Stěhování se za prací: velký krok jménem relokace. Jak ti firma může pomoct?

26 sept. 2019

2min

Stěhování se za prací: velký krok jménem relokace. Jak ti firma může pomoct?

Sbalit si kufr a odstěhovat se do cizí země za prací není pro každého. Dostaneš-li ale pracovní nabídku, která se nedá odmítnout, nezbývá než posbírat odvahu, rozloučit se a vyrazit do neznáma. Své o tom vědí v SEMrush, ve společnosti, která sídlí v Praze a působí v Evropě, Asii i Americe. Jejich tým je skutečně mezinárodní a většina zaměstnanců se do Prahy přistěhovala právě za prací. Relokace je u nich na denním pořádku a nutno uznat, že ji mají zvládnutou na jedničku.

Relokace nanečisto

Pravidlo číslo jedna zní: zaměstnanec se do Prahy nestěhuje sám, vždycky má možnost vzít si s sebou rodinu. Že firma celé rodině pomáhá s vyřízením dokumentů na úřadech, je samozřejmost. To se navíc týká nejen partnera a dětí, ale i domácích mazlíčků. Když rodina, tak kompletní.
Protože si v SEMrush dobře uvědomují, jak velký je to pro rodinu krok, nespěchají na rozhodnutí. Každý má možnost si život v Praze vyzkoušet nanečisto ještě předtím, než se pro relokaci rozhodne.

A to opět s celou rodinou.

Všichni společně si zkusí, jaké je to bydlet v České republice, jak by vypadaly jejich všední dny, jaké jsou tu školy a školky, i jak by rodina mohla trávit volný čas. Kromě toho si vyslechnou zkušenosti a názory již relokovaných zaměstnanců. Až potom se rozhodnou, jestli je pro ně stěhování za prací to pravé.

Pomoc s hledáním bydlení

Najít si ideální domov je velká výzva i pro ty, kteří se v České republice narodili a neexistuje mezi nimi a realitními makléři jazyková bariéra. Natož pak pro někoho, pro koho je čeština španělská vesnice.

V SEMrush proto všem novým zaměstnancům pomohou s hledáním bytu nebo domku, který bude splňovat jejich představy. Než se to podaří, poskytnou jim dočasné bydlení. Není nic horšího, než se přestěhovat do cizí země a první dny nebo měsíce trávit na ubytovně.

Kurzy češtiny a další aktivity

I když většina zaměstnanců SEMrush k práci češtinu nepotřebuje, hodí se ji alespoň částečně ovládat, aby se člověk domluvil v obchodě, u doktora nebo prohodil pár slov se sousedkou v důchodu. Znalost místního jazyka člověku pomůže cítit se v nové zemi mnohem lépe. Každý má proto možnost zapsat se na kurzy českého jazyka a zkusit proniknout do temných zákoutí české gramatiky.

Kromě kurzů češtiny všichni zaměstnanci a jejich rodinní příslušníci dostanou příspěvek na další aktivity, které (a teď pozor!) nesmí souviset s prací. Je jedno, jestli se jedná o kurz vaření, školu potápění nebo třeba masáže. Důležité je umět si odpočinout od pracovních povinností, odreagovat se a najít si nějaké hobby.

Jako jedna velká rodina

Když už člověk opustí přátele, je potřeba si vytvořit nové kontakty. SEMrush proto pomáhá zaměstnancům a jejich rodinám, aby se lépe poznali i mimo pracovní dobu a utvořili si mezi sebou přátelské vztahy. Pravidelně pořádají například večer deskových her nebo se scházejí na oslavy Vánoc, Halloweenu a dalších svátků.

Každý rok v červnu zase všichni společně i se svými rodinami vyráží na celý víkend do přírody. Jako když jede parta kamarádů na chalupu. Během víkendu plného aktivit tak kolegové poznají nejen sebe navzájem, ale i partnery a děti.

Žádná z těchto akcí není povinná, přesto na ně téměř všichni jezdí. Kolegové jsou si vědomi, že se mimo pracovní prostředí poznají daleko lépe, než by to kdykoli šlo mezi čtyřmi zdmi kanceláře. Jednotlivé rodiny se potom navzájem navštěvují, přátelí se a tráví spolu čas i mimo práci.

Komunikace s úřady i návštěva lékaře

I když zaměstnanec studuje poctivě, v SEMrush chápou, že česky se člověk nenaučí ze dne na den. Proto je vždy po ruce někdo, kdo pomůže vyřídit běžné záležitosti, jako je telefonát do školy, návštěva lékaře nebo komunikace s úřady. Kolegové z HR navíc rádi vyřeší i nenadálé situace, třeba prasklé potrubí v bytě.

Protože si spousta zaměstnanců na začátku prošla stejným procesem, všichni jsou připraveni podat pomocnou ruku. To dělá z obyčejných kolegů ty pravé přátele.