7 otázok, ktorým sa na pohovore nevyhnete

09 juil. 2020

5min

7 otázok, ktorým sa na pohovore nevyhnete
auteur.e

Práve ste dostali email, na ktorý ste už dlho čakali: vaša žiadosť upútala pozornosť náborového pracovníka, ktorý by sa s vami rád stretol… zajtra. Keď prejde počiatočná radosť, ako sa postavíte k príprave na tento pracovný pohovor? Možno vás privedie k práci vašich snov, takže bude najlepšie, ak svoje šance na úspech maximalizujete. Nepodliehajte panike, potrebujete len zošit, pero a pár hodín času. Dobrá správa je, že akonáhle ste sa pripravili, využijete svoje odpovede aj pri ďalších pohovoroch v budúcnosti. Je to minimálna investícia s ohľadom na to, k čomu by výsledok vašej prípravy mohol viesť. Ponúkame vám hlbší pohľad na 7 otázok, na ktoré sa potrebujete v prípade pracovného pohovoru pripraviť.

Prečo je dôležité očakávať tieto otázky?

Je nemožné predpovedať všetky otázky, ktoré sa vás náborový pracovník opýta, ale niektoré sú také časté, že je múdre popremýšľať nad nimi vopred. Pamätajte, že počas pracovného pohovoru nestačí len odpovedať. Musíte svoju odpoveď aj vysvetliť pomocou príkladov, aby ste presvedčili o svojej odpovedi potenciálneho zamestnávateľa. Ak sa pripravíte, zvýšite tak svoje šance na úspech.

Aj keby sa tieto otázky v konverzácii neobjavili, práca, ktorú budete príprave venovať, vám umožní cítiť sa počas pohovoru sebavedomejšie a podvedome vám podsunie – z vašich predpripravených odpovedí – argumenty, ktoré by vám inak nenapadli. Príprava vám umožní štrukturovať vaše myšlienkové procesy, viesť konverzáciu, byť presvedčivý a stáť nohami pevne na zemi. To je všetko, čo potrebujete na to, aby ste sa cítili sebavedomejšie.

Ako na to?

Toto cvičenie s perom a papierom je pravdepodobne najlepšou možnosťou z dvoch dôvodov:

  • Spíšete si myšlienky, ktoré sa vám tak lepšie vryjú do pamäte.
  • Ak máte tendenciu prokrastinovať, tieto poznámky vám pomôžu pripomenúť si cestou na pohovor to, o čom chcete rozprávať.

Tu je niekoľko otázok, na ktoré sa môžete pripraviť:

1. Povedzte nám niečo o sebe

Toto je otázka, ktorej sa takmer určite nevyhnete. Možno sa vám zdá, že je to taký jednoduchý úvod, alebo, naopak, sa z tejto otázky môžete zrútiť. Začínať však touto otázkou konverzáciu nie je vôbec ťažké a nejde ani o žiadny chyták. Ako sa teda na pracovnom pohovore predstavíte? Táto neslávne známa otázka vám poskytuje šancu na predvedenie vašich skúseností, ktoré považujete za dôležité vy alebo si myslíte, že ich tak môže vnímať potenciálny zamestnávateľ. Pripravte sa na túto otázku a budete tak môcť viesť konverzáciu smerom, ktorý vám vyhovuje. Rovnako vám to pomôže v tom, že sa nestratíte v spleti nervózneho monológu a najmä vám to umožní zdôrazniť vaše prednosti.

2. Prečo sa uchádzate o túto pozíciu v našej firme?

Zamestnávatelia si chcú byť istí, že osoba sediaca oproti nim je niekto, kto vie, do čoho ide. Táto otázka funguje ako triediaci mechanizmus na rozlíšenie tých, ktorí sa o pozíciu hlásia náhodne, od tých, ktorí majú konkrétnu motiváciu. Vaša odpoveď by mala reflektovať vašu osobnosť a potreby. Počas odpovede na ňu by ste mali predviesť svoje solídne znalosti o firme.

Je to pre vás možnosť spísať si zoznam dôvodov, prečo vás táto pracovná pozícia láka, ako aj zistiť, čo je pre vás dôležité: sektor, pracovné prostredie, určitý aspekt danej pracovnej pozície, kariérny postup, firemná kultúra a tak ďalej. Zisťovanie vlastných priorít vám pomôže zistiť, či vaše očakávania zodpovedajú skutočnosti danej pracovnej pozície.

Zároveň by ste mali poriadne preskúmať firmu samotnú. Uvedomte si, že pre väčšinu zamestnávateľov je kľúčovým faktorom rozhodovania to, či dokážu kandidáti sebavedome rozprávať o tom, čomu sa firma venuje. Pred pohovorom si zopakujte tieto fakty o firme:

  • meno generálneho riaditeľa/riaditeľky,
  • dátum založenia firmy,
  • dve vety, ktoré v skratke zhŕňajú to, čomu sa firma venuje,
  • ich hlavných konkurentov,
  • najčerstvejšie novinky. Napríklad nadobudnutie veľkých partnerstiev, nové kúpy, technické novinky,
  • firemné hodnoty,
  • pár mien klientov.

Potenciálny zamestnávateľ sa vás môže opýtať: „Zaujala vás nejaká novinka o našej firme?“ Skontrolujte si sektor firemnej aktivity – ak si prečítate pár článkov, ľahko navnímate firemný žargón. Spomeňte zopár technických termínov – bude to fungovať zaručene vo váš prospech!

3. Na aké kariérne úspechy ste najviac hrdí?

Táto otázka znamená, že zamestnávateľ chce vedieť, čoho ste schopní, keď ste na vrchole svojich schopností. Sebavedomé rozprávanie o vašich úspechoch je kľúčové v dokazovaní, že ste schopní vytvárať hmatateľné výsledky. Aj keď sa vás potenciálny zamestnávateľ túto otázku nespýta hneď, ak sa vám podarí vtesnať niekam odpoveď, ktorú ste si na ňu pripravili, rozhodne tým nič nepokazíte.

Rovnako si pripravte dobrý náčrt situácie, ktorá bola pre vás počas vašej kariéry najväčšou prekážkou, ako aj to, ako sa vám podarilo tento problém prekonať. Dokážte im, že viete byť optimistami a vytrváte, aj keď sa ocitnete v úzkych, dokážete sa postaviť výzvam až do konca a viete sa z nich poučiť!

4. Čím by ste na novej pracovnej pozícii začali?

Relevantný kariérny smer a skúsenosti, solídny zoznam schopností a správna voľba slov vám pomôžu vytvoriť na pohovore dobrý dojem. Ak však existuje zaručený spôsob, akým zamestnávateľa presvedčíte, že ste tými pravými, je to tým, že pôjdete do detailov. Ešte ani nie ste zamestnaní, ale vykazujete všetky svoje rôznorodé schopnosti, ktoré firme poskytnete.

Pre odpoveďou na túto otázku potrebujete jasne pochopiť, aké sú požiadavky pre danú pozíciu. Neváhajte s prípravou drobnej kontroly ich potrieb a ponúknite konkrétne riešenia, ktoré by ste zaviedli. Chcete dokázať, ako by ovplyvnilo firmu to, že zamestná práve vás. A ak na túto otázku nedôjde, buďte odvážni a chopte sa príležitosti poskytnúť na ňu odpoveď aj tak.

5. Prečo by sme vás mali zamestnať?

Zamestnávateľ vás požiada, aby ste sa skúsili vcítiť do ich role a vysvetliť im, prečo ste zrovna vy tými najlepšími kandidátmi pre danú pozíciu. Práve toto je extrémne dôležitá otázka, ktorá vám poskytne šancu predviesť vaše presviedčacie schopnosti, sebavedomie a motiváciu.

Najlepším spôsobom, ako odpovedať na túto otázku, je pripomenúť si inzerát s touto ponukou práce a porovnať požiadavky z inzerátu s vašimi pracovnými úspechmi a schopnosťami, ktorými vynikáte. Zdôraznite všetky body, kde nastáva zhoda, ako aj tie, ktorými disponujete navyše, aby ste sa vyčlenili z davu.

6. Aký plat očakávate?

Táto otázka nie je o vábení zamestnávateľa, ale o tom, aby ste sa neocitli v úzkych. Ak sa na túto otázku nepripravíte, riskujete, že pod stresom zle odhadnete plat, ktorý si zaslúžite, prípadne poviete niečo, čo sa vám neskôr vypomstí počas neskorších vyjednávaní o plate. Nenechajte sa touto otázkou zaskočiť!

Ako teda hovoriť počas pohovoru o plate? Môžu vám pomôcť vaši rovesníci, ktorí už na danej pozícii pracujú, a poradia vám, aký je za ňu priemerný plat v danom sektore. Môžete si vyhľadať aj inzeráty, ktoré sú im podobné a majú uvedenú mzdu.

7. Máte otázky?

Koniec pohovoru je kľúčovou príležitosťou, ktorú by ste nemali prepásť! Je dôležité chytiť sa tejto slávnej otázky. Skončiť tým, že poviete „Nie, nemám ďalšie otázky“, vyvolá v potenciálnom zamestnávateľovi negatívny dojem. Správna príprava pred pohovorom vám definitívne umožní získať čo najviac informácií na to, aby ste si vytvorili akú-takú predstavu o firme, ale je fajn spísať si pár otázok, ktoré by vás zaujímali. Tu je niekoľko nápadov:

  • Aké má firma krátkodobé projekty?
  • Ako vyzerá zvyšok procesu?
  • Ako sa môže ponúkaná pozícia ďalej rozvíjať?
  • Bude sa firma rozrastať za hranice?

Pripravte si odpovede na týchto 7 otázok a garantujeme vám, že sa na pohovor dostavíte s pevným základom a k stretnutiu budete pristupovať pokojnejšie. Stačí to na to, aby ste prácu získali!

Nezabúdajte, že pracovný pohovor je výmena. Aj keď bude mať náborový pracovník veľa otázok, určite budete mať čas a priestor na to, aby ste sa sami niečo spýtali. Je to šanca dokázať, že sa o prácu zaujímate, a predviesť svoju zvedavú náturu, ako aj svoju túžbu po firemnom raste. Máte šancu spraviť dojem na potenciálneho zamestnávateľa!

Príprava navyše

Ak máte čas a radi by ste sa pripravili na ešte väčšie množstvo otázok, ktoré by sa vás mohli opýtať, ponúkame vám trochu kompletnejší zoznam:

  • Prečo ste odišli zo svojho predošlého zamestnania?
  • Kde sa vidíte o päť rokov?
  • Aké sú vaše tri najlepšie a tri najhoršie vlastnosti?
  • Povedzte nám o nejakom svojom rozhodnutí.
  • Môžete nám povedať viac o nejakej situácii, v ktorej ste sa ocitli vo vedúcej pozícii?
  • Povedzte nám o sebe niečo prekvapujúce!
  • Čoho sa najviac bojíte?
  • Čo vás každodenne motivuje?
  • Ako pracujete pod tlakom?
  • Aké sú vaše koníčky?
  • Rozosmejte nás!

Preložila Dorota Bachratá

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Les thématiques abordées
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs