Příběhy lidí z KBC: „Víc než na studiu záleží na tom, co ve vás je,“ shodují se

23 mars 2020

3min

Příběhy lidí z KBC: „Víc než na studiu záleží na tom, co ve vás je,“ shodují se

Podle průzkumu pracovního trhu většina lidí nepracuje v oboru, který vystudovali. Proč tomu tak je? Důvod není jednoznačný, avšak obecně můžeme říci, že jedním z nejčastějších příčin změny profese je rychlý vývoj pracovního trhu a ekonomiky. Společnost KBC Group, pod kterou patří banky a pojišťovny KBC a ČSOB v Belgii, Bulharsku, České republice, Irsku, Maďarsku a Slovensku, je důkazem toho, že dnes se můžeš prosadit i mimo vystudovaný obor. Toužíš i ty po profesní změně? O svou cestu do jiného oboru se s námi podělili rovnou čtyři zaměstnanci KBC. Čti dál a nech se inspirovat jejich příběhy.

image

Renata Paulová: „Vším, čím jsem si prošla, pro co jsem se rozhodla a co jsem zažila, mě dovedlo tam, kde jsem teď.“

Renata se po jazykovém gymnáziu přihlásila na Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity, obory Historie a Německý jazyk a literatura. Němčinu a dějepis si vybrala právě proto, že ji tyto předměty na střední škole zajímaly a bavily. Během navazujícího magisterského studia si přibrala ke klasické filologii i učitelství pro střední školy, a tak absolvovala předměty z pedagogicko-psychologickým zaměřením – psychologii, pedagogiku, didaktiku apod.

„Mám pocit, že Filozofická fakulta nepatří mezi ceněné a obdivované obory, lidé spíše vzhlíží k právníkům, lékařům, IT pracovníkům a nemají představu, že absolventi fildy mohou mít velkou škálu uplatnění a překvapí je, když skončí mimo obor,“ popisuje svoji zkušenost Renata. A aby toho nebylo málo, ještě se k tomu přihlásila na dálkové studium ekonomie na Masarykově univerzitě, kterou dokončila během zaměstnání.

Po absolvování Renata nastoupila do konzultační společnosti, která poskytuje technologické, inženýrské a outsourcingové služby. „Nastoupila jsem do týmu, který řešil telefonickou a e-mailovou komunikaci s dodavateli týkající se úhrady faktur zákazníkům z německy mluvících zemí. Asi po dvou letech se klient, pro kterého jsem pracovala, rozhodl práci přesunout z Brna do Bratislavy. Já jsem se ale stěhovat nechtěla. V té době mě přes pracovní agenturu oslovili ze společnosti KBC, pozvali mě na pohovor a nabídli mi pozici procesního manažera reklamací,“ vypráví Renata svůj začátek u současného zaměstnavatele.

Přiznává, že znalosti dějepisu a němčiny se pomalu vytrácí a ekonomii v zaměstnání využije jen velmi okrajově. Zato dovednosti jako organizaci času, odpovědnost, samostatnost, práci s daty anebo analytické myšlení, které získala během studií, v práci využívá dennodenně. „V současné době jsem na pozici doménového experta a moje náplň práce je velmi zajímavá a různorodá, podílím se na projektech, analýzách, řešeních týkajících se auditu, různých procesních problémů anebo zlepšování procesů,“ popisuje Renata svou pracovní pozici v KBC, v oddělení zahraničních plateb.

image

Lukáš Kalivoda: „Věřím, že analyzovat data mě filmová věda naučila lépe než absolventy finančních oborů.“

Lukáš Kalivoda pracuje pro KBC ve finančním oddělení jako manažer/team leader cost controllingového oddělení. Do jeho agendy spadá rozpočtování, cost controlling a výpočet vnitrocen. „Vystudoval jsem Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity, obor Filmová věda. Přihlásil jsem se, protože film byl mým dlouhodobým koníčkem už od časů puberty a chtěl jsem se s ním živit až do konce života,“ líčí Lukáš důvody, proč zvolil studium Filmové vědy. „Studovat film mě fakt bavilo, nevyměnil bych to za nic na světě a analyzovat data mě to naučilo asi lépe než absolventy finančních oborů. Bez analýzy filmového systému v praxi bych se zkrátka neobešel. A tyhle schopnosti vlastně využívám na denní bázi dodneška,“ popisuje Lukáš.

Za to, že nakonec skončil úplně v jiném oboru, může nedostatek pracovních příležitostí v rodném Brně: „V podstatě šlo o rozhodnutí rozumu. Většina pracovních příležitostí pro absolventy Filmové vědy byla zkrátka v Praze, ale já jsem rodilý Brňák a do Prahy se mi nechtělo, tak jsem si musel najít něco jiného, čím bych zaměstnal mozek a vydělal si aspoň na slanou vodu,“ říká Lukáš.

„Spousta lidí si myslí, že Filmová věda je jednoduchý obor, ve kterém se stačí podívat na film, zapřemýšlet, co tím asi chtěl režisér říct, napsat o tom vznosnou esej a áčko je v kapse,“ popisuje Lukáš obecnou představu, která o studiu filmu panuje. Filmová věda je věda analytická, která k filmu přistupuje jako k souboru vyjadřovacích prostředků (kamera, střih, zvuk). Každý z těchto prvků v systému plní určitou funkci, která je buďto v souladu s jeho standardním způsobem použití nebo se od standardu odlišuje.

Lukáš se s předsudky související s vystudovaným oborem nesetkal, u něj to bylo spíše naopak. Filmovou vědu používal jako „historku“, díky které si ho personalisté zapamatovali. A skutečně mu to většinou vycházelo. „Na pohovorech na finanční pozice jsem s oblibou tvrdil, že čísla jsou jednodušší než analýza filmu, mají jen jednu interpretaci, kdežto film jich má neomezené množství, záleží na množství analytiků,“ vysvětluje Lukáš.

image

Pavla Kramářová: „Studium nepovažuji za zbytečné, už jenom kvůli tomu, že jsem se toho spoustu naučila a získala jsem přátele.“

Pavla Kramářová vystudovala Veterinární a farmaceutickou univerzitu v Brně, konkrétně obor Bezpečnost a kvalita potravin. Do KBC se přihlásila, když byla na rodičovské dovolené se synem. Potřebovala se dostat mezi lidi a naučit se něco nového. Pavla chtěla jako malá pracovat na poště a dávat na dopisy razítka, avšak teď je Embargo a AML analytička. Společně se svými kolegy se stará o to, aby neproudily peníze mezi osobami, firmami nebo zeměmi, na které jsou uvalená mezinárodní sankce a embarga, pracuje také třeba na odhalování praní špinavých peněz.

„Abych se dostala mezi lidi, něco si přivydělala a zároveň stíhala školu a péči o syna, hledala jsem během mateřské nějakou práci na částečný úvazek. Právě v KBC mi vyhověli a nastavili jsme si takové podmínky, které mi umožnily všechno stíhat. Zcela přirozeně jsem po ukončení studia nastoupila na plný úvazek – práce mě bavila, byla zajímavá a měla jsem už spoustu zkušeností, které jsem chtěla dále rozvíjet,“ popisuje svoje začátky v KBC Pavla, které vyhovuje především pružná pracovní doba a možnost home office.

Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs