Start-up vs. korporát: Co pro vás bude to pravé?

07 sept. 2022 - mis à jour le 07 sept. 2022

3min

Start-up vs. korporát: Co pro vás bude to pravé?
auteur.e
Marlène Moreira

Journaliste indépendante.

Malá, nebo velká firma aneb opravdu na velikosti záleží? Tuhle otázku si pokládají studenti i čerství absolventi stojící na prahu pracovní kariéry, poprvé nahlížející do nelítostného světa pracovních příležitostí. Ale univerzální odpověď neexistuje. Všechno totiž závisí na tom, jaké jsou představy a očekávání osoby, která se ptá. Podle čeho tedy vybírat? Jak se správně rozhodnout? Stačí si ujasnit několik rozdílů, které jsou níže shrnuty do čtyř klíčových oblastí.

1. Možnosti rozvoje a interního vzdělávání

Velká firma:

➕ Máte-li předem jasný plán kariérního postupu, můžete rychle pokračovat směrem vzhůru. Ve velkých podnicích je zpravidla možné měnit obory, pobočky, nebo dokonce země působení a postupně šplhat po kariérním žebříčku. Nabídka školení pro zaměstnance bývá široká a přímo vybízí k neustálému zdokonalování.

➖ Někdy je ale těžké se ve stojatých vodách velkého podniku prosadit a protlačit své nápady do popředí. Služební věk mívá větší váhu než talent. Kariérní postup do velké míry závisí na dobré vůli (či rozmarech) přímých nadřízených.

Start-up:

Chybami se člověk učí. Ve start-upu vás hodí do vody, ať si plavete. Můžete si hrát s vlastními nápady, poměřovat se s ostatními, neustále hledat nové výzvy. To, jak se budete rozvíjet a jaké nové pozice se vám v budoucnu naskytnou, záleží na úspěchu či neúspěchu firmy.

➖ Naprostá volnost ale může vést k rychlému dosažení osobního maxima. Bez moudrých a zkušených kolegů, od kterých byste se mohli něco přiučit, můžete trochu tápat v pracovních postupech a cílech. Budete muset riskovat a smířit se s občasným omylem. Vaše přežití bude záležet spíš na samostatnosti než na kvalitě vaší práce.

2. Náplň práce

Velká firma:

➕ Přesně víte, jak si stojíte. Pracoviště má jasně stanovená pravidla, každá pracovní pozice má jasné úkoly a vy přesně víte, co máte dělat. Stačí dva tři roky a už budete mít dostatek zkušeností, abyste se podíleli na velkých mezinárodních zakázkách, spravovali štědré rozpočty a dohlíželi na celý tým.

➖ Ale strategie firmy a velká rozhodnutí zůstávají vždy zcela v rukou nejvyššího managementu a vedení. Jen výjimečně se budete moci vyjádřit k tomu, co čeká ve firmě vás, vaše projekty nebo váš tým.

Start-up:

➕ Když nemáte nikoho pod sebou ani nad sebou nebo když pracujete v malém kolektivu, musíte se hodně rychle zorientovat sami. Je nepravděpodobné, že budete skutečně dělat práci, na kterou jste byli najati, a musíte se umět flexibilně přizpůsobit. Pokud nastoupíte do úspěšně rostoucího start-upu, máte velkou šanci, že brzy získáte vysoké a důležité postavení.

➖ Ale velké nároky mohou způsobit velký stres. Kolegové vám možná budou automaticky zcela důvěřovat a ani vás nemusí kontrolovat. Takže ponesete odpovědnost jak za úspěchy, tak i neúspěchy firmy.

3. Plat a benefity

Velká firma:

➕ Nástupní plat v korporátu bývá vyšší než v malých firmách. Také je často doplněn o další finanční výhody: zaměstnanecké akcie, příspěvky na pojištění, třináctý plat apod. Některé velké společnosti nabízejí také různé benefity, jako jsou Multisport kartičky, stravenky, nebo dokonce firemní školky…

➖ Může se ale stát, že budete zařazeni do platových tabulek podle toho, jaké je vaše dosažené vzdělání. Pokud se vyznáte, můžete se v platových tabulkách krásně posouvat vzhůru, ale z jejich sloupečků stejně nikdy definitivně neuniknete.

Start-up:

➕ Osobní angažovanost se vyplácí. Start-upy svým zaměstnancům někdy nabízejí podíl ve firmě nebo opce na akcie. A to nemusí být vůbec špatný obchod, za předpokladu, že se bude jednat o ziskový podnik.

➖ Start-upy ale současně doprovází určitá nejistota, co se finanční stability týče. Nástupní platy nejsou tak atraktivní, ačkoliv se vyžaduje nadstandardní osobní angažovanost. Zaměstnanecké benefity jsou omezené nebo vůbec žádné. Pracovat pro start-up, to znamená investovat do projektu, který nemusí uspět: nikdo vám nemůže zaručit, že o svou práci nepřijdete.

4. Pracovní atmosféra

Velká firma:

➕ Každý den má svůj řád a rozvrh se musí svědomitě dodržovat. Přestávky na kávu jsou věcí posvátnou. Jsou skvělou příležitostí navázat rozhovor s kolegy z různých oddělení a těžit z jejich dlouholetých zkušeností ve firmě i v oboru. Díky pravidelným školením a teambuildingům se sblížíte s kolegy i mimo pracoviště, aniž byste museli propojovat soukromý a pracovní život.

➖ V podniku platí jasná a neměnná hierarchie. Od vás se očekává, že nebudete vystupovat z řady. Vztahy na pracovišti, dress-code, všechno má svůj pevně stanovený řád.

Start-up:

➕ Kolektiv malé firmy má plné právo říkat si „kmen“ v původním slova smyslu. Budete tu mít pocit, že jste jedna velká rodina, která zažívá společná dobrodružství. Atmosféra bývá neformální a uvolněná, s menším důrazem na rozdíly v postavení. Dress-code má mnohem volnější pravidla, po práci se většinou zajde hromadně na skleničku a po obědě si klidně můžete střihnout fotbálek proti šéfovi.

➖ Jakmile se ale z kolegů stanou kamarádi, začne být těžké oddělovat pracovní a osobní život. Z práce se stává intenzivní osobní zážitek, a musíte se proto připravit na to, že emoce se budou střídat jako na houpačce.

Takže, start-up nebo korporát?

Světy velkých a malých firem se ale naštěstí čím dál víc přibližují a propojují. Objevují se kombinace obou (start-upy zakládané pod záštitou velkých společností nebo v rámci inkubátorů pro začínající firmy, korporáty s moderními pracovišti kopírujícími atmosféru start-upů). Jak je vidět, každý zaměstnavatel se snaží využít to nejlepší z obou alternativ.

Takže se hlavně pořádně zamyslete nad tím, v jakém prostředí dosáhnete vysněného cíle. Chcete spíš neřízený růst, nebo metodický postup v jasně strukturovaném prostředí? Záleží to na vás – na vaší povaze, pracovní morálce i motivaci. Roztočte kolo štěstěny!

Přeložila Barbora Stolínová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Les thématiques abordées
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs