Precestujme v čase do roku 2030: 4 zamestnania, ktoré ešte neexistujú

26 nov. 2019

4min

Precestujme v čase do roku 2030: 4 zamestnania, ktoré ešte neexistujú
auteur.e

Vo svojej knihe Les Métiers du Futur (Práca budúcnosti), ktorá vyšla tento rok, si Isabelle Rouhan odskočila do 30. rokov 21. storočia. Autorka verí, že 85 % druhov pracovných pozícií, ktoré budú v roku 2030, ešte neexistuje. Kniha je jej pokusom o odhalenie trhu práce budúcnosti. Predstavuje nám nové profesie, ktoré sa objavia počas nasledujúcej dekády. Kniha uznáva, že naša spoločnosť prechádza radikálnymi zmenami, technológie sa neustále rozvíjajú a náš životný štýl a vzorce konzumu sú na tom podobne. Preto sa niektoré remeslá vytrácajú a iné sa len v posledných rokoch začínajú vynárať. Aby sme si to vedeli predstaviť trochu jasnejšie, vydajme sa aj my do roku 2030.

1. Neuroveda a Neuro Manažér

Ľudský mozog vytvára asi 100 miliárd neurónov a neurovedecký výskum sa snaží odhaliť všetky jeho záhady.

Podľa výskumu, ktorý viedli japonskí vedci v roku 2015, je jednou z najzaujímavejších častí mozgu precuneus, ktorý sa nachádza v parietálnom laloku mozgovej kôry. Rozhoduje o našej schopnosti byť šťastnými. Naše mozgy vraj túžia po pozitívnych emóciách, či už doma, alebo v práci. V USA sa už niektoré firmy snažia začleniť toto vzrušujúce odvetvie výskumu do svojho programu, aby vylepšili všeobecný blahobyt svojich zamestnancov. V budúcnosti by však manažéri mohli viesť svoje tímy s pomocou neurovedy a emocionálnej inteligencie.

Preto môžeme predpokladať, že v roku 2030 by mohli neuro manažéri hrať významnú úlohu v sociálnom zabezpečení zamestnancov. Budú používať manažérske techniky, ktoré majú základ v neurovede, aby pomohli zvýšeniu morálky a blahobytu medzi zamestnancami. Vďaka ich chápaniu, ako mozog funguje, budú môcť zavádzať nové pravidlá a praktiky bez vyvolania silných emocionálnych reakcií. Na to, aby ste sa stali neuro manažérom, by ste museli teoreticky prejsť štúdiom neurovedy a skúmať biológiu, psychológiu a chémiu mozgu, a následne zdokonaliť svoje manažérske schopnosti, aby ste zabezpečili úspešné vedenie tímu.

2. Robotika a Monitorovanie Robotov

Podľa futurológa Iana Pearsona bude v roku 2048 na svete až 9,4 miliárd robotov, ktorí budú vykonávať nejakú funkciu. V roku 2030 od tohto čísla nebudeme ďaleko: roboti budú súčasťou nášho domáceho života a budú nám pomáhať so zložitými úlohami v práci. Budú sa dokonca vznášať po našich mestách: podľa výskumu dopravnej konzultačnej spoločnosti Fehr & Peers bude 25 % vozidiel v roku 2030 samohybných. Spoločnosti Airbus a Boeing už teraz pracujú na prototype lietajúceho taxíka. Teoreticky budú roboti všade a takmer určite bude pre nás ťažké bez nich prežiť.

Ešte však potrvá, kým sa stanú úplne samostatnými. Odborníci na robotiku nás už varovali, že nedôkladne nakonfigurovaný alebo zle zdokumentovaný algoritmus môže mať katastrofálne následky, najmä čo sa týka diskriminácie. Robot žije zo svojich vlastných analýz a skúseností, aby obnovil svoju konfiguráciu a rozhodol sa. Len si predstavme algoritmus, ktorý by mal na starosti nábor nových zamestnancov: ak dlhší čas prijíma len prihlášky od mužov, mohol by dospieť k záveru, že mužskí kandidáti sú vhodnejší pre niektoré pozície, a bude odmietať prihlášky od žien. Toto sa naozaj stalo v Amazone v roku 2014, keď sa spoločnosť rozhodla otestovať nový náborový algoritmus. Je to dôkaz, že roboti, naprogramované stroje, nie sú bezchybní. Jednou z plnohodnotných nových pozícii by mohla byť kariéra v oblasti monitorovania robotov.

Táto úloha bude spočívať v aktualizácii algoritmov, ktoré vytvárajú virtuálne mozgy našich nových robotických spoločníkov. Kontrolóri robotov budú pracovať najmä v laboratóriách. Budú však aj najímaní spoločnosťami ako Amazon alebo Google, ktoré budú potrebovať armádu týchto konzultantov novej generácie. Ich úlohou bude udržiavať umelú inteligenciu autonómnou, efektívnou a férovou, aby mohla spolunažívať s ľuďmi. Budú potrebovať nadštandardné schopnosti: písanie algoritmov a programovanie sú dve základné disciplíny, ktoré bude musieť kontrolór robotov zvládnuť.

3. Kyberbezpečnosť a etický hacker

Venujeme málo pozornosti kyberútokom, ktoré sú však na dennom poriadku. Minulý rok bol napríklad GitHub obeťou najväčšieho DDoS útoku všetkých čias. V jeden moment bolo naraz podané obrovské množstvo žiadostí s cieľom preťažiť server, ktorý ich následne nebol schopný spracovávať. To je len jeden príklad z milióna virtuálnych útokov, ktoré sa dejú každý rok. Organizácia Online Trust Alliance odhaduje, že len za minulý rok prebehli 2 milióny kyberútokov, ktoré spôsobili stratu približne 45 miliárd dolárov, ale skutočné čísla sú oveľa vyššie, pretože mnohé útoky ostanú nenahlásené.

Čoraz väčší počet veľkých firiem si konečne uvedomuje, aké nebezpečné môžu byť virtuálne útoky. Aj keď nedochádza k žiadnemu fyzickému poškodeniu, kyberútok môže byť pre firmu extrémne drahá záležitosť. Podľa nedávnej štúdie pod dohľadom spoločností Accenture Security a Ponemon Institute, je priemerná cena za virtuálny útok 13 miliónov dolárov a toto číslo sa bude zvyšovať. Predstavte si: v roku 2030 bude prekvitať obchod s osobnými dátami. Aby sa vyhli kyberútokom, oddelenia IT bezpečnosti sa vo firmách budú musieť poriadne obrniť a vybudovať celé tímy, ktoré sa budú venovať prevencii tohto rizika.

V roku 2030 možno vo verejnom administratívnom sektore aj v súkromných firmách vymenia počítačových odborníkov za etických hackerov, aby si vzali do parády zlomyseľných hackerov. Etický hacker bude vždy o krok vpred pred kyberkriminálnikom a bude predpovedať možné útoky tak, že vyhľadá akékoľvek chyby na stránkach. Teroristi budú posúvať hranice novými formami kyberútokov, takže etickí hackeri sa nebudú nudiť. Ak už tento druh práce existuje, bude mať ešte dôležitejšie uplatnenie v spoločnosti v roku 2030.

4. Zdravie a Terapeut digitálnej detoxikácie

V roku 2030 budeme zažívať určitý druh digitálnych zažívacích ťažkostí. Niektorí z nás sa stanú úplne závislými od digitálnych technológií a ostatní sa budú snažiť od nich odpútať, ale bude to boj. Ak je to už teraz horúcou témou, môžeme si len predstaviť, aké zlé to bude v roku 2030. Podľa štúdie uskutočnenej spoločnosťou Deloitte budeme v roku 2023 svoje smartfóny kontrolovať 65 krát denne v porovnaní s 50 razmi denne v roku 2017. Už teraz existujú dôkazy, že tento druh závislosti ovplyvňuje úroveň sústredenia.. Ešte však nepoznáme dlhodobé následky na náš celkový stav a mentálne zdravie. Terapeuti digitálnej detoxikácie budú potrební, aby sa uzdravila nová generácia závislých.

Život terapeuta digitálnej detoxikácie rozhodne nebude nudný, keďže pacientov bude mnoho a čakacie listiny sa ešte predĺžia. Ich pacientmi budú ľudia, ktorí trávia svoj čas v práci hraním sa s telefónom, alebo takí, ktorí sú závislí od sociálnych sietí a nemôžu žiť bez toho, že by sa na svoj telefón nepozreli každých 30 sekúnd. Terapeut digitálnej detoxikácie bude musieť pracovať s celou generáciou, ktorá zabudla, ako vyzerá realita. Rovnako ako psychoanalytik aj terapeut digitálnej detoxikácie bude skúmať emocionálne a mentálne procesy, ktoré vedú k závislosti, aby pomohol prelomiť začarovaný kruh.

Samozrejme, že prídu mnohé nové obchodné odvetvia. Veľká časť tých, čo poznáme, sa zmení, a my sa budeme musieť zmeniť s nimi. Podľa novej štúdie pod vedením spoločnosti Dell Technologies si dnešní študenti do roku 2030 prejdú ôsmimi až desiatimi zamestnaniami. Je jasné, že nové technológie budú všadeprítomné v obchodných odvetviach zajtrajška. Žiaden sektor voči nim nebude imúnny. A akou zásadou by sme sa teda mali riadiť? Buďte flexibilní: ktokoľvek, kto je vysoko kvalifikovaný, ale príliš úzko špecializovaný, sa bude musieť prispôsobiť rozvoju.

Preklad: Dorota Bachratá

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať články každý deň.