Zoznámte sa s tímom! Ako zapôsobiť na potenciálnych budúcich kolegov

15 janv. 2020

4min

Zoznámte sa s tímom! Ako zapôsobiť na potenciálnych budúcich kolegov
auteur.e
Sawssane Bensalah

Fondatrice et rédactrice chez sawthesun.com

Po niekoľkých pohovoroch a dňoch čakania sa vám konečne ozval HR manažér a oznámil vám, že už „takmer“ máte prácu. Takmer, pretože predtým, než sa oficiálne stanete členmi klubu, musíte prejsť poslednou skúškou: stretnúť sa s vaším potenciálnym pracovným tímom.

Tento krok, ktorý sa zvyčajne odohráva na konci procesu prijímania nového zamestnanca, neradno podceňovať. Môže váš nástup do firmy spečatiť a náborových pracovníkov a manažérov presvedčiť, aby vás okamžite zamestnali, alebo môže nadobro zničiť vaše šance do firmy čo i len vkročiť.

Tu je 8 praktických rád, ako sa na tento pohovor pripraviť:

1. Spravte si domáce úlohy

V prvom rade berte do úvahy, že stretnutie s budúcim tímom neznamená, že máte prácu vo vrecku. Najprv sa musíte na tento pohovor pripraviť úplne rovnako ako na všetky predošlé. Aby sa vám to podarilo, spravte nasledovné:

  • Skontrolujte si svoje CV a svoju prezentáciu. Vaša reč musí byť nacvičená a nemôžete znieť, ako keby ste sa báli alebo nemali potenciál.
  • Preskúmajte vopred, ako sa veci majú. Zistite, s kým sa máte stretnúť a s kým budete hovoriť počas pohovoru. LinkedIn vám určite pomôže, ale dávajte pozor, aby ste nevyzerali ako stalkeri. Buďte diskrétni.
  • Pripravte si otázky. Spíšte si zoznam tém, ktorým sa chcete venovať: akú má každý úlohu, aké nástroje a software používajú, ako vyzerá interakcia s inými tímami, aký dominuje manažérsky štýl (je participatívny, delegatívny, alebo oboje).
  • Buďte dochvíľni. Bola by škoda, keby ste zanechali zlý dojem tým, že prídete neskoro, najmä ak na vás čaká celý tím, ktorý si na vás našiel čas. Naplánujte si vopred cestu a doprajte si pre istotu pár minút naviac.

2. Buďte zvedaví. Opýtajte sa akúkoľvek otázku, ktorá vám napadne

Poskytne vám to príležitosť zorientovať sa. Kto by vám poskytol detailnejší a realistickejší opis o projektoch, manažérskych spôsoboch a uviedol vás do života vo firme než vaši potenciálni kolegovia? Nebojte sa opýtať akúkoľvek otázku, ktorá vám napadne. Začnite tými, ktoré ste si pripravili vopred. Poslúžia vám ako odrazový mostík. Potom nadviažte kontakt s členmi tímu a spýtajte sa na ich pracovnú náplň. Je veľmi dôležité, aby ste pochopili úlohu každého člena tímu.

Tým, že budete klásť otázky, vyvoláte v zamestnancoch dôveru, že rozumiete svojej potenciálnej úlohe a rovnako budete vedieť, ako so všetkými komunikovať. Pýtaním sa trefných otázok ukážete, že máte seriózny záujem.

V neposlednom rade sa nebojte klásť „hlúpe“ otázky, a to aj také, ktoré by sa vám mohli zdať zbytočné. Niektorí zamestnanci napríklad radi používajú firemný žargón, ktorý nemáte ako poznať.

3. Dávajte pozor a počúvajte

Čím menej egoistickí ste, tým ste pozornejší voči ostatným a tým viac užitočných informácií získate.

Vyvarujte sa premýšľaniu o svojej ďalšej otázke, kým rozpráva váš budúci kolega. Namiesto toho ich pozorne počúvajte a prejavte záujem o tom, čo hovoria. Dovoľte im vyjadriť sa plnohodnotne a potom zopakujte vlastnými slovami, čo povedali, aby ste sa uistili, že ste pochopili.

Nezabudnite si počas rozhovorov robiť poznámky. Takto nič nezabudnete a môžete sa vrátiť k akémukoľvek bodu, ktorý môže byť nejasný.

Ako bonus sa skúste naučiť meno každého kolegu a jeho pozíciu. Zanecháte tak veľmi silný prvý dojem.

4. Nepreháňajte

Väčšina kandidátov, ktorí sa snažia zapôsobiť na svojich nových kolegov, to preženie, a to im rozhodne nehrá do kariet. Niektorí ľudia napríklad priveľa rozprávajú o sebe a o svojich skúsenostiach. Vedzte, že keď sa máte stretnúť so svojím budúcim tímom, najdôležitejšie je byť sám sebou. Nemusíte ich ohurovať svojimi znalosťami. Nebudú vás hodnotiť na základe vašich schopností, pretože tie už posúdili manažéri. Budú sa viac zaujímať o vašu osobnosť. Dajte však pozor. Ani s ňou to neradno preháňať. Vyhnite sa prílišnej priateľskosti. Vaši perspektívni kolegovia si môžu myslieť, že ste falošní.

Nehrajte sa na niekoho iného. Chovajte sa prirodzene a ukážte im svoje skutočné ja.

5. Buďte priateľskí a usmievajte sa

Áno, správajte sa prirodzene a buďte sami sebou, ale nezabudnite sa usmievať. Nie nadarmo sa hovorí, že úsmev je zadarmo. Jedným z cieľov tohto stretnutia je zistiť, ako interagujete s ostatnými. Pre manažérov sú tímová súdržnosť a dobrá atmosféra kľúčové. Budú posudzovať vašu schopnosť zaradiť sa do kolektívu. Udržte si priateľský a konštruktívny postoj voči svojim budúcim kolegom.

6. Buďte profesionálni až do konca

Keď kocúr nie je doma, myši majú hody, a keď v práci nie je šéf, väčšinou sa uvoľníme. Najväčšou hrozbou, ktorej by ste sa mali vyhnúť počas stretnutia s potenciálnym budúcim tímom, je nedostatočná profesionalita. Zamestnanci nebudú mať zľutovanie pri posudzovaní vášho správania. Niektorí sa vás budú dokonca snažiť zneistiť tak, že sa sami začnú chovať neformálne.

Nezľaknite sa, lebo akonáhle si uvedomíte, že to je súčasť hry, prejdete týmto preskúšaním na jednotku. To sa vám podarí, ak ostanete profesionálni, aj keď to nebude jednoduché. Vyhnite sa napríklad používaniu prezývok alebo neformálnej reči s potenciálnymi novými kolegami, okrem tých, ktorí vás o to explicitne požiadajú. Prípadne sa ich môžete opýtať, čo uprednostňujú. V neposlednom rade sa nesmejte na interných vtipoch, iba sa slušne usmievajte.

7. Ukážte svoju prispôsobivosť

Na rozdiel od tradičných pohovorov, keď ide o stretnutie s tímom, neexistujú žiadne predpísané pravidlá. Niektoré firmy k nim pristupujú dosť formálne, zatiaľ čo iné sa spoliehajú na spontánny a prirodzený vývoj situácie. To všetko však záleží na veľkosti firmy, jej kultúre, zložení tímu a tak ďalej. Ak dodržíte naše rady, najmä č. 2 a č. 3, získate kopu informácií, ktoré vám umožnia lepšie pochopiť dynamiku tímu.

Vládne tam uvoľnená alebo prísnejšia atmosféra? Ocenia zmysel pre humor? Podporujú vás v prevzatí iniciatívy? Panuje tam jasná hierarchia? Je dôležité, aby ste pochopili, ako tím pracuje, a prispôsobili sa. Zjednoduší to vašim budúcim kolegom predstavu o tom, ako bude práca s vami vyzerať.

8. Pošlite ďakovný email

Rovnako ako po pohovoroch s riaditeľmi alebo HR manažérmi, odporúča sa poslať ďakovný email aj potom, čo pohovor prebehne.

Tento email potvrdí vaše nadšenie ohľadom začlenenia sa do tímu, ako aj vďaku, ktorú prejavíte voči svojim budúcim kolegom za ich čas a informácie, o ktoré sa s vami podelili.

Čo sa týka príjemcu emailu, existuje niekoľko možností. Ak sa vám podarilo získať kontaktné informácie na niektorého zo zamestnancov, s ktorými ste sa stretli, napíšte priamo im a poproste ich, aby posunuli správu ďalej všetkým ostatným v tíme. Ak nie, napíšte email manažérovi alebo náborovému pracovníkovi, aby mohli sprostredkovať vašu spätnú väzbu. Prípadne môžete napísať 2 emaily: prvý tímu, aby ste sa poďakovali, a ďalší manažérovi, aby ste potvrdili svoj záujem o danú pozíciu.

V neposlednom rade berte do úvahy, že pohovor s vašimi možnými budúcimi kolegami je tiež príležitosťou na to, aby ste sami zistili, aká panuje atmosféra v tíme, a rozmysleli si, či tam patríte.

Foto: WTTJ

Preklad: Dorota Bachratá

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Les thématiques abordées