7 typů lidí na povinném home-office

08 avr. 2020

3min

7 typů lidí na povinném home-office
auteur.e
Marlène Moreira

Journaliste indépendante.

V důsledku koronavirové pandemie musela celá řada firem přistoupit k naprosto neobvyklým opatřením. Mnoho lidí se muselo rozloučit se zaběhnutou denní rutinou a místo toho musí nyní přizpůsobit své pracovní postupy, mezilidské vztahy i každodenní povinnosti životu v home-office. Každý se s touto novou realitou vypořádává jinak. Někteří zůstávají celý den v pyžamu, jiní zase nestačí přebíhat od přebalovacího pultu k powerpointovým prezentacím. Podívejte se na 7 profilů osob, které jsou nuceny pracovat z domova. Smích je totiž ten nejlepší lék!

Ten, kdo zapomněl, jak se slušně oblékat

Tepláky, legíny, nebo kalhoty od pyžama? To je pro pracovníka č. 1 ten největší oříšek, který je každý den potřeba rozlousknout. Ležérní styl oblékání ale maskuje, jak se dá. První den home-office si na ranní videokonferenci oblékl perfektně vyžehlenou košili. Až nečekaný pohyb webkamery odhalil ostatním účastníkům gumu od kalhot, ne nepodobných pyžamu. Po téhle nehodě už webkameru nikdy nezapnul – s vysvětlením, že nemá dost silnou wifi. Ale když jste na něj předevčírem narazili ve Fortnite, nezdálo se, že by měl slabý signál… Ale protože jste se ve hře potkali v 15.00, nakonec jste se dohodli, že to bude vaše tajemství.

Ten, kdo se snaží pracovat stejně jako dřív, jenže má doma dvě děti

Upřímně si myslel, že se bude prostě dál věnovat rozdělané práci, jako by se nic nezměnilo. S tímhle kolegou jsou telekonference nejvtipnější: „Jak jsem již našemu německému partnerovi vysvětlil, převratný způsob řešení tohoto problému nám umožní… MATES, OKAMŽITĚ POLOŽ TU KOČKU, NEBO TĚ SEŘEŽU… získat výhodné postavení na trhu.“ Jeho odhodlání je sice obdivuhodné, ale slabý tik v oku nenechá nikoho na pochybách: Víc než tři týdny to nemůže vydržet.

Ten, kdo je totálně na dně

Chybí mu pravidelný brainstorming, reporting i coffeebreaking. Bez své každodenní dávky anglicismů a přesčasů je jako tělo bez duše. Po dvou dnech home-office začal pořádat meetingy se svou kočkou. Bohužel se ale těžce neshodli a nebylo možné odhlasovat tři nejlepší značky granulí. Ale v této oblasti bude mít pracovník č. 3 ještě možnost provést rozsáhlý research, protože místní pizzerie už k němu domů jídlo nedováží – od té doby, co si v touze po sociální interakci objednal dovážku osmkrát za večer.

Ten, kdo je stále ve fázi popření

Otevřel si kancelář v obýváku, prostoru mezi umyvadlem a pračkou teď říká „relaxační zóna“… Dokonce si koupil podřadnou kávu, aby mu připomínala chvíle ve firemní kuchyňce. Jako jediný zatím nepochopil, že home-office je synonymem pro vstávání v poledne, a tak má každý den nařízený budík na 7.30. Jako by se nic nezměnilo. Dá si sprchu, vybere si kravatu, aby se mu hodila ke košili, a připraví si oběd do krabičky. Ten pak sní u počítače, aniž by si ho ohřál, plastovými příbory. Zvyk je železná košile. Máte podezření, že si dokonce na YouTube vyhledal playlist „zvuky kanceláře“, a ten si každý den přehrává.

Ten, kdo panikaří

Minulý týden vyskakoval metr do vzduchu, když jste během videokonference kýchli. „DO LOKTE, DO LOKTE!!!“ vykřikoval na celé kolo, až z toho kolegyně Michaela dostala téměř infarkt, protože si nastavila hlasitost sluchátek na maximum. Pak si dal dva panáky antibakteriálního gelu a oznámil, že už bude s ostatními komunikovat jen přes e-mail. Jenže zanedlouho se z televize dozvěděl, že klávesnice a obrazovky telefonů jsou semeništěm bakterií. Proto se rozhodl, že bude psát lokty. Jdfe tro ztuhja, alew tro nevadfí.

Ten, kdo vyrazil do války

Netoleruje žádné ulejvání. Nastolil vojenský režim a požaduje ode všech jeho dodržování: ranní nástup, polední raport, večerní hlášení. Menší objem práce kompenzuje tím, že už roztřídil všechny svoje e-maily a dodělal všechny resty za poslední tři roky. Krom toho vám ve volných chvílích mezi prováděním archeologických vykopávek v inboxu náhodně volá po Skypu a bedlivě sleduje vaši reakční dobu. „8 minut? Co tě tak zdrželo, prosím tě? Příště musíš odpovídat daleko rychleji!“ Už si ani nemůžete nahlas postěžovat v bezpečí domova, protože ten blázen je schopen vám v obýváku namontovat odposlech.

Ten, kdo de facto odchází do předčasného důchodu

Předstírá však stále vysokou pracovní morálku. Na dálku se ale jeho pracovitost a ochota trochu podobají zásobám roušek: určitě existují, ale nikdo vlastně neví kde. Mezi ranní jógou, opakovaným sledováním všech řad Hry o trůny a odpoledním šlofíčkem si nějak nemůže najít čas na to, aby pokračoval v rozdělané práci. Na e-maily odpovídá maximálně dvakrát denně, během čekání, než se načte další epizoda seriálu. Jednou za čas také zamele myší u počítače, aby na Skypu svítil zeleně a budil tak zdání aktivity.

Přeložila Barbora Stolínová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Les thématiques abordées
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs