Umělá inteligence: Jaké nové pracovní příležitosti přinese?

26 déc. 2019

4min

Umělá inteligence: Jaké nové pracovní příležitosti přinese?
auteur.e

Když hovoříme o umělé inteligenci, většina lidí je na vážkách mezi fascinací a obezřetností. Je těžké mít jasný názor na vývoj technologie, která má za cíl vytvořit novou formu inteligence. Někteří umělou inteligenci považují za hrozbu pro pracovní trh, jiní jsou přesvědčeni o tom, že mu naopak pomůže. Slovy Kai-Fu Lee, prezidenta společnosti Sinovation Ventures Artificial Intelligence Institute: „Budeme svědky toho nejrychlejšího skoku, jaký lidstvo kdy zažilo, a nejsme na něj připraveni.“

Aby mohla umělá inteligence fungovat, je v konstrukčním procesu několik kroků, kterými je třeba se řídit. Každá fáze výrobního procesu s sebou přináší pracovní pozice, které dnes ještě neexistují – nebo které vznikly teprve nedávno. V nadcházejících letech bude u těchto pracovních míst po lidech vysoká poptávka. Pojďme se podívat na práce zítřka, které vzniknou v sektoru umělé inteligence.

Designér osobnosti: projektování architektury AI

Na začátku procesu tvorby umělé inteligence musí designér osobnosti přijít s konceptem její architektury.

Vezměte si Alexu nebe Siri, pokud jste je někdy používali. Jejich osobnost nevznikla jen tak náhodou, ale byla vytvořena právě designérem osobnosti. Na toho se obrátíte, pokud chcete vytvořit a zdokonalit způsob, jak tito virtuální asistenti působí na uživatele. V blízké budoucnosti nebudou nástroje jako Alexa a Siri jedinými příklady naší každodenní interakce s AI. Umělá inteligence bude bezpochyby vytvářena na míru potřebám v konkrétních oborech.

Důležitou roli zde budou mít právě designéři osobnosti, jelikož oni budou vytvářet architekturu a algoritmy AI. V podstatě to jsou ergonomové pro umělou inteligenci. Musí položit základy pro AI, aby se vyjadřovala k věci a klient jí rozuměl. Pro práci designéra osobnosti budete potřebovat hluboké znalosti psychologie a nových technologií a schopnost práce s programovacími jazyky – algoritmy by pro vás neměly být žádnou novinkou.

Autor AI: tvorba osobnosti AI

Úkolem autora AI je vytvořit povahu umělé inteligence tak, aby působila co nejlidštějším dojmem.

Podobně jako režisér vdechne život scénáři, autor AI je scenáristou osobnosti umělé inteligence. V úzké spolupráci s designérem osobnosti tato práce obnáší modelování profilu AI pomocí vhodných slovních obratů, chování, tónu hlasu, přístupu atd. Ve skutečnosti je jeho hlavním úkolem vštípit stroji emoce. To není snadný úkol. Aby se umělá inteligence co nejvíce přiblížila člověku, autor AI se jí snaží pomoci vytvořit si s lidmi vztah založený na důvěře.

Autor – na základě představ designéra osobnosti – přivádí profil AI k životu prostřednictvím emocí, jež tuto virtuální osobnost odrážejí. Stejně jako copywriter musí být autor AI odborníkem na marketing, který se dokáže vžít do očekávání budoucích uživatelů. Pro tuto práci jsou nepostradatelnými vlastnostmi kreativita a představivost.

Etik pro umělou inteligenci: dohled nad dodržováním pravidel

Jakmile designér osobnosti a autor AI vytvoří základy umělé inteligence, přichází čas na to potvrdit, že se bude řídit etickými zásadami platnými ve společnosti. Za tímto účelem může firma využít služeb etika pro umělou inteligenci.

Již dnes vyvolává umělá inteligence mnoho etických otázek. Například podle zpráv na serverech Defense One a The New York Times z roku 2018 Google prováděl výzkum na vytvoření etického rámce, který by sloužil při vývoji umělé inteligence pro armádu. Několik etiků pro AI bylo povoláno, aby na tomto vysoce citlivém projektu spolupracovali.

V příštích letech uvidíme masový nárůst výroby umělých inteligencí. Brzy mezi námi budou různé formy inteligence. Vývoj umělé inteligence nás tlačí k tomu, abychom přehodnotili svoje místo tady na Zemi a položili si otázku, kam do této skládačky zapadají stroje. Měly by mít svá práva? Jak moc můžeme umělé inteligenci důvěřovat? Měli bychom si nechat do mozku implantovat čip s umělou inteligencí, jak navrhoval Elon Musk ve svém projektu Neuralink?

Všemi těmito otázkami se etik pro AI zabývá. Obzvlášť významnou roli bude mít především ve velkých technologických firmách, kde bude posuzovat etiku každého učiněného kroku. Ve spolupráci s řídícími a marketingovými týmy bude mít na starosti etiku firmy. Mějte na paměti: etik bude při svých úkolech potřebovat vzdělání v oblasti nových technologií a musí se vyznat v oboru AI.

Kouč AI: v srdci inteligence a učení

Aby se mohla jakákoliv umělá inteligence dostat na trh, musí být autonomní. Tady se dostává na řadu kouč AI.

Aby fungovala efektivně, umělá inteligence potřebuje trénovat. Musí se naučit rozpoznávat předměty, zlepšit svoje porozumění lidského jazyka, naučit se rozlišovat emoce a tak dále. Umělá inteligence bude svůj čas trávit tím, že bude zlepšovat své dovednosti, ale sama to nezvládne. Na to potřebuje kouče. Jeho úkolem je učit platformy umělé inteligence, jak se stát autonomními. AI platformy se budou učit z obrovského množství dat, který jim poskytne jejich kouč.

Několik firem se na tuto oblast již specializuje, jako například OpenAI. Tato společnost nedávno oznámila spuštění Neural MMO – online prostředí vytvořeného pro trénink AI agentů v rámci RPG hry. Umělá inteligence je ve světě videoher obzvlášť užitečná, především pro zlepšení chování nehráčských postav (NPC), jaké potkáte například v PlayerUnknown’s Battlegrounds nebo Fortnite. Kouč AI bude tedy stroje provázet procesem učení. Pro práci kouče AI budete muset perfektně ovládat různé programovací jazyky.

Zprostředkovatel osobních údajů: informace, které můžete vyvážit zlatem

Tzv. „big data“ stojí a padají na osobních údajích. Jakmile umělá inteligence přijde do našich domovů, zprostředkovatel osobních údajů bude údaje analyzovat a starat se o jejich prodej zainteresovaným firmám. Osobní údaje, o kterých bylo v poslední době hodně slyšet, se staly pro firmy a jejich marketingová oddělení klíčové. Osobní údaje umožňují vytvářet reklamní kampaně šité na míru a přesně se zaměřit na vybranou cílovou skupinu zákazníků. V této oblasti již vznikl celý ekosystém a vše naznačuje, že to je pouhý začátek.

Stojí za zmínku, že zprostředkovatel údajů data neshromažďuje přímo od spotřebitele; stačí mu data kupovat od velkých společností, jako je Facebook nebo Google, a poté je přeprodávat příslušným firmám. Zprostředkovatel vezme nezpracovaná data a jejich hodnotu zvýší jejich zpracováním a na základě výsledků křížové analýzy. Podává zprávy, které klientům dovolují přizpůsobit nabídky na základě shromážděných údajů.

Zprostředkovatel údajů potřebuje slušné znalosti v oblasti financí a kryptoměn. Tato práce je v jistém smyslu evolucí role obchodníka. Hluboké znalosti „big data“ jsou samozřejmě velkou výhodou.

Zpráva společností Dell a Institute for the Future odhaduje, že 85 % prací, které budou v roce 2030 běžné, dnes ještě neexistuje. Zdá se, že mimořádně rychlý vývoj nových technologií výsledky této studie jenom potvrzuje. Nahlížet do budoucnosti je velmi obtížné, i když se jedná o budoucnost blízkou, ale jedna věc je jistá: umělá inteligence má před sebou světlé zítřky. Je stále pravděpodobnější, že mladí lidé, kteří se budou specializovat v tomto oboru, budou mít ve své kariéře spoustu dveří otevřených.

Přeložil: Jindřich Klimeš

Foto: WTTJ

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs