Paušální daň pro OSVČ: Co je nového a co musíte vědět?

04 janv. 2023 - mis à jour le 04 janv. 2023

3min

Paušální daň pro OSVČ: Co je nového a co musíte vědět?
auteur.e
Eliška Maxová

Redaktorka & překladatelka.

V lednu 2021 byla poprvé zavedena paušální daň, která pokračuje i v roce 2023. Živnostníci se budou moci přihlásit k paušální dani, což je nová možnost zdanění a placení záloh pro OSVČ. Je nejjednodušším způsobem, jak platit daně a pojištění, ovšem ne každému se vyplatí. I v letošním roce ji ale čeká pár změn. Co je potřeba o paušální dani vědět a jaké jsou novinky?

Namísto placení měsíčních záloh na sociální a zdravotní pojištění, podávání daňového přiznání a přehledu pro všechny dotčené instituce prostě jen každý měsíc odešlete fixní částku – a je to. Navíc vám nehrozí kontroly z finančního úřadu ani nepříjemné každoroční překvapení, že máte na daních či zálohách šílené nedoplatky. V daňovém přiznání neuděláte chybu, protože ho vůbec nevyplňujete. Zní to lákavě? Přečtěte si o paušální dani víc.

Kdo může paušální daň uplatnit?

Každý živnostník, který

  • není plátce DPH,
  • nemá roční příjem vyšší než 2 000 000 Kč (zásadní změna oproti roku 2022, kdy byl strop 1 000 000 Kč),
  • není zároveň společníkem veřejné obchodní společnosti nebo komplementářem komanditní společnosti,
  • neběží vůči němu insolvenční řízení,
  • nemá příjmy ze závislé činnosti (kromě dohody o provedení práce).

Může se k ní přihlásit i nově registrovaný živnostník. Je však zcela na vašem dobrovolném uvážení, jestli do režimu paušální daně vstoupíte, nebo ne. A pozor, k paušální dani se musíte přihlásit do 10. ledna.

Pokud jste paušální daň již v roce 2022 měli a chcete v ní pokračovat, nic dělat nemusíte a stačí dále posílat zálohy.

Co daň zahrnuje a co ne

Další novinkou pro rok 2023 je rozdělení do tří pásem paušální daně (právě díky navýšení limitu pro registraci). Půjde o částky: 6 208 korun měsíčně, 16 tisíc korun měsíčně a 26 tisíc korun měsíčně. Pásma jsou rozdělena podle výše příjmu.

Měsíční platba zahrnuje zdravotní pojištění, sociální pojištění a daň z příjmu. Stačí jen podat přihlášku a nastavit jeden trvalý příkaz, jehož výši upravíte jednou za rok, a máte vystaráno.

A jaké administrativní úkony vám díky ní odpadnou?

  • Placení měsíčních záloh na zdravotní pojištění
  • Placení měsíčních záloh na sociální pojištění
  • Každoroční podávání daňového přiznání
  • Každoroční podávání přehledu pro zdravotní pojišťovnu
  • Každoroční podávání přehledu pro správu sociálního zabezpečení
  • Každoroční výpočet a platbu / vrácení daně
  • Výpočet a platbu nedoplatku, případně vrácení přeplatku ze zdravotního pojištění
  • Výpočet a platbu nedoplatku, případně vrácení přeplatku ze sociálního pojištění

Co jde naopak mimo ni?

  • Nemocenské pojištění a úkony s ním spojené budete muset řešit zvlášť
  • Nebudete moci uplatnit daňové položky odečitatelné od základu daně (dary, penzijní připojištění, úroky z úvěru či hypotéky, životní pojištění, vzdělávání…)
  • Nebudete moci uplatnit daňové slevy a úlevy (za poplatníka, manžela/manželku, průkaz ZTP, studenta, školkovné, bonus na děti…)

Pro koho je paušální daň výhodná?

Zda se vám paušální daň vyplatí, záleží na vašem příjmu, na tom, jaký výdajový paušál uplatňujete, a také jaké slevy na dani využíváte. Na webu Ministerstva financí můžete všechny své údaje zadat do kalkulačky a zjistíte, jestli s paušální daní ušetříte, nebo si naopak připlatíte. Obecně lze však říct následující:

  • Pokud v současnosti uplatňujete daňový paušál 80 % (což se týká zejména řemeslných činností, zemědělství, lesního a polního hospodářství), téměř jistě se vám nová daň nevyplatí.
  • Pokud uplatňujete 60% paušál, což se týká většiny OSVČ, bude pro vás paušální daň výhodná v případě, že máte vyšší příjmy. V závislosti na výši příjmu se vám daň může, nebo nemusí vyplatit, pokud uplatňujete i slevu na manželku či děti, a to tak, že čím více slev, tím méně výhodná nová daň bude. Platí také, že čím vyšší náklady na zpracování daňového přiznání teď máte, tím lepší pro vás bude přejít na novinku.
  • Pokud uplatňujete paušál 40 %, bude pro vás novinka pravděpodobně výhodná, pokud nemáte vyloženě nízké příjmy přibližně do 20 000 Kč měsíčně. Pokud se budou vaše příjmy blížit k milionu za rok, mohli byste ušetřit až 120 000 Kč ročně.

Výhody pro podnikatele i stát

Ministerstvo financí zdůrazňuje, že hlavní výhodou není finanční úspora jako taková, ale nižší administrativní zátěž a z ní pramenící čas, snaha a peníze, které živnostníci s novou daní ušetří. Lákavě zní i možnost vyhnout se daňovým kontrolám.

Ministerstvo financí si od nové daně slibuje posílení důchodového pilíře – zahrnuté sociální pojistné navýšené o 15 % zlepší situaci OSVČ v důchodu, protože v současnosti si většina platí pouze minimální částku, ačkoliv dobrovolně mohou přispívat i více. Výsledkem tedy bude více peněz v důchodovém systému (celkový dopad na veřejné rozpočty je odhadován na -177 milionů korun, na dani z příjmu fyzických osob by se mělo vybrat o 398 milionů méně, avšak vybrané sociální pojistné by mělo být oproti nynějšku vyšší o 200 milionů korun). Ministerstvo to zdůvodňuje mimo jiné tím, že se tím přiblíží odvody živnostníků k odvodům zaměstnanců.

Podle místopředsedkyně Asociace malých a středních podniků Pavly Břečkové je však taková myšlenka lichá – pro server Podnikatel.cz vysvětlila, že OSVČ na rozdíl od zaměstnanců musí řešit zajišťování práce, mají nehrazenou dovolenou a nemocenskou, nemají nárok na ošetřovné, platí odvody i při neexistenci příjmů a ručí celým svým majetkem. Je to tedy naprosto odlišná situace od pozice zaměstnance.

Jak se k paušální dani přihlásit?

Zjistili jste, že se vám daň vyplatí, nebo vám to prostě stojí za to, že se budete moci zbavit většiny papírování souvisejícího s živností? Chcete-li se přihlásit hned od začátku roku 2023, na příslušný finanční úřad zašlete do 10. ledna formulář Ministerstva financí s názvem Oznámení o vstupu do paušálního režimu (ještě neexistuje), a to poštou nebo datovou schránkou (která je nově v roce 2023 povinná pro všechny OSVČ). Pokud to nestihnete, můžete se přihlásit až od roku 2024. Nemáte-li zájem, nic se pro vás nemění – kromě výše sociálního a zdravotního pojištění, která se mění každý rok.

Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Les thématiques abordées
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs