Nie je čo stratiť: príbehy piatich ľudí, ktorí zo zlyhania vyťažili maximum

30 nov. 2019

4min

Nie je čo stratiť: príbehy piatich ľudí, ktorí  zo zlyhania vyťažili maximum
auteur.e

„Ten, kto nikdy nezlyhal, prišiel o životne dôležitú skúsenosť.“ Charles Pépin, filozof

V mnohých kultúrach je zlyhanie tabu. Namiesto toho, aby sa naň nazeralo ako na potenciálne prínosnú skúsenosť, často ho vnímame len ako opak úspechu. Tento pohľad sa však v súčasnosti mení. Po vzore spoločnosti FailCon, ktorá bola založená v San Franciscu v roku 2009, sa podnikatelia, športovci a verejne známe osobnosti z celého sveta začali stretávať na konferenciách venovaných svojim zlyhaniam. Delia sa tu o svoje príbehy a hovoria o kľúčových problémoch. Žijeme v dobe, ktorá glorifikuje tých, čo sú na vrchole. Dennodenne čítame o mladých milionároch, ktorí zakladajú úspešné startupy a majú popri tom čas na šport, meditáciu a prečítanie aspoň jednej knihy týždenne. Takéto konferencie nám pomáhajú pripomenúť si, že cesta k úspechu nie je vždy najhladšia.

Aj tí najúspešnejší ľudia zažili v istom bode svojej kariéry zlyhanie. Nevzdali sa. Ako sa zo svojho zlyhania poučili a pohli ďalej? A čo je dôležitejšie, ako sa z ich zlyhania vieme poučiť my?

Hľadanie práce: nenechajte sa zlomiť (ani po 30 odmietnutiach)

image

Jack Ma, CEO spoločnosti Alibaba Group. Fotografia © Lentrepreneuriat.net

„Nezáleží na tom, akí ste múdri, vždy urobíte nejakú chybu. Zlyhanie vás učí, ako tieto chyby prekonať a ísť ďalej.“ Jack Ma

Pred tým, ako založil firmu Alibaba, čínskeho giganta na poli internetového obchodu, zažil najbohatší muž Číny Jack Ma celú kopu zlyhaní. Trikrát sa mu nepodarilo dostať sa na vysokú školu. V Harvard Business School ho odmietli desaťkrát a neúspešne sa uchádzal o viac ako 30 pracovných pozícií, vrátane práce v Kentucky Fried Chicken (KFC) v jeho rodnom meste Chang-čou: „Keď prišlo k nám do mesta KFC, uchádzal som sa o prácu aj tam. Na pohovor prišlo 24 ľudí a 23 z nich prácu naozaj dostalo. Okrem mňa.”

Pracovný život: ako sa vzchopiť po zlej skúsenosti

image

Anna Wintour, šéfredaktorka amerického vydania časopisu Vogue

„Myslím, že zažiť vyhodenie z práce by mal počas svojej kariéry každý z nás.“ Anna Wintour

Prvá dáma sveta módy Anna Wintour už 30 rokov kraľuje svojmu odvetviu v pozícii šéfredaktorky amerického vydania časopisu Vogue. Jej kariéra však začala pomerne žalostne. Po deviatich mesiacoch ju vyhodili z juniorskej pozície módnej redaktorky v Harper’s Bazaar. Podľa svojich nadriadených Anna vôbec nerozumela americkému trhu. Krátko nato bola späť v hre a začala písať pre konkurenčný magazín Viva, hoci nie s takým nadšením ako predtým. V jej životopise vznikla 18 mesačná diera, ktorá bola sprevádzaná aj skrachovaným vzťahom a tým, čo sama nazýva „obdobie splínu“. Anna však vytrvala, chopila sa každej príležitosti a zamerala sa na úspech. Ten ju napokon preslávil po celom svete.

Správne nastavenie: nedajte sa odradiť prvou prekážkou

image

Brian Chesky, CEO v spoločnosti Airbnb

Vedeli ste, že ešte skôr, ako v roku 2008 založili firmu, ktorá sa stala lídrom v oblasti prenájmu ubytovania, museli zakladatelia Airbnb predávať cereálie, aby sa vôbec uživili? Všimli si, že v San Franciscu, kde žili, nie sú pred veľkými konferenciami voľné žiadne hotelové izby. S dôvtipom im vlastným založili web s ponukou ubytovania vo svojom apartmáne a hneď prvý týždeň zarobili 1000 dolárov. Ich nápad sa však rozbiehal len veľmi pomaly. „Ty nie si podnikateľ, ale nezamestnaný,“ hovorili jednému zo spoluzakladateľov, Brianovi Cheskymu, jeho rodičia. Broke, Chesky a ostatní využili rozruch okolo prezidentskej kampane v USA v roku 2008 a (vlastnoručne) vyrobili nové balenia pre cereálie s nápaditými nápismi Obama O’s či Cap’n McCains. Okrem zarobených peňazí však predovšetkým získali pozornosť ľudí, ktorí im neskôr pomohli uspieť.

Prevzatie zodpovednosti: priznajte si zlyhanie a nebojte sa riskovať

image

Jeff Bezos, zakladateľ, CEO a riaditeľ spoločnosti Amazon. Fotografia: Michael Shane/The Verge

„Ak uzavriete odvážnu stávku, je to pokus (s neistým výsledkom), ktorý je často zákonite odsúdený na neúspech.“ Jeff Bezos

Amazon a Jeff Bezos: inšpiratívna dvojka vo svete podnikania. Obe mená sú rovnako slávne, úspešné a napriek tomu majú za sebou priam ukážkové zlyhania, ako je napríklad Fire Phone a nečakaný vpád na trh s plienkami. Ak sa však pozorne započúvate do toho, čo vám najbohatší muž na svete hovorí, tajomstvo tkvie práve v odvahe nebáť sa podstupovať riziká. Bezos prevzal plnú zodpovednosť za zlyhania Amazonu a otvorene hovorí, že neúspechy stáli firmu miliardy dolárov. Dokonca svoju firmu prezentuje ako to najlepšie miesto na svete, kde sa naučiť, ako zlyhať. S takýmto prístupom k chybám povzbudzuje aj ostatných zamestnancov, aby sa nebáli podstupovať riziká.

Čo robiť, keď padnete na nos

„V živote šéfa sú vrcholy vyššie, pády na dno hlbšie a priemer je citeľnejší. Najdôležitejšie je však vedieť, ako si udržať dobrú firmu.“ Jean-Christophe Menz

Jean-Christophe Menz, absolvent francúzskej ESSEC Business School, mal 25 rokov, keď založil Cook & Go, spoločnosť organizujúcu kurzy varenia pod taktovkou šéfkuchárov. S 18-mesačnými skúsenosťami u giganta Danone a neochvejným podnikateľským duchom sledoval, ako jeho firma zažívala v rokoch 2009 až 2012 rýchly rast: štyrikrát navýšil kapitál firmy a dokonca expandoval do New Yorku. Celkový výnos narástol z 300 000 eur v roku 2009 na neuveriteľných 5 miliónov eur v roku 2013. Kým si však uvedomil, že jeho firma mieri ku katastrofe, bolo už neskoro. Menz sa snažil žonglovať s príliš veľa rolami naraz, čo viedlo k stenčovaniu hotovostného toku a obratu. V roku 2014 nasledoval bankrot a reštrukturalizácia, spoločne so súdom nariadeným prevodom vlastníctva, ktorý ukončil takmer desať rokov trvajúce dobrodružstvo. „Bez poistenia v nezamestnanosti, bez reálnych skúseností v pozícii zamestnanca a so životopisom čerstvého absolventa som sa usiloval zo svojej podnikateľskej skúsenosti a lekcií, ktoré mi udelila, vyťažiť aspoň niečo,“ prezradil Jean-Christophe Menz. Posilnený zlyhaním následne Menz spolu s ďalšími podnikateľmi vytvoril poradenský projekt v oblasti rozvoja podnikania a práve rozbieha novu firmu: „Starého psa novým trikom nenaučíš,“ dodáva.

Tipy na cestu:

  • Hľadanie práce trvá dlho a je únavné. Množstvo rozoslaných životopisov, nekonečné kolá pohovorov, zamietnuté prihlášky bez zjavného dôvodu a keď sa už konečne dostanete do posledného kola, aj tak vás odmietnu. V procese neúnavného skúšania a trápenia sa nenechajte znechutiť a predovšetkým, neberte si odmietnutie osobne.
  • Vyhodili vás, neprešli ste skúšobným obdobím alebo vaša spoločnosť zanikla? Naskočte späť do sedla, a to aj vtedy, ak si práve prechádzate ťažkým obdobím. Nevzdávajte to a začnite sa uchádzať o prácu. Dokonca aj vtedy, ak ponúkané pozície nie sú práve vašou vysnívanou prácou. Skrátka to berte ako novú výzvu.
  • Keď dostanete nápad, ktorému skutočne veríte, nenechajte projekt upadnúť pri prvom náznaku problémov. Húževnatosť vám nielen pomôže prežiť beh na dlhú trať, ale pomôže vám dostať sa k skvelým príležitostiam, ktoré môžu čakať hneď za rohom.
  • Lídri, ktorí si odmietajú priznať chybu a prevziať zodpovednosť za vlastné zlyhania, majú tendenciu vytvárať okolo seba napätú atmosféru, ktorá môže viesť k premárneným príležitostiam. Namiesto bezhlavého úteku je dôležité byť odvážny a neuhýbať pred rizikom.
  • Jedným z najlepších spôsobov, ako sa zlyhaniu vyhnúť, alebo z neho aspoň vyťažiť čo najviac, je uistiť sa, že nie ste na svojej ceste sami. Vymieňajte si skúseností s ostatnými aj vtedy, ak zlyháte. Umožní vám to vidieť svoju skúsenosť v novom svetle. Je to kľúčová časť celého procesu, či už na jeho konci čaká úspech… alebo ďalšie zlyhanie.

Preklad: Eva Lalkovičová

Zdroj fotografií: Michael Shane/The Verge ; Lentrepreneuriat.net

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Les thématiques abordées