Kde hledat nabídky práce, které skutečně odpovídají vašemu profilu

07. 11. 2023 - aktualizované 07. 11. 2023

5 min.

Kde hledat nabídky práce, které skutečně odpovídají vašemu profilu
autor
Sawssane Bensalah

Fondatrice et rédactrice chez sawthesun.com

Najít si novou práci je tak trochu oříšek, který nejen že není lehké vždy rozlousknout, ale také zabere dost času a energie. Krom skvěle napsaného CV, bezchybného motivačního dopisu a přípravy na samotný pohovor je dobré začít pěkně od začátku – víte, kde najít ty správné příležitosti právě pro vás?

Bývaly doby, kdy lidé trávili celé hodiny přípravou životopisů a motivačních dopisů. Pak je rozesílali běžnou poštou a museli čekat i několik týdnů, než jim přišla první odpověď. Díky internetu nám dnes stačí jen párkrát kliknout.

Je sice pravda, že odpovědět na inzerát nebylo nikdy snazší ani rychlejší, ale to neznamená, že musíte svůj životopis rozesílat na všechny strany. To by bylo plýtvání časem i energií na nabídky, které vlastně ani nejsou nic pro vás. Riskujete navíc, že vaší pozornosti unikne to nejdůležitější.

Při hledání práce zvýšíte své šance na úspěch tím, že budete veškerou svou energii věnovat jen těm nabídkám, které za to skutečně stojí. Máme pro vás několik rad, jak se naučit klást ty správné otázky a lépe roztřídit nabídky práce na ty, které se pro vás hodí, a na ty, které by pro vás znamenaly jen zbytečnou ztrátu času i energie.

1. Jasně stanovené priority pro nabídky práce

Chcete-li se vyhnout veškerému rozptylování, musíte si ze všeho nejdřív jasně vymezit parametry vyhledávání. Doporučujeme začít tím, že si nakreslíte vlastní mapu. Odpovídat na nabídky práce, aniž byste dopředu měli jasnou představu o tom, co vlastně hledáte, je jako vydat se na cestu do neznámé země bez mapy a bez kompasu!

„Poznej sám sebe.“

Než začnete hledat zaměstnání, je naprosto nezbytné si naplánovat další kroky a formulovat svá očekávání. Mapu si uděláte tak, že nejprve nahlédnete do životopisu, vypíšete z něj klíčová slova, která se často opakují, a následně je porovnáte se svou představou o budoucnosti.

Chcete si najít práci, která bude navazovat na vaše předchozí zkušenosti? Chcete se zaměřit na určitou dovednost na úkor ostatních? Chcete kompletně změnit povolání? Jaká dosavadní praxe uvedená ve vašem životopisu nejlépe odpovídá té stránce vaší osobnosti, na kterou se chcete v budoucnu zaměřit?

Když si nakreslíte mapu své kariéry, dozvíte se toho o sobě mnohem víc, než co lze vyčíst z životopisu nebo z motivačního dopisu. Lépe porozumíte svým dosavadním zkušenostem i budoucím očekáváním. Je to první krok na cestě k vnitřnímu poznání ohledně toho, co chcete v životě dělat. Tahle mapa vám pomůže najít správný směr během hledání práce a nesejdete díky ní z cesty.

„Čím chceš být, až vyrosteš?“

Pilot, doktor, právník… Jako děti jsme měli jasno. A teď nastal čas, abychom si tu otázku položili znovu – čím chceme být teď, když už jsme velcí? Nestačí si jen vybrat obor: marketing, finance, IT… Sestavte si seznam, na kterém budou uvedeny konkrétní profese v daném oboru podle vašich představ. Na ty se pak zaměříte při průzkumu pracovního trhu.

Pokud hledáte úplně první práci, není špatný nápad zkusit kontaktovat absolventy vaší školy. Udělejte si malý průzkum, abyste věděli, jak vypadala jejich kariéra po ukončení školy. Také se podívejte na internet, kde některé stránky nabízejí podrobný popis jednotlivých profesí, často doplněný o nedocenitelné osobní zkušenosti.

Kdy můžete nastoupit?

Až si nakreslíte mapu a určíte, co je vaše vysněná práce, nastane čas se zamyslet i nad praktickými a logistickými otázkami. Vylučovací metodou tak snadno zúžíte svůj záběr. Máme na mysli například:

  • Dostupnost
    Kdy můžete nastoupit do nové práce? Mnoho uchazečů nezíská práci z důvodů souvisejících s dostupností. To je nutné mít na paměti. Když rovnou eliminujete nabídky, které neodpovídají vašim časovým možnostem, ušetříte spoustu času.
  • Mobilita
    Jste mobilní? Jste ochotni jezdit na služební cesty do zahraničí? Jak často? Tohle kritérium rovněž neberte na lehkou váhu, může totiž zásadně ovlivnit váš styl života i vaše okolí.
  • Velikost firmy
    Hledáte spíš velkou korporaci, malou či střední firmu, anebo start-up? Abyste dokázali odpovědět na tuhle otázku, musíte si něco zjistit o výhodách a nevýhodách každé z uvedených možností. Podle toho si ujasníte, jaké máte priority. Bylo by totiž zbytečné hlásit se například do start-upu, když vás láká práce v nadnárodní korporaci.
  • Úroveň požadované praxe
    Být ambiciózní samozřejmě můžete, ale raději zůstaňte stát nohama na zemi. Není totiž úplně nejmoudřejší ucházet se hned po škole o pozici, na které zaměstnavatel vyžaduje minimálně pět let praxe.
  • Další kritéria dané pozice
    Řidičský průkaz, pracovní doba… Všechno dobře promyslete!

Prvním krokem je stanovení parametrů vyhledávání. To když uděláte, budou vaše snahy efektivnější, protože budete vycházet z konkrétní představy o tom, co chcete dělat a na jaké pozice se hodíte. Dávejte si ale pozor, abyste vyhledávání nevymezili příliš úzce – je možné, že nenaleznete žádnou nabídku, která by obsahovala úplně všechna vaše kritéria.

Nejlepší je udělat si seznamy priorit:

  • na seznamu A budou například všechny pozice, které jsou pro vás prioritou. Ty, které splňují všechna kritéria a kterým budete věnovat nejvíce času a energie;
  • na seznamu B pak budou ty pozice, které vašim kritériím odpovídají o něco méně, a na seznamu C zůstanou pozice, které zvážíte v nejhorším případě.

2. Způsob podání žádosti o práci

Správný výběr prostředku komunikace vám může ušetřit spoustu času a energie. Přinášíme vám několik tipů pro efektivnější podávání žádostí různými způsoby.

Náborové platformy

V Česku je čím dál tím víc webových stránek s nabídkami práce, ale kdo chce víc, nemá nic – proto nemá smysl se registrovat úplně všude. Tudíž se nenechte zlákat kvantitou a vyberte si tři nebo čtyři platformy, kterým budete věnovat svůj čas.

Upozorňujeme ale, že weby s nabídkami práce byste si neměli vybrat úplně náhodně. Máte-li například velmi úzkou specializaci, nebojte se zabrousit na weby zaměřené přímo na danou profesi. Dnes existuje celá řada možností, podle čeho můžete vyhledávat – podle specializace, oboru, let praxe, velikosti společnosti apod.

Rádi bychom vás pozvali také na stránkyWelcome to the Jungle, kde získáte unikátní pohled do zákulisí jednotlivých firem – naleznete tu fotografie, videa, klíčová čísla atd. – a kde můžete přímo na stránkách odpovídat na vypsané pozice.

Firemní weby

Mějte na paměti, že některé společnosti nehledají uchazeče přes náborové platformy. Doporučujeme prohlédnout si webové stránky společností, které vás zajímají. Možná tam naleznete nabídky práce, co jinde na internetu zveřejněny nejsou.

Zasílání životopisů naslepo

Pravda je, že v momentě, kdy odpovídáte na inzerát na náborové webové stránce nebo na firemním webu, už je vlastně skoro pozdě. Jinými slovy – vznikla potřeba zaplnit určité místo, následně proběhlo interní hledání vhodného uchazeče, pak se o místě dozvěděly kontakty všech zaměstnanců a až potom byla nabídka zveřejněna na internetu.

Zasílání žádostí o práci naslepo může vypadat jako časově náročná a zbytečná činnost. Ale opak je pravdou. Vaše žádost se může do rukou personálního oddělení dostat právě v okamžiku, kdy se to nejvíce hodí. Ti vás pak urychleně kontaktují, protože dobrý uchazeč – tedy vy – jim může ušetřit spoustu času, který by jinak strávili pročítáním stovek životopisů. Žádosti naslepo můžete zaslat přes firemní webové stránky, ale ještě lepší je kontakt přes profesní síť či LinkedIn. Myslete však na to, že je dobré se cíleně zaměřit na několik společností, které se vám líbí. Proto než začnete rozesílat žádosti o práci, udělejte si jasno ve svých prioritách.

Networking

Díky networkingu neboli rozšiřování sítě kontaktů ušetříte nejvíce času. Je totiž jasné, že předat jeden životopis přímo do rukou pracovníka na personálním oddělení je tisíckrát lepší než zaslat 20 životopisů přes internet. Těm totiž hrozí, že přistanou na hromadě stovek dalších životopisů uložených v archivu. Udělejte si tedy čas a kontaktujte osoby ve svém okolí – mohou to být absolventi vaší školy, přátelé přátel, bývalí kolegové atd.

Přečtěte si: Profesní sítě zaměstnanců: Jak využít bývalou práci ve prospěch své budoucnosti.

3. Pracovní nabídky – čtěte i mezi řádky

Když člověk shání práci, má tendenci rozesílat žádosti na všechny strany, aniž by se skutečně důkladně seznámil s každou nabídkou. A to je škoda.

Čtení a luštění nabídek práce, stejně jako formulace těch správných otázek, sice chvíli trvá, ale ve výsledku vám to vlastně čas ušetří.

Vždycky si před odesláním žádosti o práci odškrtejte tenhle kontrolní seznam:

  • Přečíst si nabídku práce dvakrát, dokud vám její sdělení nebude naprosto jasné.
  • Zapsat si klíčová slova inzerátu a ověřit, že odpovídají vašim parametrům vyhledávání.
  • Ověřit si, jestli jste náhodou u toho stejného zaměstnavatele právě nepožádali o jinou pozici: projevit zájem o několik funkcí naráz může oslabit vaši důvěryhodnost.
  • Zkontrolovat datum zveřejnění nabídky práce, protože některé společnosti pracovní inzeráty neaktualizují – dejte vždy přednost těm nejnovějším.
  • Podívat se na nabízený typ smlouvy, což je informace, která nebývá uvedena hned na začátku inzerátu, a proto je potřeba nabídku podrobit důkladnému prozkoumání. Byla by škoda ztrácet čas s nabídkou určenou pro stážisty, když vy preferujete smlouvu na dobu neurčitou.

Po přečtení tohoto článku máte možná pocit, že je zbytečné trávit tolik času definováním parametrů vyhledávání a studováním jednotlivých nabídek. Ale nikdy nezapomínejte na to, že kvalita je důležitější než kvantita a že přihlásit se na čtyři pečlivě vybrané a odpovídající nabídky práce je lepší než poslat životopis dvacetkrát někam, kam se ani nechcete dostat.

Přeložila Barbora Stolínová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Preberané témy
Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta