Může zaměstnanec odmítnout přijít do práce?

24 juil. 2020

1min

Může zaměstnanec odmítnout přijít do práce?

Nemůže. Stejně jako zaměstnavatel má povinnosti vůči zaměstnancům, zaměstnanci mají také povinnosti vůči svému zaměstnavateli. V tomto případě je zaměstnanec zavázán plnit svou pracovní náplň a veškeré povinnosti s ní spojené. Výkon práce může odmítnout pouze tehdy, pokud bezprostředně ohrožuje jeho život nebo zdraví, popřípadě život nebo zdraví jiných fyzických osob. Odmítnutí s tímto odůvodněním pak není možné brát jako neplnění pracovních povinností.

V tomto případě přitom zákoník hovoří především o technických poruchách zařízení, které mohou zaměstnance přímo ohrozit na životě. Pokud pracovník podobnou závadu zjistí, je povinen o tom neprodleně informovat svého nadřízeného. Naopak obava z možné nákazy koronavirem může být s ohledem na zákoník práce těžko obhajitelná.

Pokud zaměstnanci vznikla dočasná pracovní neschopnost, je o této skutečnosti povinen informovat svého zaměstnavatele. Pokud tak neučiní, nemá pracovník žádný nárok, aby byla jeho absence omluvena. Za neomluvenou nepřítomnost vám může firma zkrátit mzdu o 1–3 dny za zmeškaný pracovní den, neboť výplata se vydává jen za vykonanou práci. V nejhorším případě můžete dostat také výpověď, a to z důvodu závažného porušení pracovních povinností. I v době krize je proto nutné každou plánovanou i neplánovanou nepřítomnost vašemu zaměstnavateli nahlásit, abyste se vyvarovali nepříjemností a případných sankcí.

Řešením by mohlo být požádání zaměstnavatele o poskytnutí dovolené, neplaceného volna nebo o povolení pracovat z domova.

Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs