Ukažte, co ve vás je: Jak vypracovat a "prodat" svůj úkol u pohovoru

14 juin 2023 - mis à jour le 14 juin 2023

4min

Ukažte, co ve vás je: Jak vypracovat a "prodat" svůj úkol u pohovoru
auteur.e
Eliška Maxová

Redaktorka & překladatelka.

Právě vám přišel dlouho očekávaný e-mail: prvním kolem pohovoru jste prošli. Před druhým kolem ale musíte vypracovat úkol, který si na vás zaměstnavatel vymyslel. Může to být velká výzva, proto v tomto článku zjistíte, na co si dát pozor, na co se zaměřit a co naopak vůbec nikdy nedělat.

ANO: Nastudujte si reálný kontext byznysu a nechte si poradit

Ucházíte se o novou práci a dostali jste zadání k vypracování úkolu. Nejprve se pusťte do hledání informací: Nastudujte si nejen právní omezení nového oboru, ale pokud je to možné, tak také strukturu a tržní pozici firmy, v níž se ucházíte o místo, ať víte, jestli je vaše řešení zadaného úkolu pro firmu vůbec reálné.

Pokud znáte někoho, kdo v podobné firmě či oboru pracuje, určitě vám při vypracování úkolu pomůže, když vám vysvětlí, jak odvětví funguje, jaké jsou jeho právní regulace, kdo jsou klíčoví hráči na trhu apod. Oproti kandidátovi, který si bude vše jen googlit, tak získáte nespornou výhodu.

Pokud se například hlásíte do farmaceutické firmy a máte za úkol zpracovat návrh marketingové kampaně, zjistěte si, jak funguje marketing ve farmacii. Cílí se přímo na spotřebitele, nebo je to spíš business to business? A jaká jsou legislativní omezení lékové reklamy? Pokud bude jádro vašeho projektu billboardová kampaň na lék na předpis, máte problém, protože to je zakázáno.

NE: Nenechte ostatní dělat vaši práci

Nevíte si s úkolem rady, tak se zeptáte svých blízkých, kamarádů, nebo třeba ve statusu na LinkedInu… Jasně, můžete od někoho získat skvělou radu, ale představte si, co by asi dělal HR pracovník od zaměstnavatele, kdyby to náhodou věděl? Pokud vám totiž náborář zadá úkol k vypracování, je to proto, aby si prověřil vaše schopnosti, měkké a tvrdé dovednosti. Zároveň si tím vy sami můžete ověřit, že je pro vás práce, o kterou se ucházíte, ta pravá a zvládnete ji.

Během prezentace navíc zaměstnavatel pravděpodobně odhalí, že práce není z vaší hlavy. A pokud ne? Tříměsíční zkušební doba pro vás bude nekonečná a každý den budete trnout, jestli se to už konečně provalí… Protože se to určitě stane, pravděpodobně hned na pohovoru.

To potvrzuje i Zdeňka Krejčíková ze softwarové firmy CN Group: „Na tohle by si kandidáti měli dát pozor. Když zpracují úkol v nějakém softwaru nebo programovacím jazyce, předpokládá se, že danou technologii ovládají – a je divné, když u pohovoru zjistíme opak.“

ANO: Uveďte osvědčené příklady ze své praxe

Zdeňka Krejčíková z CN Group říká: „Oceňujeme, když je řešení úkolu založeno na reálných zkušenostech, a nejvíce pokud jsou to vlastní zkušenosti kandidáta.“ Ukážete tím, že umíte svoje zkušenosti vhodně využít a zúročit, pokud je tomu situace nakloněna.

Uvádějte proto příklady ze své praxe: řekněte, že podobný problém jste řešili v minulé práci, jak jste ho vyřešili a jestli to fungovalo. Například se vám podařilo určitou marketingovou technikou zasáhnout cílovou skupinu zákazníků, kterou se snaží oslovit i nový zaměstnavatel. Pokud se to bude v dané situaci hodit, připravte si k ruce své portfolio a při prezentaci můžete i něco konkrétního ukázat.

NE: Nestyďte se zeptat

Jakmile dostanete zadání, co nejdříve si jej projděte, abyste se ujistili, že všemu rozumíte a víte, co se od vás očekává. Pokud něco důležitého chybí nebo vám něco není jasné, obraťte se na kontaktní osobu. Je lepší se zeptat a ujasnit si, co se od vás chce, než si zadání špatně vyložit. Dejte si však pozor, aby vaše otázky byly relevantní a k věci.

Využijte e-mail nebo telefon podle toho, jaký kontakt jste dostali. Dejte pozor i na to, kdy budete dotazy týkající se zadání klást – pokud to uděláte večer před deadlinem, nepostaví vás to do nejlepšího světla. U volání navíc platí pravidlo – jen v pracovní době.

ANO: Držte se zadání

Snad nikdo nemá rád lidi, kterých se ptáte na otázky a oni odpovídají na něco jiného. Pokud není výslovně uvedeno jinak, zadání 100% dodržte. Určitě je možné přidat špetku kreativity, „thinking outside the box“ je přece jenom u zaměstnanců oceňovaná kvalita. Ale opravdu jen špetku. Dbejte také na to, ať se vaše kreativita týká toho, co jste dostali zadáno, nepřidávejte si nic navíc.

NE: Neshazujte se

Není nic horšího než uvést svůj úkol slovy „není to asi úplně nejlepší, ale tak něco jsem vymyslel“. Pokud už předem víte, že to není nejlepší, asi nemá cenu tím vším ztrácet čas, ne? Pro vás ani pro zaměstnavatele. Na druhou stranu není ani dobré působit arogantně. Zdeňka Krejčíková z CN Group radí: „Je důležité se umět dobře prodat při pohovoru, nejvíce si ale ceníme lidí, kteří ukážou pokoru.“ Pokora ovšem neznamená ponížené shazování sama sebe!

ANO: Ať to vypadá profesionálně

Dbejte na to, aby odevzdávaný soubor nebo prezentace vypadaly profesionálně. Hezké grafické zpracování a přehlednost jsou důležité. Plusové body můžete získat i tím, že si na webu firmy vyhledáte, jakou má korporátní identitu, jaké používá barvy, fonty apod. Pokud to nedohledáte, můžou vám pomoci aplikace na rozpoznávání fontů (například WhatTheFont) nebo barev (Image Color Picker). Skvělá je aplikace pro mobily a tablety Adobe Capture, která rozpozná obojí a dokáže toho ještě mnohem víc. Potom si vytvořte powerpointovou nebo wordovou šablonu, která bude vypadat jako oficiální materiál firmy. Další možností, kam práci nahrát, jsou webová portfolia – ale nepublikujte práci veřejně!

NE: Neexperimentujte s formáty

Odevzdáváte? Pokud to není v zadání přímo specifikováno, odevzdejte soubor v PDF. Do PDF můžete exportovat jak z Powerpointu, tak z Wordu nebo z Excelu a aplikací Adobe. Je to jediný uzavřený formát, který vyhovuje různým ISO standardům – a máte jistotu, že zaměstnavatel uvidí přesně to, co vidíte vy.

ANO: Připravte se na formát prezentace

Tak, a máte hotovo, vypracováno, odevzdáno. V některých případech může však být součástí celého procesu i vaše prezentace vypracovaného úkolu. Pokud měl náborář příležitost se na výsledek vaší práce podívat předem, během prezentace postačí, když jej stručně vypracovaným úkolem provedete a zdůrazníte místa, která považujete za klíčová.

Zvažte, jakým formátem bude prezentace probíhat – naživo, nebo online? Kdo totiž není na online komunikaci v práci úplně zvyklý, může být z prvního důležitého online callu nepříjemně překvapen, protože to opravdu je úplně jiný zážitek. Připravte se na to, že budete mluvit do počítače, do ticha, s minimální interakcí s druhou stranou.

Buďte také připraveni na případné otázky nebo zpětnou vazbu. Náborář vám může záměrně sdělit několik připomínek, aby si ověřil, jak reagujete na feedback a kritiku, což patří mezi důležité měkké dovednosti. Snažte se v takovém případě reagovat otevřeně, pozitivně a své odpovědi formulujte jasně.

NE: Neopozděte se

Zní to jako samozřejmost, ale je lepší to zopakovat: poslat úkol včas a přijít včas na pohovor je extrémně důležité. Zaměstnavatelé chápou, že jste pravděpodobně plně vytíženi jinou prací, a tak odevzdání úkolu poslední den neznamená, že jste flink – tak nespěchejte a nesnažte se úkol odevzdat co nejdřív za cenu kvality.

Pokud svůj úkol budete prezentovat, snažte se dorazit v daný čas. „U nás oceňujeme to, když přijde kandidát včas – ani dříve, ani později,“ říká Zdeňka Krejčíková. Pokud na místo dorazíte s velkým předstihem, běžte se ještě na chvíli projít, budete pak více v pohodě a působí to lépe než půl hodiny nervózně sedět na recepci. Jen se prosím neztraťte, ať pak nepřijdete zase pozdě!

Foto: Thomas Decamps zWelcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Les thématiques abordées
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs