Jak se vyrovnat se ztrátou zaměstnání během krize?

24 juil. 2020

1min

Jak se vyrovnat se ztrátou zaměstnání během krize?

Ministerstvo práce a sociálních věcí předpovídá, že v průběhu roku 2020 o své zaměstnání přijde až několik desítek tisíc lidí. A byť je každá ztráta vždy velmi náročná, je možné se s ní vyrovnat, aniž by člověka tolik zasáhla. V případě, že dostanete výpověď, využijte tento čas a popřemýšlejte o tom, kdo jste, čeho jste v poslední práci dosáhli a kam se chcete posunout. Vnímejte tuto nenadálou změnu jako možnost nového začátku a příležitost k osobnímu i kariérnímu rozvoji.

Nebojte se také svěřit svým nejbližším, kteří vám mohou být oporou v těžkých chvílích, kdy jste přišli o práci. Ztráta zaměstnání v době krize může ještě prohlubovat pocity osamělosti, proto se snažte vyvarovat úplné izolace a se svými blízkými se aktivně stýkejte. A pokud nechcete tuto situaci probírat s přáteli nebo příbuznými, zvažte vyhledání odborné pomoci. Existuje celá řada poradců, terapeutů a koučů, kteří vám pomohou se s novou situací lépe vyrovnat.

Nezapomeňte také smysluplně využít nově nabytý volný čas. Ano, musíte si hledat novou práci, ale v mezičase si najděte prostor také pro aktivity, které vám dělají radost a dlouhodobě jste se jim nemohli věnovat. Ať už je to třeba sport, četba, osobní rozvoj nebo učení se novým dovednostem.