Jak se zbavit nálepky překvalifikovaného uchazeče?

10 mai 2023 - mis à jour le 10 mai 2023

4min

Jak se zbavit nálepky překvalifikovaného uchazeče?
auteur.e
Ingrid Dupichot

Freelance Content Writer

Máte působivý životopis. Studovali jste dlouho a dobře, pak jste pečlivě nabírali cenné zkušenosti u prestižních zaměstnavatelů. Teď si hledáte novou práci a mysleli jste si, že vám všichni utrhnou ruce. Kupodivu se trhání rukou nekoná, místo toho vás všichni zařadili do škatulky s nápisem „překvalifikovaný/á“. Co to znamená a jak z toho ven?

Překvalifikovanost se týká čím dál většího počtu uchazečů o práci

Co je to?

Překvalifikovanost se může projevit dvěma způsoby:

  • Pracovními kompetencemi – pokud má uchazeč více zkušeností a dovedností, než je vyžadováno pro pozici, o kterou se uchází.
  • Očekávaným platem – pokud uchazeč očekává, že na základě svých kompetencí bude dostávat vyšší plat, než je určen pro danou pozici.

Někteří lidé se během studií a praxe věnují oborům, které na pracovním trhu nejsou žádané, takže nakonec zjistí, že mají velmi vysoké kvalifikace, ale není pro ně žádná práce. Jiní zase prožívají neobvyklou kariéru – udělají si rekvalifikaci, kompletně změní obor, přecházejí z korporátu do start‑upu nebo naopak… A takových lidí bude čím dál víc, jak se zdá, protože podle průzkumu společnosti Dell a Institutu pro budoucnost (IFTF) 85 % pracovních míst, která bude třeba v roce 2030 obsadit, k dnešnímu dni ještě vůbec neexistuje.

Přidejte k tomu nešťastnou ekonomickou situaci posledních let a narůstající fluktuaci zaměstnanců, kteří nechtějí budovat kariéru celý život v jedné firmě, a vyjde vám celá řada důvodů, proč musí někteří uchazeči snižovat své požadavky stále hlouběji a hlouběji.

Proč vadí překvalifikovanost zaměstnavatelům?

Náboráři se „nabušených“ životopisů často zaleknou. Vyvolávají totiž mnoho otázek, jako například:

  • Je už uchazeč zoufalý a je mu jedno, jakou bude mít práci, hlavně aby nějakou našel?
  • Proč odešel z poslední práce, udělal nějakou chybu?
  • Může vůbec zapadnout do kolektivu, kde budou mít všichni na obdobných pozicích menší kvalifikace? Nebude to důvod k závisti mezi kolegy? Nezačne hned po příchodu usilovat o místo nadřízeného?
  • Nebudou ho nové povinnosti nudit? Co když ho brzy otráví a rozhodne se odejít?
  • Může si ho firma vůbec dovolit zaplatit? (Těžko se to přiznává nahlas, ale stává se, že si firma prostě člověka takových kvalit nemůže dovolit.)

3 rady, jak zaměstnavatele předem uklidnit

Existují minimálně tři věci, které můžete udělat pro to, aby váš životopis nevyletěl z okna hned na začátku a aby si zaměstnavatel uvědomil, že vaše (nadstandardní) kompetence budou skutečně přínosem.

Zkuste se vžít do situace potenciálního zaměstnavatele

Zamyslete se nad tím, proč je překvalifikovanost vnímána negativně, a zkuste si představit sami sebe na místě zaměstnavatele – co ve vašem životopise by mohlo vyvolat jakékoli obavy? Podle toho pak životopis i motivační dopis upravte tak, aby všechny případné obavy rozptýlil.

Prezentujte se chytře, ale současně upřímně

Atraktivní životopis otevírá dveře k prvnímu pohovoru, pohovor otvírá dveře k pracovní smlouvě. Nemusíte ale v životopise uvádět úplně všechno, především pokud máte za sebou mnohaletou kariéru. Vybírejte pečlivě, co do něj napíšete, a za tím si stůjte. Neznamená to, že byste měli své zkušenosti osekat, abyste vypadali méně kompetentně. Lepší bude, když si pohrajete s formátem – dejte přednost funkčnímu životopisu před chronologickým. Funkční životopis působí dynamicky a vyzdvihuje jen vaše kompetence a zkušenosti, které se přímo týkají poptávané pozice.

Z motivačního dopisu by zase nemělo být na první pohled zřejmé, že se snižujete k práci, která je pod vaši úroveň – zaměřte se proto na danou pozici a konkrétní dovednosti, které můžete nabídnout. Ať vynikne vaše specializace. Pokud jste například pracovali jako vedoucí a měli jste pod sebou mnoho zaměstnanců, vyzdvihněte získané odborné znalosti a o manažerských dovednostech se zmiňujte jen minimálně.

Vysvětlete, proč budete pro zaměstnavatele přínosem

Kterými schopnostmi se odlišujete od ostatních kandidátů? Co je vaše přidaná hodnota? Snažte se neznít příliš zoufale, zaměstnavatel by neměl poznat, že jste zahnáni do kouta a on je vaše poslední možnost. Příklady dovedností, které jste mohli získat na základě předchozích zkušeností:

  • schopnost zvládat krizové situace a efektivně komunikovat,
  • odolnost vůči stresu,
  • samostatnost,
  • zodpovědnost,
  • rychlé učení,
  • specializace v konkrétní oblasti.

Zdůrazněte, proč si mají vybrat zrovna vás: dokážete se rychle a efektivně zapojit do chodu společnosti, umíte motivovat ostatní zaměstnance, přinesete do firmy nové zakázky…

4 rady, jak zvládnout pohovor

Během pohovoru bude možná potřeba, abyste uklidnili náboráře a zahnali obavy z vašeho profilu. Nebo budete prostě muset dokázat, jaké jsou vaše pravé pohnutky, až se vás budou snažit u pohovoru rozhodit. Tak nebo tak, vezměte si k srdci následující rady.

Ukažte silnou motivaci a spolehlivost

Vždy má větší šanci uchazeč, který na pozici vydrží dlouho. Proto musíte prokázat, že máte dostatek motivace a budete stabilní zaměstnanec. Výběrové řízení je dlouhý a náročný proces, a když nový zaměstnanec vydrží na nové pozici jen chvíli, jeví se všechno jako ztráta času. Stejně tak u překvalifikovaného uchazeče hrozí příliš rychlý postup do vyšších míst, kdyby se cítil méněcenně a frustrovaně na podřadné pozici. Tento scénář budete vyvracet jen velmi těžko.
Máte nějaký důkaz o své loajalitě? Pokud ano, sem s ním. Pracovali jste třeba dlouhou dobu pro stejného zaměstnavatele? Nezapomeňte to zmínit.

Popište své konkrétní cíle

Přesvědčte je, že kariérní krok zpět je ve vašem případě velmi promyšlené a neochvějné rozhodnutí, že se nejedná o žádné provizorní řešení, než si najdete něco lepšího. Následující argumenty podpoří vaše tvrzení, že tento krok zpět je vlastně krok kupředu. Řekněte:

  • že jste v minulosti pracovali na pozicích, které vás sice profesně posouvaly vpřed, ale teď se chcete naopak soustředit na něco, co vás opravdu baví,
  • že se podle vás vyplatí dělat za méně peněz, ale práci, která vás bude naplňovat,
  • že tato pozice možná není tak náročná, ale současně se díky ní dostanete do velké společnosti, kde budete mít skvělé vyhlídky na další profesní rozvoj a postupně se budete moci propracovat k zajímavému finančnímu ohodnocení,
  • že vás velmi zaujala konkrétně tato firma, její hodnoty a způsob fungování,
  • že chcete uniknout z každodenního stresu náročné práce a dlouhých pracovních hodin a že toužíte po klidnějším pracovním tempu,
  • že to děláte pro své zdraví,
  • že vás ke změně vedou osobní či rodinné důvody,
  • že toužíte po změně prostředí, změně oboru,
  • že se chcete naučit novým věcem, které vám napomohou v další kariéře.

S otázkami na plat a na možnosti povýšení opatrně

Kolem náboráře, který má obavy z vaší překvalifikovanosti, musíte chodit po špičkách. Dejte pozor, abyste se moc okatě nevyptávali na možnosti povýšení a abyste nevěnovali příliš času a pozornosti otázkám platu. V každém případě počkejte, až s tím začne protistrana. Pokud jde o plat, řekněte si o peníze v takové výši, aby to odpovídalo i dané pozici, nejen vašim kvalifikacím.

Buďte přesvědčiví a sebejistí

To je to nejjednodušší a nejdůležitější pravidlo. Pokud o svém rozhodnutí máte pochybnosti nebo ho nemáte dobře promyšlené, bude to na vás poznat. Překvalifikovanost bude jen příhodná výmluva, proč vás nepřijmout.

A jestli všechno uděláte správně, ale přesto si vyslechnete diagnózu „překvalifikovaný/á“, požádejte náboráře o zpětnou vazbu, písemnou nebo ústní. Zeptejte se, čím to bylo. Působili jste příliš nejistě? Moc jste tlačili na pilu a neustále předhazovali své ambice a kvalifikace? Nesmíte zapomínat na to, že v drtivé většině případů je přílišná kvalifikovanost uchazeče opravdu legitimním důvodem odmítnutí, není to jen výmluva. Proto stojí za to trochu se pídit za důvodem neúspěšných pohovorů – abyste příště nedělali ty samé chyby.

Překlad: LexiPro
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Les thématiques abordées
La newsletter qui fait le taf

Envie de ne louper aucun de nos articles ? Une fois par semaine, des histoires, des jobs et des conseils dans votre boite mail.

Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs