Petfriendly kancelária: áno, či nie? Výhody, úskalia a predpisy

16 déc. 2019

2min

Petfriendly kancelária: áno, či nie? Výhody, úskalia a predpisy
auteur.e

Odchádzať na celý deň do práce a nechávať svojho maznáčika samotného doma, to nie je nič príjemné. Ak už zvieracieho kamaráta doma máte, možno ste sa aj vy niekedy posťažovali. Alebo vám bráni zadovážiť si maznáčika práve pracovná záťaž a nutnosť byť v kancelárii? Riešenie sa pritom zdá také jednoduché: vziať si štvornohého parťáka do práce! Posvietili sme si na práva, výhody, ale i na obmedzenia, ktoré z prítomnosti maznáčikov na pracovisku vyplývajú.

Zamestnávatelia sa v súčasnosti predháňajú svojimi benefitmi a petfriendly kancelária je jedným z nich. Napríklad v USA už viac než 10 rokov pripadá na 21. júna deň „Take your dog to work“. Trend maznáčikov v práci je atraktívny a vítaný i pre potenciálnych zamestnancov na Slovensku, v krajine milovníkov psov.

Ako je to s predpismi?

Pokiaľ má zamestnávateľ kancelárske priestory v prenájme, musí sa riadiť aj pravidlami vlastníka budovy, inak má však voľnú ruku a záleží na ňom, či pobyt maznáčikov na pracovisku povolí. Môžu si zamestnanci vodiť do práce psa, mačku alebo trebárs aj mini prasiatko? Do ktorých miestností chlpáč smie? Musí byť očkovaný? Sú nejaké konkrétne petfriendly dni? To všetko môže zamestnávateľ špecifikovať vo vnútorných predpisoch firmy a dať tak jasnejšiu podobu tomu, ako by pracovný deň v sprievode maznáčika mohol vyzerať.

Na čo sa pripraviť?

Ešte než vezmete maznáčika so sebou do práce, pripravte sa na to, že to pre neho bude nové prostredie – množstvo nových dojmov, nových pachov a neznámych ľudí, ktorí sa správajú úplne inak než doma alebo na ulici. Neznáma situácia to môže byť aj pre vás a pokiaľ to vo firme dosiaľ nebolo zvykom, i pre vašich kolegov. Buďte ohľaduplní a pamätajte na to, že všetko je o komunikácii a o dohovore.

Poistenie

Pravdepodobne už svojho parťáka dobre poznáte a viete, ako v konkrétnych situáciách reaguje. Aj napriek tomu je však vhodné mať sa na pozore. Pokiaľ nemáte psíka poisteného, zvážte to. Poisťovne v súčasnosti ponúkajú varianty poistenia zodpovednosti za škody spôsobené vaším domácim maznáčikom inej osobe. To sa hodí, pokiaľ by mal štvornohý kamarát zlý deň a niečo v práci zničil, alebo by nedajbože niekomu ublížil.

Myslite aj na kolegov

Nie všetci kolegovia sú milovníkmi zvierat a nie všetci to pred ostatnými bez okolkov priznávajú. Nechcú predsa pôsobiť ako niekto, kto nemá rád zvieratá! Niekto môže mať zo zvierat strach, iný má alergiu na srsť. Overte si teda, či prítomnosť maznáčika nevadí kolegom v miestnosti, najmä tým najbližším susedom.

Hlavne ohľaduplne

Nie každé zvieratko vydrží byť dlho bez pohybu. Občas potrebuje a vyžaduje pozornosť. To môže byť zdrojom rozptýlenia pre vás aj vašich kolegov. Pokiaľ hľadáte kompromis, môže ním byť privádzanie maznáčika v menej náročných dňoch. Ak sa s maznáčikom vypravuje do práce viacero kolegov, vyskúšajte, ako sa vaši zvierací kamaráti navzájom znášajú, a podľa toho sa dohodnite, či je vhodné mať ich v práci súčasne, alebo bude lepšie sa striedať. Dobrým tipom sú napríklad zdieľané kalendáre majiteľov a chovateľov maznáčikov.

Prečo byť petfriendly

Stmeľovanie kolektívu

Kto už psa alebo mačku v kancelárii zažil, vie, o čom hovoríme. Atmosféra sa vďaka prítomnosti chlpáča uvoľní, kolegovia okolo neho sú ako malá rodina. Blízkosť zvieraťa znižuje stres a prispieva k lepšej efektivite práce.

Zníženie absencie a zvýšenie produktivity

Je to jednoduché – keď sa v práci cítite dobre, pracujete lepšie… a dlhšie. Nemusíte sa ponáhľať domov a až tak vám nevadí, keď pracujete nadčas.

Priateľská atmosféra a stmelenie

Zvieratká sú jasným „icebreakerom“. Keď je na pracovisku nálada na bode mrazu, maznáčikovia sa postarajú o to, aby všetky ľady popraskali. A roztápajú sa aj inde. Spoločnú reč často nájdu i kolegovia, ktorí medzi sebou predtým riešili len pracovné záležitosti a možno občas prehodili zopár zdvorilostných fráz.

Preklad: Zita Mudráková

Zdroj: WTTJ

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Les thématiques abordées