7 tipů, jak si říct o lepší plat

Publikované v Práca a peniaze

28. 11. 2019

3 min.

7 tipů, jak si říct o lepší plat

Kolem 72 % Čechů je spokojeno se svým zaměstnáním, s výší platu už však ne. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění si tři pětiny dotázaných myslí, že je jejich měsíční příjem nižší, než si zaslouží. Přitom více než tři čtvrtiny lidí o změně zaměstnání neuvažují. Jednou z možností je zkusit si říct o lepší plat. To rozhodně není lehký úkol, připravili jsme proto 7 tipů, jak se na tento nepříjemný rozhovor co nejlépe připravit.

1. Buďte asertivní a jednejte vždy na rovinu

Už když si budete se šéfem domlouvat schůzku, řekněte mu, co s ním chcete projednat. Pokud mu neumožníte se na rozhovor připravit, možná ho zaskočíte. Taková situace může vaší vyjednávací pozici jen ublížit.

2. Dobře to načasujte

Správný timing je všechno. Debatu o zvýšení platu si načasujte na období, kdy se vám něco výrazného podařilo a máte za sebou kus práce, o který se můžete opřít. Přijít na schůzku s „prázdnou“ vám při debatě o zvýšení platu moc nepomůže, spíše možná i uškodí.
Je důležité také brát v potaz situaci firmy. Společnosti obvykle plánují rozpočty na určité období, a pokud přijdete se žádostí o přidání v době, kdy je plán uzavřený, moc flexibilní nebudou. V takovém případě je lepší počkat. Stejně tak není moc dobré říkat si o přidání, když víte, že se u vás spíše škrtá. V době růstu a dobrých výsledků je větší šance, že si lepší výplatu vybojujete.

3. Připomeňte své úspěchy

Vaše argumentace o lepší plat by měla být podepřena přínosem firmě. Pokud jste třeba měli na starosti projekt, který se vydařil, nebojte se ho připomenout. Splnili jste všechny stanovené KPI (Key Performance Indicator), což jsou klíčové ukazatele výkonnosti? Připravte si tyto statistiky a ukažte je. Mít objektivní čísla v ruce je silná zbraň, a proto se před schůzkou rozhodně připravte.

Nachystejte si data

Najděte si data, na kterých dokážete, že je váš vliv cítit. Mimochodem, váš přínos ve firmě by měl být znát po celý rok. Také to je důležitý faktor při přidání. Prezentovat poprvé své úspěchy až na schůzce? To může být pozdě.

Pokud máte pozici, která je hůře měřitelná čísly, podívejte se po něčem jiném, čím byste mohli svoji žádost podpořit. Máte na starosti klienty, s nimiž se podařilo zlepšit vztahy? Úspěšně jste vybudovali či rozšířili tým? Zlepšila se nálada ve firmě? Projděte si, co za vámi stojí.

Nehrajte na city

Při argumentování se vyvarujte témat jako hmotná nouze. Tím, že nemáte na nájem, svého zaměstnavatele nepřesvědčíte. Abyste získali přidáno, musíte být silní. Tedy žádné hrbení či žebrání, držte diskuzi na věcné rovině se silnými argumenty ohledně svých úspěchů. Vyhrožováním, že odejdete, pokud přidáno nedostanete, si pod sebou spíše podřežete větev.

4. Připravte si tři návrhy

Předem si připravte tři částky – minimální, maximální a kompromisní. Požadavek na zvýšení platu by měl vycházet z reality. Přidání o 5 až 10 % hrubé mzdy byste dosáhnout mohli. Ideálně nezmiňujte vůbec žádnou z připravených částek a nechte zaměstnavatele, ať výši navrhne sám. Pokud bude chytrý a nechá nejprve návrh částky na vás, řekněte maximální částku. Nebojte se. Buďte připraveni, že budete vyjednávat.

5. Peníze nemusejí být jediná alternativa

I když jdete na schůzku s cílem vyjednat si vyšší plat, nelpěte jen na penězích. Je totiž možné, že vám zaměstnavatel v současné době prostě přidat nemůže. Zkuste se poohlédnout po alternativách jako například nejrůznější typy kurzů, lepší plat totiž může jít ruku v ruce se sebevzděláváním. Pokud si vyjednáte placené kurzy, můžete se začít zlepšovat. A z dlouhodobého hlediska se investice do sebe samotného vždy vrátí. Je možné, že již o rok později budete ve zcela jiné pozici při vyjednávání, nebo se naskytne příležitost i jinde. Můžete se zkusit domluvit i na tom, že pokud si doplníte vzdělání, dostanete lepší místo.

Dalšími možnostmi jsou například častější home-office, příspěvky na dopravu nebo na důchodové připojištění. Mnoho z těchto odměn je daňově odečitatelných, takže i pro vašeho nadřízeného by mohlo jít o přijatelné řešení.

6. Promyslete námitky a buďte otevřeni dohodě

Jen málokdy šéf přistoupí k požadavkům o zvýšení platu bez mrknutí oka. Proto ještě než dojde na jednání, promyslete si v duchu protiargumenty na námitky, které by případně mohly padnout. Alfou a omegou jsou fakta. Pokud je u vás viditelná snaha, pracujete třeba i přesčas a máte výsledky, nebojte se tyto argumenty v diskuzi použít.

Možná nedostanete ihned přidáno, buďte proto připraveni nabídnout dohodu. Například šestiměsíční období, v němž splníte dohodnutý úkol. Může to být spuštění projektu, splnění KPI nebo čehokoliv, co vaše pozice vyžaduje. Pokud za dohodnuté období úkol splníte, dostanete přidáno. Rázem máte na stole objektivní a měřitelnou dohodu.

7. Zkuste si diskuzi nanečisto

Při rozhovoru se šéfem je důležitý nejen obsah, ale také forma. Doporučujeme si rozhovor nanečisto natrénovat doma před zrcadlem. Nacvičíte si neverbální komunikaci a zároveň získáte potřebnou sebejistotu. Budete-li totiž působit sebejistě, zvýšíte své šance na úspěch. Své požadavky vysvětlete věcně, příjemným, ale pevným hlasem.

Preberané témy