ASPERA technology: Studenty vítáme, šanci dostane každý s chutí do práce

28. 11. 2019

3 min.

ASPERA technology: Studenty vítáme, šanci dostane každý s chutí do práce

Spousta firem dnes bez přemýšlení odmítá absolventy bez praxe a nedá jim ani šanci ukázat, co v nich vězí. To ale rozhodně neplatí o českobudějovické společnosti ASPERA technology. Jsou si vědomi, že chuť a nadšení kolikrát znamenají víc než roky zkušeností.

Výrobky od ASPERA technology možná pravidelně vídáš, jen o tom nevíš. Designové květináče, lavičky, kuřácké stolky, ale i odpadkové koše. Firma se sice primárně zabývá zakázkovou kovovýrobou pro klienty z celé Evropy, v jejím portfoliu ale nechybí ani vlastní produkty.
Klienti z celé Evropy a unikátní zakázky

„V současné době máme 60 % klientů z České republiky, zbylých 40 % je z různých zemí Evropy. Nejvíce vyvážíme do Německa, Rakouska, Nizozemska, Francie, ale také do Švédska a Švýcarska,” vypočítává ředitel ASPERA technology Pavel Kocourek.

Protože se výrobky připravují na míru jednotlivým klientům, je každá zakázka unikátní. Vždy je potřeba připravit jedinečný návrh, který pak projde výrobou. Víckrát už se stejný produkt neobjeví. Nečekej tedy žádný stereotyp sériové výroby, kdy zaměstnanci chrlí jeden stejný kus za druhým.

image

Chceš? Máš na to!

Klíčem k úspěchu firmy jsou schopnosti a know-how jednotlivých zaměstnanců. To se samozřejmě neobejde bez pravidelného školení. Vzdělávání probíhá jak interně v rámci firmy, tak na různých kurzech. Kromě výcviku praktických dovedností nezbytných pro práci zaměstnanci chodí třeba na jazykové lekce. Každý si může zvolit, v čem se chce zlepšovat, a tím směrem se posouvat.
Při nástupu firma tolik nehledí na předchozí zkušenosti uchazeče, důležitá je chuť učit se nové věci a zdokonalovat se. Svou vysněnou pozici si tu najdou všichni, kteří by rádi pronikli do oboru zakázkové kovovýroby z plechů.

Chceš se zapojit do týmu konstruktérů, kteří vytváří výkresové dokumentace? Nebo tě láká spíš práce technologa, který zajišťuje přípravu výroby? Či se snad vidíš jako kontrolor kvality a chceš mít zodpovědnost za to, že jsou vzorové kusy v pořádku? Není problém! Skvěle se uplatní i ti, kteří chtějí pracovat jako svářeči, brusiči, lakýrníci nebo skladníci.

„Řídíme se mottem ‚Chceš? Máš na to!‘ Doba je těžká a není snadné sehnat zaměstnance. Pokud se člověk chce něco nového naučit a má chuť do práce, dáme mu příležitost. Tak se k nám dostal i mladý chlapec, který původně pracoval na stavbě, ale tam ho to nebavilo. Chtěl to zkusit tady, dostal šanci a dnes je jedním z našich klíčových zaměstnanců ve výrobě,” vysvětluje Kocourek.

image

Šikovní studenti mají dveře otevřené

Velkou šanci na uplatnění mají ambiciózní studenti a absolventi. Firma nabízí stáže, brigády i možnost spolupráce na absolventských pracích. „Já jsem se do Aspery dostala před třemi lety tak, že jsem zde psala semestrální práci. Vyzkoušela jsem si, jak to ve firmě chodí a po skončení školy mi nabídli stálé místo,” popisuje Martina Líbalová, asistentka obchodu a marketingu.

Společnost také spolupracuje se středními a vysokými školami v Českých Budějovicích. Studenti, kteří projdou stáží nebo exkurzí v ASPERA technology, se do firmy často vracejí na brigádu a následně dostanou možnost nastoupit na plný úvazek. Je to jen o nadšení a chuti do práce, zbytek se dá naučit.

Loajalita se cení volnem navíc

Věrné kolegy umí společnost náležitě ocenit. Kromě poměrně rychlého postupu ve firemní hierarchii získávají zaměstnanci za každý odpracovaný rok bonusový den dovolené navíc. Během několika let tak mohou dosáhnout až na 26 volných dní ročně.

Firemní večírky, rodinné dny, paintball nebo bowling. To je jen ukázka toho, jak se zaměstnanci umí bavit ve volném čase. A že mají smysl pro humor, dokazuje i to, že jednou z nejoblíbenějších aktivit je v posledních letech Ještěrka Cup, neboli slalom s vysokozdvižnými vozíky. Účastníci ho berou velmi vážně. Aby také ne – vítěz kola postupuje do pražského finále.

„V nejbližší době plánujeme i teambuilding spojený s kurzem měkkých dovedností. Zaměstnanci se něco nového dozví a večer se pobaví a stmelí u piva, což je ideální kombinace,” říká Kocourek.

image

Otevřené a fér jednání

Přestože má firma celkem 130 zaměstnanců, většina z nich se shodne, že tu panuje spíš rodinná atmosféra. Všichni se navzájem znají – někdy i s celými rodinami – a hlavně mají možnost sledovat a ovlivnit chod společnosti.

Každý může vyjádřit svůj názor, navrhnout změny a osobně se podílet na rozvoji firmy. To souvisí i s náborem nových zaměstnanců.

„Nejlepšího zaměstnance podle mě doporučí jedině zaměstnanec. Nikdo by k sobě do týmu nechtěl člověka, o kterém si myslí něco špatného. Proto bereme v potaz doporučení kolegů a rádi dáme šanci jejich známým. Pokud u nás nový člověk zůstane minimálně půl roku, kolega, který ho do firmy přivedl, dostane až 15 tisíc korun,” uzavírá Kocourek.

Líbilo by se ti pracovat ve firmě, která ti dá šanci profesně růst a ocení tvou loajalitu? Projdi si volná místa.

Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta