Hľadáte si prácu a potrebujete odporúčanie? Prečo a ako si ho pýtať?

01 sept. 2020

3min

Hľadáte si prácu a potrebujete odporúčanie? Prečo a ako si ho pýtať?
auteur.e
Géraldine Baraud

Journaliste - consultante éditoriale @rubrik-communication.com

Hľadáte si novú prácu? Chcete zmaximalizovať svoje šance nielen vďaka CV a motivačnému listu, ale aj prostredníctvom odporúčania? Písomné svedectvo tých, ktorí vás po pracovnej stránke poznajú, vám v očiach náborára pomôže zvýšiť vašu hodnovernosť. Hoci o vás veľa hovorí vaše CV, motivačný list alebo profil na LinkedIn, odporúčanie, ktoré nie je takou bežnou záležitosťou, vám pomôže vystúpiť z radu. Ak si teda už dlhší čas hľadáte prácu alebo ste svoje predchádzajúce zamestnanie museli opustiť pre krízu, nastal čas zaloviť po odporúčaní… Najmä, ak váš prechádzajúci zamestnávateľ dôveruje vám a vašim schopnostiam. A nakoniec, nebudeme si predsa klamať, odporúčanie vám môže pohladkať ego, čo pri hľadaní práce nie je vôbec na škodu!

1. Vystihnite ten správny moment

Ak si práve hľadáte prácu, nepochybne nastal čas pokusu maximalizácie svojich šancí. O pomoc môžete požiadať svojich bývalých kolegov.

Vypýtať si odporúčanie môže byť chúlostivá záležitosť, ak ste aktuálne zamestnaní. Ak ale o vašom odchode váš šéf vie, nie je to niečo nemožné. Okolnosti môžu byť rôzne:

  • Vás odchod inicioval váš zamestnávateľ (koniec zmluvy, znižovanie stavov…), no napriek tomu máte dobré vzťahy? Existujú vysoké šance, že vaša prosba bude vypočutá. Počas krízy sú mnohé firmy nútené svojich zamestnancov prepúšťať bez toho, aby boli dôvodom výpovede schopnosti jednotlivca. V takomto prípade spoločnosti často preukazujú ochotu pomôcť pri hľadaní zamestnania ľuďom, ktorým dôverujú. Pokojne podráždite tigra!
  • Váš odchod inicioval váš zamestnávateľ, no dobre spolu nevychádzate (koniec skúšobného obdobia, prepustenie pre nedostatočnú odbornú spôsobilosť atď.)? Odporúčanie si za takýchto okolností bude ťažké vypýtať. Nemusíte teda o pomoc žiadať vášho šéfa alebo ľudí, s ktorými nevychádzate. Požiadajte o pomoc svojich kolegov, s ktorými sa vám dobre spolupracovalo.
  • Uchádzate sa o internú pozíciu? Všetko v tomto prípade závisí od vzťahu, aký so svojimi nadriadenými máte. Ak máte pocit, že vás váš nadriadený vo vašom profesionálnom rozvoji podporuje, pravdepodobne pôjde všetko bez problémov.
  • Podali ste oficiálnu výpoveď alebo ste sa dohodli na ukončení pracovného pohovoru dohodou? S prosbou o odporúčanie sa neponáhľajte, mohli by ste zanechať dojem, že ste už zahodili flintu od žita. Počkajte si na moment vášho odchodu a predovšetkým na reakciu vášho manažéra. Ak máte pocit, že má firma s vaším odchodom problém, možno ešte predtým, ako požiadate o odporúčací list, počkajte, kým z firmy odídete, aby ste im tak dali nejaký čas celú situáciu spracovať.

2. Vytipujte si jedného alebo viacerých ľudí, ktorí vám s odporúčaním pomôžu

Písanie odporúčaní nie je exkluzívnou požiadavkou len na šéfa. Práve naopak. Ak ide o uznávanú osobnosť vo vašom odbore, jej podpis môže na odporúčaní naozaj niečo znamenať. Ak ste ale neudržiavali nejaké extra vzťahy, pravdepodobne nejde o toho správneho človeka, ktorý by vám mal odporúčanie napísať. Hoci váš priamy nadriadený bude asi zhovorčivejší, pokiaľ ide o vášho tímového ducha, solidaritu a dochvíľnosť, o odporúčanie je možné poprosiť aj zákazníka, ktorý popíše vašu motiváciu, spôsob, akým ste sa svojej úlohe venovali, aj vašu zainteresovanosť v projektoch. Všetko závisí od toho, aké informácie chcete v odporúčaní o sebe povedať.

V každom prípade sa uistite, že autor (autorka) vášho odporúčacieho listu má vo svojej funkcii alebo profesii určitú legitimitu.

3. Odvážne do toho!

Viete, že by vám odporúčanie dobre poslúžilo a našli ste vhodného kandidáta (alebo viacerých), ktorý vám ho napíšu, no niečo vás brzdí. Potrebujete v odporúčaní vyzdvihnúť svoje pozitíva, no hanbíte sa o to požiadať? Ak máte problém ísť za dotyčným pisateľom odporúčania osobne alebo mu zavolať, napíšte mu e-mail. Písomná forma komunikácie vám poskytne čas vybrať tie správne slová. S lichôtkami nemusíte otáľať, veď tie potešia každého: „Veľmi si vážim, že som s tebou mohol spolupracovať. Ako iste vieš, chystám sa vrátiť do práce, a cítil by som sa istejšie, keby si mi pomohol s odporúčaním, v ktorom by si našu spoluprácu spomenul!“ Predovšetkým nezabudnite, že sme všetci raz boli nezamestnaní, takže existuje len malá šanca, že danú oslovenú osobu vaša prosba otrávi. Ak by ste niečo také neprežili, nezabúdajte na LinkedIn, aj tam vám môžu ľudia na požiadanie napísať odporúčanie, ktoré sa zobrazí vo vašom profile.

4. Jasne definujte svoje očakávania

Autorovi svojho odporúčania jasne a presne vysvetlite, čo od neho očakávate. Porozprávajte mu/jej o práci, o ktorú sa uchádzate, a o schopnostiach, ktoré náborári požadujú. Ktoré z týchto schopností vám vie v odporúčaní dosvedčiť? Bez diktovania textu alebo prílišnej direktívnosti dajte tomuto človeku niekoľko oporných bodov: ak chcete vyzdvihnúť vášho tímového ducha, povedzte to. Rozhovor poskytuje priestor novým myšlienkam a týmto spôsobom získate personalizovaný odporúčací list pre potreby pozície, ktorú hľadáte. Snažte sa získať originálne a konkrétne odporúčanie. Choďte nad rámec bežne spomínaných informácií a nehanbite sa povedať: „Je motivovaný a odhodlaný!“

5. Dbajte na formát odporúčacieho listu

Niektorí ľudia sú zvyknutí písať odporúčací list, iní nie. Majte pre každý prípad k dispozícii vzor odporúčania pre osloveného autora (ktorý nájdete napríklad na internete). Povedzte autorovi o názve pozície, o ktorú sa uchádzate, neváhajte pripojiť internetový odkaz a nezabudnite uviesť deadline, ktorý ste si stanovili na odoslanie vašej kandidatúry. Nenechávajte si to na poslednú chvíľu.

Nezabudnite sa za odporúčanie poďakovať a, samozrejme, nezabudnite dotyčnému povedať, že ho o ďalšom priebehu situácie budete informovať, nech už to dopadne akokoľvek.

6. Odovzdať odporúčanie e-mailom alebo osobne?

V ideálnom prípade odporúčanie pošlite spolu s CV a motivačným listom. Na záver odporúčacieho listu nezabudnite spomenúť, v akom vzťahu s osobou uvedenou na konci sprievodného listu ste. Môžete to spomenúť aj na konci pohovoru, čím priebeh stretnutia zakončíte silným argumentom.

Odporúčacím listom budujete svoju dôveryhodnosť, zvyšujete svoje šance, preukazujete svoje skúsenosti a poskytujete HR pracovníkovi referencie. Oveľa menej rozšírený spôsob odporúčania poskytujú aj sociálne siete, ktoré vám pomôžu zviditeľniť sa a zvýšiť svoje šance na trhu práce. Môžete len získať, tak prečo to neskúsiť?

Preložila Zuzana Chovancová

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku a prihláste sa na odber noviniek, aby ste každý týždeň dozvedeli o tých najlepších článkoch!

Foto: Welcome to the Jungle

Les thématiques abordées