Verbálne aikido, technika (pokojnej) obrany pred verbálnymi útokmi v práci

13 déc. 2020

4min

Verbálne aikido, technika (pokojnej) obrany pred verbálnymi útokmi v práci
auteur.e
Marlène Moreira

Journaliste indépendante.

Nízky kop, výkop s otočkou, hák… predvolebné súboje medzi Trumpom a Bidenom sa niesli v značne agresívnom duchu. Avšak kým za najlepšiu obranu niektorí považujú útok, pre zástancov verbálneho aikida to neplatí. Títo ľudia naopak riešia slovné útoky a agresivitu mierumilovným spôsobom. Či už organizujete jednu videokonferenciu za druhou, nanovo nastavujete politiku home office-u alebo s kolegami debatujete o nosení rúšok, nezhodám sa nevyhnete! Objavením aikida spoznáte vzácne rady, ktoré vám budú užitočné pri konfrontácii s najnáročnejšími kolegami, či už v kancelárii alebo v online priestore.

Verbálne aikido: od konfliktu k diskusii

Nesúc rovnaký názov ako bojové umenie, verbálne aikido má za úlohu pomôcť vám vykľučkovať z napätej situácie s ľahkosťou. Ide o princíp, v ktorom dvaja nie sú „súperi“, ale „partneri“, čiže tu neexistujú ani víťazi, ani porazení. Verbálne aikido má jediný cieľ: „Nasmerovať agresívne slovné útoky k pozitívnemu a vyrovnanému výsledku.“ Nejde teda vyslovene o hľadanie riešenia nejakého konfliktu, ale skôr o premenu vypätej situácie na mierumilovnú konverzáciu, v rámci ktorej možno znovu nájsť spoločnú reč. Ide o pacifistický prístup zvládania slovných útokov a agresie smerom od druhých ako v pracovnom, tak i v súkromnom živote.

Pre začiatok si položme otázku: ako rozpoznať slovný útok? Nie je to totiž také jednoduché, ako v prípade fyzického útoku, počas ktorého lietajú facky a údery. Naopak, verbálne útoky môžu mať rôzne podoby: kritika, výčitky, odsudzovanie, námietky alebo sťažnosti. „Ide o subjektívnu záležitosť, ktorá môže vzniknúť z vypovedaného, no vždy vedie k pocitu napätia a narušeniu rovnováhy človeka, ktorý je príjemcom týchto slov,“ vysvetľuje Luke Archer, inštruktor, spisovateľ a odborník na verbálne aikido.

Utekať alebo bojovať?

„Verbálne aikido využívame vtedy, keď chceme chrániť samých seba a získať odstup, aby sa nás nedotklo to, čo vypovedá ten druhý,“ dodáva Luke Archer. Učenci verbálneho aikida sa stretávajú v tzv. dojo (priestor, v ktorom sa táto disciplína praktizuje, pozn. ed.) a trénujú a rozvíjajú si svoje reflexy čeliac viac-menej bežným situáciám, akými sú napr. výčitky šéfa za neskorý príchod, kritika kolegu na vašu prácu, alebo výčitky od svokry, nespokojnej s vaším obedom.

Každý človek má svoje limity a témy, ale predovšetkým svoj vlastný spôsob reakcii čeliac útoku. Ste skôr jeden z tých, ktorý útok oplatia, utečiete, budete sa brániť alebo zmeníte tému? Slovný útok môže spustiť búrku emócií v človeku, ktorý útoku čelí, čo vedie k paralýze a neschopnosti primerane reagovať na danú situáciu. Spoznávate tieto pocity a myšlienky: „Prečo som toto nepovedal? To by ho schladilo!“ V opačnom prípade môže byť človeku ľúto, ak reagoval prehnane.
Verbálne aikido vás naučiť zachovať si chladnú hlavu, aby ste lepšie zvládli situáciu. „Je to tanec o troch figúrach,“ vysvetľuje Luke Archer.

  • V prvom rade nás učí prijať útok s „vnútorným úsmevom“. Tento úsmev nám dodáva „neochromiteľnú sebadôveru“, ktorá pramení z poznania samého seba a miery našej sebadôvery. Dovoľuje nám predísť konfliktu s človekom, ktorý sa nás snaží vyprovokovať.
  • Ďalším krokom je naviesť konflikt k jeho destabilizácii. Táto etapa spočíva v tom, že sa vcítime do pozície útočníka, snažíme sa pochopiť jeho uhol pohľadu, aby sme sa namiesto priamej konfrontácie zamerali na objektívne riešenie situácie.
  • Na záver sa snažíme celej situácii znovu dodať pozitívny podtón: nastoliť konštruktívnejší dialóg, navrhnúť spoločnú tému, vypočuť si názor druhého, nájsť prijateľný kompromis alebo jednoducho nájsť riešenie na počiatočný problém.
    Techniky verbálneho aikida vám môžu byť užitočné nielen pri riešení súčasných, ale tiež budúcich nepríjemných situácií, a to aj v rámci kariérnych záležitostí: napr. na pracovnom pohovore, kedy vám môžu vyčítať hluché miesta v CV, na porade, kde sa pravdepodobne s kolegom dostanete do konfliktu pre jeho výbušnú povahu, alebo na koncoročné hodnotenie s nie príliš tolerantným manažérom.

Tréning sa môže začať: niekoľko základných techník verbálneho aikida

Je dôležité pochopiť, že každá situácia je odlišná a jeden zázračný postup neexistuje. Pozrite si prehľad tých najtypickejších pre firemné prostredie:

  • Sťažnosti kolegu na nové opatrenie šéfa alebo vedenia? Nechajte ich vyventilovať negatívnu energiu. „Keď sa ľudia sťažujú, často vyčkávame, kým skončia. Preto sa tomu bránime. Namiesto toho by sme dotyčného mali podporiť, dať sa do pozície neutrálneho poslucháča, dať im možnosť byť pochopený,“ dodáva Luke Archer. Čiže namiesto prerušenia kolegu slovami: „ale, veď to nie je také zlé!“ mu radšej doprajte určitý priestor vyventilovať sa. Následne môžete ponúknuť svoju podporu pri hľadaní jadra problému a nájsť odpoveď.
  • Kritizuje vás manažér za vašu prácu? Diskusiou dospejete k novému prístupu. „Vôbec tejto prezentácii nerozumiem,“ odvetí bez milosti. Neobviňujte ho, že všetky prezentácie vyzerajú ako vystrihnuté z Wordu 98. Hlboko sa nadýchnite (ten spomínaný vnútorný úsmev), a predtým, ako s pokorou prijímete jeho kritiku, povedzte, že sa „vám už podarili aj lepšie prezentácie“ (vaším cieľom je vyviesť manažéra z rovnováhy, nie sa ospravedlňovať či diskutovať). Potom navrhnite, že prezentáciu prepracujete, alebo sa spýtajte, „ako by ste ju mohli vylepšiť“. Z tejto situácie každý vyjde z hrdo vztýčenou hlavou.
  • Dostáva sa vám neopodstatnených výčitiek od kolegu? Odhodlane hľadajte riešenie. V tomto prípade dotknutá osoba dokáže uznať, že názor toho druhého je úplne alebo čiastočne opodstatnený, no zároveň si zachová svoj uhol pohľadu. „Chápem, že ťa môj mail nahneval, no ak by som nezasiahol, možno by to viedlo k nepochopeniu projektu. Ako to mám nabudúce urobiť, aby sa ťa to nedotklo?“
  • Váš šéf to tentokrát prehnal a horí oheň na streche? Konfrontujte ho. Hoci ide o pacifistickú techniku, verbálne aikido neznamená nechať si všetky urážky, ale skôr upokojiť súpera. Ak útoky zájdu príliš ďaleko, musí napadnutá osoba dať najavo, že rétorika toho druhého je neprijateľná: „Možno som urobila chybu, ale nemusíš sa ku mne takto správať. Takže čakám, kým sa upokojíš a kým sa ospravedlníš.“

Návrat do karantény a k Zoomu počas druhej vlny nezastaví niektorých vašich kolegov pred uštipačnou poznámkou, viac-menej nápadnými posmeškami alebo otvorenou kritikou. Luke Archer hovorí, že takáto špecifická situácia dáva priestor trom pocitom: hnevu, strachu a smútku. Všetky z nich môžu priliať olej do ohňa, no zároveň predstavujú príležitosť preukázať svoju empatiu a hovoriť o pocitoch otvorene, aby sme mohli spoločne napredovať. Práve toto je cieľom verbálneho aikida. Ak ste doteraz boli len okamih od uškrtenia svojich kolegov sediacich na druhej strane pred obrazovkou pre ich neprimerané poznámky, teraz máte v rukách nové zbrane, vďaka ktorým z konfliktov vyjdete múdri a pokojní ako majster Yoda. Predovšetkým si spomeňte na slová Isaaca Asimova, profesora biochémie a autora sci-fi románov: „Násilie je posledným útočiskom neschopných.“

Preložila Zuzana Chovancová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Les thématiques abordées