Radikální otevřenost aneb podniková kultura založená na upřímnosti

28 avr. 2021

4min

Radikální otevřenost aneb podniková kultura založená na upřímnosti
auteur.e
Aglaé Dancette

Fondateur, auteur, rédacteur @Word Shaper

Kim Scottová pracovala pro celou řadu amerických technologických gigantů: Youtube, Apple, Google, Dropbox, Twitter… Nasbírala dostatek zkušeností na vysokých pozicích, založila vlastní start-up a napsala knihu nazvanou Radical Candor, v Česku vydanou pod názvem Radikální otevřenost (Jan Melvil Publishing, 2018). Z knihy, která obsahuje návod, jak se stát silným lídrem a neztratit přitom lidskost, se stal bestseller. Kim Scottová nabízí tipy na jednoduché změny s dalekosáhlými účinky. Díky jejím radám dosáhnete vy i vaši zaměstnanci společně těch nejlepších výsledků a vybudujete trvalé a stabilní vztahy. Hlavní poselství? Nemusí se z vás stát šavlozubý tygr, abyste ze svých podřízených dostali to nejlepší!

Projevujte osobní zájem = mějte pochopení, starejte se

Autorka své argumenty vystavěla podél dvou hlavních os, první z nich se nazývá „Projevujte osobní zájem“. Kim Scottová varuje před nesprávným výkladem slova „profesionalita“, které často chápeme tak, že v práci musí jít emoce, lidskost i skutečná povaha člověka stranou. Takové „profesionální“ chování může vést k apatii a omezeným vztahům s ostatními, protože máme tendenci je považovat spíš za nepřátele než za spolupracovníky. Aby tudíž mohl člověk skutečně v každodenním pracovním životě projevit zájem o ostatní, musí se oprostit od této hluboko zakořeněné představy profesionality.

Podle Kim Scottové by cílem každého správného lídra a šéfa mělo být vytvoření co nejlepšího prostředí pro zaměstnance, v němž by mohl být každý sám sebou a nemusel maskovat svou povahu, chyby ani emoce! Proto je tak důležité dávat najevo zájem – o práci, kolegy i nadřízené. Autorka mluví dokonce o jakési formě lásky, která může vzniknout mezi zaměstnanci firmy. Nejedná se o lásku v romantickém slova smyslu, ale o schopnost společně pracovat a spolupracovat. Jak totiž Kim Scottová připomíná, v práci trávíme víc času než kdekoliv jinde, proto se vyplatí zapracovat na vztazích, které máme se svými kolegy. Tento první velký princip otevřenosti, projevování zájmu, by nám ale neměl zabránit říkat to, co by řečeno být mělo!

Konfrontujte přímo = buďte upřímní a nebojte se konfliktu s kolegy

Odmalička slýcháme staré známé „jestli nemůžeš říct nic hezkého, neříkej raději nic“, jak připomíná autorka. Ale na to bychom měli úplně zapomenout, protože jedním z úkolů lídra je říkat i věci, které se neposlouchají dobře. Je morální povinností jednat s kolegy upřímně a na rovinu. To platí jak pro komplimenty, tak pro kritiku, ačkoliv si na to možná budete muset nejprve zvykat. Hluboko uvnitř totiž asi všichni tušíme, že kritika je často daleko užitečnější než pochvala. Kim Scottová vzpomíná, že když začala dělat pro Google a měla svou první prezentaci, řekla jí Sheryl Sanbergová, že by měla začít chodit na kurzy mluveného projevu, protože má tendenci říkat skoro za každým slovem „ehm“ a kvůli tomu její slova tolik nevyzní. I když chtěla nejdřív Kim tuhle kritiku pustit druhým uchem ven, došlo jí, jak moc to musí všechny posluchače rušit, a divila se, jak to, že do té doby nikdo nebyl té lásky, aby jí to řekl!

Radikální otevřenost = kombinace obojího

Nejtěžší na celé této filozofii je zkombinovat oba principy tím správným způsobem. Někdo například zvládá přímou konfrontaci, ale nedokáže ukázat svou lidskou stránku. Taková osoba bude působit agresivně a zaměstnanci se jí budou bát nebo se jí vyhýbat. Druhý extrém je zase osoba, která se neodváží nikomu říct pravdu ze strachu, že by mohla ranit něčí city. Pokud to máte také tak, pak vězte, že ochuzujete své zaměstnance o věci, které potřebují slyšet. Nemohou se bez nich posunout kupředu, zlepšovat se, nevědí, co se od nich očekává, nepoučí se ze svých chyb, a nakonec to bude mít negativní vliv na zbytek týmu i na celou firmu. Jako příklad uvádí Kim Scottová příběh Boba, který pracoval v její vlastní firmě Juice Software. Boba měli všichni rádi, byl milý a sympatický. Bohužel ale odevzdával práci ve špatné kvalitě. Kim Scottová raději po Bobovi práci předělala, než aby mu řekla, co má udělat pro to, aby se zlepšil. Situace došla tak daleko, že Kim nakonec Boba vyhodila. Velmi se divil, proč mu nikdy neřekla, že nepodává dost dobrý výkon, dokud měl ještě příležitost s tím něco udělat!

Jednoduchá pravidla

Díky svým bohatým zkušenostem zformulovala Kim Scottová několik pravidel, která by se měla dodržovat v každé firmě:

  • Je důležité zajímat se o to, co si myslí a co cítí vaši zaměstnanci v práci: Jsou se svým postavením spokojeni, cítí se užiteční a efektivní? Když má někdo potíže, zeptejte se, jak můžete pomoci. Stručně řečeno, chtějte po nich zpětnou vazbu, pozitivní i negativní. Možná vám to bude zpočátku nepříjemné, ale je to naprosto nezbytné. Zkuste svou otázku zformulovat tak, aby vám zněla co nejméně trapně: „Je něco, co mohu změnit, aby vám to usnadnilo život?“ Teď se ukáže, jak dokážete naslouchat a jak dokážete přijmout kritiku.
  • Platí to i obráceně: postarejte se o to, aby od vás ostatní slyšeli zpětnou vazbu, kdykoliv bude třeba. Oceňte vše, co si ocenit zaslouží, a vysvětlete, co je potřeba zlepšit a jak.
  • Kim Scottová zdůrazňuje, jak je důležité říkat věci hlavně okamžitě, a ne čekat, až se ve vás nahromadí a vybouchnete. Samozřejmě je třeba kritiku podávat vhodným a diplomatickým způsobem – je například lepší kárat v soukromí a chválit na veřejnosti. A konečně, ať kritika nikdy nevyzní jako osobní útok!
  • Podporujte ostatní, aby se svými kolegy jednali stejně. Vybízejte k diskuzi, k dialogu a snažte se ve firmě vymýtit pomlouvání.
  • Stejně důležité je také umění adaptace: každý člověk je jiný, proto buďte tolerantní a snažte se chápat a respektovat pocity ostatních.

Kim Scottová ve své knize vybízí všechny lídry – a vedoucí pracovníky –, aby se snažili ve svých organizacích zachovat lidskost a současně podporovat radikální otevřenost. „DÁVEJTE, PŘIJÍMEJTE, PODPORUJTE“, tato slova hezky shrnují hlavní myšlenku knihy – totiž že je v zájmu úplně všech, abychom usilovali o změnu a vzájemně sdíleli jak nápady, tak i kritiku. Radikální otevřenost je připomenutím, že striktní politická korektnost často vede k pasivně agresivnímu chování, za kterým se skrývá frustrace, pokrytectví nebo manipulace. A tomu je přece lepší se vyhnout!

Překlad: LexiPro
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Les thématiques abordées
Vous êtes fier de votre culture d’entreprise ?

Donnez-lui la visibilité qu’elle mérite.

Nos solutions