Patří fotka do životopisu: Ano, nebo ne?

08. 2. 2023 - aktualizované 08. 2. 2023

3 min.

Patří fotka do životopisu: Ano, nebo ne?
autor
Cécile Nadaï

Fondatrice de Dea Dia

Není to snadné rozhodování, protože obojí má své pro i proti. Ani náboráři samotní se v tomto ohledu neshodnou. Pro jeden tábor je fotka v životopise jenom potenciální důvod k diskriminaci, stejně jako třeba datum narození, příjmení nebo adresa bydliště. Druhý tábor zase bere fotografii jen jako doplňkovou informaci, díky které si utvoří lepší představu o uchazeči a snáz si ho zapamatují. Jak je to ale doopravdy?

Dobré důvody, proč fotky do životopisu NEDÁVAT

Není to povinné

V první řadě si řekněme, že fotka se k životopisu vůbec přidávat nemusí, záleží jen a jen na vás. Pokud se tedy zrovna nehlásíte na místo, pro které je fyzické vzezření naprosto rozhodující (např. filmové role, modeling). Jinak to po vás nikdo nemůže vyžadovat.

Fotografie nepatří mezi profesní informace

Životopis slouží k tomu, aby potenciální zaměstnavatel zjistil, zda jste vhodným kandidátem na pozici, kterou se snaží obsadit. Zajímají ho proto vaše odborné dovednosti. To, jak vypadáte, není nijak relevantní pro rozhodování o tom, zda jste schopni vykonávat danou práci. Bylo by tedy užitečnější využít veškerý prostor na stránce k popisu dosažené kvalifikace, zkušeností a odborných znalostí.

Riziko diskriminace

Rozhodování náborářů by se teoreticky mělo zakládat spíš na dovednostech a kvalifikaci než na tom, jak má uchazeč ostříhané vlasy a jakou má barvu očí. Ale náboráři jsou taky jenom lidé, takže mají své preference a vědomé či nevědomé předsudky jako každý z nás. Není tedy pochyb, že fotografie v životopise může vést k automatické diskriminaci.

Životopis může mít osobitý styl i bez fotografie

Potřebujete-li dodat životopisu na osobitosti, aby se lišil od ostatních a byl snáze zapamatovatelný, zaměřte se na kolonky „zájmy“ nebo „jiné“. Tam zužitkujete uběhnutý maraton, dobrovolničení či osobní projekty (třeba blog, hudební skupinu, fotoreportáž z cesty po Amazonii nebo cestu kolem světa na kole). Ačkoliv ani tyhle informace přímo nesouvisejí s kvalifikací k výkonu dané pozice, jsou stále relevantnější a vypovídají o vás daleko víc než fotografie.

Dobré důvody, proč fotky do životopisu DÁVAT

Dodáte životopisu lidštější rozměr

Na jednu pozici se většinou přihlásí více uchazečů s velmi podobným životopisem. Podobné studijní obory, podobné školy, podobné dosavadní zkušenosti… Jak se tedy co nejlépe odlišit od ostatních kandidátů a neupadnout bezprostředně v zapomnění? Fotografie v životopise může být přesně ten rozdíl, který potřebujete a který navíc dodá neosobnímu papíru také tvář. Kromě toho si vás díky obrázku náboráři snáze zapamatují.

S fotkou nebo bez, na diskriminaci se tím nic nemění

To, že si fotku do životopisu nedáte, vás před diskriminací často nijak neochrání. Žijeme ve světě sociálních sítí, takže se nemusíte bát fotografii dodat – když bude chtít náborář vědět, jak vypadáte, jednoduše zadá vaše jméno do vyhledávače.

Pokud vlastníte alespoň jeden profil na sociální síti (v opačném případě to bude vypadat skoro podezřele), každý si může vaše fotografie bez problémů najít, jen možná nebudou tak lichotivé jako ty, co byste přidali do životopisu. A máte-li celkem běžné jméno, klidně si vás mohou splést s někým jiným, kdo jim vypadne ve výsledcích vyhledávání! Takže když se rozhodnete fotografii přidat sami od sebe, budete mít alespoň částečně kontrolu nad tím, jaký uděláte první dojem.

Jistě, i tak si vás náborář může vyhledat podle jména, proto si vždy dávejte pozor, co všechno o sobě sdílíte na internetu: dobře si nastavte bezpečnost účtů, aby k nim neměl přístup každý, nezveřejňujte fotky z divokých večírků nebo přímo z pláže – nechcete přece, aby si je mohl volně prohlížet každý náborář.

Jak vypadá „vhodná“ fotka?

Ze všech těch důvodů pro a proti je jasné, že ať se rozhodnete tak, nebo tak, nemusí to nutně znamenat chybu. Jedno je ale jisté: Pokud se rozhodnete fotografii do životopisu vložit, nesmí to být jen tak ledajaká fotka!

Co obor, to jiná fotografie

Je rozdíl, jestli se ucházíte o práci v bance nebo v oblasti módy – v každém oboru bude platit úplně jiný dress code. Proto i fotka v životopise (a nejen ta) musí odpovídat úzu oboru, ve kterém se pohybujete. Sami rozhodněte, jestli je kravata nutná, nebo jestli si můžete dovolit víc neformálnosti, či dokonce kreativity.

Stáří fotografie

Už je to víc než deset let, co jste naposledy aktualizovali svůj životopis? Pak je asi načase použitou fotografii vyměnit. Ano, možná vám to na té staré fotce sluší víc, ale během pohovoru se stejně pravda ukáže, tak proč riskovat. Nesnažíte se přece najít práci pro své o deset let mladší já, ale pro sebe!

Profesionální fotografie

Fotka vydá za víc než tisíc slov, tak na to pamatujte, až ji budete vybírat. Špatná volba jsou: ořezávané rodinné fotky, snímky ve slunečních brýlích, exotická pozadí nebo fotografie, na kterých jste zachyceni v pohybu – třeba s telefonem u ucha. Lepší bude: neutrální pozadí, jednoduchá póza, zepředu, v oblečení vhodném do práce. A samozřejmě nezapomeňte na úsměv. Mrzutý výraz vám na serióznosti nepřidá!

Ať už tedy fotografii v životopise mít budete, nebo ne, ani v jednom případě se nedopustíte faux pas, protože zde platí – co člověk, to názor. Vzorové šablony životopisů na internetu sice často obsahují rámeček na fotku, ale to neznamená, že jej musíte využít. Sami rozhodněte, jestli vám fotka pomůže, nebo jestli chcete zaujmout spíš vzděláním a zkušenostmi. Je to jen a jen na vás!

Přeložila Barbora Stolínová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Preberané témy
Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta