Práca v Paříži

30 nov. 2019

7min

Práca v Paříži
auteur.e
Anouk Renouvel

Freelance @ Communication numérique

Paríž, mesto svetiel, hlavné mesto lásky… miesto, ktoré naozaj nie je nutné predstavovať. Napriek tomu tu nie je vždy každodenný život jednoduchý a ružové okuliare mnohým často skĺznu z nosa. Nemusíte sa však obávať. Zozbierali sme všetky potrebné informácie na to, aby boli vaše skúsenosti z Paríža pozitívne!

Pracovný trh

V roku 2018 klesla nezamestnanosť v Paríži na drobných 8,4 %, čo je len o trošku menej než francúzsky národný priemer.. Francúzsko je silno centralizované okolo svojho hlavného mesta, čo znamená, že nájsť prácu v Paríži a regióne Île-de-France je najjednoduchšie. Ekonomická aktivita v regióne predstavuje viac než 31 % národného HDP. Mesto sa rovnako môže pochváliť najväčším množstvom manažérov: až 33 % obyvateľov pôsobí v manažmente. Dôvodom je fakt, že tu sídlia veľké francúzske a medzinárodné centrály, rôzne federálne ministerstvá a dôležité inštitúcie.

Prispôsobte svoj životopis francúzskemu štýlu: vyžaduje sa fotografia a detaily ohľadom vašich pracovných skúseností, vzdelania a kvalifikácií, ako aj vaše záľuby a zručnosti (všetko sa musí zmestiť na jednu A4, prosím!), pripravte si motivačné listy (ideálne bez gramatických a iných chýb), preložte si LinkedIn profil do francúzštiny a je to! Rovnako je užitočné stať sa majstrom prijímacích pohovorov: je bežnou praxou prejsť si niekoľkými, kým vás zamestnajú. (Počítajte aspoň s dvomi. Prvotný kontakt telefónom sa neráta.) Je to tvrdý beh na dlhú trať a je možné, že sa vaša skúšobná doba predĺži, čo však vlastne koniec koncov znamená, že úspech bude o to sladší! Hoci patrí Paríž k najpopulárnejším turistickým destináciám na svete, ak hľadáte prácu, dávajte si pozor na svoju francúzštinu. Vaša úroveň jazyka môže byť rozhodujúcim faktorom.

Máme dobré správy aj pre francúzsky hovoriacich podnikateľov: Paríž sa stal európskym hlavným mestom startupov. Prekonal svoju konkurenciu – Londýn. Niekoľko podnikateľských inkubátorov otvorilo v Paríži svoje brány za veľkých ovácií, vrátane Station F (vyhlásený za najväčší svetový startupový kampus) či Le Cargo. Dokopy je minimálne 100 000 štvorcových metrov v Paríži venovaných 10000 startupom a ich 5000 zamestnancom, ak nie viac.

Najväčšie pracovné oblasti

  • Turizmus: ako už bolo vyššie spomenuté, ľudia sa do Paríža hrnú v húfoch. Len od januára 2018 sa pred Eiffelovou vežou odfotili milióny turistov.
  • Marketing: spodná hranica platov pre juniorské pozície PR manažérov je 26 000 eur ročne.
  • IT: ako všade inde na svete, IT inžinieri a ostatní weboví vývojári sú často vyhľadávaní. Môžu požadovať štartovaciu ročnú mzdu 40 000 eur, no tá sa môže rýchlo zvýšiť vďaka narastajúcemu dopytu.
  • Výskum: vedci zarobia priemerne 45 000 eur ročne.
  • Financie: obchodníci zarobia 50 000 až 100 000 eur ročne.
  • Zdravotníctvo: zdravotní asistenti zarobia mesačne 1600 eur.

Kultúra firiem

Všeobecne platí, že do práce máte prísť medzi 9.00 h až 10.00 h a odchádzate medzi 18.00 h a 19.00 h. Prísť včas je často problematické pre nespoľahlivú mestskú hromadnú dopravu. Je nutné si zapamätať aspoň jednu vec – vždy z domu odchádzajte skôr, než si myslíte, že je nutné, hoci sa v práci neskorý príchod bežne toleruje. Obedné prestávky trvajú hodinu (v auguste dve). Stravné lístky, o ktorých platbu sa delia rovným dielom zamestnanci a ich zamestnávateľ, podporujú zvyk sadnúť si na obed s kolegami mimo firmy.

Často sa hovorí o 35 hodinových týždňoch, ale pravdepodobne vám ponúknu zmluvu na 39 hodín, no pravdepodobne budete pracovať 40 hodín, možno aj viac. Tento nadčas by mala firma preplatiť, ale v skutočnosti sa s ním môžete rozlúčiť, alebo požiadať o „time in lieu“ (o systém vymieňania odpracovaných nadčasových hodín za hodiny voľna.) Nanešťastie je Paríž intenzívne ovplyvnený francúzskym fenoménom častých nadčasov. „Občas skončím v práci o piatej, ale nemôžem odísť pred siedmou bez toho, aby som nepočula poznámku ako: ,Tak čo, berieš si poobedné voľno?’” priznáva Amélia, mladá PR manažérka. Do Paríža prišla pred tromi rokmi po štúdiu v Lyone. „Je to naozaj otravné, hoci viem, že je to v každej firme iné.“ A čo stres? „To zas závisí od agentúry. Niekedy je vystresovaný celý tím každý deň. V takom prípade to človek rýchlo prestane zvládať,“ vraví Amélia.

Pokúste sa navnímať atmosféru miesta počas svojich pohovorov ešte skôr, ako podpíšte zmluvu. Bryan je americký realitný agent, ktorý sa presťahoval do Paríža pred piatimi rokmi. Vraví, že má doteraz problém porozumieť francúzskym spoločenským konvenciám. „Keď sa zoznamujem s novými ľuďmi v práci, často neviem, či si s nimi mám potriasť rukami alebo ich pobozkať na líca.“

„Občas skončím v práci o piatej, ale nemôžem odísť pred siedmou bez toho, aby som nepočula poznámku ako: ,Tak čo, berieš si poobedné voľno?’” Amélia, PR manažérka

Pozitíva

  • Budete žiť v najkrajšom meste na svete (nájde sa zopár ľudí, čo budú namietať, ale všetci aj tak vedia, že je to pravda).
  • Môžete jesť pečivo, syry, maslové croissanty a piť víno každý deň, pretože to je vo Francúzsku úplne normálne!
  • Budete žiť v krajine s nárokom na zdravotné poistenie a sociálne zabezpečenie, čo znamená, že budete mať právo na preplatenie nákladov na zdravotnú starostlivosť (aspoň čiastočne), nárok na nezamestnanecké dávky v prípade, že vás prepustia, a nárok na prispievanie si na štátny dôchodkový plán.
  • V roku 2019 bola minimálna hrubá mzda 1521,22 eur za 35 hodinový týždeň.
  • Máte právo na minimálne 16 týždňov materskej dovolenky. Táto doba sa môže predĺžiť na základe rozhodnutia zamestnávateľa a počtu vašich detí. Otcovská dovolenka predstavuje minimum 11 dní po narodení dieťaťa. Mohlo by to byť lepšie, ale nie je to strašné).
  • Oficiálne má pracovný týždeň 35 hodín.
  • „Päť týždňov platenej dovolenky umožňuje Francúzom tráviť čas s rodinami, venovať sa záľubám, učiť sa nové veci, prípadne cvičiť,“ dodáva Bryan.
  • „Je to naozaj multikultúrne mesto,“ vraví nadšene Chloé, Austrálčanka, ktorá prišla do Paríža na pozíciu stážistky v IT. „Ľudia sú tu takí rôznorodí! Jeden deň jeme tibetskú kuchyňu, ďalší deň senegalskú a deň nato argentínsku. Je to neuveriteľné.“

Negatíva

  • Paríž spolu so Singapurom a Hong Kongom momentálne drží prvé miesto v rebríčku najdrahších miest na svete podľa Britskej Economist Intelligence Unit.
  • V roku 2018 sa Paríž ocitol na 19. mieste rebríčku najobývateľnejších miest (v roku 2017 bol len na 32. mieste, čo je pomerne obdivuhodný skok).
  • Čo sa týka miest, kde sa dobre žije cudzincom, Paríž sa umiestnil na 67. mieste z celkových 72 v roku 2018… Prekvapenie, však?
  • Parížania.
  • Turisti.
  • „Paríž je špinavé mesto,“ vraví Chloé.

Ku komu sa hodí Paríž?

Aj keď má Paríž povesť nádherného a romantického mesta, kde sa každý prechádza v baretkách a pojedá bagety, realita je iná. Paríž je úchvatné miesto s Haussmannskou architektúrou, s malebnými štvrťami (ako Montmartre) a svojimi typickými kaviarničkami, ale život v meste môže byť náročnejší, než si nováčikovia dokážu predstaviť. „Parížania nie sú veľmi priateľskí. Pravdu povediac, sú doslova nepríjemní… napríklad v hromadnej doprave,“ bonzuje Amélia. Chloé dodáva: „Keď som prišla, bolo ťažké nájsť si priateľov, pretože všetci už boli v uzavretých skupinkách. Nie je to tým, že Parížania nehovoria anglicky. Občas mám dojem, že sa tvária, že nerozumejú angličtine, aby sa nemuseli baviť s turistami.“

Ako každá metropola, aj Paríž ponúka široký výber skvelých aktivít a zábavy: reštaurácie, pekárne a tisíce kaviarní, množstvo múzeí a galérií, kurióznych štvrtí ako stvorených na prechádzky a všetko pre nákupných maniakov, nech už je váš rozpočet akýkoľvek. Miestny nočný život prešiel počas posledných pár rokov zmenou, takže každá nočná sova si tu príde na svoje. Nájdete tu množstvo predstavení, muzikálov, standup barov, koncertov, barov, nočných klubov a undergroundových večierkov. Jediné, čo tu chýba, je tichý exteriér, v ktorom by si človek odpočinul. „Akonáhle vyjde slnko, parky sú plné ľudí a nedá sa v nich poriadne oddýchnuť,“ sťažuje sa Chloé. To znamená, že sa musíte zbaviť akýchkoľvek agorafóbických tendencií a obhájiť si svoj osobný priestor!

„Keď som prišla, bolo ťažké nájsť si priateľov, pretože všetci už boli v uzavretých skupinkách.” Chloé, IT špecialista

Praktické informácie

Nájom

Paríž je drahé mesto a to sa odráža na výške nájmu, ktorá je okolo 30 eur za štvorcový meter. Regulácie nájomného boli nedávno zrušené, takže majiteľ je pánom domu. Nájsť si svoje ideálne miesto v Paríži nie je jednoduchou úlohou. O ubytovanie je veľký záujem a zabezpečiť všetky potrebné dokumenty je čoraz náročnejšie. Hľadajte na Le Bon Coin, alebo PAP a pripravte si tonu dokumentov (odpusť, matka príroda): vaše posledné tri výplatné pásky, posledné tri výplatné pásky vašich rodičov alebo zákonných zástupcov, potvrdenie o tom, že vy (a vaši rodičia alebo zákonní zástupcovia) platíte daň z príjmu, potvrdenie o prijatí do práce, ak už máte novú prácu, a potvrdenie že už nie ste v skúšobnej lehote, ak už máte pracovnú zmluvu. Zároveň musíte mať pripravenú hotovosť vo výške jednej alebo dvoch platieb nájmu ako zábezpeku… a ktovie, čo ešte. Po tomto nevyhnutne vyčerpávajúcom hľadaní však určite nájdete dokonalé miesto a budete sa môcť podeliť o skvelé príbehy o hľadaní bývania na večierkoch! Rovnako sa môžete rozhodnúť usadiť sa na predmestí, kde sú byty väčšie a lacnejšie, ale vaša každodenná cesta do práce bude trvať dlhšie. A ešte nezabudnite, že elektrinu aj vodu si hradíte sami, nech už budete bývať kdekoľvek.

Zdravotníctvo

Francúzsko – krajina ľudských práv a svätého všeobecného zdravotného poistenia! Samozrejme, nezaobíde sa bez správnej dávky byrokracie. Občania Európy sa môžu rozhodnúť, či chcú ostať poistení vo svojej domovskej krajine, alebo sa prihlásia vo Francúzsku. Ostatní občania môžu využiť služby PUMA (nie tenisky, ale Protection Universelle Maladie – Všeobecnú ochranu zdravia). Ak ste zamestnanec, vaša firma sa postará o získanie vášho čísla sociálneho poistenia. V ostatných prípadoch sa vyberte na najbližšiu pobočku CPAM (Caisse Primaire d’Assurance Maladie – Fond základného zdravotného poistenia) a požiadajte oň sami. Následne si musíte vybrať svojho osobného lekára, aby vám bolo preplatených 70 % poplatkov za návštevy lekára. Ak ste žena minimálne v 6. mesiaci tehotenstva bude vám preplatených 100 % poplatkov.
Aby vám však poplatky naozaj preplatili, nezabudnite, že skôr ako navštívite špecialistu, musíte najprv navštíviť svojho osobného lekára. V lekárni vám môžu preplatiť 15 % až 100 % z ceny receptu.

Mestská hromadná doprava

Vaším najlepším priateľom bude karta Navigo! Za €75,20 mesačne budete môcť neobmedzene cestovať vo všetkých piatich zónach! Zároveň vás to oprávňuje na využívanie siete nočných autobusov Noctilien, ktorá jazdí zhruba až do 5.30 h ráno. Dávajte si však pozor na pripitých spolucestujúcich. Rovnako sa môžete prihlásiť do systému mestských bicyklov Vélib’. Počas cesty do práce tak môžete dýchať čerstvý, aj keď možno trochu znečistený mestský vzduch. Stojí to smiešnych 37,20 eur ročne. Prvých 30 minút máte zdarma, za každých ďalších 30 minút zaplatíte euro, ale lenivejších ľudí, ktorí chcú použiť elektrické bicykle siete, to stojí 100 eur ročne. Neodporúčame cestovať do práce autom – doženie vás to do šialenstva.

Internet a mobilní operátori

Určite nájdete mobilných operátorov, ktorí vám poskytnú služby od dvoch eur mesačne, ale počítajte so sumou vyššou ako 12 €, ak ste závislí od Instagramu. Rovnako nájdete balíčky služieb poskytujúce internet, televíziu a pevnú linku, a to už od 20 eur. Pre aktuálne ceny sledujte špeciálne ponuky od rôznych operátorov.

Informácie o vízach

Francúzsko ponúka niekoľko druhov víz pre cudzincov, vrátane povolenia na dočasné bydlisko, povolenia na prechodné bydlisko a trvalé bydlisko (potom, čo v krajine strávite 10 rokov), povolenia na pobyt občanom Európy, študentské a víza pre stážistov. Všetky potrebné informácie o vízach nájdete tu a tu. V každom prípade budete potrebovať platný občiansky preukaz.

A sme na konci! Teraz by ste mali vedieť všetko, aby ste sa úspešne presťahovali do hlavného mesta Francúzska a začali svoje vlastné dobrodružstvo v Paríži.

Ceny a sumy sú platné v čase uverejnenia článku.

Preklad: Dorota Bachratá

Zdroj: Thomas Decamps

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.