Jak nastartovat svou kariéru ve start-upu? Nechte si poradit od odborníka

27. 10. 2021

6 min.

Jak nastartovat svou kariéru ve start-upu? Nechte si poradit od odborníka
autor
Jiya Sharma

Content Creator

Slovem „start-up“ označujeme dynamické, rychle rostoucí společnosti, které přicházejí na trh s unikátními nápady a produkty. V červnu 2021 byste jen v USA našli více než 65 000 start-upů, v Česku jsou jich aktuálně přibližně tři tisíce. Pro mladé absolventy start-upy představují jednu z nejlukrativnějších možností zaměstnání. Vždyť například v USA vznikly v roce 2020 více než 3 miliony pracovních míst jen ve společnostech, které existují méně než 12 měsíců. A proto je tu Ben Prouty, podnikatel a zakladatel několika start-upů, který radí mladým lidem, jak v tomto jedinečném prostředí uspět. Přečtěte si jeho doporučení. V první řadě se musíte zeptat sami sebe: Je tohle práce pro mě?

„Musíte na to být ten správný typ člověka.“

„Do start-upů, které třeba ještě ani nevyvíjejí žádný produkt, mají pouze nápad, se hlásí jen určitý typ lidí,“ říká Abe Ankumah, jeden ze zakladatelů a ředitel IT firmy Nyansa. S tím Ben Prouty naprosto souhlasí. Podle něj jsou lidé, kteří chtějí pracovat ve start-upech, „svérázná sebranka“. Mladí lidé, kteří si mohou po škole vybírat, kam půjdou pracovat, samozřejmě nástupem do start-upu riskují, protože tam na ně čeká hned vícero pracovních funkcí dohromady, ale „tohle riziko stojí za to“.

Nikdo jim sice nezaručí, že je na konci tunelu čeká světlo, jenže „i když firma zkrachuje, když vám bude 25 nebo 26, znamená to, že jste právě získali obrovské množství zkušeností, které můžete jít uplatnit někam jinam, a tentokrát už si rovnou vyberete činnost, co vás bavila nejvíc,“ říká Ben Prouty.

Jestli nevíte, zda jsou start-upy místo pro vás, zeptejte se sami sebe, jestli vám vadí, když není ve věcech tak úplně jasno. Slovy Bena Proutyho, „pokud se chcete každý den ráno probudit a přesně vědět, jak bude vypadat váš den“, pak asi start-upy nebudou nic pro vás.

Zvažujete-li, že se k nějakému start-upu připojíte, zjistěte si informace o jeho financování, odhadovaném zisku, plánech růstu a hierarchii (ačkoliv se jedná o naprosto klíčové ukazatele, mladým lidem často nic neříkají).

Podle čeho se pozná, že je člověk pro start-up ten pravý materiál?

  • Dlouhodobá vize – Zeptejte se sami sebe: „Kolik máme času na to, abychom dokázali, že na to máme?“
  • Motivace zakladatelů – Peníze? Vášeň? Budování a rozšiřování týmu?
  • Cíle investorů – Kdo stojí za vznikem této společnosti? Jak podle nich bude vypadat úspěch?

Začátky a nastavení těch správných očekávání

„Mám po krk článků, co propagují tvrdou dřinu, která se musí jednou vyplatit. Práce od nevidím do nevidím a žádné víkendy? Ale no tak, máme přece rok 2021.“

Chystáte-li se připojit ke start-upu, měli byste se realisticky podívat na to, jak vlastně fungují. Podle Investopedie přežije jen asi deset procent start-upů. Ale je jedno, co říkají čísla. Když se řekne start-up, každý si stejně představí Facebook nebo Uber. Ale tyhle představy realitě úplně neodpovídají.

A když už je řeč o zkreslené realitě: „Všichni si myslí, že ve start-upech se musí pracovat dvanáct hodin denně a dřít do úmoru, ale tak by to být nemělo,“ míní Prouty. „Mám po krk článků, co propagují tvrdou dřinu, která se musí jednou vyplatit. Práce od nevidím do nevidím a žádné víkendy? Ale no tak, máme přece rok 2021.“ Motivaci zaměstnanců zajistí jen správná rovnováha mezi pracovním a soukromým životem. *Pokud je potřeba pravidelně pracovat do nekřesťanských hodin, je to většinou známka toho, že je firma neefektivní.

Na startu: první týdny

Vědci tvrdí, že v průměru člověku trvá 90 dní, než si zvykne na novou práci. A nevěříte-li vědcům, podívejte se na Quora web:
„Tři dny trvá, než mě mozek přestane přesvědčovat, že tu práci absolutně nezvládnu.
Tři týdny trvá, než si začnu všímat, jak to kolem chodí, a než získám trochu sebedůvěru.
Tři měsíce trvá, než se přestanu cítit nesvůj.
Tři roky trvá, než mi ta práce začne připadat snadná.“

Každý začátek je těžký. „Nástup do start-upu má svá pro i proti,“ přiznává Ben Prouty. „Nastupujete-li do malého týmu zaměstnanců, pak máte šanci, že se zapracujete hrozně rychle. Ale ve start-upu nefunguje žádné zaškolování v tradičním slova smyslu: prostě vás hodí do vody a musíte plavat. Ne každý si takhle představuje první zaměstnání. Ale někteří to naopak vidí jako příležitost, jak se naučit co nejvíc a co nejrychleji.“

Těch prvních 90 dní může předznamenat váš budoucí dlouhodobý vztah s danou firmou. Hned ze začátku se proto soustřeďte na následující:

  • Ptejte se: To pomůže nejen vám, ale i ostatním, protože je to přiměje zamyslet se nad zavedenými postupy a systémy.
  • Hlaste se dobrovolně: „Zakladatelé start-upů k sobě potřebují lidi, co jim pomohou řešit problémy. Vlastní iniciativa se cení zlatem,“ potvrzuje Ben Prouty.
  • Budujte vztahy: Seznamte se s investory a zakladateli. Účastněte se stejných společenských akcí jako oni a rychleji pochopíte, do jaké branže jste se to vlastně dostali.
  • Buďte spolehliví a důvěryhodní: „Být zakladatelem (nebo jedním ze zakladatelů) nebo dokonce ředitelem může být osamělé povolání,“ upozorňuje Ben Prouty. „Vždycky jsem hledal někoho, s kým bych si mohl popovídat a poradit se, a nezáleželo mi na tom, jak dlouho u nás pracuje. Jakmile navážete blízké vztahy se samotným srdcem start-upu, začnou se vám otevírat dveře k novým příležitostem.“

Hledání toho správného rytmu a budování vztahů

„Neexistuje nic jako příliš mnoho informací.“

Zaměstnání ve start-upu se většinou vyznačuje velkou autonomií, proto si udělejte jasno v tom, co vás motivuje k práci. Ben Prouty říká, že hlavní je si uvědomit, že vše, co uděláte, nějakým způsobem ovlivňuje i ostatní členy týmu a koncový produkt.

Ve start-upech často platí jednoúrovňová hierarchie. Je to skvělá příležitost, jak být v přímém kontaktu se svým nadřízeným, ale i s nadřízeným toho nadřízeného. Vztahy ve start-upu jen kvetou, když se při komunikaci dodržuje pravidlo „neexistuje příliš mnoho informací“. Vždycky buďte ve všem a se všemi otevření, nebude pak docházet k žádným nedorozuměním.

„Nechtěl bych se dostat do situace, kdy bych měl k dispozici nějaké informace, které nesmím sdělit ostatním,“ říká Ben Prouty. „Nejlepší je, když před svým šéfem nemusím naprosto nic zamlčovat. Přehnaná transparentnost a neomezené sdílení informací pomáhají start-upům v rozletu. Jakmile si někdo něco nechává pro sebe, dřív nebo později vás to doběhne.“

Plánování a přípravy na budoucnost

„Na přítomnost moc nehleďte. Přetočte v duchu čas o dva roky dopředu, podívejte se, co vás čeká, a porovnejte to s tím, co je pro vás důležité.“

Symbolem start-upů jsou unikátní produkty a velké vize. Ale co když jste součástí týmu, který pro vás není to pravé ořechové? *„Já říkám, že jako první se člověk musí ptát: ‚Hodím se sem vůbec?‘ To je 90 % spokojenosti. Když se rozhodnete, že chcete přejít z oddělení prodeje na personální, pak není problém – pokud to tedy dává smysl a vy tak budete spokojenější,“* krčí rameny Ben Prouty.

Popřemýšlejte, jakým směrem se chcete kariérně rozvíjet a jestli to odpovídá budoucím potřebám start-upu. „Na přítomnost moc nehleďte. Přetočte v duchu čas o dva roky dopředu, podívejte se, co vás čeká, a porovnejte to s tím, co je pro vás důležité. Jaké překážky by se vám mohly postavit do cesty? Čeká se, že bude start-up v nadcházejících letech expandovat do zahraničí? Jaké nové kariérní příležitosti to přinese?“

Věštění z křišťálové koule a drsná realita

„Je to naprosto normální – a pokud to potkalo zrovna vás, tak to tak asi mělo být.“

Ne všechny start-upy přežijí. A existuje reálná šance, že navzdory veškeré vaší energii do toho vložené a navzdory všemu pracovnímu zápalu nepřežije zrovna ten, do kterého nastupujete. „Neberte to jako vlastní selhání. Jsou to jednoduché počty. Přežívá přibližně jen jeden z deseti. Je to naprosto normální – a pokud to potkalo zrovna vás, tak to tak asi mělo být,“ potvrzuje Ben Prouty. Není možné svalit za to odpovědnost jen na jednu osobu. Nejlepší, co můžete v takovém případě udělat, je vzít si z toho ponaučení.

„Co byste udělali jinak, kdybyste začínali znovu? Znovu promyslete komerční potenciál produktu původního start-upu – obzvlášť máte-li v úmyslu někdy sami zakládat start-up.“

Život nám občas uštědřuje lekce, které jsou k nezaplacení. Jak říká náš odborník: „Rozhodně to nebyla ztráta času. Z neúspěchů a omylů se toho naučíte nejvíc. Až se budete hlásit na pozici do dalšího, jiného start-upu, určitě jim to nebude vadit. To, že jste pracovali v podniku, který neuspěl, není odrazem vašich schopností. Nebyla to vaše vina.“ Vezměte si ponaučení z toho, co se stalo, a využijte to ve svůj prospěch, posune vás to kupředu.

Posun směrem vzhůru

„V úspěšném start-upu je snadné usnout na vavřínech.“

Ve světě start-upů nemůžete čekat postup v kariérním žebříčku tak, jak ho známe. V korporátu většinou stačí odpracovat si určitý počet let a povýšení je zaručeno. Ale ve většině start-upů tohle neplatí. Tady se může snadno stát, že prošvihnete tu správnou chvíli. Proto sledujte, jak se situace vyvíjí, a sami si určujte tempo postupu vzhůru. „V úspěšném start-upu je snadné usnout na vavřínech a čím déle tam jste, tím je to snazší,“ potvrzuje Ben Prouty. „Pozor, ať se nezaseknete na místě – poznáte to tak, že budete dělat automaticky stále to samé, budete řešit stále ty stejné problémy.“

Současně nezapomínejte, že start-upy procházejí mnoha vývojovými stadii a v každém tom stadiu mají trochu jiné potřeby. Je tedy klíčové umět se přizpůsobit a neustále se učit novým věcem. „Někteří lidé to neumí, což je naprosto v pořádku,“ uzavírá Ben Prouty. Ale je-li to váš případ, pak start-upy asi nebudou nic pro vás.

Práce ve start-upu, to je nové dobrodružství každý den. Odnesete si odtud mnoho cenných životních lekcí. Takže neváhejte a s chutí do toho!

Překlad: LexiPro
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu a začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Objevte pracovní nabídky

Nahlédněte do společností skrz fotky, videa a rozhovory se zaměstnanci, ať víte, zda se do tamní firemní kultury skutečně hodíte.

Všechny pracovní nabídky
Preberané témy
Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta