Čím jste chtěli být, až vyrostete? A co to o vás vlastně vypovídá?

22. 12. 2022 - aktualizované 21. 12. 2022

3 min.

Čím jste chtěli být, až vyrostete? A co to o vás vlastně vypovídá?

Kdo by jako dítě nefantazíroval o tom, co z něj bude, „až vyroste“? Většina dětí si ideální povolání sice stihne několikrát za rok rozmyslet, ale ty nejsilnější touhy v člověku prostě zůstávají a občas se ozývají i v dospělosti. Proč? Protože vycházejí z našeho nitra a odráží se v nich něco z naší osobnosti.

Vliv okolí

Je vcelku běžné, že se děti snaží naplnit očekávání rodiny a společnosti obecně, a od toho se také odvíjí povaha dětského vysněného zaměstnání. Ze všeho nejdřív se inspirují povoláním rodičů. Rodiče jsou naše první vzory, a tak si vytváříme vlastní názory na základě jejich názorů a jejich jednání. Z toho důvodu od dětí často uslyšíte, že až vyrostou, chtějí dělat truhláře „jako tatínek“ nebo ředitelku „jako maminka“.

Ale už i tahle první vysněná povolání jsou ovlivněna genderovými rozdíly. Od kluků často uslyšíte, že až vyrostou, budou hasiči nebo policisté, protože si představují akční život plný hrdinského dobrodružství. Holčičky se zase chtějí stát tanečnicemi nebo učitelkami, mají tedy spíše sklony k umění a k péči o druhé. Dětské sny o práci, stejně jako třeba oblíbené hračky, mohou být vyjádřením snahy splnit očekávání společnosti spojená s genderovou příslušností.

První dětské ambice jsou ale také odrazem určité stránky naší osobnosti, na kterou v průběhu života dost často zapomeneme nebo ji prostě zavrhneme, protože už není v souladu s očekáváním rodičů a společnosti obecně. Vysněné povolání odráží naše záliby, nadání a potřeby, které se jako děti nebojíme projevit.

Co dětské sny vypovídají o naší osobnosti

Na několika případech se můžete přesvědčit o tom, co všechno mohou nejčastější vysněná povolání vlastně znamenat…

Učitel/ka

Sen postavit se před třídu žáků patří mezi evergreeny dětských povolání. Tuhle touhu často vyvolá nějaká učitelská postava, která se velmi pozitivně zapíše do paměti dítěte. Volba učitelství poukazuje na touhu sdílet a předávat informace, ale také touhu po autoritativním postavení, které může dětem v určitém věku připadat velmi lákavé, protože samy touží po větší samostatnosti a svobodě.

Veterinář/ka

Jestli jste se jako malí chtěli stát veterinářem, pak ve vás dřímá silná láska ke zvířatům, většinou spojená s oblíbeným mazlíčkem. Chtěli jste zachraňovat zvířata a pomáhat jim. Analogicky by se dalo říci, že pokud jste se toužili stát doktorem, vypovídá to o velké empatii a altruismu.

Hasiči nebo policisté

K hasičům nebo policistům se chtějí dát většinou kluci, protože i v dnešní době se tyto profese berou jako ty „nejmužnější“. Hasiči i policisté jsou v dětských očích něco jako hrdinové, kteří zachraňují běžné smrtelníky a řeší nebezpečné situace – kdo by o takové budoucnosti nesnil? Sen o podobné kariéře často znamená, že chce mít dítě možnost jednat, postavit se všemu zlu a zachránit svět. Skrývá se v něm touha pomáhat a chránit, ale také být v akci. Volba podobného povolání je důkazem o empatii, fyzické i psychické síle, vysokých nárocích, ale také potřebě autority a moci.

Vrcholový sport

Čím dál častěji se z úst malých dětí ozývá, že chtějí být slavným hokejistou, lyžařkou nebo krasobruslařkou. Je to způsobeno hlavně velkou mediální pozorností, které se vrcholoví sportovci těší. Sportovní ambice bývají nejen symbolem touhy překonávat vlastní schopnosti, ale také fyzické i psychické odolnosti. V některých případech však sen stát se fotbalistou spíš znamená jednoduše sen „být hvězdou“ a jeho původ můžeme hledat v trochu narcistické touze po slávě a vysokém společenském postavení, které s ní jde ruku v ruce.

Herectví – Zpěv – Tanec

Umělecké profese, jako je herectví nebo pěvecká kariéra, jsou častými dětskými sny. Hlavně proto, že je svět považuje za „krásná umění“ a také jsou v centru pozornosti. Jsou k nim potřeba nejen určité fyzické a talentové předpoklady, ale také jistá chuť „se předvádět“, spojovaná opět s narcisismem. Tyhle sklony mají děti, které chtějí být chváleny a všemi obdivovány. Svědčí to o sebestředné povaze, ale také snaze realizovat se prostřednictvím vášně a tvůrčího nadání.

Stačí pár příkladů za všechny a je krásně vidět, že naše dětské sny o budoucí práci leccos vypovídají o tom, jací jsme a jaké máme potřeby. Někdo chce zachraňovat ostatní, někdo chce být zachráněn, někdo potřebuje lásku ostatních, někdo hlavně pozornost. Takže i když máte dojem, že všechny dětské sny už odnesl čas, možná ve své skutečné, dospělácké práci rozeznáte určitou podobnost s tím, co jste si přáli jako děti. Volba povolání může totiž o povaze člověka hodně napovědět.

A co vy? Co jste chtěli dělat, až vyrostete? A jak moc jste se od svého snu vzdálili?

Přeložila Barbora Stolínová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.