na každého, kdo by se odvážil cokoliv říct. Loajalita a odhodlání, to jsou dvě vlastnosti, kterých si na něm ostatní cení nejvíce! Jestli je to i váš případ, dejte si pozor, ať se při pomáhání všem okolo neroztrháte. Ať pro samou dobrou vůli nezapomenete také na sebe.

Želva nese na ramenou tíhu celého světa

Medailonek: Želva/zvíře

Želva patří mezi plazy a je vybavena silným krunýřem, takže je velmi dobře chráněna před veškerým nebezpečím. Doslova si nosí dům na zádech, protože krunýř neslouží jen jako štít, ale také jako místo odpočinku a nabírání sil.

Medailonek: Želva/kolega

Vyřizuje jeden telefonát za druhým, na e-maily odpovídá i v noci a mezi soukromým a pracovním životem nedělá žádný rozdíl, což se na home office ještě zhoršilo. „Želva, co pracuje na dálku, rozhodně nedodržuje 40 hodin, spíš tak 80! Prakticky neodtrhne oči od obrazovky počítače,“ pokyvuje Jean-Marc Bonmati. „Hranice mezi pracovním a soukromým životem má dokonale rozmazané a je zavalená prací.“ Pracuje vždy a všude, když má volno, když je na cestách, když spí (tak se jí o práci zdá)… A často si to vůbec neuvědomuje. Proto je tak těžké se z toho začarovaného kruhu dostat. A co teprve když jste zvyklí být na příjmu 24 hodin denně! Jestli se v tomhle popisu poznáváte, zbystřete! Hrozí vám syndrom vyhoření

Slon a jeho skrytá touha po nezávislosti

Medailonek: Slon/zvíře

Slon, kolos o váze několika tisíc kilo, je považován za jednoho z nejinteligentnějších tvorů planety. Bylo zjištěno, že sloní samci se v dospělosti oddělují od stáda a nějakou dobu žijí osamoceně, než se opět vrátí ke svým blízkým. Samice vychovávají své potomky obklopeny rodinou.

Medailonek: Slon/kolega

Sloní pracovníci jsou nejkomplikovanější ze všech, protože se během kariérní dráhy mění jejich priority. I silný týmový hráč může čas od času pociťovat hlubokou touhu po nezávislosti, protože jeho produktivita vzkvétá o samotě i ve skupině. „Je velmi iniciativní a občas se může naprosto odtrhnout od zbytku týmu a pracovat na svém vlastním projektu úplně sám,“ popisuje Jean-Marc Bonmati. Je klidně možné, že se čas od času zase připojí k ostatním, ale jeho kreativní duše ho nutí neustále rozšiřovat obzory a zkoušet nové věci v osobním i pracovním životě. Ničemu se proto nedivte, až se jednoho dne rozhodne nadobro zvednout kotvy a z firmy odejít a založit si vlastní živnost. Challenge accepted?

Medvěd, v práci napůl anděl, napůl ďábel

Medailonek: Medvěd/zvíře

Medvědi jsou impozantní samci, kteří na zadních dosahují úctyhodné výšky, takže si jen málokdo dovolí na ně zaútočit. Navíc s nimi ani nikdo nezávodí, protože dosahují rychlosti přes 60 km/h! Nejenže je medvěd po fyzické stránce opravdu dobře vybavený, má také velmi silnou osobnost – ke svým potomkům se chová něžně, ale když ho někdo rozčílí…

Medailonek: Medvěd/kolega

Že se blíží, poznáte už zdálky, protože tahle jeho dvojí osobnost přehlušuje všechny ostatní! Má totiž dvě naprosto protichůdné tváře: jednou je to bručoun se sklony ke grizzlímu hněvu, podruhé zase roztomilý méďa, který si užívá volno… „Medvědí povahy ukazují svou nejroztomilejší stránku v menších skupinách a před blízkými,“ doplňuje Jean-Marc Bonmati, „ale když s ním někdo nebude souhlasit, dokáže pořádně vycenit zuby a nahánět strach.“ Kvůli jeho prchlivé povaze mohou mít ostatní pocit, že je nepřístupný, ale jakmile se jednou sblížíte, můžete se těšit na opravdu medvědí přátelství! V každém případě by mu neuškodila trochu větší vyrovnanost. Doporučujeme meditaci!

Jak vlastně dělá žirafa?

Medailonek: Žirafa/zvíře

Dlouhokrká žirafa je nejvyšší ze všech suchozemských tvorů na světě. Povídá se o nich, že jsou to prakticky němá zvířata, ale je to jen mýtus, to si žirafy nezaslouží! Žirafy však většinu života mlčí úmyslně – kvůli dlouhému krku je pro ně vydávání zvuků náročnější, takže žirafu uslyšíte „promluvit“ jen výjimečně. I když se žirafy umí pohybovat i vysokou rychlostí, také se rychle unaví. Ale to jim nemůže nikdo vyčítat, když průměrná výška žirafy je celých 5,8 metru. Tak dlouhé tělo rozhýbat, to chce hodně energie!

Medailonek: Žirafa/kolega

Kolegy podobné žirafám poznáte podle toho, jak hrozně jsou líní. Žirafy sice nejsou líné, takže tohle srovnání není tak úplně fér, ale vzhledem k tomu, jak se rychle unaví, můžeme je klidně přirovnat k některým zaměstnancům. „Oni to nemyslí nijak špatně, to rozhodně ne,“ ujišťuje Jean-Marc Bonmati. „Prostě jim nic neříká tvrdá práce!“ Vyznávají filozofii „cesty nejmenšího odporu“ a raději se povinnostem vyhnou, než aby je vyhledávali. Přicházejí jako poslední a odcházejí jako první, ale člověk jim to nemůže ani zazlívat, všichni je mají rádi, protože když už něco přece jenom udělají, většinou to stojí za to. Navíc vám nesní oběd, protože si jako správní býložravci chystají vegetariánské krabičky…

Konopka, neznámý ptáček se sklony k roztržitosti

Medailonek: Konopka/zvíře

Konopka je malý ptáček s šedým peřím a červenou čepičkou. Hezky a melodicky zpívá, ale poznáme ho také podle výrazu v obličeji, kvůli kterému si tento pták získal pověst slaboduchého tvora. Konopky si totiž staví hnízda na nejrůznějších místech (někdy dokonce i v živých plotech) a jsou tak snadno k vypátrání predátory, hlavně liškami, které nemají vůbec žádnou práci s jejich hledáním…

Medailonek: Konopka/kolega

Každý už měl někdy v práci roztržitého kolegu. Jsou to jinak lidé milí a velmi vstřícní. „Bohužel je jejich roztržitost prokletím, protože si nedávají dostatečný pozor a často se dostávají do problémů,“ upozorňuje Jean-Marc Bonmati. „Na něco zapomenou, něco přehlédnou… Mají ty nejlepší úmysly a nedělají chyby schválně, prostě se jim stávají.“ Stejně jako u ovcí je u těchto ptáčků zpěváčků problém, že z jejich nedostatků mohou profitovat ostatní, třeba když se rozhoduje o povýšení nebo přidělení nějakého zajímavého projektu… Tak pozor, ať se z vás také nestane obětní beránek!

Slávky, sednou si a už se nehnou

Medailonek: Slávka/zvíře

Slávka je malý mořský mlž, který se vyskytuje na pobřeží severního Atlantiku. Slávky se většinou přichytí na své stanoviště, ze kterého už nikam necestují.Vždyť proč by měly? Všude dobře, doma nejlíp!

Medailonek: Slávka/kolega

Tenhle typ kolegy tráví v práci tolik času, že ho už skoro považujete za součást kancelářského inventáře. „Drží se na místě, ani se nehne, přes 15 let věrný stejnému zaměstnavateli, nezajímá ho povýšení ani přesun do jiné kanceláře či patra,“ říká Jean-Marc Bonmati. „Odvádí skvělou práci, ale jakákoli změna ho naprosto rozhodí, protože se bojí všeho nového a drží se zaběhaných kolejí jako klíště. Rád se drží toho, co už zná, a proto je prakticky paralyzován, což mu ale naprosto vyhovuje…“ Není se čemu divit, vždyť v tom, co umí, ho nikdo nepřekoná. Ale nechtělo by to trošku si rozšířit obzory? Možná si najít nějaký nový zájem nebo činnosti…

Delfín, věčný optimista

Medailonek: Delfín/zvíře

Delfíni jsou mořští savci, kteří se vyskytují po celém světě, dokonce i v některých řekách. Lidé pro ně mají zvláštní slabost, a to díky jejich výjimečné inteligenci. Jsou populární všude, kde se objeví!

Medailonek: Delfín/kolega

S takovým člověkem se skamarádíte raz dva. Je velmi přátelský a přitahuje dobré vztahy jako magnet! „Lidé s povahou delfína jsou rádi ve společnosti ostatních, a to platí jak v soukromí, tak v práci. Mají přirozeně dobrosrdečnou povahu a rozdávají dobrou náladu, kam vkročí. Poznáte je většinou podle okouzlujícího úsměvu,“ říká Jean-Marc Bonmati. Jsou lační nových výzev, protože rádi dokazují své schopnosti. Tihle optimisté vždy hledí daleko do budoucnosti a občas je trochu těžké je vrátit nohama zpátky na zem. Tak trochu snílci, optimisté by si měli dávat pozor, aby se příliš nevzdálili realitě…

Našli jste se v některém ze zvířecích druhů? Pokud se vám nastavené zrcadlo nelíbí, nezoufejte, není nic, co byste nemohli změnit! Je pravděpodobné, že v sobě spojujete rysy ne jednoho, ale hned několika z uvedených zvířat. Jednou jste třeba dobrosrdečná ovečka, jindy roztržitá konopka, někdy něco mezi, ale ještě vám k tomu naroste sloní chobot… Každý se v životě mění a vyvíjí, mění se i lidské chování a způsob práce. Je těžké někoho definovat jen na základě jedné jediné vlastnosti. To, jak se chováte dnes, ještě neznamená, že se tak budete chovat i zítra. Tak co myslíte, jaké zvíře ve vás dřímá zrovna teď?

Překlad: LexiPro

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Preberané témy
Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta