Ako sa v práci vyrovnať so smútkom zo straty blízkeho človeka?

21 mai 2020

4min

Ako sa v práci vyrovnať so smútkom zo straty blízkeho človeka?
auteur.e
Courtney Gerring

Digital marketing and communications consultant

Smútok zo straty blízkeho človeka je niečo, na čo nemyslíme, kým sa nám to nestane. Samozrejme, že strata blízkeho je skľučujúca, ale život ide ďalej a po určitej dobe sa musíme vrátiť do práce. Spracovávanie smútku na pracovisku je bežným javom. Pre viac ako 40 % Slovákov predstavuje najťažšiu stratu úmrtie rodičov. Napriek tomu sa však v rovnakej štúdii paliatívnej medicíny ukázalo, že väčšina psychickej podpory a empatie sa ľuďom dostáva len v rodinných kruhoch a jediný deň voľna, na ktorý majú zvyčajne nárok, aby sa mohli zúčastniť pohrebu, rozhodne nie je dostačujúci. Rozprávali sme sa s expertmi, ktorí vám poradia, ako sa na pracovisku vyrovnať so smrťou milovanej osoby.


Priemerne tretinu svojho života trávime v práci. A k tomu nerátame firemné večierky, kolegov, ktorí sa stanú našimi dôverníkmi, a prácu z domu. Niet divu, že hranice medzi našimi profesijnými a osobnými životmi sa čoraz viac stierajú. Podľa firemnej psychologičky smútok prichádza aj odchádza v čase, keď to najmenej čakáme. Je úplne v poriadku dostať ho zo seba von. „Predstava, že pracovisko je čisto pracovným miestom je už dávno zastaraná,“ tvrdí. „Trávime veľmi veľa času na pracovisku, v kancelárii a s kolegami. Je preto dôležité podeliť sa s nimi aj o svoj súkromný život a požiadať ich o pomoc v čase, keď to najviac potrebujeme.“

Môžem si vziať voľno?

Čo sa týka pracovného voľna v dôsledku úmrtia blízkej osoby, existuje len jedno nariadenie, ktoré zamestnávateľom predpisuje, aby umožnili zamestnancom v tomto prípade využiť platené voľno. Podľa Zákonníka práce smie zamestnanec požiadať o platené voľno v deň konania pohrebu a o deň viac, ak pohreb sám plánuje. Oba prípady platia však len v prípade úmrtia najbližších rodinných príslušníkov, prípadne osôb, s ktorými zamestnanec v čase ich úmrtia žil v jednej domácnosti.

Výnimku predstavuje úmrtie manžela/manželky či dieťaťa. V tomto prípade má zamestnanec okrem voľna v deň pohrebu nárok aj na ďalšie dva dni plateného voľna.

Dôležitá je komunikácia

Udržujte svojho zamestnávateľa v obraze. Mnohí manažéri absolvovali špeciálny tréning a postupujú podľa osvojených pravidiel. Psychologička verí, že prístup zamestnávateľa môže mať na proces smútenia obrovský vplyv. „Človek, ktorý práve prechádza stratou blízkej osoby, tento proces prežije pravdepodobne oveľa zdravším spôsobom, ak mu nehrozí strata zamestnania,“ vysvetľuje.

Porozprávajte sa so svojím nadriadeným otvorene o tom, či chcete ostať v kontakte s kolegami, či si prajete, aby o tom vedeli a aby vás kontaktovali. Musíte sa tiež rozhodnúť, kedy sa vrátite do práce na základe pravidiel vašej firmy a okolností. Manažér vám tiež môže poskytnúť flexibilnú pracovnú dobu, prípadne vás môže stiahnuť z veľkého projektu, ak sa na to necítite. Tiež sa uistite, že budete mať príležitosť dostávať pravidelný feedback – síce sa do práce budete musieť vrátiť, ale smútok len tak zaradením sa do pracovnej rutiny nezmizne a môže ovplyvniť váš pracovný výkon na veľmi dlhú dobu.

Doprajte si čas

Neexistuje správny spôsob smútenia. Je to individuálny proces, ktorý každý z nás prežíva inak. Psychologička vysvetľuje: „Dobrým odrazovým mostíkom je uvedomenie si, že smútok je proces, ktorý človeka navždy zmení. Rovnako tomu pomôže aj vedomie, že udržať si kvalitného zamestnanca je lepším obchodným ťahom než dodržiavanie prísnych a nadľudských očakávaní.“

Postavte sa smúteniu čelom

Smútok je proces a existuje niekoľko fáz a emócií spojených s každou jeho časťou. Kolegovia a manažéri však potrebujú krátky prehľad o tom, v ktorej časti tohto procesu sa nachádzate. Marketingová riaditeľka Jana nedávno stratila svojho otca. „Pochopila som, že nemusím byť hneď ok.” Zároveň je však úplne v poriadku, ak sa vám podarí z času na čas zažiť deň, keď sa cítite dobre. Prijímajte každý deň tak, ako príde.

Neskrývajte svoje emócie

Permanentné skrývanie či potláčanie emócií môže mať zničujúce následky. Psychologička potvrdzuje: „Je dôležité uvedomiť si svoje emócie, a to aj v práci.“ Ak sa potrebujete vyplakať, vyplačte sa. Marketingová riaditeľka Jana hovorí: „Buďte k sebe prvých pár mesiacov ohľaduplní.“ Jej najspoľahlivejšia rada? „Majte sami so sebou trpezlivosť. Precíťte všetky svoje pocity. Keď budete mať pocit, že potrebujete spracovať to, čo práve cítite, doprajte si pauzu a choďte na prechádzku. Jediný spôsob, ako sa vyliečiť, je nebáť sa svojich emócií.“

Vypnite svojho vnútorného kritika

V čase najintenzívnejšieho smútenia buďte k sebe ohľaduplní. Pokojne si doprajte ďalší kus koláča alebo choďte poobede von na prechádzku. Niekedy potrebujeme trochu rozmaznávania sa, aby sme sa preniesli cez ťažšie dni. Vždy sa snažte nájsť spôsob, ako si udržať motiváciu. Psychologička súhlasí: „Je úplne v poriadku, ak budete sebecky myslieť v prvom rade na seba, pretože sotva zvládate prežívať. Váš smútok nikto nemeria a nemonitoruje.“

Ak je to potrebné, vyhľadajte pomoc

Nájdite niekoho, s kým sa budete cítiť komfortne. Smútok je jednou z najťažších ľudských pocitov. Zároveň však odhaľuje pravdy a emócie, o ktorých sme ani nevedeli. Skúsený terapeut môže pomôcť jednotlivcom dostať sa cez intenzívne emócie a prekonať prekážky, ktoré im bránia v pokroku. Je to tiež príležitosť porozprávať sa s niekým, kto vám pomôže vnímať svetlo na konci tunela.

Ako pomôcť kolegovi?

Ak váš kolega prechádza stratou blízkeho, je dôležité dať mu najavo, že ste tu pre neho. Postupujte však opatrne. Nie každý túži po ľútosti a chce o tom hovoriť. Psychologička dosvedčuje: „Zamestnávatelia by sa mali u zamestnanca informovať, čo potrebuje a čo vníma ako podporu. Nemali by merať všetkých rovnakým metrom.“ Ubezpečte ich, že majú vašu podporu, a to bez odsudzovania a nátlaku. „Je dôležité byť extra ohľaduplní k človeku, ktorý prechádza smútkom a stratou blízkeho. Začleňte ich do aktivít a rozhovorov, ale nenúťte ich, aby niečo robili, a neposkytujte im rady. Dajte im najavo, že ak vás budú potrebovať, ste tu pre nich. Buďte priamočiari a autentickí,“ radí psychologička.

Život prináša aj straty a je dôležité, aby si zamestnávatelia vytvorili plán v prípade, že niektorý zamestnanec bude prechádzať stratou blízkeho človeka. Niektorí z nás to zvládnu pomerne dobre, iní budú trpieť viac. Empatický, podporný prístup na pracovisku a dostatočná komunikácia však zamestnancom výrazne pomôžu kolegom prejsť procesom smútenia.

Preložila Dorota Bachratá

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Les thématiques abordées