Vyhořet můžete nejen v práci, ale i při jejím hledání

20 nov. 2020

7min

Vyhořet můžete nejen v práci, ale i při jejím hledání
auteur.e
Cécile Pichon

Psychologue du travail, coach et consultante RH

Jste bez práce jen pár měsíců, ale už jste dávno ztratili přehled o tom, kolik životopisů jste rozeslali. Váš odhad je 20 až 30 týdně, ale nevíte to jistě. Několik zaměstnavatelů vás odmítlo, ale drtivá většina z nich se s odpovědí vůbec neobtěžovala. Jak si můžete v takové chvíli udržet pozitivní přístup a podávat před potenciálními zaměstnavateli ten nejlepší možný výkon? Zde je několik tipů, jak za této situace neztratit motivaci a udržet si zdravý rozum.

Když životopisy mizí v bermudském trojúhelníku

Když se zamyslíte nad všemi těmi životopisy, které jste rozeslali, možná vás napadne, že připomínají stovky vzkazů v lahvi vznášejících se na hladině moře. Co se s těmito vzkazy stane? Zajímají vůbec někoho, nebo skončí všechny rovnou v koši? Podle průzkumu britské agentury i4Jobs z roku 2019 dostane 50 % kandidátů odpověď pouze na jeden z 10 až 25 zaslaných životopisů. A více než 10 % uchazečů dostane od zaměstnavatelů odpověď jenom na jeden ze sta zaslaných životopisů. Zdá se, že většina životopisů zkrátka navždy mizí kdesi v bermudském trojúhelníku. Online podávání žádostí o zaměstnání je sice pohodlné a rychlé, ale uchazeč po nějakém čase těžko hledá sílu psát ke každé odpovědi i na míru šitý a dobře stylizovaný motivační dopis, když ví, že se mu zaměstnavatel pravděpodobně ani neozve zpátky.

Tváří v tvář odmítnutí

Když se snažíte prezentovat se v tom nejlepším možném světle, ale místo odpovědí se vám ze strany potenciálních zaměstnavatelů dostává pouze mlčení, může to určitém čase značně pošramotit vaše sebevědomí. Absolventka stavební fakulty Tamara o tom ví své: „Odpověděla jsem snad na tisíce inzerátů. Hledala jsem práci všude, kde se dá, ale náboráři se stejně vůbec neozývají.“ Po šesti letech vysokoškolských studií tak nakonec tato mladá žena nastoupila u jedné firmy jako stážistka. Ale i tato pozice byla spolu s koronavirovou krizí zrušena. „Upřímně netuším, co je s mými přihláškami v nepořádku. Pracuji už od svých 18 let. Mám spoustu dovedností a i určitou praxi. Ale začínám o sobě pochybovat,“ říká Tamara. A když začnete takto ztrácet sebevědomí, nejste daleko od toho na všechno rezignovat.

Začarovaný kruh

Je zcela normální začít pociťovat úzkost a melancholii ve chvíli, když vás začíná coby uchazeče o zaměstnání ubíjet nezájem náborářů. Navíc tato situace také představuje riziko, že budete vtaženi do začarovaného kruhu. Tím, že cítíte beznaděj, také ztrácíte sebevědomí a motivaci. A navíc začnete nad každou odpovědí na inzerát trávit čím dál méně času, takže sice posíláte čím dál více životopisů, ale jejich efektivita klesá.

Demotivovaní uchazeči a zahlcení náboráři

„Mezi dubnem a zářím jsem každý týden rozeslala okolo stovky životopisů. Ale celkem jsem dostala asi jen 20 odpovědí a 10 pozvání na pohovor,“ říká Tamara. Stejně jako řada jiných uchazečů i ona dlouhou dobu volila tuto strategii „masového“ rozesílání životopisů. U Tamary se jednalo o téměř 1600 životopisů rozeslaných v období čtyř až pěti měsíců. To je dost na to, aby člověk začal propadat zoufalství. A to platí jak u kandidáta, který tyto životopisy rozeslal, tak i u náborářů, kterým byly adresovány.

Většinu náborových pracovníků nijak netěší, že nemohou každému z uchazečů individuálně odpovědět. Často ale prostě nemají dostatek času, aby každý kandidát mohl dostat odpověď, protože jsou na třídění stovek zaslaných životopisů sami. Musí proto zanedbat komunikaci s některými kandidáty nebo se spoléhat na automatizační systémy. „Nevím, jestli mi personalisté neodpovídají, protože se cítí provinile, nebo je to ze zbabělosti,“ říká Tamara. Jak byste tedy měli reagovat na mlčení náborových pracovníků a jak byste měli při hledání práce změnit strategii tak, aby lépe odpovídala těmto novým pořádkům?

Změňte strategii: méně je více

Tamara vysvětluje: „Změnila jsem svůj přístup. Tak například jsem si každých čtrnáct dní otevřela své CV a upravila ho. Navíc jsem ho začala uzpůsobovat na míru jednotlivým inzerátům, na které jsem se hlásila. Začala jsem více využívat svůj profil na LinkedIn a publikovala přes něj články, které dál šířila moje síť kontaktů. Ale stále jsem nedostávala od náborářů žádné odpovědi. Dnes už skoro žádné životopisy ani neposílám.“ Možná jste, podobně jako Tamara, zkusili změnit svoji strategii, ale tato změna neměla efekt, který jste očekávali, a teď tak trochu nevíte kudy kam. Nezoufejte. Přinášíme vám několik tipů a nápadů, jak můžete znovu najít motivaci pro hledání práce a jak se ze shánění nového místa nezhroutit.

Věnujte svoji energii jenom tam, kde to má smysl

Odpovídejte na méně inzerátů, ale zapracujte na kvalitě svých odpovědí. Neztrácejte čas tím, že se budete hlásit na místa, na která nemáte potřebné schopnosti a zkušenosti. Předtím než na inzerát odpovíte, si ho vždy nejdříve pečlivě přečtěte a k odpovědi přistupte pouze v případě, že splňujete všechny základní požadavky. Ušetříte tak sobě i náborářům spoustu času. Věnujte také energii pouze inzerátům nabízejícím práci, o kterou skutečně a upřímně máte zájem. Právě u těchto pozic totiž máte i největší šanci na úspěch.

Upravujte dokumenty na míru podle jednotlivých inzerátů

Při psaní odpovědí na inzeráty nespěchejte. Nenechte se zmást tím, že moderní doba nabízí online prostředí, díky kterému můžete hromadně odpovídat na mnoho inzerátů velmi rychle a jednoduše, a pamatujte, že vaše odpovědi by měly být vždy individuálně upravené. Náboráři jsou totiž často zahlceni žádostmi, které jsou univerzální a které zájemci hromadně rozesílají všude, kde to uznají za vhodné. Pokud si dáte na čas, půjdete ve svém dopise trochu do hloubky a vysvětlíte náborovému pracovníkovi své motivace, výrazně tím zvýšíte šanci, že ho zaujmete. To, že nemáte práci a že ji hledáte, asi nikoho nepřekvapí ani nevytrhne. Vždy upravte svůj životopis specifickým potřebám konkrétního inzerátu, na který odpovídáte. Pokaždé napište krátký, ale na míru šitý e-mail, kterým požadované dokumenty posíláte. Stejně tak sepište i unikátní motivační dopis. Věnujte pozornost klíčovým slovům v inzerátu a použijte je jak v životopise, tak i v ostatních dokumentech. Zdůrazněte své vlastnosti a zkušenosti, které náborového pracovníka vzhledem k požadavkům nabízené pozice zaujmou. Tyto rady možná zní banálně, ale pokud se jimi budete poctivě řídit, značně tím zvýšíte své šance.

Nebojte se požádat o pomoc

Pokud se shánění práce věnujete už delší dobu, je snadné ztratit nad celou věcí nadhled. Zvažte, zda by nebylo vhodné poprosit přátele a rodinu o pomoc. Požádejte někoho, komu důvěřujete, aby si pročetl vaše e-maily, motivační dopisy a životopisy. Může se jednat o kohokoliv, kdo zná gramatiku a vyzná se i trochu ve stylistice. Pokud máte mezi známými personalistu, tím lépe. Ať už to ve vašem případě bude kdokoliv, nikdy neuškodí, když se na vaše dokumenty podívá více očí. V motivační dopise i v CV by měla být jasně a srozumitelně komunikovaná jedna hlavní myšlenka, kterou chcete personalistovi předat.

Odlište se od ostatních

Nejtěžší úkol, před kterým při hledání práce stojíte, je vystoupit z anonymity, kterou s sebou proces odpovídání na pracovní inzeráty online nutně přináší. Nebojte se využívat i moderní technologické nástroje. Zaujměte náboráře například tím, že je budete kontaktovat přes LinkedIn. Nebo se spojte se současnými zaměstnanci společnosti, ve které chcete pracovat, především pokud se s těmito zaměstnanci znáte například ze školy nebo z předchozích zaměstnání. Nesnažte se vecpat příliš okatě, ale zároveň se nebojte náborářům ozvat vícekrát, pokud jste od nich napoprvé nedostali žádnou odpověď.

Věnujte se své síti kontaktů

Obecně platí, že nezanedbatelná část otevřených pracovních pozic se obsazuje takříkajíc přes známosti. Noví pracovníci se tak často rekrutují z řad přátel, bývalých kolegů nebo obchodních partnerů stávajících zaměstnanců firmy, která pozici nabízí. Proto se určitě vyplatí zaměřit se i na tento způsob hledání nového místa. Jestliže je vaše aktuální síť kontaktů pro tento účel nedostatečná, rozšiřte ji. Nic vám nebrání spojit se se svými spolužáky, lektory, někdejšími účastníky odborných kurzů nebo bývalými kolegy, zvláště pokud působí ve stejném oboru jako vy. Pokud je ve vašem okolí někdo, s kým se znáte a jehož kariéra a profesní působení vám imponuje, klidně s ním zajděte na kávu (pokud je to možné), nebo si s dotyčným alespoň zavolejte.

Buďte trpěliví a smiřte se s tím, že to bude nějakou dobu trvat

Hledání nového místa by samo o sobě nemělo být prací na plný úvazek. Realisticky nemůžete strávit 40 hodin týdně tím, že se budete probírat inzeráty a že na ně budete odpovídat. Je to nudná, ubíjející činnost. A navíc se ani tolik nových pozic neotvírá.

Uklidněte se, zhluboka se nadechněte a snažte se užít si alespoň něco z toho volna, které se vám při hledání práce nabízí. Vyhraďte si i nějaký čas jen pro sebe a naordinujte si činnost, při které na hledání nové práce na chvíli zapomenete. Zaměřte se na sebe a na věci, které máte rádi. Může se jednat o sport, četbu, turistiku nebo dobrovolnictví. I v současné době, poznamenané protipandemickými opatřeními, se v nějaké podobě všechny tyto činnosti dají provozovat. „Poslední dobou hodně čtu a hodně mi to pomáhá,“ říká Tamara. Nejenže tak donutíte svou mysl zabývat se něčím jiným, ale pokud zvolíte například četbu literatury na téma osobního rozvoje, můžete se i zaměřit na zdokonalení svých silných stránek a vylepšení těch slabých, což vám dodá sebevědomí a ve výsledku vám to pomůže i při hledání zaměstnání.

Využijte času a naučte se něco nového

Trpělivost sice přináší růže, ale můžete se zároveň pokusit svůj „volný“ čas využít i k tomu, že se naučíte něco nového, jako například cizí jazyk. Absolvování vzdělávacího nebo odborného rekvalifikačního kurzu v rámci vašeho pole působení vám může dát rozhodující konkurenční výhodu při hledání nového zaměstnání. A to zvláště ve chvíli, kdy vám náborář na pohovoru položí obávaný dotaz: „Co jste tedy od dubna dělal?“ Místo výmluv nebo vágních odpovědí tak konečně budete mít jasnou a pozitivní odpověď. Zvažte tedy, jestli není čas poohlédnout se po nějakých vzdělávacích kurzech, ať už budou úzce specializované nebo budou obecnějšího rázu na téma osobního rozvoje.

Socializujte se a nezanedbávejte své blízké

Pokud to aktuální opatření a podmínky dovolí, ozvěte se blízkým a přátelům, se kterými jste neměli možnost se nějakou dobu vidět. Tím, že se budete socializovat a budete v kontaktu se známými, si udržíte pozitivní přístup a nadhled nad svou současnou situací. Snažte se vyhnout tomu, že budete celé dny zavření sami doma. Buďte aktivní v komunitách a sdruženích a účastněte se srazů nebo virtuálních setkání někdejších spolužáků. Můžete i spojit síly s někým, kdo je v podobné situaci, a můžete hledat spolu.

Hledání práce je pro uchazeče testem trpělivosti. Je to nepříjemné období plné nejistoty. Nesnažte se ale při hledání navyšovat kvantitu na úkor kvality. Podobně jako u hledání partnera na online seznamkách i zde platí, že rozhazovat sítě příliš daleko se nevyplácí a tato strategie vám rozhodně nepřinese úlovek, po kterém toužíte. Pokud ale budete trpěliví, budete reagovat pouze ve chvílích, kdy máte skutečný zájem, a budete se vždy snažit uzpůsobovat svoji žádost individuálně podle potřeb jednotlivých inzerátů, dříve nebo později práci vašich snů, na kterou se hodíte, určitě najdete.

Přeložil Matěj Moravec

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Les thématiques abordées
La newsletter qui fait le taf

Envie de ne louper aucun de nos articles ? Une fois par semaine, des histoires, des jobs et des conseils dans votre boite mail.

Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs