7 vzorových životopisů: Inspirujte se, jak vytvořit dokonalé CV

11 janv. 2024 - mis à jour le 11 janv. 2024

4min

7 vzorových životopisů: Inspirujte se, jak vytvořit dokonalé CV
auteur.e
Cécile Nadaï

Fondatrice de Dea Dia

Životopis slouží jako profesionální vizitka, která potenciálnímu zaměstnavateli sdělí veškeré relevantní informace. A to je jediné pravidlo, kterého se při tvorbě životopisu musíte vždy držet. Jakou formou však tyto informace podáte, už je jen a jen na vás. Klasicky, kreativně, detailně nebo minimalisticky – vaše volba. Je ale pravda, že některé životopisy mívají větší úspěch než jiné. Podívejte se na pár vzorových životopisů a nechte se inspirovat.

7 vzorových životopisů pro každého

1. Kreativní životopis

image
Zdroj: Canva

Životopis, jako je tento, dokáže okamžitě upoutat pozornost (samozřejmě za předpokladu, že grafika nijak neubírá obsahu na srozumitelnosti). Je snadné v něm najít veškeré potřebné informace. Nezapomínejte, že barvy, symboly a celá vizuální stránka životopisu jsou odrazem vaší osobnosti i vašeho charakteru! Dejte si pozor na příliš výrazné barvy či infantilní grafiky, které by mohly znevážit serióznost vaší žádosti o práci.

V jednoduchosti je krása – je dobré se rozhodnout pro kreativní životopis a přitom zachovat minimalistický vzhled. Přidejte barevné záhlaví nebo rámeček kolem okrajů životopisu, případně nadpisy a podnadpisy kontrastně vystupující proti zbytku textu. Současně tradičním způsobem popište svou dosavadní kariéru. Je to dobrý způsob, jak se odlišit od ostatních, ale zbytečně neriskovat.

  • Pro koho se hodí? Pro kreativní nebo netypické profese.
  • Výhoda: vystoupení z davu.
  • Riziko: menší serióznost, upozaděný obsah.
  • Naše rada: ať je životopis decentní a čitelný, ať není zanedbán obsah na úkor formy.

2. Životopis v časové ose

image
Zdroj: bellytaqueria.com

Tento typ životopisu popisuje vaši kariérní dráhu nejlogičtějším možným způsobem: na jediné časové ose jsou uvedeny jedna po druhé veškeré vaše studijní a pracovní zkušenosti, od nejnovější až po tu nejstarší. Jinými slovy, ty nejaktuálnější položky jsou zde na prvním místě. Jde o velmi strukturovaný životopis.

  • Pro koho se hodí? Pro všechny, právě tento typ životopisu je využíván nejčastěji.
  • Výhoda: příjemce okamžitě pochopí, na co se dívá a jak se v tom orientovat.
  • Riziko: zapadnutí v davu, nedostatečně podrobné informace.
  • Naše rada: strukturujte obsah, aby nebyl příliš monotónní, a vsaďte na jednoduchou grafiku.

3. Infografický životopis

image
Zdroj: The Creative Apprentice

Sestavte svůj životopis pomocí infografiky jako na obrázku výše. Jedná se o vizuální a intuitivní způsob, běžně používaný například k ilustraci výsledků podnikání nebo výzkumu. Zahrnuje grafické znázornění, koláčové grafy, zvýraznění klíčových prvků pomocí odrážek apod. Váš životopis bude působit krásně uceleným, a navíc hravým dojmem.

  • Pro koho se hodí? Pro všechny, kdo dávají vizualizaci přednost před textem.
  • Výhoda: hravost a ucelenost.
  • Riziko: příjemce může požadovat doplňující informace.
  • Naše rada: ať je váš životopis dobře čitelný a ať obsahuje všechny informace, které může potenciální zaměstnavatel potřebovat.

4. Minimalistický životopis

image
Zdroj: Canva

Ve světě, kde se chce každý lišit a každý raději zvolí aranžované, barevné nebo video životopisy, by se nemělo zapomínat na jednoduchá resumé, která mohou být tím pravým ořechovým! Minimalistický a střízlivý styl vám může pomoci vystoupit z davu. Zvolte černobílé barevné schéma, strukturovaný obsah a vzdušné rozložení umožňující snadné porozumění. Až ho uvidí náboráři, kteří jsou nuceni luštit desítky „za každou cenu originálních“ životopisů, jistě vám budou vděční. Podobně se můžete inspirovat i Europass životopisu.

  • Pro koho se hodí? Technické profese, bankovní sektor nebo svět financí.
  • Výhoda: stručnost a jasnost.
  • Riziko: čtenář se může nudit.
  • Naše rada: dovolte si malinko popustit uzdu fantazii a přidejte jemnou barvu nebo třeba originální font! Všechny detaily nakonec zkontrolujte, zda ladí a fungují, ještě před odesláním životopisu.

5. Symetrický životopis

image
Zdroj: Canva

Místo tradičního rozložení sází tento typ životopisu na dva sloupce. V prvním sloupci se uvádí dosažené vzdělání a dovednosti osvojené během dosavadní kariéry, zatímco v tom druhém je uvedena praxe. Nemusíte tak upřednostňovat ani vzdělání, ani pracovní zkušenosti – obě oblasti jsou na stejné úrovni.

  • Pro koho se hodí? Pro střízlivé povahy s kreativním cítěním.
  • Výhoda: originalita bez větší námahy.
  • Riziko: fanoušci klasických resumé mohou být zklamáni.
  • Naše rada: ať přehršel informací neztěžuje čitelnost.

6. Sekční životopis

image
Zdroj: edrawsoft.com

Rozdělte stránku A4 na několik zón a každou z nich věnujte jednomu tématu: osobní informace, zkušenosti, vzdělání, know-how apod. Pro lepší vizuální odlišení jednotlivých sekcí můžete využít různé barvy. Plusem sekčního životopisu je jeho přehlednost, ucelenost a současně skutečná originalita. A hodí se i pro zkušené, pokročilé kandidáty a jejich životopis.

  • Pro koho se hodí? Pro uchazeče o práci v moderních a dynamických firmách.
  • Výhoda: překvapení na straně příjemce.
  • Riziko: příliš odvážný výběr barvy, rozdělení životopisu na příliš malé kousky, ztráta přehlednosti.
  • Naše rada: nepřehánět to s počtem zón a oddělit je barvami, které nejsou příliš křiklavé, ať není životopis nečitelný.

7. Ilustrovaný životopis

image
Zdroj: Canva

Jak ještě více zdůraznit vizuální stránku životopisu? Můžete do něj vložit fotografii na třetinu stránky. Na fotografii můžete být vy, nebo třeba obrázek související s vaší profesí nebo oborem.

  • Pro koho se hodí? Kreativní profese (pro fotografy, kameramany, grafiky, módní návrháře apod.).
  • Výhoda: necháte kreativním způsobem nahlédnout do svého světa.
  • Riziko: pozor na přílišnou sebestřednost, jestli přiložíte fotografii vlastní osoby, měla by kompozičně, držením těla i oblečením odpovídat dané profesi.
  • Naše rada: fotografii vybírejte pečlivě, ať je kvalitní, reprezentativní a v dobrém rozlišení.

Weby, které vám pomohou s vytvářením životopisu

Nejste fanouškem Wordu, Photoshopu, InDesignu ani PowerPointu? Na internetu naleznete celou řadu webů se vzorovými šablonami. Mimo jiné:

  • Canva: Nabízí množství nástrojů pro vaše grafické návrhy, můžete zde tvořit například grafické životopisy, infografiky nebo ilustrace, a to velmi snadno. Jsou zde k dispozici stovky šablon pro tvorbu životopisů.
  • Cvdesignr: Po přihlášení můžete v uživatelsky přívětivém editoru vytvářet vlastní životopisy nebo můžete využít některý z mnoha vzorů nabízených na tomto webu. K dispozici je možnost stáhnout si šablony.
  • Fyte4U: Stránky zaměřené na tvorbu video životopisů. Stačí několik kliknutí a získáte opravdu kvalitní výsledky.

Pár dalších tipů pro inspiraci

Pokud chcete mezi ostatními uchazeči obzvláště vyniknout, zapomeňte na formát A4 a vytvořte svůj životopis naprosto unikátním způsobem…

Video životopis

Životopis ve formě video nahrávky není třeba představovat – v tvůrčím odvětví se jedná o naprosto běžnou věc. Jste-li alespoň trošku zdatní v natáčení a editaci videa, nebude pro vás žádný problém vytvořit hravou nahrávku, která může sloužit současně jako životopis i jako motivační dopis. Každý náborář díky videu okamžitě pozná vaši osobnost, aniž byste se museli setkat osobně. Co se týče obsahu videa, vše je povoleno – jen je nutné to podat stručně a jasně. Pokud neumíte pracovat s programy na úpravu videí, využijte některou z webových stránek nabízejících snadné vytvoření video životopisu (Fyte4U, Renderforest atd.).

Problém video životopisů: jedná se o lehce kontroverzní formát – člověk ho buď miluje, nebo nenávidí! Raději zašlete spolu s videem i životopis v tradičnějším slova smyslu, abyste si neudělali nepřátele hned zkraje.

Audio je trend, využijte toho!

Podcasty se těší všeobecné oblibě už dobrých pár let. Proč tedy nepřijít s životopisem ve formě podcastu? Je to způsob, jak zaujmout životopisem v originálním formátu, a přitom se nemusíte učit natáčet, řešit světlo či pozadí nebo svůj herecký talent před kamerou. Zkuste to pojmout například formou rozhovoru a vyzpovídejte své bývalé spolupracovníky, vedoucí stáže, zaměstnavatele… V pár větách mohou zhodnotit vaše zkušenosti, dovednosti a schopnosti.

Vytvořte pro svého potenciálního zaměstnavatele něco speciálního

Sníte o práci na vývoji videoher? Vytvořte videohru a zašlete ji na personální oddělení své vysněné vývojářské firmy. Chcete dělat PR firmě vyrábějící limonády? Nechte to napsat na lahev limonády. Zkrátka a dobře, vytvořte životopis, který bude dokonalým odrazem vašich ambicí a vyjádřením vaší motivace. Pak není možné, abyste minuli cíl. Nutno říci, že takový životopis bude vyžadovat velké úsilí a možná dokonce i značnou finanční investici. Opravdu se to vyplatí? Rozhodnutí je na vás…

Příprava dokonalého životopisu je nezbytný krok na vaší cestě k pracovnímu pohovoru. Životopis by měl proto vyjadřovat to, jací jste a co umíte, a až dorazí na personální oddělení, musí zaujmout a přesvědčit, že odpovídáte požadavkům firmy i dané pracovní pozice. Ať už se rozhodnete pro jakýkoli životopis, nezapomínejte na to, že musí ladit s vaší cílovou pozicí, a to z hlediska profese, velikosti podniku, pracovního prostředí… Zkrátka ve všech ohledech. A vyhnete se tak zbytečným chybám v životopisu.

Přeložila Barbora Stolínová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Les thématiques abordées
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs