Měníte práci a chcete si finančně přilepšit? Strategie, jak si říct o více peněz

24 janv. 2023 - mis à jour le 24 janv. 2023

5min

Měníte práci a chcete si finančně přilepšit? Strategie, jak si říct o více peněz
auteur.e
Cécile Nadaï

Fondatrice de Dea Dia

Za kolik byste odešli ze současné práce? Kolik by vám musel někdo nabídnout, abyste ani nepřemýšleli a řekli ano? Každý se přece někdy může zasnít (přiznejte se, děláte to také)... Když ale člověk mění práci, okolnosti bývají různé a zvýšení platu není samozřejmostí, takže si ho musíte umět vyjednat. Až budete u pohovoru sedět tváří v tvář náborářům svého potenciálního budoucího zaměstnavatele, vzpomeňte si na tento článek a dokážete si vyjednat podmínky přesně podle svého!

Víte, co chcete?

Znáte svoji tržní hodnotu?

Mnoho uchazečů nemá ani ponětí o tom, jaká je jejich hodnota na pracovním trhu, a není se čemu divit. Není nic těžšího než odhadovat svou vlastní cenu, zvlášť když člověk nemá přesný přehled o aktuální platové situaci v oboru. Otázka „jaký si představujete plat“ vám sice může být na pohovoru velmi nepříjemná, ale vězte, že když si uděláte jasno v tom, jaká je vaše reálná hodnota, bude pro vás snadné si ji vyjednat.

Pro získání základní představy můžete využít některý z online nástrojů, například na Platy.cz. Díky jednoduché kalkulačce se dozvíte, jestli váš plat odpovídá vaší pracovní pozici, zeměpisné oblasti a náplni práce a jestli byste si náhodou neměli říct o víc peněz.

Informujte se o platové politice dané společnosti a zvyklostech v oboru

Také se před prvním pohovorem nezapomeňte informovat o tom, jak zhruba vypadá platová situace firmy, do které se hlásíte. Pokud jste si již na Platy.cz zjistili, jaké je odpovídající platové ohodnocení vašeho oboru, navštivte např. Atmoskop, kde se z komentářů opravdových zaměstnanců dozvíte o zvyklostech, benefitech a možných výhodách či nevýhodách firmy, do které se hlásíte.

Reagujte na inzeráty, které odpovídají vašim vysokým nárokům

Popravdě řečeno, jestli si polepšíte, nezáleží jen na kvalitě vašeho životopisu či na dobré vůli dané firmy, ale záleží i na pozici, na kterou se hlásíte. Pokud kladete vysoké nároky na zvýšení platu, měli byste reagovat na inzeráty s vysokými nároky na kvalifikace a schopnosti uchazeče. Na rovinu, když se budete hlásit na místo s nižší úrovní kvalifikace, než jaké zastáváte právě teď, bude se vám jen těžko domlouvat vyšší plat. Až vás proto zaujme nějaký inzerát, dobře si ho pročtěte, a než na něj odpovíte, ujistěte se, že jeho požadavky i nabízená náplň práce je to, co hledáte.

Během pohovoru se nezapomeňte zeptat na plat

U pohovoru většinou náboráři sami na finance zavedou řeč. Pokud vám nabídnou částku nižší, než jste očekávali, nebojte se to hned říct a současně vysvětlit, proč si podle vás zasloužíte lepší plat. Jak ale co nejlépe zareagovat, když se nejdřív zeptají na vaši vlastní představu o platu?

Vždy říkejte pravdu

Budete možná v pokušení trochu přibarvit svůj současný plat, abyste měli lepší vyjednávací pozici. Dejte si však pozor, náboráři nejsou včerejší… A když nebudete upřímní, nemusí se vám to později vyplatit. Nejlepší taktika bude říct pravdu, ale co nejlépe ji prodat. Proč byste například neměli zmínit, že v současné práci máte nejrůznější bonusy a benefity, například firemní auto nebo příspěvky na důchodové připojištění? Proč do průměrného příjmu nezapočítat třináctý plat, příspěvky na obědy a kartičku Multisport?

Dejte jasně najevo, že si chcete „přilepšit“

Až popíšete svou dosavadní situaci, dodejte, kolikaprocentní si představujete nárůst na nové pozici a proč. Pro info: Podle studie společnosti Apec z roku 2019 si každý vedoucí pracovník, který změní firmu, přijde v průměru na 11% navýšení mzdy. Na druhou stranu v rámci interní mobility si tito vedoucí zaměstnanci dokázali vyjednat průměrně „pouze“ 5% zvýšení platu.

Vezměte to do vlastních rukou

Že na téma financí během prvního pohovoru vůbec nepřišla řeč? Nevadí, s velkou pravděpodobností na něj přijde řada při druhém setkání. A pokud je pro vás výše platu stěžejní, nebojte se převzít iniciativu a stočit na ni řeč na konci pohovoru – stačí například položit jednoduchou otázku: „Můžeme si pohovořit také o případném finančním ohodnocení?“

Jak vyjednat vyšší plat: kujte železo, dokud je žhavé!

Vytáhněte všechny trumfy

Máte-li zájem o výrazně vyšší plat, bude to chtít pádné argumenty. Proto musíte co nejlépe prodat své kvalifikace a zkušenosti. Cíl: dokažte jim, že od doby, kdy jste si vyjednávali poslední plat, se leccos změnilo. Máte daleko více zkušeností, a zasloužíte si proto daleko větší odměnu.

Co přesně jste se od posledně naučili, bude samozřejmě záležet na tom, na jakou pozici se hlásíte – přizpůsobte své argumenty požadavkům inzerátu i dané společnosti. Nejdřív si inzerát pečlivě prostudujte a zapamatujte si konkrétní požadované schopnosti, které pak u pohovoru můžete použít. Pokud můžete potenciálnímu zaměstnavateli nabídnout ještě něco navíc, jako například nové kontakty, zakázky nebo výjimečné dovednosti, nezapomeňte je zmínit.

Ale pozor, nechcete působit příliš domýšlivě! Neměli byste nabízet jen plané sliby, musíte je také umět dokázat a připravit si konkrétní příklady svých zkušeností. Takže místo prázdných slov o tom, jak jste měli na starosti hromady klientů a zvládali jste je naprosto geniálně, řekněte jasně, že vaše portfolio zahrnuje/zahrnovalo 25 klientů, z toho 2 zahraniční, přičemž o jejich spokojenosti vypovídá pravidelné prodlužování smluv ve vaší správě.

Ukažte své řečnické dovednosti a sebedůvěru

Je známo, že ti nejpřesvědčivější a nejsebevědomější řečníci ještě nemusejí být také ti nejschopnější. Ať už je úroveň vašich dovedností jak chce velká, bude daleko těžší se prosadit, pokud vám dělá problém mluvit s cizími lidmi a sebejistota z vás přímo nesrší.

Pro vyjednávání o platu je přitom výmluvnost (třeba jen předstíraná) naprosto klíčová. Než tedy nadejde den D, přečtěte si článek o tom, jak na pohovoru pracovat s hlasem, podívejte se na některou z TED konferencí na toto téma, kde se dozvíte užitečné rady, nebo si přečtěte nějakou knihu plnou cvičení a rad pro lepší prezentaci na veřejnosti. Pár příkladů za všechny:

  • Mluv jako TED: 9 tajemství veřejné prezentace od nejlepších speakerů z TEDx konferencí
    Carmine Gallo
  • Není důležité, co říkáte, ale jak to říkáte!
    Michael Parker

Budete-li mluvit plynule, přirozeně, skromně, ale sebevědomě, a budou-li vaše slova alespoň trochu v souladu s tím, co váš posluchač očekává, budou vaše šance na přijetí i vyjednání lepšího platu daleko vyšší.

Peníze nejsou všechno

Firemní benefity a náborové bonusy

Až si budete vyjednávat budoucí podmínky, nezapomeňte, že plat není všechno: vezměte v úvahu i další nabízené finanční výhody. Občas se vyplatí přehodnotit požadovanou minimální výši platu, například když zaměstnavatel nabízí méně peněz, ale se štědrým uvítacím balíčkem: firemním autem či bytem, motivačními pobídkami, zdravotním pojištěním…

Navíc jsou čím dál častější „náborové bonusy“. Tyto jednorázové platby byly dřív vyhrazeny hlavně pro ty nejžádanější profese nebo nejvyšší pozice. Ale dnes k nim společnosti přistupují čím dál častěji, zejména když nemohou vyhovět platovým požadavkům nově nabíraných zaměstnanců. Většinou dosahují výše několika desítek tisíc korun, nebo třeba až dvojnásobku či trojnásobku měsíčního platu u pozic ve středním managementu. Zajímavé, že?

Dobré pracovní prostředí nad zlato?

Pozor, ať pro všechny ty peníze nezapomenete na to nejdůležitější. Copak není lepší pracovat na hůře placeném místě v příjemném prostředí a přátelském kolektivu, kde si budou vážit vašich schopností a kde se budete moci rozvíjet, než na pozici se skvělým platem, ale ve firmě, do které nezapadáte a kde nejste spokojení? To si musí rozhodnout každý sám… Ale samotná náplň práce, možnosti rozvoje, atmosféra na pracovišti, to jsou věci, na které cenovku nenalepíte, přesto byste je ale měli vzít v úvahu.

Výše platu je nejčastějším důvodem ke změně práce – podle průzkumu společnosti Hays v roce 2018 až pro 43 % osob měnících zaměstnání. Ale pro nezanedbatelných 38 % byla důvodem ke změně nespokojenost na pracovišti a pětině dotazovaných nevyhovovala náplň zaměstnání.

Není kam spěchat

Jak praví slavné přísloví, trpělivost růže přináší. To platí i pro hon za lepším platem. S hledáním té pravé, dobře placené pracovní příležitosti si dejte klidně načas.

Máte-li stálé zaměstnání, nemusíte bezmyšlenkovitě skočit po první nabídce, která se vám namane. Někdy je lepší odmítnout nepříliš atraktivní nabídku, i když to bude znamenat několikaměsíční odklad vaší nové kariéry, než abyste přijali plat, který tak úplně neodpovídá vašim představám. Pokud vás vyloženě netlačí čas, pak jste v ideální vyjednávací pozici: jestli vás budou opravdu chtít, tak vašim požadavkům vyhoví. A když ne, škoda malá, žal krátký – prostě to nebylo to pravé.

V neposlední řadě, když si dáte s hledáním načas, budete moci zapracovat na nových dovednostech, získat nějaký certifikát, absolvovat školení a podobně. Čím působivější bude váš životopis, tím větší bude vaše šance na lepší plat, o tom není pochyb.

Ačkoliv vyšší plat nemusí být automaticky jedinou motivací ke změně pracovního místa, často je hlavním faktorem a náboráři to moc dobře vědí. Proto byste i vy měli znát svou vlastní cenu a měli byste si o ni umět říct, a to i během toho důležitého a stresujícího momentu vašeho života – pracovního pohovoru. Ať vás tedy provází síla – vás i váš bankovní účet!

Přeložila: Barbora Stolínová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, Instagramu nebo LinkedInu.

Les thématiques abordées
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs