Femtech boom: ženy na prvním místě, v technologiích i medicíně

29. 5. 2020

5 min.

Femtech boom: ženy na prvním místě, v technologiích i medicíně
autor
Lee Bell

Technology and lifestyle journalist

Ženy jsou ve zdravotnictví žalostně opomíjenou skupinou, jak z hlediska výzkumu, tak i technologického pokroku… alespoň zatím. Vlna supermoderních digitálních vychytávek věnovaných zdraví žen se valí na trh, od aplikací monitorujících menstruaci a bezdrátových odsávaček až po příslušenství zmírňující nepohodlí při menopauze. Pojďme společně prozkoumat vzestup femtechu a podívat se, jak se bude tento vzkvétající průmysl vyvíjet.


I když se píše rok 2020, rozdíly v přístupu medicíny k oběma pohlavím jsou šokující. Ve Velké Británii jsou pouze 2 % výzkumu z veřejných peněz věnována výhradně reprodukčnímu zdraví, a to navzdory statistikám, které ukazují, že téměř třetina britských žen bude během svého života trpět reprodukčními či gynekologickými problémy. Navíc je tento výzkum často předmětem genderové předpojatosti. V posledních letech výzkumníci provedli pětkrát tolik studií zaměřujících se na poruchy erekce, které postihují 19 % mužů, než studií zkoumajících premenstruační syndrom, kterým trpí 90 % žen.

Přesně tohle se snažila změnit Ida Tinová, generální ředitelka aplikace pro ženy Clue, když začala podnikat v roce 2012 v Berlíně. Netrvalo to dlouho a z Clue se stala revoluce mezi aplikacemi. Při účasti na start-upové konferenci Techcrunch Disrupt, která se konala v roce 2016 v San Franciscu, přišla Tinová s pojmem femtech. S pocitem šoku a frustrace sledovala celé oblasti věnované podskupinám fintech či cleantech, ale produkty podporující zdraví žen byly roztroušené po výstavní hale a působily „ztraceně a nepatřičně“.

„Okamžitě mi došlo, že pokud mají být tyto produkty brány vážně, je třeba vymezit jejich místo na trhu. Navrhla jsem tedy, abychom se prezentovali jako femtech společnost.“

Co je to femtech?

Z oblasti femtech se díky Tinové stal všeobjímající termín, který zastřešuje inovace určené k podpoře, zlepšení a propagaci zdraví žen. Definuje odvětví, které bylo v minulosti podle mnoha lidí přehlíženo, zvláště pak na technologické scéně zpravidla ovládané muži. Dle společnosti TrustRadius čelily ženy v oblasti technologií v roce 2019 přesile 3:1. „Okamžitě mi došlo, že pokud mají být tyto produkty brány vážně, je třeba vymezit jejich místo na trhu. Navrhla jsem tedy, abychom se prezentovali jako femtech společnost,“ řekla Ida Tinová.

„Pojmy dělají divy a tím, že jsme vymezili termín femtech a Clue jsme nazvali femtech společností, jsme prohlásili tuto oblast trhu za právoplatnou a zbavili jsme téma zdraví žen nálepky tabu.“ Tinová tvrdí, že se tak připravila půda pro nejrůznější femtech konference a investiční firmy nyní mají možnost stále více investovat do technologií konkrétně zaměřených na ženy.

Kolem Clue, která byla založena v roce 2013, vyrostlo plno podobných aplikací a vynálezů soustředěných na ženy. Pod střechou femtech se strhla mela inovativních nápadů řešících ženské zdravotní problémy. Ty zahrnují vše od řešení neplodnosti, reprodukční zdravotní péče, monitorování menstruačního cyklu a plodných dnů, péče o těhotné a kojící, menstruačních potřeb, erotických pomůcek pro ženy, testů plodnosti až po obecnou zdravotní péči. A ke všemu se přistupuje pomocí nových a kvalifikovaných řešení.

Podívejme se například na Ava Women. Tento chytrý náramek sklízel úspěch díky funkci sledování plodných dní. Využívá údaje z menstruačního cyklu a měří ženě teplotu a s odhadovanou přesností na 89 % jí výměnou nabídne informace o její ovulaci, a pomůže jí tak otěhotnět.

Jak je femtech rozšířený?

Kromě těchto obvyklých technologických pozic hledají femtech společnosti také zdravotníky…

V dnešní době zahrnuje femtech po celém světě více než 200 start-upů, které jsou zakládány a vedeny ženami. Technologický trh práce, tradičně pod nadvládou mužů, se díky tomuto průmyslu otevírá podnikatelkám, vývojářkám, kodérkám a tvůrkyním. Kromě těchto obvyklých technologických pozic hledají femtech společnosti také zdravotníky a další pracovníky, kteří mají zkušenosti se zdravotnictvím, zejména s ženským reprodukčním a sexuálním zdravím.

… od roku 2011 získaly femtech společnosti více než 220 milionů dolarů

Ale u práce to nekončí. Nedávno provedená studie ukazuje, že od roku 2011 získaly femtech společnosti více než 220 milionů dolarů. Tinová také odhaduje, že se každoročně na femtech produktech utratí více než 200 miliard dolarů.

Toto digitální zdravotní odvětví zachvátilo svět technologií natolik, že technologičtí magnáti jako Fitbit či Apple si začínají uvědomovat význam zdraví a blahobytu žen. Příklad můžeme najít u zařízení HealthKit od Applu, které od uživatelů shromažďuje zdravotní údaje. Když bylo v roce 2014 uvedeno na trh, neobsahovalo žádné parametry sledující ženské reprodukční zdraví. V červnu roku 2019 ale společnost do aplikace přidala funkci, díky které uživatelky iPhonu a Apple Watch mohou sledovat svůj menstruační cyklus.

Co na to doktoři?

Jsou ale femtech produkty opravdu užitečné? Zeptejme se na to doktorů! Zdravotníci se nyní čím dál více spoléhají na tyto inovativní zařízení při řešení zdravotních problémů u žen. Doktorka Shirin Lakhaniová z kliniky Elite Aesthetics řekla, že sama používá několik pokrokových zařízení, které jí pomáhají vypořádat se se symptomy menopauzy. Jedním z nich je křeslo Emsella od společnosti BTL Aesthetics, pomocí něhož mohou ženy posilovat svaly pánevního dna a kontrolu močového měchýře. Dalším je Ultra Femme 360, které pomáhá se symptomy menopauzy, jako jsou např. oslabené svaly či inkontinence.

Investice do femtech

„Budování a investování do technologií od žen pro ženy je dobré pro obchod. Pochopení této myšlenky společně s vymezením prostoru pro femtech vedlo k jeho rozmachu, který vidíme dnes.“

Dostali jste práci ve femtech start-upu. Teď ale máte strach, jestli je náležitě stabilní. Ničeho se nebojte! V roce 2019 tento průmysl přilákal finance ve výši cca 1 miliardy eur ve srovnání s předchozím rekordem ve výši 650 milionů eur za rok 2018. Rozhodně ve svém zájmu řešit zdravotní problémy žen nejste sami. Tinová věří, že investoři začínají přivykat skutečnosti, že oblast femtech zahrnuje nástroje a služby, které jsou prospěšné celé společnosti bez ohledu na pohlaví. Řekla, že „budování a investování do technologií od žen pro ženy je dobré pro obchod. Pochopení této myšlenky společně s vymezením prostoru pro femtech vedlo k jeho rozmachu, který vidíme dnes.“

Dokáže femtech dostát své pověsti?

Mnozí odborníci namítají, že společnosti by neměly profitovat z problematiky týkající se zdraví žen. Někteří zakladatelé a investoři pohybující se v oblasti femtech jsou koneckonců muži. Například zařízení Glow monitorující menstruaci a plodnost bylo vytvořeno spoluzakladatelem společnosti PayPal Maxem Levchinem a čtyřmi dalšími muži a aplikace s ovulačním kalendářem Flo byla zase vytvořena dvěma bratry z Běloruska Dmitrijem a Yurim Gurskými.

Objevily se také zprávy hovořící o porušení ochrany soukromí a případech, kdy tyto aplikace ohrozily soukromí uživatelek. The Wall Street Journal tvrdí, že aplikace Flo zneužila citlivé informace o zdraví uživatelek tím, že je sdílela s Facebookem za účelem vytvoření cílené reklamy.

Tinová však nesouhlasí, že vydělávání peněz ze zdraví žen musí nutně zvěstovat pohromu. „Konečně vznikají společnosti, které pomáhají řešit dlouho přehlížené problémy […] a to rozhodně není špatná věc,“ řekla. „Mám radost, když vidím, jak usilovně společnosti pracují na tom, aby na tuto poptávku odpověděly a vyvíjely potřebné produkty.“

Co bude dál?

Femtech oslovuje zhruba polovinu světové populace a časem se bezpochyby naplní jeho již existující obrovský ekonomický potenciál. Informace zveřejněné v březnu 2018 společností Frost & Sullivan uvádějí, že z femtechu by mohl do roku 2025 vyrůst průmysl s obratem 50 miliard dolarů.

„Úspěch femtechu a následné zlepšení blahobytu žen a jejich blízkých by měly být v zájmu všech bez ohledu na pohlaví, demografii či věk.“

Ačkoliv má oblast skvělý potenciál pro podnikání, důležitější je, že představuje krok vpřed směrem ke zlepšení života žen. Lea Von Bidderová, ředitelka a zakladatelka společnosti Ava, tvrdí, že úroveň péče o zdraví žen je stále „podprůměrná“ a že v mnoha oblastech, jako je např. těhotenství, antikoncepce či menopauza, „chybí moderní a dpovídající“ řešení. Říká, že „je to právě femtech, který se je snaží řešit, a zlepšit tak úroveň péče. Úspěch femtechu a následné zlepšení blahobytu žen a jejich blízkých by měly být v zájmu všech bez ohledu na pohlaví, demografii či věk.“

Bidderová zůstává optimistkou, co se týče důsledků těchto změn na budoucí generace. Prohlásila, že „v budoucnu budeme svědky úspěchu dalších společností pro ženy a dokážeme, že se zapíší do dějin. Důležitější však je, že osobně věřím, že se nám podaří zbourat genderovou předpojatost v medicíně.“

Přeložila Eva Mazalová.

Ilustraci pro Welcome to the Jungle vytvořila Heidi Berton.

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Preberané témy