Jedni vás berou hned, druzí si dávají s odpovědí načas. Vyplatí se čekat?

30. 12. 2022

4 min.

Jedni vás berou hned, druzí si dávají s odpovědí načas. Vyplatí se čekat?
autor
Géraldine Baraud

Journaliste - consultante éditoriale @rubrik-communication.com

Představte si následující situaci: Sháníte práci, odpovíte na několik inzerátů. Protože je váš profil na trhu velmi žádaný, firmy se o vás doslova perou, a tak chodíte na pohovory a čekáte, jak se situace vyvine.

Z jednoho podniku už napsali, že by vám rádi nabídli stálé zaměstnání. To je sice super, ale vy ještě čekáte na finální vyjádření jiné firmy, vašeho favorita. Jak se v takové situaci nejlépe zachovat? Je lepší držet se starého dobrého „lepší vrabec v hrsti než holub na střeše“? Nebo byste naopak měli začít hrát o čas, abyste se mohli rozhodnout, až budete vědět, na čem jste? Je moudré přiznávat, že máte dilema? Proč je riskantní něco slíbit a pak to odvolat? V tomto článku naleznete seznam modelových situací, které mohou nastat, podrobených názoru odbornice na kariérní rozvoj, Cécile Pichonové.

Scénář č. 1: Tak já to tedy beru, šéfe, aneb vrabec je lepší než holub

Sháníte-li zaměstnání, pak už jste možná nezaměstnaní dlouho a třeba už nutně potřebujete peníze. Potřebujete práci, a to co nejrychleji. Naléhavé okolnosti vás mohou přimět kývnout na první nabídku, kterou uslyšíte, aniž byste si počkali na další možnosti. V takových chvílích se rozhodujete na základě pocitu úzkosti a strachu, abyste nakonec neskončili s prázdnýma rukama. Personální konzultantka Cécile Pichonová ale varuje před důsledky takového rozhodování: „Opravdu vás tahle práce uspokojí, nebo je to pro vás jen nouzové řešení? Když se spokojíte se zaměstnáním, které je pod vaši úroveň, riskujete, že se sami uvrhnete do vězení, ze kterého se třeba dlouhé roky nebudete moci dostat.“

Scénář č. 2: Oficiálně práci beru, kdyžtak dám hned zase výpověď

To znamená, že si hlídáte zadní vrátka, a tak sice nabídku práce přijmete, ale budete dál čekat na lepší. Kdyby se náhodou objevila, rychle zařadíte zpátečku. Říkáte si, že až budete mít v ruce tu vytouženou nabídku práce, jednoduše můžete smlouvu vypovědět. Cécile Pichonová ale před takovou taktikou varuje. „Takový přístup zaměstnavatelé neradi vidí. Jednou si vás vybrali, takže tím pádem museli odmítnout ostatní uchazeče, a teď budou muset celé přijímací řízení zopakovat. Takhle si opravdu přátele neuděláte.“

Také si dejte velký pozor na dodržení výpovědní lhůty, pokud se rozhodnete odejít po vypršení zkušební doby.

Stává se, že uchazeč nabídku zaměstnání přijme, ale do práce vůbec nepřijde. „Když takhle nějakou firmu, jak se říká, vypečete,“ upozorňuje Cécile Pichonová, „uvědomte si, že už tam na vás byli připraveni, že váš příchod oznámili a vaše nepřítomnost bude pro někoho znamenat hodně nepříjemností. Takové chování se neodpouští. Nejen že se dostanete na černou listinu v dané firmě, ale také je dost dobře možné, že se o vaší nespolehlivosti doslechne mnoho dalších.“

Scénář č. 3: Nechám si čas na rozmyšlenou

Představte si, že vám firma pošle e-mailem nabídku práce nebo nechá vzkaz v hlasové schránce. A vy nebudete s odpovědí nijak spěchat. Dáte si s odpovědí načas alespoň do té doby, než přijde odpověď z druhé firmy, na kterou také čekáte. „Tohle můžete udělat jen v případě, že přesně víte, kdy můžete tu druhou odpověď čekat. Mělo by to být ideálně v ten samý den, maximálně ale do tří dnů,“ upozorňuje Cécile Pichonová.

Na nabídku byste totiž měli reagovat v nejlepším případě do 24 hodin. Tolerují se i dva nebo tři dny zpoždění, případně víkend. Ale jestli vám to bude trvat déle, riskujete, že si někdo vaše mlčení vyloží jednoduše jako nedostatek zájmu. Měli byste si pročíst zaslanou nabídku práce – často je tam uvedeno, do kdy nabídka platí. Jak tahle lhůta vyprší, máte smůlu.

Scénář č. 4: Připomenu se v té druhé firmě, že stále čekám na odpověď

„Když se to provede šikovně, tak proč ne,“ souhlasí Cécile Pichonová. Záleží na tom, v jaké fázi je vaše komunikace ohledně možnosti zaměstnání. „Jestli jste jim teprve nedávno odeslali životopis, nemá cenu se nijak připomínat. Na druhou stranu, jestli už za sebou máte přijímací pohovor, určitě je můžete kontaktovat a zeptat se, jak to vypadá s vaší žádostí o práci a jaký bude další postup. Dáte tím najevo motivaci a zájem.“ Potenciální zaměstnavatelé nemusejí vědět, že vás tlačí čas. Někdy stačí se jen nenápadně připomenout a celý proces se urychlí.

Scénář č. 5: S pravdou člověk nejdál dojde, a tak situaci kulantně vysvětlím

Je naprosto pochopitelné a chvályhodné, že se vám nabídky jen hrnou a můžete si vybírat. Když budete otevření a upřímní, nemůžete nic zkazit. Taktně vysvětlete situaci, použijte logické argumenty a mějte porozumění. Začněte třeba tím, že máte skutečně velký zájem o práci ve společnosti, která vám nabídla zaměstnání. Ale že než nabídku přijmete, chtěli byste je informovat, že v rámci hledání práce jste absolvovali ještě jeden pohovor v jiné firmě, o jehož výsledku máte být zpraveni každou chvílí.

Klidně jim naznačte, že jste nakloněni spíše práci tam, kde vás již přijali, ale požádejte o nějakou dobu na rozmyšlenou, než se uvidí, jaké vlastně máte možnosti, a než učiníte definitivní rozhodnutí. „Není to právě nejpříjemnější rozhovor, ale každý to musí pochopit,“ potvrzuje i Cécile Pichonová.

Taková upřímnost vám může navíc hrát do karet – záleží jen na vás, jak to zvládnete podat. Fakt, že o vás mají zájem i jiné firmy, může zvýšit vaši atraktivitu a snahu ostatních vás získat pro sebe. Navíc už to nebudete jen vy, kdo musí bojovat s konkurencí – i váš potenciální zaměstnavatel pozná, jaké to je. Vyrovná se poměr sil, což může vést ke konstruktivnímu dialogu. „Někomu to třeba pomůže při vyjednávání o podmínkách smlouvy.“

Vždy se řiďte zdravým rozumem. Byl o danou pozici velký zájem a máte tedy velkou konkurenci? Jak velké je riziko, že si necháte nabídku utéct přímo před nosem? Co si můžete dovolit říct a co už byste si měli raději nechat pro sebe? Pozorně sledujte reakci na své oznámení: jsou otevření a ochotní se domluvit, nebo jste je naštvali a odradili? „Podle toho, jak bude komunikace probíhat, můžete dobře odhadnout, jak to v daném podniku funguje a jaká je tam atmosféra,“ doplňuje Cécile Pichonová.

Scénář č. 6: Děkuji, ale nabídku musím odmítnout

Dostali jste nabídku „vcelku ucházejícího“ místa z jedné firmy, ale současně jste byli jinde na pohovoru na dokonalou práci svých snů a teď netrpělivě čekáte na výsledek? „Když je rozdíl mezi oběma možnostmi tak velký, že vám ani nebude líto, když o tu první nabídku přijdete, radši rovnou odmítněte,“ radí Cécile Pichonová. Vždycky je lepší říct ne, než abyste měli někdy pocit, že jste se sami dostali do pasti (viz scénář č. 1). Samozřejmě si to dobře promyslete, záleží na tom, jestli si můžete dovolit vybírat a v jaké situaci se právě nacházíte.

Verdikt odbornice:
„Když se účastníte přijímacího řízení, je dobré načasování jednou z největších nástrah. Osobně se vždy přikláním k pravdomluvnosti, ale to neznamená, že musí všichni všechno vědět. Záleží na tom, s kým mluvíte, podle toho postupujte. Zkuste si představit sebe na jeho místě, jak byste asi reagovali sami. A konečně, uvědomte si, že každá změna představuje určité riziko, i ta kariérní. Změna zaměstnání, nová práce, to je vždycky skok do neznáma. Co může znít na papíře skvěle, to vás v reálu může klidně zklamat. Dopředu se ale posunete jedině tak, že budete zkoušet nové věci, dělat chyby a získávat nové zkušenosti.“

Přeložila Barbora Stolínová
Foto: Welcome to the Jungle
*Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Preberané témy
Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta