Zoom fails aneb co jste nikdy nechtěli vidět

02 déc. 2020

5min

Zoom fails aneb co jste nikdy nechtěli vidět
auteur.e
Marlène Moreira

Journaliste indépendante.

„Promiň, ale asi sis zapomněl vzít kalhoty…“ Asi byste nečekali, že i taková věta může zaznít během pracovní porady, co? Od jara, kdy začalo Česko hromadně objevovat radosti a strasti práce na dálku, není o trapasy a vtipné historky z videokonferencí na internetu nouze. Přečtěte si o nešťastných náhodách i obřích nehodách našich čtenářů.

Fail č. 1 – Nevhodná kniha v dohledu

Pink! Příchozí sms: „Hele, víš o tom, že máš za sebou v knihovně Kámasútru?“ Tak přesně tuhle zprávu dostala Saša od jedné kolegyně během páteční týmové porady. Zděšený výraz brzy vystřídalo pobavení a pro Sašu i její kolegyni bylo po zbytek schůze takřka nemožné udržet vážnou tvář. Co začalo omezení volného pohybu, Saša pořádá pracovní hovory ze svého pokoje… Takže kamera krásně zabírá celou knihovnu. „Máme v práci dobrý a mladý kolektiv, takže mi to přišlo spíš k smíchu. Stejně jsem pak ale Kámasútru přendala, aby nebyla vidět. Zajímalo by mě, kolik lidí si toho všimlo a nic mi neřeklo. Vždyť na home office jsme byli všichni už skoro dva týdny a porady přes Zoom máme několikrát týdně…“ vypráví Saša. Přišla na to řeč až v červnu, na rozlučkovém večírku jiného kolegy. „Zeptal se mě, jestli jsem to tam vystavila schválně,“ vzpomíná Saša. „Nakonec jsme se tomu všichni zasmáli. Jak jsem zjistila, pár lidí si té knihy fakt všimlo a mysleli si, že ji tam mám naschvál, jako vtip. Vedoucí si toho nikdy nevšimla, ale když to slyšela, dost ji to pobavilo.“ Konec dobrý, všechno dobré.

Fail č. 2 – Neúmyslný coming-out

Povědět o své sexuální orientaci v práci je jedna věc. Ale svěřit se rodině, to je věc druhá. Rodiče Alice neměli tušení, že jejich dcera žije s přítelkyní. „Naši jsou hrozně konzervativní. Sice už jsme párkrát zabrousili na téma asistované reprodukce nebo práv homosexuálů, ale nikdy jsem se jim nepřiznala, že se mě to konkrétně týká.“ Ale to se všechno mělo změnit. Stačila jedna osudová telekonference.

Alice seděla s počítačem na terase, bez sluchátek, a vyměňovala si se šéfem nejčerstvější novinky. „Všichni v práci věděli, že jsme s přítelkyní uzavřeli registrované partnerství pár dní před začátkem omezení volného pohybu. Šéf mi to samozřejmě přál, a tak na to sám stočil rozhovor a zeptal se: ‚Tak co, jste se ženou obě doma na home office?‘ Táta stál zrovna pár kroků ode mě. Okamžitě jsem vypnula zvuk, ale bylo mi jasné, že to slyšel. Rychle jsem napsala šéfovi zprávu do chatu, aby věděl, co se děje. Bylo mu tak trapně!“

Ten samý den při večeři se na to otec Alice zeptal: „Bylo to příšerné. A navzdory všemu, co se ten den rodiče dozvěděli, stále celou situaci popírají. Myslí si prostě, že je to jen taková fáze. Já ale vím, že jsem aspoň zasadila semínko pochybností, a to je plus.“ Alice to šéfovi nijak nevyčítala, myslel to přece dobře. Ale raději ostatní kolegy varovala, aby příště na tohle téma nezaváděli řeč. „Dneska se tomu směju. Kdo by to byl řekl, že se to rodiče dozví zrovna od mého šéfa?“

Fail č. 3 – Přistižena při hledání nové práce

Krize nekrize, Marie se rozhodně nechystá měnit své plány: už dávno se rozhodla, že se začne poohlížet jinde. I když teď tráví home office u rodičů, čeká ji první pracovní pohovor s jedním brněnským start-upem, který nevypadá vůbec špatně. Ale jako na potvoru dostane od vedoucího pozvánku na telekonferenci, která se má konat ve stejný čas. „Byla to porada, která se mě zas až tolik netýkala, a tak jsem se rozhodla, že tam budu na začátek a pak budu předstírat problémy s připojením a nenápadně se vytratím, abych mohla absolvovat ten pohovor. Vzhledem k tomu, jak nespolehlivý byl Zoom na začátku krize, to nebylo nic podezřelého.“ Že to zní jako dokonalý plán? Ne tak docela. Kolem procházející bratr se totiž Marie zeptal, proč vypadá tak nervózně. „Měla jsem za to, že mám vypnutý mikrofon. Takže jsem mu řekla, že se bojím pohovoru, který začíná za pár minut.“ Vedoucí najednou zmlknul. Rozhostilo se trapné ticho. Marie si uvědomila, že má zapnutý mikrofon.

„Dělala jsem jakoby nic, kolegové po chvíli pokračovali v přerušeném rozhovoru a já jednala podle plánu: odpojila jsem se a dokončila pohovor. Po celém tom zážitku jsem samozřejmě nebyla úplně v nejlepší formě. Ale naštěstí všechno dobře dopadlo a přijali mě!“ O několik týdnů později – aniž by se k incidentu předtím kdokoli z kolegů či nadřízených vracel – podala Marie výpověď, což nikoho nepřekvapilo. „Alespoň jsem měla skvělou historku, kterou jsem mohla vyprávět na uvítacím večírku v nové práci,“ dodává.

Fail č. 4 – Za vším hledejte psa…

David patří mezi ty šťastlivce, co si home office užívají z domu s terasou a se zahradou. Rád toho využívá a pracuje venku, užívá si při tom čerstvého vzduchu a sluníčka. Jednoho dne měl strategickou prezentaci pro své klienty. „Moje žena pracovala u stejného stolu, naproti mně. Najednou koukám, že na mě divoce gestikuluje, napůl panicky a napůl pobaveně,“ vypráví David. Pantomima v Aktivitách mu nikdy nešla, a tak neměl jinou možnost, než prostě dál pokračovat v prezentaci. O pár sekund později mu přišla zpráva na WhatsAppu. „Žena mi poslala fotku, jak sedím za počítačem… A za mnou je pes, který zrovna vykonává potřebu na zahradě…“ David se nikdy nedozvěděl, jestli si jeho klienti všimli této psí intimní chvilky, nebo ne. „I kdyby, tak se tomu určitě zasmáli, ne? Každopádně o tom nikdy nemluvili a my se ženou jsme se po skončení schůzky docela dost nasmáli, dodal David.

Fail č. 5 – Manžel v herním opojení

Matylda pracuje už tři roky ve stejné firmě a nedávno přestoupila do jiného oddělení, a tak se chce v novém kolektivu dobře uvést. Manžel Matyldy má zkrácenou pracovní dobu, a tak chodí do práce jen tři dny v týdnu. Poslední dobou se tak trochu vrátil do svých dětských let a zase začal hrát videohry. „Většinou je u toho zticha, prostě zavřu dveře do obýváku a vůbec o něm nevím. Ale zrovna ten den prohrál a já ho slyšela nadávat protihráči.“ Matylda nemohla odejít ze schůze, proto mu diskrétně poslala smsku… On si ji ale nepřečetl. Zrovna ve chvíli, kdy se měla ujmout slova a představit projekt, na kterém pracovala několik týdnů, jejímu manželovi úplně bouchly saze. Začal nadávat jak dlaždič. Modlila jsem se, aby to kolegové neslyšeli… Ale nebylo mi to nic platné.“ Vedoucí Matyldu s úsměvem přerušil a navrhl, aby s prezentací začala znovu, až bude klid. „Naštěstí to všechny spíš pobavilo. Ale vzhledem k tomu, že jsem se teprve nedávno vrátila z mateřské, tak asi čekali plačící dítě, a ne dospělého muže, jak nadává při Call of Duty,“ vypráví Matylda.

Fail č. 6 – Chvilka nedovoleného uvolnění

„Měl jsem videohovor se zákazníkem, počítač mám v obývacím pokoji. Začalo to klasicky – pozdrav, úvodní banality, pak představení projektu,“ popisuje Roman. Sdílel se zákazníkem obrazovku, co nejprofesionálněji dokončil prezentaci a pak předal slovo kolegovi, který měl na starosti technické detaily. Protože byl přesvědčený, že v režimu sdílení obrazovky je kamera vypnutá, udělal si vedle na balkóně pohodlí se vším všudy: kávička, cigaretka, sluneční brýle a druhá židle, na kterou si položil natažené nohy. „Poslouchal jsem jen na půl ucha, hrál jsem si s telefonem a pokuřoval jsem.“ Když schůzka skončila a klient zavěsil, Roman si uvědomil, že kamera byla zapnutá celou dobu. „Ten člověk už se na nás nikdy neobrátil, ani se nám neozval. Asi nabyl dojmu, že nejsme dost seriózní. Byla to moje chyba… Ale mohlo to být i horší, ne? Taky jsem mohl jít s tím počítačem na záchod!“

Přeložila Barbora Stolínová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.